AnttiJuhaniKasvio

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjän doktriini

Miksi Suomen alueellinen puolustusjärjestelmä kaipaisi oikein uudistuksia?

Olen kirjoittanut tällä blogipalstallani muutamassa kirjoituksessa Suomen alueellisesta puolustusjärjestelmästä vanhentuneena maanpuolustuksen perusratkaisuna, ja olen saanut noissa kirjoituksissa esittämistäni näkemyksistä kovasti kriittistä sähköpostipalautetta.

Palautteen perusteella näkemyksiäni on syytä käsitellä vielä perusteellisemmin tällä blogikirjoituksella. Kirjoitus on pitkä ja tarkoitettu ensisijaisesti niille lukijoille, joita puolustusjärjestelmiin liittyvät asiat todella syvällisemmin kiinnostavat.

Venäjän sotilaallisesta kyvystä ja halusta

Venäjän sotilaallisesta kyvystä ja halusta

*

Aivan aluksi: Venäjä ei lähtenyt Syyriasta rahan takia, vaan muusta syystä. 

Välittömästi kun presidentti Putin viikko sitten 14.3.2016 ilmoitti vetävänsä Syyriassa olevien joukkojensa pääosat kotiin, nousi kaikkialla ihmisten huulille – ehkä hieman vahingoniloinenkin – toteamus: Nyt Venäjän rahat on loppu, on palattava häntä koipien välissä sotaretkeltä kasarmille.

Ajan hengen liikkeitä

Adolf Hitler näki aikanaan ihmisten elämän päättymättämänä olemassaolon taisteluna, joissa vahvat nujertavat heikot ja jossa ei ole tilaa universaaleille moraalinormeille. Samansuuntaiset ajatukset ovat nousseet uudelleen ajankohtaisiksi rajojensa vuotamista pelkäävissä eurooppalaisissa yhteiskunnissa. Venäjän johto on noussut modernin kyynisyyden lipunkantajaksi, ja Syyrian operaatiollaan se pahentaa edelleen Eurooppaa koettelevaa turvapaikkaongelmaa. Samalla tuon operaation tuottamat kokemukset voivat ohjata Venäjän johdon käyttämään maansa sotilaallista voimaa uudenlaisilla tavoilla.

Kylmää sotaa hehkuvin tykinputkin

Presidentti Niinistö on puhunut siirtymisestä uudenlaisen kylmän sodan aikaan. Mutta miten kylmää sodankäynti on vielä siinä vaiheessa, kun tykistöt jo tulittavat toisiaan ja Venäjä ohjaa isoja sotilaskolonnia Itä-Ukrainasta kohti länttä? Missä vaiheessa länsi kypsyy tunnustamaan todellisen tilanteen sekä toimimaan sen mukaisesti?

Aselevon jälkeen

Itä-Ukrainan horjuva aselepo jättää Donetskin ja Luhanskin lähialueineen separatistien hallintaan. Tulos ei siis ole hyvä Kiovan kannalta, mutta vaihtoehdoksi olisi jäänyt väkivallan jatkuminen ja uusien alueiden menettäminen Venäjän määräysvaltaan tietoisena siitä, että länsimaat eivät puutu kehityksen kulkuun. Venäjä puolestaan saa toimillaan länsimaat lykkäämään uusia talouspakotteita.

Onko Putin tuhma ja aina väärässä. Onko Länsi kiltti ja aina oikeassa?

Onko Putin tuhma ja aina väärässä.  Onko Länsi kiltti ja aina oikeassa?

Motto: Presidentti Putin on kuin luokan paha poika joka retkottaa pulpetissaan luokan perällä..             (Barac Obama)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä