*

AnttiJuhaniKasvio

Kaikki blogit puheenaiheesta Rakentava työllisyyskeskustelu

Edistääkö nykypolitiikka työllisyysasteen nousua?

Hallitus patistelee suomalaisia osallistumaan aktiivisemmin työelämään niin, että työllisyysaste saataisiin nousemaan vähintään 72 prosentin tasolle.

Uusia työpaikkoja avautuu selvästi eniten pääkaupunkiseudulla ja joissakin muissa kasvukeskuksissa. Siksi järkevä työllistyminen edellyttää monissa tapauksissa ihmisten muuttoa muualta Suomesta näille alueille.

Samaan aikaan kuitenkin löysä rahapolitiikka on ajanut niin osakkeiden kuin pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat nopeaan kasvuun, kun taas palkat eivät kilpailukykysyistä juurikaan nouse.

Kantelu EU-komissiolle?

Kantelua EU-komissiolle maamme työttömien ihmisoikeustilanteesta on harkittava vakavasti.

Suomessa työttömiä kiristetään työttömyyskorvauksen menettämisen uhalla palkattomiin töihin. Kiristetään myös viimesijaisen toimeentulotuen (2 *20 %) 40 prosentin leikkauksilla, vaikka perusturvan taso on Suomessa täysimääräisenäkin EU:n mukaan riittämätön. Suomi onkin EU:n tarkkailulistalla arveluttavassa seurassa mm. Romanian kanssa.

Realistinen näkökulma työttömyyteen hakusessa

Olen tutkaillut työllisyyskatsauksia vuosia ja seurannut yhteiskunnan kehitystä muutenkin, joten aivan hatusta vedetty tämä näkemys ei ole. Tiivistän sen tuttuun tapaan.

Työ tyhmentää

Finanssimoguli Nalle Whalroos toteaa pakolaisista, että "nehän pitää saada duuniin". Hänen mukaansa keskustelu pyörii lähinnä sen ympärillä, onko heillä oikeus saada sosiaaliturvaa vai ei. Tämä on ylimielisen porvarillinen taktiikka. Kun rasistit riehuvat ja rikkaat saavat pakolaisista orjatyövoimaa, niin huomio kääntyy luokkaeroista pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä