*

AnttiJuhaniKasvio

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n tulevaisuus

Macronin puhe yllättävän hyvä

Hattu päästä Macronille

  • Selkeämpää talouspolitiikkaa tarvitaan kunhan vastuu velasta sillä joka sen ottaa

Ranskan presidentti Emanuel Macronin tiistainen puhe Euroopasta kannattaa lukea huolella. Siinä on näkemyksellisyyttä ja johtajuutta, jota EU on jo pitkään kaivannut. Paljon hyviä ajatuksia, joita Suomenkin kannattaa tukea. Pääministeri Sipilähän tapaa EU-kollegoitaan jo tänään torstaina Tallinnassa.

Millaisen EU:n haluamme?

Pääministeri Sipilä ja useat mediat puhuvat eilisen Emmanuel Macronin esityksen jälkeen ikään kuin itsestäänselvyytenä Suomen linjasta, johon kuuluvat myönteinen suhtautuminen EU:n toimien tehostamiseen, puolustusyhteistyön vahvistamiseen ja rajavalvonnan lujittamiseen. Samalla annetaan tuomio yhteisvastuun kasvattamiselle, EU:n instituutioiden vahvistamiselle ja yhteiselle talouspolitiikalle. Näin Suomi ryhmittyy integraation jarruttajien joukkoon, joiden asemien koetaan vahvistuneen AfD:n tuoreen vaalivoiton myötä.

Läntinen sivilisaation ja me

Yhdysvaltojen tilanne voi vain pahentua niin kauan kuin Donald Trump jatkaa presidentin virassa. Ongelmana on se, että koko liittovaltion toimeenpanokoneisto on kriisissä silloin kun presidentti on niin kuutamolla kuin Trump nykyisin.

Ranskan presidentinvaalin merkitys

Emmanuel Macronin selvä voitto vei Marine Le Peniltä ja hänen kannattajiltaan kaikki mahdollisuudet kiistää tuloslaskennan luotettavuus. Kaikista kompasteluista huolimatta vaali kasvoi niin Ranskan, Euroopan kuin koko maailman kannalta hyvin merkittäväksi tapahtumaksi.

Epätavallisen prosessin epätavallinen tulos - toistaiseksi

NatsitFasistitNationalistitRasistit tulee, kiitos Vasemmisto!

Suomessa vasemmisto itkee ja suree kansallismielisten liikkeiden ja puolueiden nousua. Huvittavaa. Syy noiden liikkeiden ja puolueiden nousuun ei ole tyhjästä sikiävä rasismi tai jossakin taudin lailla leviävä äärioikeistolaisuus. Syy niiden nousuun on hyvin yksinkertainen: vasemmisto itse teki niille tilaa unohtamalla kansojen oikeuksien puolustamisen.

EU - ylös laaksonpohjasta?

Yhdentynyt Eurooppa on ollut yksi viime aikojen eniten arvostustaan menettäneistä ideoista. Kauaksi ovat jääneet unelmat laajentuvasta ja instituutioitaan vahvistavasta Euroopan Unionista, joka näyttää muille mallia vauraan, kilpailukykyisen, sivistyneen, moniarvoisen, demokraattisesti johdetun, sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja luontoa suojelevan yhteiskunnan rakentamisessa. Brysselin tapahtumat eivät juurikaan enää kiinnosta kansalaisia, yhteisvaluutan uskotaan epäonnistuneen ja Britannian ohella myös monissa muissa maissa halutaan päästä eroon EU:sta, eurosta tai molemmista.

Tulevaisuutta jo tänään?

Sanotaan että ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Monessa asiassa tämä pitääkin paikkaansa, tai ei eroa mitenkään arvaamisesta. Joissakin asioissa ja tilanteissa tilanne on kuitenkin osittain toisenlainen, koska tiettyjen kehityskulkujen näkeminen on selkeää, ja näiden perusteella voi loogisesti ajateltuna tehdä perusteltuja oletuksia, tai valistuneita arvauksia. Nyt tuollainen tilanne on mahdollisesti olemassa.

Brexit ei ole Euroopalle uhka, vaan mahdollisuus

Sain eilen kunnian keskustella EU:n tulevaisuudesta kustantaja Docendon järjestämässä paneelissa Helsingin Kirjamessuilla. Kiitän Docendoa erinomaisesta kirjasta Järistyksiä Euroopan unionissa, johon on kirjoittanut muun muassa kansanedustaja Sampo Terho (ps).

Tässä puheeni, jonka pidin keskustelutilaisuudessa Brexitistä ja EU:n tulevaisuudesta:

 

Kenen joukoissa seisot, kenen lauluja laulat - EU?

Kenen joukoissa seisot, kenen lauluja laulat - EU?

Kysymyksiä Euroopan Unionin luonteesta ja todellisesta tarkoituksesta Brexitin jälkeisenä hetkenä

*

Motto:

”Perusta tekojen takana

on oleellinen.”

Mestari Eckard

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mestari_Eckhart

*

”Kansalaisten Eurooppa”

Kreikan ja Euroopan tilanne - katso video(t)

Olen melko varma, että jos katsot ensimmäisen videon, katsot toisenkin.  
Olen katsellut Varoufakiksen haastatteluja - jotkin hyvinkin pitkiä - useampana kuukautena. Nämä kaksi antaa kuitenkin hyvin tiiviin kuvan tapahtumista ja mihin Eurooppa on menossa. Videossa on englanninkielinen tekstitys ja se on julkaistu 12.5. 2016:  

https://www.youtube.com/watch?v=1f6MfXV7v6Y 
 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä