AnttiJuhaniKasvio

Kiinan nousun tärkein uhka

USA haluaa säilyttää taloudellisen ja teknologisen etumatkansa sitä viime aikoina kiinni kuroneeseen Kiinaan verrattuna. Vaikka Kiinan vastaiset toimet on käynnistetty Donald Trumpin presidenttikaudella, hänen häviönsä ensi vuoden vaaleissa ei välttämättä toisi oleellista muutosta USA:n Kiina-politiikkaan. Useimmista muista aihealueista poiketen Trumpin tiukka asenne Kiinaa kohtaan on saanut maassa melko laajalti kannatusta  yli puoluerajojen.

Pitkällä aikavälillä Yhdysvallat ei kyenne estämään Kiinan nousua sen itsensä veroiseksi supervallaksi. USA:n uskotaan kuitenkin voivan aiheuttaa merkittävää haittaa monille kiinalaisille yrityksille aikana, jolloin Kiina on muutoinkin isojen haasteiden edessä. Maa joutuu siirtymään lyhyessä ajassa uusien työvoima- ja muiden resurssien laajenevaan mobilisointiin perustuvasta ekstensiivisestä kasvusta tehokkaaseen ja ympäristöä säästävään resurssien käyttöön tähtäävään intensiiviseen kasvuun.

Tämä luo herkästi harhaisen kuvan siitä, että nimenomaan Yhdysvaltojen toimet olisivat tärkein Kiinan tulevaan kehitykseen vaikuttava tekijä. Todellisuudessa maan tulevaisuuden suurimmat haasteet liittyvät kuitenkin maan sisäpoliittiseen tilanteeseen.

Kiinan huikea nousu alkoi tunnetusti neljä vuosikymmentä sitten Deng Hsiao-pingin johdolla aloitetun taloudellisen uudistuspolitiikan myötä. Aiemmin suljettu keskusjohtoinen suunnitelmatalous avautui ja maa ryhtyi rakentamaan itselleen kasvavaa jalansijaa globaalitaloudessa kehittämällä vientiä ja houkuttelemalla maahan ulkomaisia investointeja. Kiina nousi nopeasti maailman suurimmaksi teollisuustuotteiden viejäksi ja keskiluokan kasvun myötä myös yhä tärkeämmäksi markkinaksi ulkomaisille yrityksille. Tämän kehityksen hedelmät ovat kuitenkin jakautuneet hyvin epätasaisesti ja sekä ihmisten että ympäristön kannalta paikoin hirvittävin kustannuksin. Myös sopeutuminen globaalitalouden pelisääntöihin on ollut puutteellista, mikä näkyy muun muassa kotimaisten yritysten suosimisena ja tietojen anastamisena ulkomaisilta yrityksiltä.

Viime aikoina Kiina on alkanut jälleen kehittyä autoritaarisempaan suuntaan. Maata johtava kommunistinen puolue on vahvistanut ideologista kontrolliaan ja vapaa tiedonvälitys on tukahdutettu. Maassa toimivien ulkomaisten yritysten toimintaa rajoitetaan yhä tiukemmin. Mistään demokratiasta ei voida puhua ja kansalliset vähemmistöt etenkin Tiibetissä ja uiguurialueilla joutuvat kokemaan hyvin julmaa sortoa. Vuorovaikutus lännen suuntaan on vähentynyt samalla kun maan johto on alkanut tiivistää suhteitaan sen itsensä tavoin autoritaarisesti johdetun Venäjän kanssa.

Tämä ilmapiiri tukahduttaa tehokkaasti sen luovuuden ja innovatiivisuuden, jota Kiina kipeästi tarvitsisi nykyisissä uudistumispyrkimyksissään. Lisäksi maata johtava eliitti kykenee säilyttämään ja edelleen kasvattamaan etuoikeuksiaan siitä huolimatta, että puolueen ylin johto pyrkii aika ajoin suoritetuilla pidätyksillä ylläpitämään mielikuvaa korruption vastaisen taistelun jatkumisesta. Tilannetta ei paranna se kansallisen ylemmyyden lietsonta, jota Kiinan johto harjoittaa omien valta-asemiensa pönkittämiseksi.

Tähän kuristusotteeseen verrattuna USA:n harjoittama taloudellinen kiusanteko jää haittavaikutuksiltaan paljon pienemmäksi.  Eniten se ehkä vaikuttaa suututtaessaan tavalliset kiinalaiset tavalla, joka auttaa maan autoritaarista hallintoa vahvistamaan edelleen omia valta-asemiaan. Lisäksi kiinalaisten ihmisoikeus- ja demokratia -aktivistien on näinä aikoina turha odottaa saavansa pyrkimyksilleen mitään todellista tukea länsimaista. Vallitseva asetelma ei vie kehitystä eteenpäin sen paremmin lännessä kuin Kiinassakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla kaksi kirjoitusta Kiinan lähitulevaisuuden sekä pidemmän aikavälin haasteista:

https://warontherocks.com/2019/06/the-perfect-stor...

https://warontherocks.com/2019/06/u-s-china-trade-...

Tähän saakka Kiina on saanut voimistua vapaasti. Tilanne on kuitenkin muuttunut ja Lännen on yhdessä käytävä patoamaan Kiinan aggressiivista laajentumista.

USA:n tullit siirtävät tuotantoa jo muihin maihin, minkä lisäksi rihkaman laaja vienti supistuu kun Kiina menettää kansainvälisen postiliikenteen kehitysmaa -statuksensa.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Mistä saakka Kiina saisi olla rauhassa palautua entiseen voimiinsa? Viimeisen dynastia lähtien tähän päivän saakka sitä nöyrytettiin aggressiivisesti väkivalloin kolonian voimilla niin länneltä kuin Japanilta. Kommunistisen aikana sitä käydään vastaan niin propagandoilla median avustaen ja poliittisella sanktioilla millä mitäkin perusteilla.

Trumpin tarriifi-ohjusten takia lännen rintama on rakkoilemassa. Lännen sanktion ajaa Putin Xin syliin ja Trumpin pellen takia ajaa Xi hakemaan Putinin kaveriksi. Kiina on aina ollut monelle uhkaa ja mahdollisuus. Kun tarvitaan kiinalaista halpistyövoimaa ja markkina niin se on sitä mahdollisuutta. Mutta se on uhkaa silloin kun se ei noudattaa toisten käsikirjoitusten mukaan. Ja miksi pitäisi?

Kiinalaisten yritykset siirtävät ulkomaille ccp kehoitusta takia laajentamaan muille markkinoille. Ja myös työvoimaa kustannusten nousun takia Kiinassa jo ennen kauppasotaa. Tuotantokustannusten takia monet lännen yritykset siirtävät toimintaansa muualle ennen Trumpin tulleja. Sitä kutsutaan kapitalistiseksi. Eli vielä halvempityövoimia perään jotta voimme täällä nauttia yltäkylläisyyttä ja talouskasvua.

Trumpin amerikkaa kokee Kiinaa uhaksi entisestään kun Kiina mic 2025 suunnitelmaa upgradata sen teollisuutta ja siirtää pois halpismaineesta. Ohoo yhtäkkiä amerika tajusi että Kiina on resurssia sen haastajaksi. Sorry too late!

Tällä hetkell Kiinassa on n 300 miljoonaa keksiluokaa ja se kasvaa vuosi vuodelta. Kiina tarvitsee halpistyövoimansa ja export-teollisuutensa käynnistääksen sen sisäisen teolisuusmoottorinsa. Se sai jo.... joten on luonnollista se luopuu halpistuotantonsa ja siirtää korkeampaan teollisuuteen eli high tech ja palvelusektorejä.

Jos mediasta uskomista niin Kiina on ns romahduksessa jo kymmenia kertaa. Joten tässä se on täällä. Uskokaa tai älkää nii unohda se vanha mielekuvitustanne rautaesiripu-kiinasta. Sellaista se enää oo eikä se palaa takas.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos hyödyllisistä ajatuksista. Kaksi kommenttia kuitenkin.

Aikanaan Kiina rakensi muurin, sitten rautaesiripun. Kummankin aika on ohi, mutta sama ajattelu on palannut virtuaalisten muurien pystyttämisen muodossa.

Kiinalaista yhteiskuntaa ulkopuolelta tarkastelevalla lienee lupa olettaa, että kiinalaisetkin haluavat elää vapaina toisten mielivallasta ja ajatella omilla aivoillaan ilman rangaistuksi tulemisen pelkoa. Ihmiset haluavat muutosta, jos nämä ehdot eivät toteudu.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #3

Virtuaali muuri.
Nyt kun ajatukset siirtyvät ajatuksen nopeudella onkin suuri muutos mahdollinen vaikka kiinalaiset ovatkin vähemmän sotaisia mutta toimeliaita.
Eiköhän ne rikkaat huolehdi omaisuudestaan kuten Venäjälläkin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Minä kyllä voin ymmärtää historiallisessa jatkumossa kiinalasen sivilisaation oikeutuksen saada vaurastua ja kasvaa vaikutusvallaltaan. On totta, että suurta sivilisaatiota on tiettyjen länsimaiden taholta nöyryytetty. Suomi yhtenä valtiona ei tietääkseni näin ole tehnyt, vaikka moni sen länsimaaksi lukeekin. Yksi mielenkiintoinen seikka onkin, missä määrin moraalinen vastuu eri maiden huonosta historiallisesta kohtelusta jakautuu kaikille länsimaille, ja missä määrin vain niille valtioille, jotka suoranaisesti niitä tekoja tekivät kuten Iso-Britannia.

Toinen kysymys on sitten kunkin valtion ja kansan pohdittava, että mikä on Xi Jinpingin ja Kiinan kommunistisen puolueen tahdottu maailmantila. Jos se tarkoittaa absoluuttista Kiinan kommunistisen puolueen maailmanvaltaa, jossa myös länsimaisia ja suomalaisia alistetaan ja valvotaan, tai jopa parhaassa tapauksessa ei sallita keidenkään muiden elää kuin han-kiinalaisten, niin sellaista maailman tulevaisuutta on luonnollisesti vaikea kannattaa.

Itselläni olisi levollisempi olo maailman tulevaisuudesta, jos tietäisin Kiinan kansalla olevan enemmän valtaa suhteessa Kiinan kommunistiseen puolueeseen. Ei olisi ollut kiva, jos Neuvostoliiton kommunistinen puolue tai Saksan natsi-puolue olisi saavuttanut maailmanvaltiuden.

USA:n republikaanipuolueella on melkoisen paljon maailmanvaltaa, mutta onneksi sen valtaa kuitenkin rajoittavat USA:n demokraattipuolueen valta, USA:n kansalaisvapaudet ml. lehdistönvapaus, sekä muiden valtioiden intressit.

Kiinan kommunistipuolue sen sijaan vaikuttaisi tahtovan ja olevan matkallakin maailman yksinvaltiuteen. Sen potentiaalisesta yksinvaltiudesta on mahdotonta meidän tietää, että olisiko esim. suomalaisten osana jonkinasteinen oikeus elää ja kasvaa, vaiko olla lopulta vain lannoitteena robotisoiduilla pelloilla kasvamassa han-kiinalaisten ruoaksi.

Ts. minkään tahon absoluuttinen valta ei ole hyväksi. Se on tervettä, että valta vaihtuu ja mikään/kukaan ei saavuta absoluuttista valtaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Tämä ilmapiiri tukahduttaa tehokkaasti sen luovuuden ja innovatiivisuuden, jota Kiina kipeästi tarvitsisi nykyisissä uudistumispyrkimyksissään."

Tarvitseeko? Kiina on kyennyt nerokkaasti ulkoistamaan innovoinnin länsimaille siten, että se on panostanut kyberkyvykkyyteen ja kopiointikyvykkyyteen, joiden avulla lännen teknologiset innovaatiot saadaan kerralla anastettua ja ne toteutetaan Kiinassa tehokkaammin.

Verkkovakoilun ansiosta insentiivi innovoida tosin voi ennen pitkää laskea, jos kilpailevat yritykset saavat teknologian melkein heti käyttöönsä anastamalla.

Voi koittaa myös jossain vaiheessa aika, jolloin innovaatioiden tekemisessä tarvitaan vähemmän ja vähemmän ihmisen osallisuutta tekoälyteknologioiden ansiosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset