AnttiJuhaniKasvio

Erityissuhteita Atlantilla ja Euraasiassa

  • USA:n, Britannian, Kiinan ja Venäjän bkt 2019-2024 mrd USD; IMF Economic Outlook database
    USA:n, Britannian, Kiinan ja Venäjän bkt 2019-2024 mrd USD; IMF Economic Outlook database

Valtiotason koulukiusaajaksi ryhtynyt Trumpin Yhdysvallat ja EU:sta eroon pyristelevä Britannia herättelevät henkiin puheita maiden erityissuhteesta. Samaan aikaan Kiinan Xi ja Venäjän Putin hehkuttavat keskinäisten suhteidensa läheisyyttä.

Molemmat suhteet ovat kovin epäsuhtaisia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen aika vaikea löytää Britannian markkinoilta kompensaatiota kauppasotien aiheuttamille menetyksilleen EU:n ja Kiinan markkinoilla. Vielä suurempi on ero Kiinan ja Venäjän talouksien koon välillä, ja epäsuhdan odotetaan kasvavan nopeasti tulevaisuudessa. Lisäksi kiinalaisten on todella vaikea löytää Venäjältä raaka-aineiden lisäksi mitään edes likimain sikäläiset laatu- ja toimitusvarmuusstandardit täyttävää ostettavaa.

Sotilaallisesti pikkuserkuista on isoisille enemmän hyötyä, sillä etenkin Venäjä mutta myös Britannia ovat tällä alueella kokoaan suurempia. Toisaalta Britannia tuskin olisi edes Boris Johnsonin johdossa valmis automaattisesti tukemaan kaikkia Valkoisen talon käynnistämiä operaatioita.

Kiinan ja Venäjän yhteistyötä vaikeuttaa se, että Kiinalla olisi kyllä käyttöä venäläiselle tietämykselle asevoimiensa modernisoinnissa, mutta eteläisen naapurinsa raaka-ainenälkää pelkäävä Venäjä yrittää jarruttaa sen jakamista niin pitkään kuin mahdollista.

Atlantinen ja euraasialainen  liittouma eivät muutoinkaan ole niin vahvoja ja automaattisesti toistensa antagonisteja kuin viime päivien ystävyysvakuuttelujen perusteella voisi olettaa.

Pohjimmaltaan sekä Trump että Putin haluaisivat pystyttää Alaskasta Itä-Siperiaan saakka ulottuvan valkoisten miesten konservatiivisen pyhän allianssin, joka puolustaa tarvittaessa asein elintilaansa ja raaka-ainelähteitään globaalin etelän – johon myös Kiina kuuluu – kasvavia väestömassoja ja heidän nopeasti lisääntyviä tarpeitaan vastaan. Samalla he yrittävät hajoittaa EU:n, saada yhä uusia maita oikeistopopulistien hallintaan sekä vetää heidät tätä kautta mukaan rakentamaan maailmanlaajuista apartheid-järjestelmää.

Hankkimalla Kiinan presidentin länsimaiden karttaman Pietarin talousfoorumin pääesiintyjäksi Putin ehkä halusi lähettää länsimaille viestin siitä, että Venäjällä on kyllä vaihtoehtoja lännen kieltäytyessä yhteistyöstä heidän kanssaan. Ongelmana kuitenkin on se, että maan talouden hiipuessa tuo ääni kuuluu vuosi vuodelta heikompana. Kiinan johto puolestaan pystyy rajaamaan vuosi vuodelta enemmän Kremlin tosiasiallista poliittista liikkumavaraa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Risto Huovinen

Euroopan kannattaisi olla vakavasti huolissaan Trumpin Britannian kanssa käymistä kauppaneuvotteluista. Voi hyvin olla, että Trump tarjoaa Britannialle diiliä, jossa manner-Euroopalle laitetaan tullit ja vapaakauppaa ryhdytään tekemään Britannian kanssa. Tämä tarkoittaisi katastrofia eurooppalaiselle autoteollisuudelle ja monelle muulle alalle.

Jos Eurooppa samaan aikaan jatkaa vapaakauppaa Kiinan kanssa, niin kauppataseemme alijäämä kasvaa ja osaltaan tämä vahvistaa myös Venäjää, joka toimittaa Kiinalle energiaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kyllä diileistä aina puhua voidaan, mutta käytännössä kahden pitkälle finansioituneen ja deindustrialisoituneen maan välillä on aika vaikea löytää sellaisia synergioita, joihin laajentuva kauppa voisi perustua.

Britannian kulta-ajat suurena autonvalmistajana ovat jo kaukana, ja brexit on saanut osan vielä siellä toimintaa harjoittavista yrityksistä valmistelemaan tehtaidensa sulkemista ja toimintojen siirtämistä EU-alueelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset