AnttiJuhaniKasvio

Vallan houkutuksia

  • Ote Der Spiegelin julkaisemasta videosta
    Ote Der Spiegelin julkaisemasta videosta

Itävallassa skandaalin aiheuttaneen Strache-videon paljastumisen jälkeen Suomessa on keskusteltu lähinnä siitä, miten Kreml käyttää Perussuomalaisia ja muita Euroopan oikeistopopulistisia puolueita välineitä omien päämääriensä ajamisessa. Sekä myös siitä, miten Kreml on valmis tukemaan oikeistopopulistisia liikkeitä muun muassa taloudellisesti ja erilaisin hybridivaikuttamisen keinoin.

Tämä asia on ilman muuta selvittämisen arvoinen. Huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää myös siihen, mitä Strache-video kertoo oikeistopopulististen puolueiden ja eri maiden kansallisten eliittien välisistä yhteyksistä. Tämän suunnan puolueethan hakevat suurimman osan kannatuksestaan työväestön, maaseudulla asuvien ja pienituloisten ihmisten keskuudesta, ja ne yrittävät kaikin keinoin vakuuttaa olevansa nimenomaan tavallisten ihmisten asialla. Eniten oikeistopopulistiset puolueet vierastavat elämäntavoiltaan kosmopoliittisia ja asenteiltaan liberaaleja ihmisiä, joilla on varaa kehua kalliilla sähköautoillaan ja luonnonmukaisilla erikoisruuillaan sekä halveksua tavallisia maksalaatikon syöjiä.

Eliittien vastaisuus ja vaatimaton sosiaalinen tausta ovat toimineet myös Heinz-Christian Strachen aseina hänen noustessaan FPÖ:n johtoon. Tämä ei kuitenkaan estä häntä rehvastelemasta kohuvideossa viehättävälle venäläisnaiselle tunti tunnin perään sillä, miten hyvät suhteet hänellä on todellisiin rahamiehiin niin Itävallassa kuin Ukrainassa ja Kiinassakin. Tai miten hän päättäjän asemiin noustessaan pystyy vaikuttamaan siihen, mitkä maan suuryrityksistä saavat jatkossa julkisia tilauksia ja mitkä taas eivät. Kyse on hyvin selkeästä vaihtosuhteesta: jos elinkeinoelämän piirissä esiintyy valmiutta tukea Strachen ja hänen puolueensa pyrkimyksiä, hän ja hänen puolueensa ovat valmiita vastapalveluihin.

Historiasta johtuen tällaiset taloudellisen ja poliittisen eliitin keskinäiset kytkökset ovat poikkeuksellisen vahvoja juuri Itävallassa ja Viktor Orbánin tiukasti johtamassa Unkarissa. Mutta Suomessakin elinkeinoelämä, keskeiset etujärjestöt ja merkittävät poliittiset puolueet ovat tottuneet solmimaan yhteyksiä keskenään. Ihmiset tapaavat usein toisiaan ja tutustuvat keskenään seminaareissa ja muissa tapahtumissa, eri toimijat kertovat tarpeistaan ja myös yhteistyöstä sovitaan. Jos esimerkiksi jokin puolue päättää vaatia tiukasti metsien lisähakkuumahdollisuuksia tai energiaintensiivisen teollisuuden sähkönhintojen pitämistä kilpailukykyisinä, puolue ja sen avainasemissa toimivat luottamushenkilöt osaavat yleensä odottaa saavansa myös vastapalveluja. Molempiin suuntiin tapahtuva yhteiskuntasuhteiden hoitaminen nivoo oikeistopopulistienkin johtavat toimihenkilöt paljon tiukemmin osaksi kansallisia eliittejä kuin he tai heidän salaiset tukijansa haluavat julkisuudessa tiedettävän.

Juuri tässä suhteessa Strache-video on pudottanut lappuja monilta silmiltä. Meidän muiden on hyvä tietää, ettei kyse ole vain itävaltalaisesta ilmiöstä, vaan koskee oikeistopopulistisia liikkeitä kaikkialla Euroopassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"...jos elinkeinoelämän piirissä esiintyy valmiutta tukea Strachen ja hänen puolueensa pyrkimyksiä, hän ja hänen puolueensa ovat valmiita vastapalveluihin."

= KORRUPTIO

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ihan tervehenkistä olisi persuäänestäjienkin miettiä miksi ihmeessä perussuomalaiset edustaisivat heitä missään asiassa ja mikä se asia niin kuin olisi.

Tähän mennessä annettujen näyttöjen pohjalta voidaan havaita, että nationalisteille kerran annettu ääni kyllä otetaan suopeasti vastaan, mutta ei enää myöhemmin palauteta takaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset