Suhde Venäjään Perussuomalaisten ongelmana

Nykyajan läntisen maailman poliittinen perusjako on melko selkeä. Perinteiset valtapuolueet kannattavat länsimaisia arvoja kuten mielipiteenvapautta, kansanvaltaa ja universaaleja ihmisioikeuksia. Niiden haastajiksi ovat nousseet aggressiivisesti rajojen sulkemista vaativat, kansalliskonservatiiviset ja valkoisen miehen ylivaltaa tavoittelevat illiberaalit liikkeet.

Vladimir Putin on ollut uuden poliittisen reaktion edelläkävijä, ja Venäjä tuki kolmisen vuotta sitten aktiivisesti Donald Trumpin nousua Yhdysvaltojen presidentiksi. Euroopassa keskeiseen asemaan ovat nousseet oikeistopopulistiset puolueet Suomen perussuomalaisista aina Espanjan Voxiin saakka. Sekä Donald Trump että Vladimir Putin toivovat oikeistopopulistien vahvistavan asemiaan Euroopassa. Kumpikaan ei halua EU:n nousevan kansainvälisen politiikan kentällä liian vahvaksi ja edistykselliseksi toimijaksi. Lisäksi Venäjä haluaa päästä eroon talouspakotteista ja kasvattaa liikkumavaraansa lähialueillaan.

Eurooppalaisten oikeistopopulistien keskuudessa on paljon sekä Donald Trumpin että Vladimir Putinin kannattajia, ja monilla tämän suunnan puolueilla on läheiset suhteet Kremliin. Tämä koskee etenkin Ranskan Marine le Peniä ja hänen puoluettaan, Saksan AfD:tä, Italian La Legaa ja Itävallan vapauspuoluetta. Näiden puolueiden putinistit vierailevat ahkerasti Krimillä ja lähtevät mielellään Venäjällä pidettävien vaalien ”demokraattisuuden” takuumiehiksi ja -naisiksi. Venäjä tukee sekä rahallisesti että monin muin tavoin näiden puolueiden toimintaa, vaikka USA:n presidentinvaalien synnyttämän kohun jälkeen sekä avun antajat että vastaanottajat joutuvat toimimaan melko diskreetisti. Erityisesti tämä koskee Suomen, Baltian maiden ja Puolan oikeistopopulistisia puolueita, joiden äänestäjien joukossa on historiallisista syistä paljon Venäjään ja sen nykyjohtoon hyvin kriittisesti suhtautuvia ihmisiä.

Nyt kysymys suhteista Venäjään on levähtänyt perussuomalaisten silmille aivan eurovaalien kynnyksellä. Laura Huhtasaari oli puolueensa edustajana Milanossa vakuuttamassa haluaan lähteä yhteistyöhön Putin-henkisten Ranskan, Italian, Saksan ja Itävallan oikeistopopulistien kanssa. Samaan aikaan Saksassa julkaistiin kohuvideo, jossa Itävallan vapauspuolueen johtaja rakenteli innokkaasti taloudellista ja poliittista yhteistyötä Kremliä lähellä olevan venäläisoligarkin edustajaksi luulemansa henkilön kanssa.

Alkuun Huhtasaari yritti luikerrella ulos Strache-skandaalista selittämällä sen olevan yksinomaan Itävallan sisäinen asia. Lisäksi hän väitti, ettei perusteilla olevalla eurooppalaisten oikeistopopulistien yhteenliittymällä olisi mitään tekemistä Venäjän kanssa. Jussi Halla-aho reagoi puolestaan paljastukseen toteamalla Kirkkopäivillä hyvin manikealaisesti, että ”on vuodettu yksityisiä keskusteluita, mitä ei sanottaisi julkisesti. Tämä on erittäin ikävää kehitystä. Ihminen ymmärtää, että kaikissa tilanteissa ei voi käyttäytyä tietyllä tavalla, mutta joissain tilanteissa voi, koska ne pysyvät keskustelukumppanin välisenä tietona.”

Perussuomalaisten ahdinkoa ei paranna se, että Ruotsidemokraatit ihmettelevät heidän halujaan liittoutua putinistien kanssa samalla kun heidän oma edustajansa Olli Kotro vaatii venäläisessä mediassa Suomea irtautumaan Schengen-alueesta ja perustamaan Venäjän kanssa viisumivapaan vyöhykkeen. Tässä vaiheessa on kaivettu esiin perussuomalaisten puheenjohtajan vanha Ukraina-kiinnostus ikään kuin osoituksena hänen Venäjä-kriittisyydestään. Myös perussuomalaiset nuoret elämöivät aivan kuin he olisivat oikopäätä lähdössä siirtämään miekalla Suomen rajaa Uralille saakka.

Todellisuudessa taitaa kuitenkin olla niin, että perussuomalaiset ovat täysin rinnoin rakentamassa äärioikeistolaista internationaalia yhteistyössä samanhenkisten venäläisten toimijoiden ja amerikkalaisen uusoikeiston kanssa. Tässä yhteistyössä liikkuu myös rahaa, ideoita ja erilaisia tietovuotoja, vaikka sitä ei Suomessa perussuomalaisten tavallisille äänestäjille halutakaan kertoa.

Suojelupoliisin olisi varsinkin Itävallan paljastusten jälkeen aiheellista selvittää, mitä asiatonta vaikuttamista ulkomaisten toimijoiden taholta on mahdollisesti harjoitettu Suomen suuntaan ja etenkin oikeistopopulistien keskuudessa. Perussuomalaisilla itselläänkään ei voine olla mitään asian selvittämistä vastaan, jos heillä ei ole mitään salattavaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu