AnttiJuhaniKasvio

Mitä Trump nyt aikoo?

Maailmanpolitiikan tilanteessa näkyy jälleen pahaenteisiä merkkejä Yhdysvaltojen sisäpoliittisesta tilanteesta johtuen.

Taloudellinen kehitys on edennyt etenkin USA:ssa viime aikoina odotuksia paremmin, minkä on arveltu lisäävän Trumpin mahdollisuuksia uudelleenvalintaan.

Tältä tilanne näytti vielä eiliseen saakka, jolloin Trump esitti uhkauksensa Kiinaa vastaan kohdistettavista uusista rankaisutulleista. Ilmoitus on ajanut osakekurssit jyrkkään laskuun Kiinassa, ja futuurit ovat olleet punaisella myös Yhdysvalloissa.

Miksi Trump menetteli näin epärationaaliselta näyttävällä tavalla? Taustalla voi olla se, että Trumpin tavoin protektionistisesti ajattelevat ammattiyhdistysjohtajat ovat varoittaneet Trumpia liiallisesta myöntyvyydestä Kiinan kanssa käytävissä kauppaneuvotteluissa. Seuratessaan kateellisena Joe Bidenin ympärille kertynyttä pöhinää Trump ehkä katsoi aiheelliseksi lisätä pökköä pesään.

Tällä kertaa Trump on kuitenkin tehnyt todennäköisesti väärän liikkeen väärään aikaan. Nyt joudutaan kysymään, kykeneekö Yhdysvallat Trumpin johdolla ylipäätään järjestämään kauppasuhteensa kuntoon muiden keskeisten maailmantalouden toimijoiden kanssa.

Tämä puolestaan merkitsee sitä, että talouden hyvä kehitys ei välttämättä kanna Trumpia toiselle presidenttikaudelle, vaan hän tarvitsee jotakin muuta saadakseen kansan ryhmittymään johtajansa taakse.

Tätä taustaa vasten on huolestuttavaa seurata, miten Yhdysvaltojen ja Iranin väliset suhteet ovat kärjistymässä. USA on asettanut koko ajan uusia taloudellisia pakotteita Irania vastaan, mikä on ajanut maan todelliseen taloudelliseen ahdinkoon. Yhdysvallat on julistanut myös maata käytännössä johtavat vallankumouskaartit terroristiorganisaatioksi. Iran on puolestaan ilmoittanut reagoivansa voimakkaasti, jos Yhdysvallat yrittää estää sitä toimittamasta öljyään muille maille. Nyt Yhdysvallat on ilmoittanut lähettäneensä lentotukialusyksikkönsä ja pommituslaivueensa alueelle valvomaan tilannetta.

Tähän saakka Trump itse on suhtautunut pidättyvämmin suorien sotilaallisten toimien käyttöönottoon kuin hänen turvallisuuspoliittinen neuvonantajansa John Bolton tai sellaiset yhteistyökumppanit kuin Saudi-Arabian Mohammed bin Salman ja Israelin Benjamin Netanyahu. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos Trump katsoo tarvitsevansa uutta kansainvälistä konfliktia uudelleenvalintansa tueksi.

Pari seikkaa voi toimia tilanteen eskaloitumista jarruttavina tekijöinä. Ensimmäinen näistä on se, että Vladimir Putin tuskin erityisemmin kannustaa häneen hyvin luottavaisesti suhtautuvaa Donald Trumpia käymään Iranin – Venäjän Syyrian sodan yhteistyökumppanin - kimppuun. Lisäksi Yhdysvallat joutuu ottamaan huomioon Venezuelan tilanteen, joka voi niinikään minä hetkenä hyvänsä vaatia Yhdysvaltojen sotilaallista väliinpuuttumista. Yhdysvaltojen puolustushallinto tuskin haluaa sekaantuu samanaikaisesti kahteen uuteen sotilaalliseen konfliktiin.

Toisaalta kaikki asiat ovat neuvoteltavissa, ja sitä vartenhan Putin ja Trump kävivät keskenään pitkän puhelinkeskustelun viime viikon lopulla. Maiden ulkoministerien on määrä jatkaa tästä eteenpäin Rovaniemellä.

Tuntosarvet kannattaa siis pitää ulkona lähiviikkoina. Yhtä ja toista voi tapahtua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Kiina osoittaa, ettei ihmeitten aika ole ohi: Demokraattien johto tukee Trumpia!
https://www.breitbart.com/politics/2019/05/06/chin...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Perinteisestihän asetelma USA:ssa on ollut se, että ay-liikettä lähellä olevat demokraatit ovat olleet aktiivisimpia protektionistisen kauppapolitiikan kannattajia, kun taas republikaanien keskuudessa on ollut enemmän vapaakaupan puolustajia. Kahden puolueen järjestelmässä molemmat valtapuolueet ovat kuitenkin isoja telttoja, joiden alle mahtuu monenlaista väkeä. Lisäksi demokraattisesta puolueesta on tullut aikaa myöten enemmän liberaalien kaupunkilaisten kuin perinteisen ay-väen puolue, kun taas Trump on enemmän oikeistopopulisti kuin republikaani.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Onhan USA:n mantereellakin reagoitu useaan otteeseen tämän miehen EI_asialliseen toimintaan ja tullaan reagoimaan tulevaisuudessakin. Hän yrittää olla johtaja ja onnistuu siinä oman peilinsä edessä, mutta ne kasvot jotka maailma näkee, eivät ole hänen ajatustensa mukaiset. Mies maskin takaa on maailmaa johtava (minä itse ensin) Trump ja voi vain toivoa että hän pystyy vielä tänään ymmärtämään asiat realistiselta pohjalta. Jos USA alkaa liikaa ja liian varomattomasti sorkkimaan toisia maita voimallaan (talous ja sota), on luvassa entistä pahemmat ajat. Trumpille ei riitä vain USA, hän haluaa enemmän.

Mitäkö hän sitten aikoo, sitä hän asemaansa nähden tuskin tietää itsekään. Hän pitää vain kiinni vallasta, nauttiikin ehkä vallan tuomasta tunteesta ja aina vain enemmän elää valheessa. "Suuri johtaja" ei toisia turhaan kuuntele ja kumartele, kiittämisestä puhumattakaan. Jos Venäjä tuntuu joskus valtiona joutuvan yksinäiseen asemaan, on Trumpilla sama ongelma henkilökohtaisella tasolla. Tukijoiden ryhmä hupenee hupenemistaan ja tätä ongelmaa hän sitten yrittää paikata onnettomilla ja onnettomuutta tuottavilla ulostuloillaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Olen muuten periaatteessa samaa mieltä, mutta gallupit eivät osoita Trumpin kannatuksen olevan hupenemassa. Viimeisen vuoden ajan Trumpin politiikan hyväksyvien osuus on pysynyt hyvin vakaasti 40-44 prosentin putkessa ilman että sen voisi nähdä olevan kääntymässä sen paremmin ylös- kuin alaspäinkään.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Trumpin touhuissa ei aina ole logiikkaa. Vanha kansa uskoo oikeasti ennustuksiin. Voi että, olisikin tällainen lahja. Suursijoittajat maksaisivat maltaita konsulttiavusta.

Myy äkkiä ne osakkeet, joihin tullimaksut vaikuttavat. Odota kun niiden hinta on pilssissä ja osta takaisin. Parin viikon päästä Trump ilmoittaa, että ei vaineskaan maksut peruttu. Hyvän tilin tekisin, jos osaisin ennustaa. Se ei vain ole mahdollista oikeassa elämässä eihän?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tarina jatkuu sen verran, että USA:n ulkoministeri ei jatkanut Rovaniemeltä Saksaan tapaamaan aiemman suunnitelman mukaisesti maan liittokansleria ja ulkoministeriä, vaan hän palaa suoraan takaisin Washingtoniin kiireellisten asioiden vuoksi. Ei ole ehkä kaukaa haettua olettaa, että kyse on Iranista, Venezuelasta tai molemmista.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pompeo ei palannut Washingtoniin vaan matkusti Irakiin keskustellakseen siellä toimista Iranin suhteen. Tiedustelulähteiden mukaan Iran on ryhtynyt siirtämään ballistisia ohjuksia sota-aluksiinsa - joko niiltä laukaistaviksi tai kuljetettaviksi maalla sijaitseviin laukaisuasemiin. Eli molemminpuolinen uhittelu jatkaa eskaloitumistaan samaan tapaan kuin tapahtui USA:n ja Pohjois-Korean välillä pari vuotta sitten. Tällä kertaa kuitenkin enemmän asevoimien operatiivisten liikkeiden kuin valtiojohtajien verbaalisten möläyttelyjen muodossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset