AnttiJuhaniKasvio

Uuden hallituksen metsäpolitiikka testissä

Metsä Group julkisti eilen suunnitelmansa uuden sellutehtaan rakentamisesta Kemiin (ks. linkki). Tieto otettiin vastaan ilouutisena etenkin pohjois-Suomessa sen vuoksi, että hanke toisi alueelle paljon uusia työpaikkoja sekä lisätuloja niin metsänomistajille kuin muille hankintaketjuista elantonsa hankkiville ihmisille. Hankkeen puolustajat vakuuttavat Suomen metsien kestävän hyvin tarvittavat kuitupuun noin 4,5 miljoonan kuution vuotuiset lisähakkuut. Lisäksi laitoksen tuottamalla energialla voidaan korvata fossiilista energiantuotantoa.

Suunnitelma sai painavaa lisätukea tänä aamuna hallitustunnustelijaksi nimetyn SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sanottua uskovansa, että hanke voidaan toteuttaa ilmaston kannalta kestävästi. SDP on Rinteen mukaan valmis myös hankkeen edellyttämiin infrastruktuuri-investointeihin (ks. linkki).

Hanke on kuitenkin sikäli pulmallinen, että perinteisen metsäteollisuustuotannon merkittävä kasvattaminen ei voi onnistua Suomessa enää muutoin kuin luonnon monimuotoisuuden kannalta tuhoisan tehometsänhoidon avulla. Hakkuiden merkittävä lisääminen vähentää myös väistämättä metsien kykyä sitoa ilmakehän hiilidioksidia.

Jos uusikin hallitus mukautuu jatkamaan Sipilän hallituksen omaksumaa metsäpolitiikkaa, Suomi joutuu käytännössä rikkomaan lupauksensa luonnon monimuotoisuuden vähenemiskehityksen pysäyttämisestä. Metsien heikentyvä kyky sitoa hiilidioksidia pakottaa Suomen myös tehostamaan huomattavasti muita ilmastopoliittisia toimia.

Tämä asettaisi Suomen samaan rintamaan esimerkiksi Jair Bolsonaron johtaman Brasilian kanssa. Siellä presidentti pyrkii purkamaan Amazonin metsien suojelua koskevia säädöksiä niin, että niiden taloudellinen hyväksikäyttö helpottuisi. Paljon luontevampi paikka Suomelle olisi pyrkiminen edelläkävijäksi kansallisten luonnonrikkauksien vaalimisessa ja niiden kestävän hyödyntämisen tapojen kehittämisessä.

Toivottavasti tuleva hallitus ei antaudu ehdoitta perinteisen metsätalouslobbyn jyrättäväksi, vaan vaatii eri osapuolia todelliseen dialogiin uudenlaisten ja kaikinpuolisesti kestävien luonnonrikkauksien hyödyntämisen tapojen kehittämiseksi. Tehtävän tärkeyttä pohdittaessa kannattaa muistaa, että yksittäisten kasvi- ja eläinlajien tuhouduttua niitä ei saada koskaan enää takaisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näyttää siltä, että Rinne on päättänyt muodostaa hallituksen luontovihamielisten puolueiden kanssa. Persuille ja kokoomukselle Lapin metsien hävittäminen varmasti sopiikin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tilanne on "vähän" ongelmallinen, jos juuri mitään ei saa tehdä koska ilmastonmuutos. Samalla väestö vanhenee, eläkkeelle päässee jatkossa 80-vuotiaana ja työllisyys saatava pian yli 80% vaikka millä tempputyöllistämisellä.. Nuo vain muutama probleema loputtomassa suossa. Kai niihin joku on ehdottanut päteviäkin ratkaisuja....

No velkaa tietenkin vielä saa eli ei muuta kuin sitä ottamaan niin paljon kuin kehtaavat myöntää. Loput tehtaat myös siirrettävä esim. Kiinaan, koska he siellä hoitanevat asiat paremmin luonnon kannalta. Uljaina marssimme yhä useammat myös leipäjonoihin köyhdyttyämme luonnon puolesta (itse asiassa ruokahävikin kannalta se voi luontoa edes auttaa...
hopeareunus löytyi.. edes yksi konkreettisesti luontoa auttava teko).

Rinnekään ei tiedä mihin venyä ja paukkua, kun yrittää tyydyttää kaikkia. Ei taida onnistua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Johan nyt ovatkin parhaat metsäasiantuntijat liikkeellä."Hakkuiden merkittävä lisääminen vähentää myös väistämättä metsien kykyä sitoa ilmakehän hiilidioksidia."

Tuo väite pitää paikkansa vain niiden muutamien vuosien ajalta, kun metsä ei vielä ole ehtinyt hakkuun jäljiltä uudistua. Kun kasvu käynnistyy toimii entinen hakkuualue hiilineiluna paremmin kuin poistettu vanha metsä. Vain kavava puusto sitoo hiiltä. Luonnonsuojelualueet ja vanhat metsät vain säilövät alueilleen aikojen saatossa sitoutuneen hiilen, mutta hiilinieluina ne eivät toimi.

Metsien uudistamisessa voidaan myös monimuotoisuus ottaa huomioon. Koivua hakkuualueille ilmaantuua aina. Kysymys on vain siitä, miten paljon niitä on hyvä kullekin alueelle jättää, kun hakkuualueita myöhemmin raivataan. Toisalta jotkin aueet kanattaa heti alun alkaen uudistaa koivikoiksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kyllähän ihan oikeat asiantuntijat keskustelivat vilkkaasti Juha Sipilän esitettyä omat hyvin suureelliset arvionsa hakkuiden lisäämisvarasta. Mutkat reippaasti oikaisten perusjohtopäätökseksi jäi se, että metsien hakkuumäärät ja hiilensidontakyky korreloivat negatiivisesti keskenään.

Metsäluonnon monimuotoisuus ja tehometsänhoito eivät ole ihan niin ongelmattomasti yhdistettävissä kuin kommenttisi perusteella voisi päätellä. Tästä asiasta on paljon asiantuntijatietoa käytettävissä tuoreen monimuotoisuusraportin ansiosta.

Siitä olemme varmaan yhtä mieltä, että metsäluonto on meille kaikille eksistentiaalisesti niin tärkeä asia ja tietämys omamme ja muiden elämän muotojen välisistä synergioista ovat vielä niin vajavaisia, että päällimmäiseksi tehtäväksi tulisi ottaa ymmärryksen lisääminen. Samalla tulisi välttää kaikkia sellaisia äkkivääriä toimia, joiden haitat voivat muodostua arvaamattoman suuriksi.

Juha Sipilä ei nostanut keskustelun tasoa sorruttuaan Riihimäellä jälleen esittämään pahansuopia vääristelyjä vihreiden metsäpoliittisista kannoista.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Rinne tulee tekemään kaikkensa tämän investoinnin saamiseksi Suomeen ja alueelle, joka on kärsinyt teollisuustyöpaikkojen katoamisesta.

Talouden realiteetit menevät tässäkin ilmastovouhotuksen ohi.

Itse asiassa uskon, että hakkuumääriä tullaan kasvattamaan ja maaperän käyttämistä hiilen sitomiseen lisäämään.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Näiden valtion tuella saatavien työpaikkojen hinta olisi huomattavan korkea, sillä valtio joutuisi investoimaan infraan 300 milj.€.

Ei myöskään näytä siltä, että Rinteen tuleva hallitus (?) tällä perusteella sitoutuisi ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen ja Suomen hiilinielun kasvattamiseen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ulostulon ajoituksella haluttaneen testata Antti Rinteen pelisilmää ja vaikuttaa uudella vaalikaudella harjoitettavaan metsäpolitiikkaan. Eräs keskeinen tavoite voi olla yritys pelata vihreät koottavan hallituksen ulkopuolelle. Toivottavasti eri osapuolet osaavat keskittyä olennaisimpaan eli siihen, että Suomen kehityssuunta kääntyy uuden hallituksen ohjauksessa nykyistä kestävämmälle uralle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset