AnttiJuhaniKasvio

Aktivoitumisen aika

Maailma tuntuu olevan uudenlaisessa käymistilassa. Monissa maissa kansalaiset ovat vetäneet tukensa pitkään luottamusta nauttineilta puolueilta ja niiden johtajilta. Myös usko eriarvoisuutta kasvattavaa kapitalistista talousjärjestelmää kohtaan on alkanut horjua. Kritiikki on saanut jopa sellaiset finanssimaailman supertähdet kuin Bridgewaterin Ray Dalion (linkki) ja JPMorgan Chasen Jamie Dimonin (linkki) huolestumaan kapitalismin tulevaisuudesta ja pohtimaan sen mahdollisia valuvikoja.

Kohtuuden rajat ylittävän eriarvoisuuden ohella ihmiset ovat alkaneet huolestua planeettamme tulevaisuudesta. Entistä useammat näkevät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi toteutettujen toimien jääneen aivan liian vaatimattomiksi suhteessa etenemistahtiin, jota lämpenemisen tehokas estäminen todellisuudessa vaatisi. Koululaiset ovat alkaneet liikehtiä näkyvästi Greta Thunbergin esimerkin kannustamana. Viime aikoina Extinction Rebellion -nimellä kulkeva kampanja on saanut liikkeelle monia sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin uskoneet osallistuvansa koskaan minkäänlaiseen mielenosoitukseen. Jotkut kommentaattorit olettavat liikkeen voivan muodostua yhtä merkittäväksi ellei merkittävämmäksikin kuin kymmenkunnan vuoden takainen Occupy Wall Street -kampanja (linkki).

Eriarvoisuuden ja maapallon lämpenemisen ohella on kolmas akuutti uhka, joka ei vaarallisuudestaan huolimatta ole saanut ihmisiä viime aikoina yhtä laajasti liikkeelle kuin kaksi ensinmainittua. Kyse on muutaman valtion jatkuvasti laukaisuvalmiudessa olevista ydinaseista, joiden tuhovoima riittää hävittämään hetkessä ison osan elämästä maapallolla. Vaikka ydinaseisiin liittyviä riskejä on vähätelty vetoamalla muun muassa sotilaiden toteuttamiin monenkertaisiin varmistuksiin ja suurvaltojen väliseen kauhun tasapainoon, todellisuudessa maailma on käynyt useita kertoja ydinsodan partaalla. Ydinaseiden leviämistäkään ei ole kyetty estämään tehokkaasti, kuten Pohjois-Korean tuore esimerkki osoittaa (linkki). Lisäksi ydinasevallat ovat osoittaneet valmiutensa käyttää etulyöntiasemaansa häikäilemättömään omien etujen ajamiseen ei-ydinasevaltojen kustannuksella. Siksi on vaikea kuvitella etenemistä sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan ja ekologisesti kestävämpään maailmaan ilman samanaikaista hankkiutumista eroon ydinaseista.

Jos asiat menevät oikein, asteittain laajenevalla maailmanlaajuisella kansalaisliikkeellä tulee olemaan kolme keskeistä tavoitetta. Yksi on sosiaalisen eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen, toinen ilmastonmuutoksen tehokas hillintä ja kolmas maailmanlaajuinen ydinaseriisunta. Jos näihin tavoitteisiin päästäisiin, voisimme elää paljon nykyistä paremmassa ja turvallisemmassa maailmassa. Työskentely niiden puolesta on paras perintö, jonka voimme antaa lapsillemme ja lastenlapsillemme.

Eli ylös, ulos ja liikkeelle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Ydinaseista ei päästä IKINÄ eroon. On ihan turhaa haihatella ydinaseettomasta maailmasta enää tässä vaiheessa. Suomenkin tulisi viipymättä rakentaa salassa oma ydinasearsenaalinsan, eipä tarvitsi Putleria pelätä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ydinsota voi syttyä vahingossakin minä hetkenä hyvänsä. Mitä kauemmin niillä ylläpidetty kauhun tasapaino jatkuu, sitä varmemmaksi tulee niiden aiheuttama sivilisaatiomme tuhoutuminen. Ei kai kukaan pidä pyssyäkään jatkuvasti ohimollaan vain varmuuden vuoksi?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kenties, mutta kauhun tasapaino on varmaankin tuottanut ennennäkemättömän rauhan jakson? Kaikki ydinaseet pitäisi hävittää samoihin aikoihin, ja todellakin pitäisi kollektiivisesti unohtaa niiden valmistaminen. Minkä ihmeen takia Yhdysvallat, Venäjä yms luopuisi ydinaseistaan? Pohjois-Koreasta puhumattakaan, sillä sekuntilla kun Kim Jong-Un luopuisi ydinaseistaan hän olisi kirjoittanut Dynastiansan kuolemantuomion.

Pohjois-Korealla ei olisi ikinä pitänyt antaa mahdollisuutta kehittää omaa ydinasetta, Kim Jong-Un veti/vetää Trumppia kuin pässiä narusta ja Obama ei voinut/kiinnostanut tehdä mitään. Eihän Pohjois-Korean aikeita olisi voinut estää kuin invaasiolla ja sen seurauksena Soul olisi ollut minuuteissa tuhottuna.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #10

Niin kauan kun maailma jakautuu ydinaseilla varustettuihin ja niitä vailla oleviin maihin, maailma pysyy myös muutoin syvästi eriarvoisena. Asiaa kannattaa kysyä ukrainalaisilta, jotka luopuivat vapaaehtoisesti heille Neuvostoliiton hajottua jääneistä ydinaseista saatuaan Venäjältäkin "takeet" maansa rajojen koskemattomuudesta.

Ja todella ilman ydinasetta Pohjois-Korean diktaattorin olisi vaikea ylittää maailman johtavien suurvaltojen huomiokynnystä. Nyt sen sijaan Donald Trump julistaa rakastavansa häntä.

Ydinaseriisuntaa voidaan hyvin pyrkiä asteittain esimerkiksi sanktioimalla ydinasetietouden levittämistä, kieltämällä tietyntyyppisiä kokeita ja asejärjestelmiä sekä viime vaiheessa siirtämällä jäljellä olevat aseet YK:n hallintaan ja siellä aikanaan purettaviksi.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Joskus 1970- luvulla oli eräässä dokumentti_ohjelmassa tietoa siitä, että Yhdysvalloissa automaattinen tietokoneen hälytysjärjestelmä oli antanut väärän signaalin ydinsodan syttymisestä.
Tietokone oli kertonut vieraan vallan ohjusten olevan matkalla USA:n mantereelle. Vain ihmisen väliin tuleminen oli tuolloin estänyt ydinsodan syttymisen, eli lopullisen päätöksen vastahyökkäyksestä teki tuolloin vielä ihminen itse tarkistusten jälkeen. Tietokoneeseen ei kannata liikaa luottaa. Nekin erehtyvät aina silloin tällöin ja jopa ratkaisevissa paikoissa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #16

On myös venäläisen sukellusveneen kapteeni, joka jälkikäteen virhehälytykseksi osoittautuneen signaalin saavuttua päätti rikkoa saamiaan ohjeita ja jätti ohjuksensa laukaisematta. Siis yhden ihmisen kylmäpäisyys pelasti ihmiskunnan ydinsodalta vielä tuolla kerralla. Uusia vastaavankaltaisia tilanteita tulee väistämättä niin kauan kuin ydinaseita pidetään välittömässä laukaisuvalmiudessa ja reaktioaika mahdollisiin yllätyshyökkäyksiin lasketaan minuuteissa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #18

Kiitos kommentista. Uteliaisuuttani etsin Internetistä asiaan liittyvää ja löysin aika nopeasti tämän seuraavaksi linkittämäni artikkelin. En ole aivan varma onko kysymyksessä sama tapahtuma.

Lopussa kiitos seisoo kun tekee jotain hyvää, niin sitä luullaan. Oman maan johto ei tätä miestä pahemmin tästä maailmaa auttaneesta teosta kiitellyt. Näin ainakin kirjoituksen mukaan.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000973541.html

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #18

Vielä yksi asia tähän liittyen. Yhden venäläisen sukellusveneen tarinan löysin myös. Se on tapahtunut jo vuonna 1962 tuon linkin sisältämän artikkelin mukaan. Siinä mainitaan myös muita "läheltä piti" tilanteita.
Toivotaan vain että tekniikka ei pettäisi luojaansa.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maailma-on-kei...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Olen kyllä kuullut sellaisia kommenttejakin, jossa vaaditaan: Antakaa meille kylmäsota ja Reagan takaisin. Maailma oli silloin ennakoitavissa.

Ehkä tuossa on pointti, olihan se rauhallisempaa silloin kieltämättä. Jännitteistä huolimatta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Luotto hyvään maailmaan on heikompi kuin aikoihin. Tämä aika suosii tyranneja, show_miehiä / naisia ja huijareita. Toinen maailmansota kirjasarjan yksi luku on nimeltään "Suuri petos": Oli "teetä ja jännitystä" kun yritettiin sorvata sopimusta ennen tulevaa maailmansotaa. Sopimus kyllä syntyikin, mutta se oli vain tuleen heitettävän paperin arvoista potaskaa.

Vaatisi kohtuuttoman ihmeen että ihmiskunta unohtaisi kuinka ydinaseet valmistetaan. Ja noita noitien aseita hamuaa turvakseen aina vain enemmän maita. Nyt jo Suomessakin Naton kautta, perusteluina toki järkeviäkin lauseita.

Jos jostain syystä ydinsota maailmassa syttyy, se on sitten varma loppu edessä. Ketjureaktio on taattu, niin monella maalla on jo ydinaseet. Suurin osa maailman ihmisistä haluaa elää rauhassa, mutta joku voima vain ajaa johtajan toisensa perään toteuttamaan agendaa: "Yksi kansa, yksi valtakunta ja yksi johtaja." Sen saavuttamiseksi diktaattori pyrkii tuhoamaan alamaistensa avulla demokratian ja vapauden.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Voisi noihin kolmeen keskeiseen tavoitteeseen lisätä laadultaan kelvottomien tavaroitten massatuottamisen ja rahtaamisen ympäri maailmaa sekä tarpeettoman krääsän valmistamisen ja markkinnoinnin lopettamisen. Myös henkistä roinaa ja saastetta on esim TV tulvillaan mm. ns. viihdeohjelmia. Kaiken tämän materiaalisen ja henkisen roinan seassa eläminen on raskasta, aikaavievää ja kerrassaan vahingollista. Vapautuminen voisi avata silmät näkemään, aivot ajattelemaan ja mielen keskittymään johonkin hyvään.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Roinaa todella kuluu nykyisin paljon enemmän kuin maapallolla riittää ainetta sen tuottamiseen. Näin siitä huolimatta, että valtaosa ihmiskunnasta vasta haaveilee pääsevänsä joskus tulevaisuudessa nauttimaan modernin elämän tarjoamista kulutusmahdollisuuksista. Sopeutuminen vähähiiliseen elämään veisi meidät kuitenkin jo sellaisenaan aika pitkän askelen kohti kestävämpää luonnonvarojen käyttöä. Lisäksi yhden askelen onnistuminen kannustaa yrittämään seuraavaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kaksi kolmesta on ihmisen hallinnassa.
Mikään ihminen tai ihmiskunta ei voi ilmastoa säätää. Moderninkaan tekniikka ei vedä vertoja auringon vaikutuksille edes miljardisosalla. Hiilidioksidi on vain yksi muuttuja tässä ketjussa, mutta arvokkaimpien metsien hävittäminen pitäisi lopettaa.

Jokaiselle maailman kansalaiselle pitäisi opettaa systeemiajattelua, jotta he alkaisivat itse ajatella, eikä heitä johdettaisi harhaan kaiken maailman kampanjoilla, mielenosoituksilla ja huuhaa-tiedolla.

Kunnianhimon korostaminen ilmastonmuutoksen pelastajana kuulostaa joidenkin poliitikkojen suusta lausuttuna parhaimmalta maineteolta, kun tosiallisesti äärimmäinen kunnianhimo on aina typeryyttä, sillä se on ahneutta. Se on kuin urheilussa doping.

Siksi kohtuullisuus on paras hyve suhtauduttaessa mihin tahansa asiaan. Sen ymmärtämiseksi tarvitaan systeemistä tietoa, mikä oikein on sopivaa ja mahdollista. Oikea tiede antaa sitä tietoa. Fundamentalistit eivät.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mikään ihminen tai ihmiskunta ei voi ilmastoa säätää. Moderninkaan tekniikka ei vedä vertoja auringon vaikutuksille edes miljardisosalla."

Ihmiskunta on nähtävästi onnistunut perumaan jääkauden, että ilmaston säätöä on jo tapahtunut.

Nythän rikotaan parhaillaan lämpöennätyksiä vaikka juurikin sen auringon aktiivisuus on vastaava kuin pikkujääkauteen siirryttäessä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2...
https://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/

"Siksi kohtuullisuus on paras hyve suhtauduttaessa mihin tahansa asiaan. Sen ymmärtämiseksi tarvitaan systeemistä tietoa, mikä oikein on sopivaa ja mahdollista. Oikea tiede antaa sitä tietoa. Fundamentalistit eivät."

Ihmiskunta voi vähentää kallioperästä louhittavaa- ja porailtavaa hiiltä. Myös siihen sitomiseen ilmakehästä on myös kehitetty keinoja. Ymmärtääkseni kaikissa tilanteissa kyse on vahinkojen minimoimisesta, ei siitä että voitaisiin täysin estää vahinkoja. Tähän toki liittyy myös energia-asiat kun vähennetään riippuvuuksia rajallisiin resursseihin.

Taloussysteemissä on nimittäin sellaista rikkinäisyyttä, että on eksponentiaalista kasvua, taloutta rakennettu eksponentiaalisen kasvun varaan ja tätä tehdään rajallisilla resursseilla. Resurssien loppumisesta seuraa jotain jännää.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Miten ihmeessä ihmiskunta ei voi ilmastoa säätää? Auringosta maapallolle kohdistuva säteilyenergian määrä on se mikä se on, mutta onhan jo lukemattomissa tutkimuksissa todettu, miten meidän toimintomme ovat muuttaneet ja muuttavat maapallon ilmakehää ja lämpöenergian sidontaa niin, että planeettamme lämpenee aivan toisenlaisella vauhdilla kuin mikä on tyypillistä pitkällä aikavälillä eteneville luonnollisille muutoksille.

Tämän tosiasian havaitseminen on ollut nimenomaan systeemiajattelun tulosta. Onhan maapallon ilmasto yksi kompleksisimmista järjestelmistä, joita ylipäänsä kykenemme nykyisin käytettävissä olevalla laskentakapasiteetilla mallintamaan niin, että mielekäs ennustaminen on tullut mahdolliseksi. Vaikkakaan ei tunnetusti vielä kovin suurilla tarkkuuksilla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Auringosta maapallolle kohdistuva säteilyenergian määrä on se mikä se on, mutta onhan jo lukemattomissa tutkimuksissa todettu, miten meidän toimintomme ovat muuttaneet ja muuttavat maapallon ilmakehää ja lämpöenergian sidontaa niin, että planeettamme lämpenee aivan toisenlaisella vauhdilla kuin mikä on tyypillistä pitkällä aikavälillä eteneville luonnollisille muutoksille."

Auringosta lähtevän säteilyenergina määrä vaihtelee, se tavallaan "väreilee" ja näkyy omanlaisena syklinä. Siihen ei voi vaikuttaa.

Planeetalle kohdistuu säteilyenergiaa jossa vaikuttaa planeetaariset syklit. Emme voi vaikuttaa myöskään niihin.

Mutta siihen voi vaikuttaa miten ilmakehä pidättää lämpöä ja toinen asia mihin voi vaikuttaa on se miten säteilyenergia heijastuu pois. Ilmakehässä oleva pöly yms. partikkelit vaikuttavat.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kasvihuoneilmiöstä on puhuttu jo todella kauan ja aika usea ihminen tietää tuon toimintaperiaatteen. Sen seurauksena maapallon lämpötila kohoaa ja tuohon tapahtumasarjaan on syyllisenä myös ihminen itse.

Ei ihmisen ilmaston saastuttaminen ainoa syy kasvihuoneilmiöön ole, mutta yksi edesauttava tekijä kuitenkin. Wikipedia kertoo asiaa alhaalla olevan linkin verran. Siitä yksi kohta lainauksena: "...mutta ilmasto lämpenee kasvihuoneilmiön voimistuessa, ihmisen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen seurauksena."

Toivottavasti luvassa ei ole aivan helvetillistä hellettä mitä maapallon huomiseen tulee. On kysymys sitten luonnosta tai ihmisten suhteesta toisiinsa. Maailma on vain sekaisin, luonnollisen vaihtuessa luonnottomaan. "Me olemme muoviruusuja omenapuissa" lauloi eräs nuori mies aikanaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvihuoneilmi%C3%B6

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Erkki, muovailit kauniisti sen totuuden, että ilmastonmuutoshysteria on pelkkää huuhaata ja propagandaa ilman todellisuuspohjaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ennen: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6...

Nyt: https://c8.alamy.com/comp/PR9NR8/london-united-kin...

Annan sellaisen vinkin, että veden olomuoto muuttuu lämpötilan noustessa kiinteä->neste->kaasu

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset