AnttiJuhaniKasvio

Trump oli oikeassa

Kun Donald Trump kuuli Robert Muellerin nimittämisestä tutkimaan hänen kampanjansa Venäjä-yhteyksiä, läsnäolleiden kertoman mukaan hän parkaisi sen tuhoavan hänen presidenttiytensä. Näin sanoessaan Trump saattoi hyvin olla oikeassa siitä huolimatta, että raportin tilannut oikeusministeriö katsoo tutkinnan vapauttaneen hänet sekä Venäjä-yhteyksiä että oikeuslaitoksen toimintaa koskevista epäilyistä.

Mitä raportti kertoo?

Trump itse on pyrkinyt esiintymään voitonvarmana raportin (ks. linkki) valmistumisen jälkeen. Myös hänen oikeusministerinsä Robert Barr on yrittänyt suojella presidenttiään muun muassa kiiruhtamalla oikopäätä julistamaan raportin johtopäätöksistä poiketen presidentin kaikilta osin syyttömäksi. Lisäksi Barr ajoitti vahvasti sensuroidun raportin julkistamisen pääsiäisen kynnykselle, ja itse julkistustilaisuudessa hän esiintyi enemmän Trumpin edunvalvojana kuin puolueettomana oikeusviranomaisena. Barr muun muassa hoki presidenttinsä tavoin moneen otteeseen raportin osoittaneen, ettei Trumpin väen ja venäläisten kesken ollut mitään yhteistoimintaa, "collusion".

Tätä taustaa vasten on kiinnostavaa havaita Muellerin raportista, ettei tutkinnan varsinainen pääkysymys ollut se, harjoittivatko Trump ja hänen tiiminsä yhteistyötä venäläisten kanssa vai ei. Näin siksi, ettei yhteistyö -käsitteellä ole Yhdysvaltain laissa ja oikeuskäytännöissä vakiintunutta asemaa eikä sen harjoittamista tunnisteta rikokseksi. Tämän vuoksi tutkinnan kohteeksi otettiin mahdollinen osallistuminen salaliittoon siinä merkityksessä kuin se on määritelty liittovaltion laissa. Varsinaisen salaliiton ohella erikoissyyttäjä eritteli myös koordinaatiota, joka menee pidemmälle kuin vain ”kahden osapuolen toiminta tietoisina toisistaan tai reagoiden toistensa toimiin tai intresseihin”.

Näiden rajausten pohjalta erikoisyyttäjä päätyi johtopäätökseen, jonka mukaan tutkinnassa ei voitu havaita kiistattomasti Trumpin kampanjan harjoittaneen suoranaisesti koordinoitua yhteistoimintaa Venäjän hallituksen kanssa viimemainitun pyrkiessä sekaantumaan USA:n vaaleihin. Sen sijaan kyllä havaittiin “lukuisia yhteyksiä Trumpin kampanjan työntekijöiden ja Venäjän hallintoon kytköksissä olevien henkilöiden välillä. Yhteyksiin sisältyi Venäjän avuntarjouksia kampanjalle, joista osaan tartuttiin kun taas toisissa kohdissa kampanjan työntekijät eivät uskaltaneet tarttua niihin”.

Erilaisia yhteydenottoja puolin ja toisin todella löytyy parinsadan sivun verran, vaikka kaikista epäillyistä yhteyksistä saatukaan riidattomia todisteita. Mahdollisuuksia kavensivat myös joidenkin tutkinnan piirissä olleiden henkilöiden vetoaminen vaikenemisoikeuteensa ja dokumenttien tuhoaminen ennen kuin niihin päästiin perehtymään.

Nuo pari sataa sivua eivät todellakaan mairittele presidenttiä ja hänen tiimiään. Esimerkiksi voitaneen ottaa Venäjältä aikanaan Yhdysvaltoihin siirtyneen hämäräliikemiehen Felix Saterin Trumpin lakimiehelle Michael Cohenille lähettämä sähköposti, joka liittyy osaksi Trumpin Moskovaan suunnitteleman tornitalohankkeen valmistelua. Sater hehkuttaa mailissa huonolla englannillaan, miten

”buddy our boy can become President of the USA and we can engineer it. I will get all of Putins team to buy in on this, I will manage this process .... Michael, Putin gets on stage with Donald for a ribbon cutting for Trump Moscow , and Donald owns the republican nomination. And possibly beats Hillary and our boy is in .. . . We will manage this process better than anyone. You and I will get Donald and Vladimir on a stage together very shortly. That the game changer”.

Tällaisten valmistelujen innostamana Trump itse todella lähettikin Moskovaan kirjeen, jossa hän vahvisti halukkuutensa olla mukana tuossa hankkeessa.

Venäjä-yhteyksien lisäksi erikoissyyttäjän tutkinnan toinen keskeinen osatehtävä on ollut selvittää, onko presidentti mahdollisesti syyllistynyt tähän tutkintaan liittyen oikeuslaitoksen toiminnan estämiseen.

Tältä osin erikoissyyttäjä toteaa istuvan presidentin toimien lainmukaisuuden tutkimisen erityistapaukseksi muuhun oikeuslaitoksen toiminnan estämiseen verrattuna sen vuoksi, että siinä joudutaan ottamaan huomioon myös lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan keskinäinen riippumattomuus. Lisäksi joudutaan ottamaan huomioon ne vakavat yhteiskunnalliset seuraukset, joita presidentin syytteeseen asettamisella voisi olla.

Tietoisena näistä näkökohdista erikoissyyttäjä toteaa, että ”jos huolellisen tosiasioihin perehtymisen jälkeen voisimme selvästi havaita presidentin pidättyneen oikeuslaitoksen toiminnan estämisestä, olisimme sanoneet niin. Tosiasiat ja vallitsevat oikeudelliset normit eivät kuitenkaan anna meille mahdollisuutta päätyä tähän johtopäätökseen. Presidentin toimista ja aikeista saamamme evidenssi sisältää vaikeita asioita, jotka estävät meitä päättelemästä yksiselitteisesti, ettei mitään rikollista timintaa ole harjoitettu. Siten vaikka raportissa ei todeta presidentin syyllistyneen rikokseen, se ei myöskään vapauta häntä tätä koskevasta epäilystä”.

Raportin seuraukset ovat ennen kaikkea poliittisia

Erikoissyyttäjän johtopäätöksen perusteella lienee aika selvää, että kongressi haluaa jatkaa eteenpäin presidentin toimien lainmukaisuuden tutkintaa. Se on kongressin velvollisuus, johon sillä on myös täydet valtuudet. Oikeusministerin käyttäytyminen joutunee tässä yhteydessä kritiikin kohteeksi hänen kiirehdittyään julistamaan presidenttinsä syyttömäksi ilman minkäänlaista tutkintaa vain sillä perusteella, että hänestä tuntui siltä. Samalla hän uskoi olevansa pätevämpi arvioimaan asiaa kuin kaksi vuotta sitä päätoimenaan selvittänyt korkeatasoisten ammattilaisten joukko.

Oleellisimmat tutkinnan seuraukset eivät kuitenkaan tule olemaan oikeudellisia, vaan poliittisia. Tutkinnan esiin tuomista asioista – ei vain presidentin hyvin taajoista yhteyksistä venäläisten kanssa, vaan myös hänen jatkuvista äärimmäisen karkeista yrityksistään puuttua häntä itseään koskeviin tutkintoihin - tullaan varmasti keskustelemaan koko Trumpin jäljellä olevan virkakauden ajan. Keskustelu ei paranna Trumpin muutenkin tahraista imagoa eikä se auta korjaamaan Valkoisen talon ja kongressin välille syntyneitä yhteistyöongelmia.

Eli kuten Trump kaksi vuotta sitten ounasteli, Muellerin tutkinta todennäköisesti tuhoaa hänen presidenttiytensä ja estää hänen pääsynsä toiselle kaudelle. Miestä tuskin lohduttaa se, että tällöin hän onnistuu olemaan edes yhdessä asiassa oikeassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jaksaa naurattaa, kuinka innostuneesti eläkeläisprofessori, persupoliitikko Matti Viren otti näillä palstoilla vastaan William Barrin neljän liuskan tulkinnan Muellerin raportista...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

HS käy kuumana ja Trumppia syytetään nyt golftulostensa vääristelyistä kun Venäjäsyytökset osoittautuivat tyhjiksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tyhjiksi? Kaksisataa sivua tyhjää?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kaksisataa sivua helvetinmoista kuurnimista.

Käyttäjän PerttiAkkanen kuva
Pertti Akkanen

Tähän asti tehty tutkinta on vasta esinäytös sille, mitä tuleman pitää. Sanoisin, että siinä vaiheessa kuin tiedämme miten FISA-tuomari saatiin vakuuttuneeksi Steele-asiakirjan luotettavuudesta ja sen perusteella hyväksymään Carter Pagen seuranta, siinä vaiheessa vaikkapa James Comeylla ja John Brennanilla on paljon enemmän huolia kuin Donald Trumpilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaksisataa sivua tyhjää väitettä Trumpin kytköksistä Venäjään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Montako niistä kahdesta sadasta olet lukenut päätyäksesi varmaan mielipiteeseesi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei minun tarvitse, jos Trumppi olisi todistettu syylliseksi niin demokraatit olisivat jo juhlimassa ja Suomenkin lehdistö julistaisi "oikeuden" voittoa kissan kokoisilla kirjamisilla. Ei minun tarvinnut olla henkilökohtaisesti katsomassa Notre Damen tulipaloakaan kun voin todeta näin tapahtuneen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #27

Kas kun oikeusjuttu pitää ensin nostaa ennen kuin voidaan edes aloittaa käsittely, jonka jälkeen joku voidaan "todistaa syylliseksi". Suomen lehdistöä et näköjään lue, etkä edes avausta, jota kommentoit.

Turhaanhan tietysti näin vaikeaa asiaa selitän kommentoijalle, joka ei tiedä, missä maanosassa Irak sijaitsee.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #27

Tuoreen kyselyn mukaan 68% amerikkalaisista uskoo Trumpin syyllistyneen rikoksiin.Maaliskuussa vastaava luku oli 49%.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#5. #21. Niin, jo pari päivää raportti olisi kyllä ollut vaikka Makkosen ja Rantasen luettavissa:

https://www.nytimes.com/interactive/2019/04/18/us/...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Miksi lukea 200 sivua samaa jaarittelua?
Kuten Makkonen kirjoittaa, jos raportissa olisi jotain relevanttia niin jotkut juhlisivat jo änkyräkännissä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #28

Vaikka tämä kaikki oli melko hyvin tiedossa, niin tästä on muodostumassa todellinen kansallinen painajainen.Hurraahuudot saavat odottaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #28

Et sitten jaksanut vilkaista edes noita Timesin esiin nostamia relevantteja pointteja?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

On paljon asioita joista ei voi tietää, ei vielä, jos sitten koskaan historia niistä edes kirjoittaa. Yhdysvallat ja sen johtajat eivät kaikki ole Trumpin tasoa, on se sitten joidenkin mielestä hyvä tai hyvin huono asia.

Trump ei ole uskottava johtaja niinkin tärkeälle maalle maailmassa kuin suurvalta USA on. Keulakuva joka antaa maansa tämän hetken tilasta entistä arveluttavamman vaikutelman. Maan jonka turvallisuuden asiantuntijoiden on varottava antamasta valtaa vääriin käsiin levottomilla puheilla ja teoilla.

USA kelpaa kohteena vaikka Pohjois-Korean diktaattorille, jos se mahdollisuus hänelle annetaan. Trump on ikuinen show_mies (rakastaa ja ei rakasta), mutta näyttelee ikävää kyllä väärässä näytelmässä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jos jostain maailmasta haluaa hakea universumin täydellistä ja virheetöntä ihmistä, suosittelen kääntämään katseensa jenkkien ja suomen demarien suuntaan, siellä niitä on kymmeniä tuhansia. Kadehdin heidän virheettömyyttä, itse en pystyisi päivääkään päästämästä valkoista valhetta.

En tiedä miten he sen tekevät.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olennaista tässä keskustelussa on nimenomaan se, että demokraatit, sanan kaikissa realistisissa merkityksissä, myöntävät menneet virheet ja oppivat niistä. Trumpilaiset eivät koskaan. Valheet peitetään uusilla valheilla ja virheet rikoksilla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Juuri näin!
Jos Pinokkion valehtelusta venyvä nenä olisi mahdollista, niin presidentti Trump tarvitsisi nenänsä kannattimen.
Hän ei laske lööperiä vain tänä päivänä, vaan on sitä tehnyt koko aikuiselämänsä ajan bisneksiään hoitaessaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tähän mennessä arvioituna Trump on parasta mitä yhdysvaltalaiset ovat 40 vuoteen saaneet. Trump pyrkii saamaan työtä ja toimeentuloa työttömille, hävittämään halpatyövoiman jota etelä-Amerikassa riittää ja rakentamaan Yhdysvalloista uudelleen hyvän maan asukkailleen joita demokraattien globalisaatiovillitys on vainonnut.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ronald Reagan valittiin 40-vuotta sitten. Kaikista paras USA:n presidentti. Reaganilla oli kaksi haastetta: Kylmä sota ja surkea talous. Hän päihitti molemmat ongelmat. Myös Donald Trumpilla on kaksi haastetta: Pohjois-Korea ja kolmannen aallon feminismi.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Joo, en vähättelisi myöskään abstraktin ekspressionismin haastetta verrattuna sellaisiin valeuutisiin kuin ilmastonmuutos.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Tämän vuoksi tutkinnan kohteeksi otettiin mahdollinen osallistuminen salaliittoon siinä merkityksessä kuin se on määritelty liittovaltion laissa.”

Miten ”tulkinnan kohteeksi” oltaisiin voitu ottaa jokin muu kuin liittovaltion laissa annettu määritelmä? Sieltä se löytyy, 18 U.S.C. 371§. Kyllä tuon pykälän mukainen juonittelu vaatii melkoista yhteistyötä, joten kyllä sillä yhteistyöllä huomattava merkitys on.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Robert Muellerin raporttia ei ilmeisesti ole vieläkään julkaistu kokonaan: https://yle.fi/uutiset/3-10748905

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puolitoista tuntia sitten demokraattien presidenttiehdokas, senaattori Elizabeth Warren, vaati virkarikossyytteen vireillepanoa Trumpin erottamiseksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kaiken paljastuneen perusteella Warrenin kanta on ymmärrettävää, mutta itse toivoisin Trumpin puuhiin tyytymättömien keskittyvän ensisijaisesti hänen politiikkaansa.

Yksi hyvä poliittisen keskustelun aihe on se, miten valtion päämies kannustaa kansalaisia kunnioittamaan maansa oikeuslaitosta haukkumalla kaikki sen hänen omistaan poikkeavat kannat pelkäksi hevonpaskaksi.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Warrenin intoon on kaksi syytä. Ensinnäkin hän haluaa nostaa profiilia esivaaleja silmälläpitäen ja toiseksi hän on henkilökohtaisesti erityisen huonoissa väleissä Trumpin kanssa.

Warrenin tie presidentiksi on pitkä ja kivinen. Näin on monen muunkin demokraattiehdokkaan kohdalla.

Monet heistä ovat aivan liian vasemmalla amerikkalaiseen asenneilmapiirin ja tarjoavat siten helpon maalituksen Republikaaneille.

Suurkaupungeissa ja maaseudulla eletään eri todellisuudessa.

Trump tulee vielä vetämään ässän hihasta ja vuoden 2020 alussa tehdään diili sekä Kiina että pohjos-korean kanssa. Tämä nostaa indeksit jälleen huippulukemiin.

Nyt Trump ei ole edes kritisoinut voimakkaasti FED:n toimia viimeisimmän koronnostonsuunnitelman suhteen.

Taloutta täytyy vähän jäähdyttää, jotta nousuvaraa on reilusti ensi vuoden alkuun.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Puolitoista tuntia sitten demokraattien presidenttiehdokas, senaattori Elizabeth Warren, vaati virkarikossyytteen vireillepanoa Trumpin erottamiseksi.
"

Ja se tullee toimimaan yhtä hyvin kuin aiemmatkin syytteet..... Warrenilta ei mikään yllätys... etenkään ehdokkaana ollessaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En tiedä, mihin viittaat "aiemmilla" syytteillä. Koskaanhan impeachment-prosessia ei ole viety erottamiseen asti, ja Nixon on ainoa, joka lopputuloksen välttääkseen erosi.

Politiikkaa ja juridiikkaa tässä on mahdoton erottaa, koska valtakunnanoikeutena toimii senaatti. Tuskin sieltä löytyy kahta kolmasosaa erottamisen kannattajaa. Olen kyllä alustajan kanssa samaa mieltä siitä, että oppositio voisi käyttää tulevan puolivuotiskauden hedelmällisemmin kuin keskittymällä oikeudenkäyntiin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Trumpin valinta presidentiksi ja hänen virkakaudesta aikaiset tapahtumat paljastavat karulla tavalla miten mätä yhdysvaltalainen demokratia ja oikeujärjestelmä on.

Voisi sanoa, että Yhdysvallat muistuttaa siellä kehitettyä näytöspainia, jossa otteet ja heitot ovat ennalta harjoiteltua shouwta. Ei siis malliksi järkevälle kansalle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Siinä että "tuhoaa presidenttiyden" on perää ja aika paljon.
Koko tuon tutkinnan tarkoitushan on alusta alkaen ollut kosto ja Donald Trumpin kampeaminen pois virasta.
Tutkinta on vienyt paljon presidentin arvovaltaa tai oikeastaan sen uutisointi. Samoin paljon aikaa ja resursseja on käytetty joutavien asioiden kaivelemiseen. Mitä kukakin ja koska sanoi kenellekin?
Vähän niin kuin yhdessä vanhassa Tauno Palon elokuvassa oikeudessa naiset todistivat kuinka olivat tai sitten oikeastaan eivät olleetkaan nähneet yhtään mitään, tai ainakin....
Kun USA:lla on paljon oikeitakin ongelmia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"eivät olleetkaan nähneet yhtään mitään"...

Trump on nimittänyt lähes pelkästään epäpäteviä ja/tai rikollisia. Keskeisten hallintovirastojen pääjohtajiksi on haalittu koko hallintoalan vastustajia. Muellerin tutkinnan perusteella on jaettu läjä linnatuomioita, Manafortille kaksi useampivuotista.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Aika kovia väitteitä. Uskoisin että USA:ssa tarkistetaan aika tarkkaan valittavien ja nimitettävien taustat ja mielipiteet. Toisin kuin joissain Scandinaavisissa valtioissa.

Niin, nuo arvon rouvat todistelivat juuri noin ja huomaa tuo loppu: tai ainakin....
Tulee mieleen myös ne sata jänistä....

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #26

Siitähän tässä juuri on kysymys.Kuka on se,joka pistää hanttiin kun tarkastuksilla pyyhitään persettä.Moni erosi ja vielä useampi sai kenkää.Jäljelle jäivät korruption ja peittelyn hyväksyjät.Mueller ei jostain syystä halunnut syytettä oikeuden estämisestä.Jopa Foxin lakiexpertti Napolitano näki aihetta syytteeseen kuten nähtävästi osa Muellerin porukasta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trumpin kohdalla moni ihminen on langennut ”pyhään tuijotukseen”, jossa ollaan sokeita esiin tulleille väärinkäytöksille. Senaattori Mitt Romney ei kuulu tähän joukkoon.

Trumpin presidenttiydestä on tullut itse asiassa osa demokraattien ja republikaanien välillä käytävää jatkuvaa valtataistelua Washingtonissa. Tähän liittyen Trumpia tuskin saadaan ”jakkaralta” muutoin kuin mahdollisten pimitettyjen verojen eli veronkierron kautta. Al Capone on tästä esimerkki historiassa. Hänet tuomittiin vuonna 1931 veronkierrosta 11 vuodeksi vankeuteen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006078931.html

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Suomi nauttii uutispuppaa vain yhdestä maasta ja sieltäkin vain yhden puolueen tuutista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset