AnttiJuhaniKasvio

Perussuomalaiset menossa hallitukseen

Eduskuntavaalien alla poliittisen keskustelun painopisteet ovat muuttuneet nopeasti. Perusvireenä kyllä jatkuu monien äänestäjien turhautuminen Sipilän hallituksen koulutusleikkauksiin, sote-vääntöön, eriarvoisuutta syventävään politiikkaan ja arvokonservatismiin, mikä on johtanut vihreiden ja vasemmiston kannatuksen selvään kasvuun. Mutta vielä vähän aikaa sitten ilmatilaa hallinnut sote on kadonnut lähes kokonaan keskusteluista, kun taas isoiksi kysymyksiksi ovat nousseet ilmastopolitiikka ja suomalaisen metsäluonnon tulevaisuus. Perinteisen elinkeinoelämän, metsänomistajien ja vanhoillisen ay-väen keskuudessa on pelästytty siitä, millaisia rajoitteita vihervasemmisto voisi valtaan päästessään asettaa olemassaoleville liiketoiminnoille ja miten toimet voisivat uhata joitakin työpaikkoja.

Perussuomalaiset ovat julistautuneet antivihreyden ylimmiksi lipunkantajiksi samalla kun he keskittyvät leipälajiinsa eli muukalaispelon lietsomiseen. Äärioikeistolaisessa elämöinnissä pidetään sordinoa päällä samaan aikaan kun etenkin EU-politiikkaa ajatellen rakennellaan yhteistyöverkostoja samanhenkisten voimien kanssa Atlantilta Uralille saakka.

Vaikka vihervasemmisto noussee vaalin voittajaksi ja SDP suurimmaksi puolueeksi, nämä puolueet eivät kykene muodostamaan enemmistöhallitusta eikä Keskusta lähde monen toivomaan keskustavasemmistolaiseen kansanrintamahallitukseen. Tuossa yhteistyössä Keskusta joutuisi suostumaan nykyistä edistyksellisempään yhteiskunta- ja ympäristöpolitiikkaan, jolloin liian moni vähemmän vihreä keskustalainen siirtyisi kannattamaan perussuomalaisia.

Elinkeinoelämälle varmasti kelpaisi kolmen suuren eli SDP:n, Kokoomuksen ja Keskustan yhteishallitus, mutta puolueiden linjaerojen vuoksi moinen ei tunnu luontevalta muutoin kuin poikkeusoloissa.

Vaihtoehdoiksi jäävät joko porvarillinen enemmistöhallitus tai SDP:n johtama punasiniyhteistyö Kokoomuksen kanssa. Kumpikaan ei saavuta enemmistöä ilman perussuomalaisten tuloa hallitukseen. Mutta ovatko Antti Rinne, Petteri Orpo ja Juha Sipilä valmiit lähtemään hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa?

Ikään kuin yhteisestä sopimuksesta viimeisimmissä vaalitenteissä tätä äänestäjiä kiinnostavaa kysymystä ei ole puheenjohtajakolmikolle juurikaan esitetty, vaikka asian luulisi kiinnostavan monia äänestäjiä. Googlaamalla en ole onnistunut löytämään Antti Rinteeltä tuon mahdollisuuden yksiselitteisesti torjuvaa kantaa. Esimerkiksi helmikuun lopulla hän tyytyi toteamaan Ilta-Sanomille, että hänen on vähän vaikea löytää yhteistä arvopohjaa Jussi Halla-ahon kanssa. Petteri Orpo totesi tammikuussa Iltalehdelle puolueensa linjaksi, että ”pitää olla valmis erilaisiin yhteistyökuvioihin, siis pragmaattinen näkökulma”. Juha Sipilä kertoo viimeviikkoisen Aamulehden mukaan perussuomalaiset mukaan lukien, että ”kaikkien puolueiden kanssa pystytään tekemään yhteistyötä”.

Eli veikkaukseni on, että vaalien jälkeen Suomeen muodostetaan joko sosialidemokraattisjohtoinen sinipunahallitus tai kokoomusjohtoinen porvarillinen hallitus, mutta kummassakin tapauksessa yhteistyössä perussuomalaisten kanssa. Molemmissa vaihtoehdoissa pääteemmaksi nousee suomalaisen työn puolustaminen, kun taas kestävän kehityksen teemat saavat jäädä odottamaan vuoroaan vielä yhden vaalikauden verran.

Perinteinen elinkeinoelämä on tyytyväinen kokiessaan tähän vaaliin liittyvän suurimman vaaran tulleen torjutuksi, kun taas ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat nuoret joutuvat pettämään. Myös Kremlissä ollaan tyytyväisiä aina kun maahanmuuttovastainen ja EU-kriittinen äärioikeisto kykenee vakiinnuttamaan asemiaan. 

Mutta vielähän ainakin osalla äänestäjistä on sanansa sanottavana tähänkin asiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voihan se hallitus, jossa Perussuomalaiset-puolue on mukana, olla myös perussuomalaisjohtoinen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Monestakin syystä arvelen, että PS ei enää koskaan pääse muunlaiseen hallitukseen kuin sellaiseen, jossa sillä on pääministerin paikka. Tämä on kohtelias tapa puhua lentävistä lehmistä.

Toki Halla-aho voi epäonnistuakin, kuten Cameron kansanäänestyksessä, ja joutua apuministeriksi. Mikäli SDP menee PS:n kanssa samaan hallitukseen, lupaan vastustaa molempia puolueita lopun ikääni:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273946-i...

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

No PS:ää vastustat muistaakseni jo valmiiksi, niin ei se niin iso elämänmuutos ole. Toki Siniset rokottivat monta hyvää potentiaalista ministeriä puolueelta, mutta en usko sen olevan este.

Cameron-vertausta en kyllä tajunnut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #34

Voin vakuuttaa, että SDP:n vastustaminen olisi kohtalainen elämänmuutos.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #36

Sekään ei haittaa yhtään ketään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #38

Kuten eivät lentävät lehmät.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Olisin kyllä veikannut joksikin muuksi liberaalisuutesi takia. Mutta usein menee vikaan, kun yrittää arvailla.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Minäkään en usko sellaiseen hallitukseen, missä istuvat persut ja demarit.

Riippumatta siitä, kuka on pääministeri. Tai mikä puolue on suurin!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kun oma järki ei riitä, niin voi oman yksinkertaisuutensa ulkoistaa puolueille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos Halla-ahon persut hyväksytään hallitukseen, koko poliittinen järjestelmämme joutuu naurunalaiseksi - presidentti Sauli Niinistöä myöten, joka vaati kesällä 2017 Halla-aholta "tehokasta katumista". Persujen retoriikka on muuttunut kesästä 2017 vain entistä törkeämmäksi.

Minä lupasin tällä palstalla kesällä 2017, että jos demarit menevät samaan hallitukseen Halla-ahon persujen kanssa, eroan demareista sillä päivämäärällä. Tuon lupauksen aion pitää.

https://yle.fi/uutiset/3-9663534

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lupaukset ovat lupauksia. Voi olla että mahdollisia äänestettäviä kohteita ei sitten muutamien eduskuntavaalien jälkeen ole juuri lainkaan.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tuskin Antti Rinnettä paljon haittaa, jos yksi demarien äärilaitaa edustava fanaatikko puolueesta eroaakin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kun oma järki ei riitä, niin voi oman yksinkertaisuutensa ulkoistaa puolueille.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Nyt olen heikoilla jäillä, mutta olin kuulevinani radiouutisista Eestin hallitusneuvotteluista seuraavaa.

Jos oikein ymmärsin yksi vaalivoittajista oli paikallinen "faskitsi"-puolue ( ainakin muitten mielestä) Ekre.

Ennen vaaleja kaikki muut puolueet yhteen ääneen vannoivat, etteivät Ekren kanssa hallitukseen mene.

Miten kävi Eestissä?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Aika moni isokenkäinen Suomessa ajattelee todennäköisesti virolaisen lähestymistavan soveltuvan Suomeen ruotsalaista paremmin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo Virossa koottu kolmen puolueen liittohan on käytännössä sama, joka Suomessa tuli valtaan jo vuonna 2015.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

EKRE uhittelee jo toimittajille samalla tavoin kuin Halla-aho Suomessa.

https://www.err.ee/928529/ekre-esimees-mart-helme-...

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Tuohan kuulostaa siltä, että vasemmistotoimittajat pitävät Virossa sitä valtaa - saatana, eikä niille uhitella. Onko jokin noussut päähän?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ihan hyvää pohdintaa. Minäkin olen jo pidempään kirjoitellut sellaista mahdollisuutta, että Antti Rinne, jos saavuttaa suurimman aseman, ei onnistu kokoamaan toimintakykyistä enemmistöhallitusta ja sitten Orpo, Halla-aho, Sipilä, Terho ja Sari Essayah ryhtyvät yhteistuumin kokoamaan oikeistoenemmistöistä hallitusta ja siten yhteiskunta saa jatkoa hyvin alkaneelle kehitykselle työllisyyden ja talouden saralla jne. Rinteen tehtäväksi jää oppositiojohtajan rooli vasemmistokuoron johtajana...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En ole lainkaan varma siitä, että kestääkö tämä maa toista kautta putkeen tiukan oikeistolaista politiikkaa. Ainakaan jollei ko oikeistohallitus ymmärrä nykyistä merkittävästi paremmin esimerkiksi yhteiskuntasovun merkitystä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tiukan oikeistolainen hallitus saadaan aikaiseksi myös siten ettei hallituksella ole vasemmalla puolellaan oppositiota. Se on todennettu niillä kerroilla kun vassulit on sinne otettu.

Airi Pulkkinen

Lisää pakolaisia. Talouselämä 3.4.2019 Antti Rinne: Pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaan halutaan lievennystä: pakolaiskiintiöitä on kasvatettava ja perheiden yhdistämistä on helpotettava.

SDP:n ohjelmasta: Kehitysrahoitus on saatava nostettua 0,7 %:iin bkt:sta. Tälle vuodelle tähän on budjetoitu 989 miljoonaa euroa = 0,41 % bkt:sta, siis montako sataa miljoonaa lisää?

Ja vihreät: “Ihmissalakuljetuksen estämiseksi on luotava turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan, perheenyhdistämisen helpottaminen, pakolaiskiintiön kasvattaminen sekä humanitaarisen viisumin käyttöön ottaminen.”

Ei tätä voi ymmärtää mitenkään, Suomi elää edelleen velaksi, säästetään kaikessa, lapsista, vanhuksista, sairaista, koulutuksesta. Leipäjonot kasvaa, liikenneväylien korjausvelka 2,5 mrd. jne. jne.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rinne kai ajattelee, että lapset sitten joskus maksavat meidän velat ja jos eivät jaksa, niin siirretään vaan eteenpäin seuraavalla sukupolvelle . Mitä välii?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei mikään Kasvion vaihtoehdoista toteudu.

Kun kepu kääntää kelkkansa ja Sipilä lähtee, alkiolaisuus kelpaa demareille, jopa vasemmistoliitolle ja vihreille.

Niinpä hallitus muodostetaan SDP-Vihr-Kepu-Vas(-RKP). Tällä jo ihan siedettävä enemmistö: haarukassa 117-128/199.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kokoonpano olisi siedettävä muutenkin kuin numeroiden valossa, mutta tuskinpa sipilätönkään kepu itse jaksaa hallituksesta innostua.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Millä tempulla Antti Rinne saisi keskustan mukaan kansanrintamahallitukseen?

Puolueen uuden johdon - jos sellainen tulee - mahdollisesta alkiolaisuudesta huolimatta aika moni keskustalainen vaikuttaja pelkäisi niin monen keskustan entisen äänestäjän siirtyvän kannattamaan perussuomalaisia, että seuraavissa vaaleissa entisestä suurpuolueesta olisi vain rippeet jäljellä. Perussuomalaiset nousisivat etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella saadun kannatuksen turvin kilpailemaan vakavasti maan suurimman puolueen asemasta.

Itse en usko moiseen skenaarioon, mutta oletan aika monen keskustalaisen vaikuttajan uskovan. Ja sehän puolueen linjan ratkaisee.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mutta persuja ei huoli lähes kukaan, ja jos joku huolisikin, enemmistöksi se ei riitä.

Tokihan persut voivat muodostaa vähemmistöhallituksen – pariksi tunniksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#16.
En tiedä Antti Rinteen tempuista.
Mutta kaiken muun jo mainitun ohella on syytä ottaa huomioon ainakin se seikka, että jos ja kun Keskustan kannatus jää alle 15 %:n tai aivan sen pintaan, niin Sipilä tekee johtopäätökset. Hän ottaa hatkat.

Tänä iltana Sipilää tuuraa TV:n vaalipaneelissa Annika Saarikko, - eikä kukaan varapuheenjohtajista. Sijaistus on sinänsä sattuman sanelema juttu, pääministeri on Brexitin vuoksi estynyt. Mutta pohdinta ja kuhina käy jo kuumana: Enteileekö tämä Saarikon nosto tulevaa?
Pois laskettu ei ole se mahdollisuus, että Keskusten sisäpiirissä jo valmistellaan tulevaa, ja Saarikko näyttäisi olevan ylimmän kehän ehdokas Sipilän seuraajaksi. Hänen osaamisensa ja sitkeytensä Sote:n valmistelussa saattoi erottua tarkkailijan havaintoon, vaikka itse Sote sitten kuihtuikin omaan kunnianhimoiseen ripustukseensa.
Ensi vaalikauden suuri asia Sote:n jatkokertomuksen ohella on Sotu - eli sosiaaliturvan uudistus. Itsessään se on vielä suurempi ja mahtavampi ruljanssi, miljardeissa ja väkimäärässä laskien: se koskee aivan kaikkia ja miltei alati. Siinä, Sotu-ministerinä, Saarikko olisi enemmän vartijana kuin VM:n päällikkönä, valtiovarainministerinä!

Harva taitaa olla ajatellut asiaa näin, mutta mielestäni sitä voi tarkastella tätenkin. Sipilä ulos, Saarikko puheenjohtajaksi - ja tavoittelemaan Sotu-ministerin vakanssia. Mitäs Antti tuumit?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #19

Ehkä temppu voisi olla perussuomalaisten ottaminen samaan hallitukseen, jolloin hallitusvastuu kuluttaisi yhtä lailla sekä keskustan että perussuomalaisten kannatusta.

Keskustan ja ylipäätään Suomen puolueiden sisäisiä kuvioita tunnen niin huonosti, ettei mahdollisilla tuumauksillani ole mitään merkitystä.

Todettakoon kuitenkin, että keskustan johtospekulaatioissakin kaikki kiinnittävät huomiota naispoliitikon tulossa oleviin perhetapahtumiin, kun taas kutakuinkin samanikäisten miespoliitikoiden kohdalla sellaisista ei ole kukaan kiinnostunut.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #19

Hyvä arviointia Annika Saarikon suhteen Veikolta, todella Annika Saarikko näytti kykynsä puolustaessaan sote ja maakuntalain maaliin tuloa. Ei ole Annika Saarikolle häpeäksi kun vasemmisto sabotoi lain.

Hyvän puheenjohtajan ominaisuuteen pitää kuulua se että hakee tavallaan itselleen seuraajaa ja osaa luopua sopivasti ilman repivää ja sotaisaa manööveeriä. Minusta SDP, KOK ja PS pakkohuutoäänestykset puheenjohtajan vaihtamiseksi eivät olleet oikei sopuisia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #30

"Vasemmisto sabotoi lain" Alä hulluja puhu Simonen, kyllä sote-uudistuksen pilasivat politikoinnillan kesk. ja kok. kuten juuri valmistunut selvitys osoittaa. "Onneksi sote kaatui" totesi arkkiatri Risto Pelkonenkin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #33

Lue pas Granlund Osmo Soinivaaran kirja "Jäähyväiset eduskunnalle" sitaatit ministeri Krista Kiurun nelijalka jarrutus ja jumiuttaminen.
Jotenkin ne toteutui hänen toimiessaan sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana muunmuassa kannatetun esityksen kumoamisesta eikö se ole selvää sabotointia.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #56

Äla Seppo enää viitsi jatkaa tuolla linjalla.

Sote kaatui tekijöidensä kyvyttömyyteen. Tuon kertoo tänään Hesarille vuotanut selvitys.

Asiatonta nostaa tähän sosiaalivaliokunnan työskentelyä, koska siellä pyrittiin vain korjaamaan hallituksen epäkelpoja esityksiä.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #19

Saarikko on monesti ennenkin ollut Sipilän luottoedustaja haastatteluissa. Toki siellä on vilahdellut myös hernenenäisiä Rehnejä ja seksikkäitä Vanhasia. Mutta Saarikko on ihan pätevä esiintyjä. Seuraaja? Jaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei kepu muutu alkiolaiseksi sillä, että Sipilä lähtee. Alkiolaiset on poljettu maan rakoon. Heillä ei ole puolueessa sananvaltaa. Kepua kuvaa ehkä parhaiten ajatus, että se on maalaiskokoomus. Jos kepu demareita kiinmostaisi niin toisinpäin ei.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kokoomus tuskin kelpaa demareille, vasemmistoliitolle ei ainakaan, tuskin vihreillekään, joten kokoomus-kepun on viisainta palata juurilleen, jos hallitukseen haluavat.

Ellei, tulee todella vaikeata. Kokoomuksella ei ole paljonkaan kavereita aiheuttamansa sotesotkun jälkeen. Eikä persuilla ylipäänsä, ellei kokoomus sitten, mutta eivät yhdessä riitä lähellekään enemmistöä.

Viimekertaisen hallitusvallan uusiutuminen (kok-kepu(=kok)-persut) olisi pelkkä painajainen.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #43

Veikkaampa tuota 'pelkkää painajaista'. Se on kepulle huomattavasti helpompi ratkaisu kuin taipuminen demarien kaveriksi. Eikä sekään ole sanottu vielä, että Sipilä jättäisi kepun. Kilpailijoita ei ole ja valta kiehtoo. Hän tekee juuri niinkuin itse haluaa. Näyttäisi persutkin pehmentäneen sopivasti kantojaan, vaikka nyt käyvätkin Salvinin juttusilla. Nato ei pelota, 'suu pitää olla säkkiä myöten' jne. Kok ja kepusta löytyy jo ymmärrystä maahanmuuttoasioissa. Paljon yhteistä kuhan vähän hiotaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Ajattelet sitten vakavissasi, että kok+kepu+pers saa yhteensä yli 100 paikkaa?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #52

Mistäpä tuon tietää. Aina löytyy innokkaita apulaisia. Ministerin pesti on kansanedustajan taivas.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #43

Veikkaampa tuota 'pelkkää painajaista'. Se on kepulle huomattavasti helpompi ratkaisu kuin taipuminen demarien kaveriksi. Eikä sekään ole sanottu vielä, että Sipilä jättäisi kepun. Kilpailijoita ei ole ja valta kiehtoo. Hän tekee juuri niinkuin itse haluaa. Näyttäisi persutkin pehmentäneen sopivasti kantojaan, vaikka nyt käyvätkin Salvinin juttusilla. Nato ei pelota, 'suu pitää olla säkkiä myöten' jne. Kok ja kepusta löytyy jo ymmärrystä maahanmuuttoasioissa. Paljon yhteistä kunhan vähän hiotaan.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Ihmeellistä pyörittelyä, kun kukaan ei älyä kysyä, millaiseen hallitukseen persut lähtisivät.

Aivan selvästi aliarvostatte persuja.

Jos demarit muodostavat nyt hallituksen, en edes usko, että persut lähtisivät siihen.
Ja neljän vuoden kuluttua demarit vaeltavat 10-13 prosentin alhossa ja persut yli 20 prosentin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toivanen selvästi aliarvioi ministeripestin vetävyyttä poliitikkojen keskuudessa. Sen eteen on taivuttu monenmoisiin rekkiliikkeisiin aikaisemminkin niin miksei nytkin.

Aikoinaan vuonna 2011 Soini olisi ollut valmis kääntämään mitenpäin tahansa sinne päästäkseen mutta vain puolueen jäärät pitivät persulit ulkopuolella. neljä vuotta myöhemmin Soini onnistui ja kannatus syöksyi.

Siten ennuste kannatusvaikutuksista voi ihan hyvin olla osuvakin. Onhan Halla-ahon & kmpnien nytkin kiittäminen Soinia kun vei ministerinpaikat sinelmille ja mahdollisti nykyisen nousun. Sipilän ja Orpon rinnalla se ei olisi onnistunut.

Toisaalta herää kysymys mitä persuille tehtäisi hallituksessa? Pitäisikö täyttää "tärkeillä" papareilla kolmennet ja neljännet salkut opetusministeriön urheiluosastolle ja puolustusministeriöön. Aikaisemmin on käytetty myös n.s. kansliaministerin titteleitä jos salkkuja ei ole riittäneet eikä tolkusta ole ollut niin väliä.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

"Jos demarit muodostavat nyt hallituksen, en edes usko, että persut lähtisivät siihen. Ja neljän vuoden kuluttua demarit vaeltavat 10-13 prosentin alhossa ja persut yli 20 prosentin."

Samalla kannalla. Jos demarit tosiaan ovat vaalien jälkeen suurin puolue, kuten nyt näyttäisi käyvän, niin minun vaikea uskoa, että perussuomalaiset saisivat Rinteen johtamien sossujen kanssa aikaan omalta kannaltaan siedettävän kompromissin. Mieluummin neljä vuotta erittäin aggressiivista oppositiopolitikkaa ja sen seurauksena vaalivoitto vuonna 2023.

Asiahan on tutkitusti niin, että perussuomalaisten puolueohjelman keskeiset kohdat nauttivat huomattavasti suurempaa kannatusta kansalaisten keskuudessa kuin on itse puolueen kannatus. Vielä tilanne ei kuitenkaan vaikuta olevan riittävän paha siihen, että tuo hiljainen ja joiltain osin kai vähän häpeileväkin kannatus realisoituisi äänestyspäätöksissä. Antaa vihervasemmiston halailla maailmaa suomalaisten kustannuksella vielä yhden vaalikauden ajan, ja neljän vuoden päästä perussuomalaiset korjaavat sadon.

Toisaalta voi käydä niinkin, että demarit ja muut hallituspuolueet omaksuvat perussuomalaisen opposition paineessa kaikessa hiljaisuudessa näiden ideoita samalla kun äänekkäästi suullaan julistavat muuta. Näin on jo käynyt monissa maissa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ainakin minä pidän kysymystä järkevänä sen vuoksi, ettei perussuomalaisilla ole mitään varsinaista painetta lähteä hallitukseen, eikä ainakaan ilman ehtoja.

Muiden puolueiden johtajat joutuvat punnitsemaan samaan hallitukseen menon tuomia mainehaittoja ja kannatusmenetyksiä suhteessa äänivuotoon, joka syntisi oman puolueen ollessa hallitusvastuussa ja perussuomalaisten oppositiossa.

Vastuullinen puoluejohtaja miettii kuitenkin vaalitaktisten seikkojen ohella myös eri hallitusratkaisujen vaikutusta Suomen yleiseen poliittiseen ilmapiiriin.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Olo "pakotettuna" oppositioon olisi melkein ideaalinen. Äänestäjät olisivat täysin takana ja kaikki kävisi. Ruotsidemokraatit ovat ilmeisesti oppositiostakin koettaneet mielistellä muita, eikä siitä paljoa hyötyä ole ollut. T

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei kukaan vuonna 1987 äänestänyt Holkerin hallituspohjaa eikä vuonna 2003 Jäätteenmäen, mutta numeroilla on oma logiikkansa: Rinne, Orpo ja Haavisto pääsevät kyllä sopimukseen helposti.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tänä iltana on edessä MTV:n vaalitentti.

Mielestäni Antti Rinne, Petteri Orpo ja Juha Sipilää sijaistava Annika Saarikko tekisivät palveluksen suomalaiselle yhteiskunnalle sopimalla siitä, että kaikki kolme ilmoittavat yksiselitteisesti puolueensa kieltäytyvän vaalien jälkeen hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa. Tällöin kukaan ei pääsisi vetämään välistä ja me äänestäjät tietäisimme paremmin, millaisen Suomen puolesta olemme ääniämme antamassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Me äänestäjät todella tarvitsisimme parempaa kuluttujansuojaa kun kaupanpurkuoikeuttakaan ei äänestämisessä ole vaikka valittu tekisi mitä. Neljän vuoden "diili" ja tulla voi ihan mitä tahansa. Olisi siis paikallaan tarjokkaiden tehdä edes jonkinlaisia pitäviä sitoumuksia ennen vaaleja. Se voisi jopa parantaa ihmisten luottamusta politiikkaan ja poliitikkoihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#26. Juuri tuosta näyttää Pertti Salolainen Twitterissä varoittavan, mutta itse uskon kyllä, että ilmoitus olisi pelkästään avuksi kaikille kolmelle puolueelle.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Salolainen on hyvä mies, mutta joskus liian varovainen näin vanhoilla päivillään.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Mielestäni Antti Rinne, Petteri Orpo ja Juha Sipilää sijaistava Annika Saarikko tekisivät palveluksen suomalaiselle yhteiskunnalle sopimalla siitä, että kaikki kolme ilmoittavat yksiselitteisesti puolueensa kieltäytyvän vaalien jälkeen hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa."

Voi olla että eivät uskalla ennen äänestyspäivää kun ihan kaikki ei tykkää siitä että etukäteen sovitaan kenen kanssa ei leikitä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos demarit on suurin, ei persut ole missään tapauksessa hallituksessa.

Jos sitten taas kokoomus on suurin, niin melko vaikeaa on sittenkin, nimittäin Orpon ja Sipilän on aika vaikea perustella Halla-ahon hyväksymistä omilleen.

Sitä paitsi, eivät persut suostu sellaiseen hallitukseen, joka ei heidän EU-politiikkaansa, maahanmuuttopolitiikkaansa ja ilmastopolitiikkaansa ota huomioon, vai ajatteleeko joku, että Halla-aho antaa peräksi ilmastomuutokselle ja että maahanmuuttajien asemaa ei heikennetä?

Näiden kolmen asian suhteen erot kokoomukseen ja keskustaan ovat valtavat

Helpointa asia tulee olemaan, jos demarit ovat suurin, kummasti ne aina pääsevät sopuun keskustan tai kokoomuksen kanssa, vaikka ennen vaaleja ovatkin ''verivihollisia'' on tämä nähty niin monta kertaa aikaisemmin.

Vihreät ja rkp sinne sitten lisäksi, niin siinä se sitten on.

Persujen ollessa suurin, tulee Viron tapahtumat olemaan lähellä, ja ei taida edes saada enemmistöhallitusta kokoomuksen ja keskustan kanssa,

Tommi Mäkinen

Mistä sinäkään mitään tiedät. Kymmeniä kertoja oot ollut väärässä, ja kymmeniä kertoja valehdellut.

Sun trollailujen öyhöttämisen vakavastiotettavuus on aika pyöreä 0.

50 viestii päivässä samaa öyhöö, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen, samat maaniset persu/pienpuolue/kämy-viha ulinat.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaalien jälkeen meillä on varmuudella ainakin rätkyttävä Persu-Keskusta oppositio. Muista puolueista hallituksen sitten voi tarvittaessa kasata. Vaalien muu lopputulos on tällä kertaa sellaista nopan heittoa, ettei kannata enempää ryhtyä arvailemaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Uimosen antipatia Keskustapuoluelaista kansanliikettä kohtaan on tyrmäävää kuultavaa on tämä illuusio. Muuten kattaako tämä idis koko Vihreän kansanliikkeen puheenjohtajaa myöten onko ollut pintakoreutta nyt bluffi on paljastunut.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos keskiryhmät ovat oppositiossa, hallitus on epävakaa lähtökohdiltaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No, eivätköhän Suomen molemmat keskiryhmien puolueet, vihreät ja ruotsalaiset, hallitukseen mahdu...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Persuja ei huolita ja Keskusta ei voi rökäletappion jälkeen jättää oppositiota Persuille. Hallitustaival söisi kepulit alle kympin kannatukseen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jos Perussuomalaiset ovat seuraavassa hallituksessa, lupaan muuttaa pois Suomesta...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tätä kommenttia olenkin jo odotellut, tosin joltain muulta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En ole asunut Suomessa sitten vuoden 1993...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #41

Muistan. Kokoomukselainen orpo-vitsi?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

No, Yhdysvalloissa kovasti uhattiin muuttaa pois maasta, jos Donald Trump valitaan presidentiksi. Kukaan lupauksen antaneista ei tainnut muuttaa.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho Vastaus kommenttiin #46

Jep, kovasti olivat lähdössä Kanadaan. Jostain syystä Meksiko ei ollut kenenkään ykköskohde..?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Oikeastaan somemedia ohjailee polittisia suuntia. Tampereen yliopiston viestintätieteiden vasemmistolaisdosenttien koulutuksesta lähteneet toimittajat ohjailevat uutisillaan vaikkapa verkkolehden uutisantia.
Tämä negatiivisen sävyn uutisoinnilla oli tarkoitus syöstää alhoon Kokoomus ja Keskusta, Keskustan kohdalla se onnistui paremmin ja SDP-stä tuli kunkku.
Mutta kuinkas ollakkaan taustalla kärkkyi PS:aiset joita kansa nyt trendaa ja taitaa kerätä hyvän potin.
Siis mitä tästä opimme olemme somemedian sopulikarjaa jota aaltoliikkein ohjaillaan mediatalojen peräkammareista.
Blogin aihe Perussuomalaiset hallituksessa se on vakeaa jos jo odotukset omien vaatimusten kattava läpimeno on kriteerinä eikä joustoa olisi ei sellainen hallitus voi toimia, joustoa pitää löytyä ja myös ymmärrystä kentältä.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Meinaat että Vastuumedia&JSN kehitti masterplanin, jossa nostetaan imarteluilla ensin PS ohi nykyisten hallituspuolueiden ja sitten blokataan se hallitusneuvotteluissa oppositioon?

Eiköhän nämä temput ole jo muutamaan kertaan Iso-Roobertinkadulla nähty.

Ei medialla ole sitä valtaa, mitä kuvittelet, eikä se somekansa ole niin helposti huijattavissa, sillä sekin elää valtaosan elämäänsä ruudun ulkopuolella.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Taitaa olla niin että punaiset on vaalien jälkeen tulipunaisia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyökkäys on paras puolustus. Näin ajatteli Sipilän sijainen, Annika Saarikko, joka antoi pöllytystä Petteri Orpolle sote-ohjailusta!
Ei tämä nyt ainakaan romuttanut ajatusta Saarikosta Sipilän vähän pidemmästäkin "sijaisuudesta" Sipilän paikalla.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos runsaasta kommentoinnista!

Tänä aamuna olemme MTV:n eilistä vaalitenttiä ja Ylen uutta galluppia viisaampia. Niiden perusteella tiedämme ainakin sen, etteivät MTV:n juontajat halunneet kiusata puoluejohtajia vaatimalla heitä kertomaan mitään tulevista hallitusyhteistyökaavailuista. Kukaan ei myöskään halua haastaa perussuomalaisten johdon äärioikeistolaisia näkemyksiä, joten aiemmat sovittamattomat erot arvopohjassa ovat hiipuneet pois. Eikä tämä todellakaan johdu sitä, että Jussi Halla-aho olisi pehmentänyt omia näkemyksiään.

Johtopäätös tästä on, että perussuomalaiset ovat erittäin todennäköisesti menossa seuraavaan hallitukseen, eikä muilla suurten puolueiden johtajilla ole ylittämättömiä kynnyksiä tässä asiassa. Vuonna 2023 voimme sitten yrittää ryhtyä korjaamaan sitä, mikä silloin on vielä korjattavissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kasvio kirjoitti: "Vuonna 2023 voimme sitten yrittää ryhtyä korjaamaan sitä, mikä silloin on vielä korjattavissa."

Niinpä, tämä osataan. Olemmehan joutuneet kulkemaan tuolla tavalla positiivisen kautta jo ties kuinka monien vaalien yhteydessä saatuamme niiden jälkeisen hallituksen eteemme. Mutta pääasia on toki ettemme menetä toivorikkauttamme.

Toisaalta S.Clemens, t.m.n. M.Twain, on sanonut "If voting made any difference they wouldn't let us do it."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset