AnttiJuhaniKasvio

Ryppyjä rakkaudessa

Donald Trump joutui kohtaamaan Hanoissa ensimmäiset rypyt rakkaudessaan Pohjois-Korean julmaa rakettimiestä kohtaan. Trump ei tunteistaan huolimatta ehkä kyennyt keskittymään Pohjois-Korean asioihin täysillä, vaan paljon kiihkeämmin hän halusi tietää, mitä hänestä puhuttiin kotimaassa Michael Cohenin ollessa kongressin kuutavana.

Trump tietää hyvin Cohenin lausuntojen ja esiin tuodun todistusaineiston nakertavan väistämättä hänen uskottavuuttaan amerikkalaisten äänestäjien keskuudessa. Lisäksi käsittelyään odottaa vielä muu erikoissyyttäjän tutkinnassaan löytämä evidenssi.

Jo esiin tulleet asiat voivat hyvin viedä Trumpin entisten avustajiensa tapaan oikeuden eteen ja kärsimään rikostuomioita presidentin virkakauden päätyttyä. Silti demokraattien tuskin kannattaa ilman uusia dramaattisia paljastuksia yrittää saada Trumpia pois viralta vielä ennen runsaan kahdenkymmenen kuukauden kuluttua pidettävää seuraavaa presidentinvaalia. Riittävän moni amerikkalainen äänestäjä todennäköisesti tulkitsisi menettelyn poliittiseksi ajojahdiksi tavalla, joka hyödyttäisi enemmän Trumpia kuin hänen vastustajiaan.

Jäljelle jää kysymys siitä, mitä Trump itse voi tehdä päästääkseen jatkokaudelle ja siirtääkseen tätä kautta myös odotettavissa olevat rikossyytteet vielä neljällä vuodella eteenpäin. Poikkeustila ei tee hänestä käytännössä muurinrakennuskilvan voittajaa eikä Kiina ole taipumassa Valkoisen talon haukkojen toivomalla tavalla USA:n kauppapoliittiseen painostukseen. Kauppasodan uhka heikentää talouden kehitysnäkymiä, eikä Trump nyt näytä pääsevän juhlimaan Pohjois-Korean ydinaseuhan poistumisellakaan.

Jotakin uutta buustia Trump siis tulee tarvitsemaan. Pieni voitollinen sota voisi olla hyödyllinen, ja toki Kremliltä voi tulla sivustatukea uudemmankin kerran. Nyt se täytyy vain peittää aivan erityisen huolellisesti. Kansainvälinen yhteisö toki odottaisi Yhdysvalloilta jotakin paljon rakentavampaa varsinkin nyt ydinasevaltojen Intian ja Pakistanin tuhotessa vuoron perään toistensa sotilaskoneita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tässä on realistinen analyysi tapaamisesta. Mitään ei jäänyt käteen. Katsoin Trumpin lehdistötilaisuuden. Samaa kehumista kuten ennenkin suunattuna omille kannattajilleen. Suurin ihmetyksen aihe näytti olevan se, ettei Cohen ollut valehdellut Venäjän yhteyksistä.

https://www.faz.net/aktuell/politik/trumps-praesid...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pikaisesti katsoin vedonlyöntikertoimet eikä siellä kukaan Trumpia pienemmällä kertoimella ollut. Eli ei tuosta paha ole pressanvaaleihin lähtä. Kunhan demokraatit saisivat edes jonkun sinnepäin ehdokkaan valittua itselleen, niin katsotaan tilannetta sen jälkeen.
Epäilen että Trump vielä ehtii sotimaan (tai on todella harvinainen USAn presidentti), mutta vasta toisella kaudellaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen itsekseni arvuutellut, että ajoitetaankohan hyökkäys Venezuelaan sellaiseen ajankohtaan, että se tukisi optimaalisesti Trumpin uudelleenvalintaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eipä tuo vielä ole sotia aloittanut. Veikkailisin että niitä kyllä voi olla tulossa, mutta vasta (mahdollisella) toisella kaudellaan. Olen Trumpin valinnan jälkeen uskonut että todennäköisesti saa toisenkin kauden - ei ole vielä tarvinnut harkita uudelleen sitä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #6

Mm. Soini ja Teemu Selänne totesivat aikanaan saman , että PARAS voitti USA:n vaalit ja niillä menevät(-ja toivovat?) varmaan toisella kierroksella -hekin...?!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On mielenkiintoista, että Trump/USA suostui siihen, että tapaaminen Kim Jong Un:in kanssa pidetään Vietnamissa. USA:han on siellä jo kerran saanut turpiinsa perinpohjaisesti ja luulisi, että nykyisellä ammattimaisen propagandan aikakaudella tällaisetkin subliminaaliset seikat otettaisiin huomioon.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tässä "lonkalta ammuttu" kommentti ((
Ehkä Kimin taustajoukot seurasivat suorana Michael Cohenin 6 tuntista prässäystä kongressin edessä ja kuiskasivat Kimin korvaan: "Hei, ei tuon geelitukan kanssa voi tehdä mitään sopimuksia, se ei voi olla enää kauaan pressana, ainakaan siihen ei kukaan enää luota." Näin mahdolliset päätökset siirtyivät seuraavan skandaalin jälkeiseen aikaan.

Sivumennen sanoen Cohenin prässäys ja kertomat asiat (vaikkakin kertaalleen kongressille valehdelleen miehen suusta) lienevät laatujaa ainutlaatuista kamaa - jopa politiikan pelissä ja pelinpolitiikassa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Radio Ykkösen aamussa joku asiantuntija totesikin, että Trumpin "tefloniin" ei näköjään pysty mikään? - Joku edellisistä presidenteistä olisi jo erotettu...

- Kovin röyhkeän ylimielinen ja itsevarma hän on ollutkin, uhotessaan mm. että voi kouraista naista haarovälistä, tai vaikka ampua ihmisen kadulla ja hän selviäisi siitäkin (!?!).

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, "rakettipoika" oli väliin kovin "inhimillisen, tavallisen totinen" ja Trumpikin seeuraamat ja saamat viestit kotiareenalta häiritsivät mahdollisia lausuntoja "historiallisista avauksista...?!"

On helppo veikata. että Pohjois-Korea on kuin Kuuba-eli mitään uusia ja maailmaa mullistavia muutoksia ei yhdessä, eikä kahdessakaan vaalikaudessa saa aikaan edes "ITSE" Trump!?!

...Veikkaan että "seniilin vanhuksen", Trumpin asema-ja valta romahtaa-tavalla tai toisella, ennen kuin "rakettipojan" ja hänen Pohjois-Koreansa, mm. todella vaikeasta, nälkä-ym. tilanteestaan huolimatta...?!

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista kommenteista!

Eräs havainto vielä USA:n ja Pohjois-Korean suhteista.

Vaalikampanjansa aikana Trump ilmoitti yksikantaan, että hänen tullessaan valituksi Pohjois-Korea ei tule saamaan havittelemaansa ydinasetta. Presidenttikauden alun molemminpuolisen loanheiton ja uhittelun jälkeen Trump ilmoitti johtajien tapaamisesta, ja tapaamisen jälkeen Trump esiintyi kuin kaikki ongelmat olisivat nyt ratkenneet.

Kun näin ei ilmeisestikään ollut tapahtunut, Trump ilmoitti halustaan toiseen tapaamiseen. Siitä tuli täydellinen fiasko.

Nyt miltei kaikkien (ei Venäjän) hyljeksimä rutiköyhän maan tyranni on saanut maailman vahvimman ja rikkaimman maan johtajan riippuvaiseksi itsestään. Jatkossa Trump joutuu ruinaamaan Kimiä antamaan hänelle edes jotakin, ettei hän joutuisi totaalisesti nolatuksi.

Pelkkä massa ei siis riitä kansainvälisen politiikan sumo-paineissakaan. Sitä pitää myös osata käyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset