AnttiJuhaniKasvio

Olemmeko jo Weimarin tiellä?

Sata vuotta sitten Saksa omaksui demokraattisen hallinnon hävityn maailmansodan ja keisarivallan kaatumisen jälkeen. Weimarin tasavalta ajautui kuitenkin nopeasti kaaokseen poliittisen ryhmien riitelyn, päätöksenteon halvaantumisen ja demokraattisten instituutioiden kunnioituksen rapautumisen seurauksena. Sitten natsit ottivat vallan ja maahan palasi järjestys – ainakin jossakin mielessä. Samoin tapahtui vallankumouksen jälkeisen kaaoksen ja kansalaissodan jälkeen Stalinin diktatoriseen johtoonsa alistamassa Neuvostoliitossa.

Tämän päivän Yhdysvalloissa presidentin kieltäytyminen vahvistamasta kongressin päätöksiä on johtanut liittovaltion hallinnon osittaiseen pysähtymiseen jo neljän viikon ajaksi. Jatkuessaan vaikutukset ihmisten toimeentuloon ja maan talouteen alkavat olla tuntuvia eikä mikään normaali päätöksenteko ole nykyoloissa mahdollista. Nyt osapuolet ovat alkaneet kiusata toisiaan muun muassa peruuttamalla presidentin liittovaltion tilaa käsittelevän puheen ja estämällä kongressin johdon ulkomaanmatkan.

Lyhyellä aikavälillä kiistan odotetaan heikentävän sulun aikaansaaneen presidentin kannatusta. Synnynnäisenä autokraattina Trumpin peruspyrkimyksenä on kuitenkin tuhota kansalaisten uskoa demokraattisten instituutioiden toimivuuteen, ja siinä hän todennäköisesti onnistuu. Seuraavaksi Trump pyrkii kasvattamaan omaa vaikutusvaltaansa kongressin kustannuksella niin, että hän pystyy aiempaa esteettömämmin rakentamaan hengenheimolaisensa Vladimir Putinin kanssa ydinasein tuettua maailmanlaajuista valkoisen miehen ylivaltaa.

Samaan aikaan Britannian parlamentti on hylännyt suurella enemmistöllä EU:n kanssa neuvotellun Brexit-sopimuksen. Samalla parlamentti vastustaa kuitenkin myös sopimuksetonta eroa ja eroilmoituksen peruuttamista, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi. Sekä kansalaiset että maan elinkeinoelämä ovat hyvin turhautuneita tilanteeseen, ja maan demokraattisten instituutioiden nauttima luottamus on alamaissa. Ranskassa Emmanuel Macronin hallinto on menettänyt kansalaisten enemmistön luottamuksen, ja kaduilla vaaditaan toteuttamiskelpoisista uudistuksista keskustelemisen sijasta hallinnon eroa. Saksassa ei vielä olla sentään Weimarin tiellä, mutta perinteiset valtapuolueet ovat vaikeuksissa ja maahanmuuttovastaiset voimat yrittävät määrätietoisesti lisätä omaa vaikutusvaltaansa.

Illiberaali politiikka on vallassa monissa keskisen Itä-Euroopan maissa ja Italiassa, ja järjestystä lupaaville karismaattisille johtajille löytyy nyt pelitilaa lähes kaikkialla. Kreml seuraa myhäillen demokratian kipuilua länsimaissa, ja se myös heittää lisää öljyä liekkeihin aina sopivien tilaisuuksien avautuessa.

Minusta tämä kehitys on hyvin huolestuttavaa. Kaikkien demokratiasta kiinnostuneiden poliitikkojen tulisi nyt kyetä suuntautumaan opportunistisesta pisteiden keräilystä demokratian oleellisten saavutusten puolustamiseen. Tähän tulisi pyrkiä niin kauan kuin siihen on vielä mahdollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomenkin vaalikampanjassa keskustelu on saamassa avoimen fasistisia sävyjä. Perustuslakia ja hitaaksi koettua lainvalmistelua halveksitaan ja puhutaan "maalaisjärjestä" niiden korvaajana. Demokratian instituutioita horjutetaan ja jopa eduskunnan istuntosalissa käytetään rasistisia puheenvuoroja.

Jos yksi ääriliike ei pääse hallitukseen, monet uhkailevat kansan "pinnan katkeamisella" ja muilla epämiellyttävillä seurauksilla. Ilmapiiri ei todellakaan ole enää kaukana 1930-luvusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kaikkien demokratiasta kiinnostuneiden poliitikkojen tulisi nyt kyetä suuntautumaan opportunistisesta pisteiden keräilystä demokratian oleellisten saavutusten puolustamiseen."

Tässä on se perustavanlaatuinen ongelma että kansalaiset voisivat taas äänestää väärin siksi EU ja demokratia eivät sovi yhteen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Euroopan osalta ainakin voi todeta, että sitä ollaan saamassa, mitä on tilattu.

'Willkommen zu uns' ja 'kas tässä, Kempeleen kotini, asettukaa taloksi' ymv. hölmöydet.

Hallitsematon maahanmuutto sekä samalla oman kulttuurin määrätietoinen häpäiseminen oman perinteisen pesän likaamisineen on huono yhdistelmä.

Blogistilla on oikeaa johtopäätelmää, mutta syiden analyysi ontuu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ensimmäiset kommentit osoittivat Kasvion huolen hyvinkin aiheelliseksi. Weimarin tasavaltahan kaatui juuri tuohon "Eihän me, mutta nuo toiset" riitelyyn. Kun kriisitilanteessa olisi pitänyt löytää ratkaisuja, jotka ovat edes jotenkuten toimivia, mahdollisia ja hyväksyttäviä, keskityttiin vastustajien ehdotusten sabotointiin ja vastustajien syyttelyyn.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Hyvin vaikea ottaa asioihin kantaa ja sanoa mielipidettä kun nopeasti leimataan ja ikäänkuin lokeroidaan ihmiset.

Kun näkee että asioita vääristellään ja siitä jotain sanoo niin heti on jonkin sortin punaniska rasisti putin-trolli.

Oikeita rasisteja on mutta miksi tavallisetkin ihmisetkin väkisin työnnetään niiden leiriin?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Virheellisesti leimatuksi joutuminen on aina epämiellyttävää. Demokratiaan onneksi kuitenkin kuuluu vapaa keskustelu, joka tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden selventää kantojaan ja näin pyrkiä karsimaan pois virheelliset käsitykset.

Tuota mahdollisuutta kannattaa vaalia tulevaisuudessakin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ainakin konservatiivit Britanniassa tietävät minkälaisia teitä Weimarin seudulla löytyy.

www.independent.co.uk/news/uk/politics/tories-use-...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Itse olen EU,n kannattaja ja näen että esim. Britannia tekee luultavasti suuren virheen. Kuitenkin arvostelen EU,a ja sen täydellistä hampaattomuutta. Jos haluamme että demokratiat kestävät, on katsottava maailmaa realistisin silmin, ei vaaleanpunaisin silmälasein.

Esimerkiksi arabit olisivat luultavasti sopeutuneet Eurooppaan nykyistä paremmin, jos sitä olisi edes vaadittu - emme ole vaatineet yhteistuumin että tietyt kulttuurin osat pitää jättää entiseen kotimaahan - esimerkiksi naisten asema perheessä ja yhteiskunnassa ei saa olla Suomessa samalainen kuin entisessä kotimaassa, jossa naisen asema voi olla kehnompi kuin joidenkin eläinten.

Saudi-Arabien naiset yrittävät sankoin joukoin karata kotimaastaan, mutta siinä käy huonosti jos jää kiinni. Mies voi Saudeissa tehdä naiselle miltei mitä tahansa, eikä saa siitä välttämättä rangaistusta. Minkään maan ei pitäisi olla tekemisessä Saudien kanssa. Täydellinen roistovaltio, jopa Venäjää pahempi. Samoin on Iran, kammottava valtio toisinajattelijoille ja naisille. Kurdit taitaa olla noilla alueilla fiksuimmasta päästä.

Koska Eurooppa on toiminut taitamattomasti, maanosassa on nyt valtavan paljon ihmisiä, jotka eivät ole sopeutuneet tänne. Samanaikaisesti ihmiskunnalla on valtavasti globaaleja ongelmia.

Länsimaissa ihmisten kokonaishyvinvointi ja turvallisuudentunne on liian usein koetuksella. Itselläni asiat ovat hyvin, olen etuoikeutettu, näin ei ole kaikilla. Kun katson länsimaita tänä päivänä, en aina pidä näkemästäni. Liian moni syrjäytyy, eikä edes koulutus ole tae pärjäämiselle yhteiskunnassa. Ja jos ihminen on koulua käymätön, ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä ainakaan länsimaissa, hän auttamattomasti jää yhteiskunnan ulkopuolelle.

Minunkin sukulaispojalla on kaksi tutkintoa, hän on yli kolmekymppinen, ei ole ollut töissä koskaan, vain joitakin lyhyitä pätkiä. Eräs yli viisikymppinen nainen hakee töitä jatkuvasti, hän on osaava ja erittäin tehokas työssään, työnantajat eivät edes vastaa koska hän on liian vanha. Ihminen ei tänä päivänä kelpaa heikkouksineen ja vahvuuksineen. Hyvin surullista!

Yllämainittu kehitys johtuu globaaleista rahamarkkinoista, suuryritysten ylivallasta. Tiedämme myös että muutama mies omistaa suuren osan maailman varallisuudesta ja siksi he pystyvät ohjailemaan politiikkaa haluamaansa suuntaan. Siksi myös keskiluokka on kuihtumassa ja se pelottaa ihmisiä. Tämän johdosta Trump on tänä päivänä presidentti Yhdysvalloissa.

Ahneus, vallanhalu ja sodat pilaavat yleensä hyvän kehityksen.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Katselin tässä yhtenä iltana Yle Areenasta arkistohaastatteluita, jossa haastateltiin Lenita Airistoa. No, puolet ajasta meni tietenkin Niilo Tarvajärven kehumiseksi, mutta lopussa Lenita totesi, että koko politiikka muuttunut: vanhat äijät (eläkepolitiikot) kirjoittavat paskaa toistaaan ja haukkuvat toisaan ja nämä nuoret haukkuvat toisiaan ja ovat saatallaista porukkaa.

Yhdyn kyllä tähän, saatanallisia ovat, koska ovat menettäneet järjen, logiikan, ymmärryksen ja myötäelämisen taidon. Tilalle on tullut päähän pälhähdyksiä, hetken mielijohteita, itseriittoisuutta ja lyhytkatseisuutta.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Katselin tässä yhtenä iltana Yle Areenasta arkistohaastatteluita, jossa haastateltiin Lenita Airistoa. No, puolet ajasta meni tietenkin Niilo Tarvajärven kehumiseksi, mutta lopussa Lenita totesi, että koko politiikka muuttunut: vanhat äijät (eläkepolitiikot) kirjoittavat paskaa toistaaan ja haukkuvat toisaan ja nämä nuoret haukkuvat toisiaan ja ovat saatanallaista porukkaa.

Yhdyn kyllä tähän, saatanallisia ovat, koska ovat menettäneet järjen, logiikan, ymmärryksen ja myötäelämisen taidon. Tilalle on tullut päähän pälkähdyksiä, hetken mielijohteita, itseriittoisuutta ja lyhytkatseisuutta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Poliittinen tie on tukossa molemmilla puolilla atlanttia, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää järjestelmän murtumisen kautta tapahtuva uudistuminen.

Ensimmäiset murtumat olivat Trump ja Brexit, seuraava lienee euroalueen purkautuminen edessä olevassa lamassa/taantumassa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Sekasorto maailmassa on taattu niin kauan kuin tämän hetken "paukapäät" saavat omin luvin paukutella suuruuden hulluissa kuvitelmissaan milloin missäkin. Johtajat sakkaavat pahasti tässä paletissa, jossa on näkyvissä ainoastaan riisto ja sorto, heikompain hyväksikäyttö ja katteettomat lupaukset paremmasta ajasta, maailmasta.

Mitä nämä suurten valtojen hallitsijat oikein uskovat olevansa, itse jumaliako? Koko touhussa on enää niin vähän järkeä, että on kai alettava itse jokaisen kohta kaivamaan maakellaria johon asettua ennen nyt tilattua maailmanloppua. Olen väsynyt seuraamaan tätä, mainosten markkinat ja propaganda-aktivistien touhut. Ainoan muutoksen maailmassa saa aikaan yksittäinen ihminen itse. Eivät nämä, aina vain omassa uskossaan itseään ajattelevat "maailman herrat". Jotka kai kampeaisivat itse Jumalankin valtaistuimeltaan, jos vain voisivat. Pahasti tämä muistuttaa myös toisen maailmansodan alun aikoja. Yhtäläisyyksiä Neville Chamberlain "paperiin joka merkitsee rauhaa meidän aikanamme". Nyt tuo EU-paperin töherrys on enemmän kuin vain vitse. Se on selvä petos. https://fi.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Heikki Aittokoski kiisti tämän päivän Helsingin Sanomissa ('Huomenna ei ole maailmanloppu') ajatuksen siitä, että olisimme Weimarin tiellä. Hänkin piti silti täysin mahdollisena, että "Weimar-rinnastus muuttuu joskus päteväksi".

Toivottavasti ei muutu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset