AnttiJuhaniKasvio

Kansan äänet - ja niiden saalistajat

Muutama asia on tullut viime vuosina selväksi monille tavallisille kansalaisille eri puolilla maailmaa. Me elämme hyvin epävarmaa ja epäoikeudenmukaista aikaa. Kansainväliset markkinavoimat jylläävät, eliitit pitävät huolen eduistaan ja samoin tekevät useimmat byrokratiat. Aivan liian usein myös poliittiset päättäjät vain teeskentelevät puolustavansa äänestäjiään samalla kun he taktikoivat eri suuntiin ennen kaikkea omien asemiensa säilyttämiseksi ja niiden edelleen parantamiseksi.

Todellisia parannuksia kansalaiset eivät koe näissä oloissa saavansa aikaan muutoin kuin vaatimalla niitä itse ja tarvittaessa käyttäytymällä huonosti niin toreilla kuin työpaikoillakin. Tyyliseikat saavat jäädä syrjään silloin kun vaaditaan parempia korvauksia tehdystä työstä, sulkua laittomalle maahanmuutolle ja lisää turvallisuutta kaduille.

Populistiset liikkeet ja poliitikot ovat tarttuneet innolla kansalaisten tyytymättömyyteen. Sekä vasemmalla että oikealla luvataan kuulla kansalaisten huolia, heittää ekonomistien neuvot ja perinteiset poliittisen korrektisuuden vaatimukset romukoppaan, panna rajat kiinni, nostaa maan omien kansalaisten edut etusijalle ja ryhtyä harjoittamaan kokonaan uudenlaista politiikkaa. Lupaukset ovat toteutettavissa sitten kun johtajat saavat riittävän laajat toimivaltuudet.

Monet protesteihin mukaan lähteneet kansalaiset kokevat uusien johtajiensa olevan aidosti heidän puolellaan – yksiä heistä. Huuman ollessa päällä on vaikea nähdä, että nykyisessä illiberaalien aatteiden ja vahvojen johtajien esiinnousussa on kyse itse asiassa hyvin kansainvälisestä ilmiöstä, jota myös rahoitetaan, koordinoidaan ja kannustetaan niiden eliittiryhmien taholta, jotka katsovat hyötyvänsä tästä trendistä.

Olemme siis todistamassa prosesseja, joiden todellisina seurauksina ovat kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien ja elinolojen paranemisen sijasta molempien oleellinen heikentyminen. Toisinkin voi käydä, mutta vain silloin kun kansalaiset asettavat tavoitteensa vastuullisesti, ovat valmiit aitoon keskusteluun eri yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa ja kykenevät torjumaan tehokkaasti kaikki autoritaarisen vallan vahvistamiseen ja ulkopuoliseen vedätykseen tähtäävät pyrkimykset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset