AnttiJuhaniKasvio

Mitä tapahtuu vuonna 2019?

Ennustan Donald Trumpin eron nousevan vuoden suurimmaksi uutiseksi.

Tilanteeseen ajaudutaan Yhdysvaltain politiikan, elinkeinoelämän ja turvallisuuskoneistojen keskeisten tahojen saadessa riittävän laajalti tarpeekseen Trumpin luonteen, tietämättömyyden ja käytännön toimien aiheuttamasta kaaoksesta. Sivustatukea saadaan liittolaismaiden johtajilta, jotka eivät pysty peittämään huoltaan presidentin toilailuista ja niiden aiheuttamista riskeistä.

Trump suostuu eroon jäätyään yksin ja tajuttuaan, että vain luopumalla virastaan hän voi välttyä joutumasta oikeuden tuomittavaksi entisten avustajiensa tavoin. Eron jälkeen varapresidentti Mike Pence ryhtyy hoitamaan presidentin virkaa yhteisymmärryksessä kongressin republikaanijohtajien kanssa. Samalla demokraatit ja republikaanit yrittävät valmistautua mahdollisimman puhtaalta päydältä vuoden 2020 vaaleihin.

Maailmantalouden kasvu hidastuu selvästi, vaikka Trumpin eron myötä USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan uhat hälvenevät hieman. Hidastuminen on suurinta Kiinassa, missä on pakko hillitä rajua velkaantumista. Vallassaolevan ja nousevan supervallan välinen jännite ei silti häviä mihinkään, vaan Kiina-haukkoja löytyy Yhdysvalloissa sekä demokraattien että republikaanien riveistä Trumpin jälkeenkin.

Kansainvälinen politiikka muuttuu Trumpin eron ansiosta hieman aiempaa normaalimmaksi. Ongelmat kuitenkin säilyvät esimerkiksi Etelä-Kiinan merellä, Korean niemimaalla, Afganistanissa, lähi-idässä ja Afrikan kriisialueilla. Ihmisiä pyrkii edelleen suurin määrin sekä Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin että Välimeren ja Turkin kautta kohti Eurooppaa. Kreml jatkaa Ukrainan hallinnon kiusaamista, ja samankaltainen asetelma toistuu pienoiskoossa Balkanilla Serbian ja Kosovon välisissä suhteissa. Kremlin liikkumavara lisääntyy huomattavasti, jos se saa USA:n ja Kiinan kuluttamaan kilvan toistensa voimavaroja.

Brittien EU-eron toteutus on vielä pahasti levällään silloin kun europarlamentin vaaleja pitäisi jo ryhtyä valmistelemaan. EU-kriittiset ja muuttoliikkeen vastaiset voimat vahvistavat jonkin verran asemiaan parlamentin uudessa kokoonpanossa. Reaktiivisuuden varsinainen hyökyaalto on kuitenkin tuossa vaiheessa jo mennyt ohitse, ja suurimmat paineet Euroopassa suuntautuvat ensi vuonna Unkarin ja Puolan kaltaisia illiberaaleja hallintoja vastaan.

Autokraatit joutuvat lisääntyvän kritiikin ja vastarinnan kohteeksi myös Venäjällä, Kiinassa ja Turkissa, vaikka missään niistä mikään varsinainen regiiminvaihdos ei nouse vielä ensi vuonna ajankohtaiseksi. Sitä sen sijaan on vaikea ennustaa, kuinka pitkään venezuelalaiset vielä antavat Nicolás Maduron syventää kaaosta heidän maassaan.

Suomen talouskasvu hidastuu ennustettua jyrkemmin, vaikka taantumaan ei vielä ensi vuonna jouduttaisikaan. Kymmenen vuoden takainen tuotantokuilu saadaan vihdoin kurottua umpeen ja työllisyysastekin nousee vähän yli Sipilän hallituksen tavoitteleman 72 prosentin ennen kuin yritykset alkavat taas vähentää väkeä.

Sosialidemokraatit nousevat eduskuntavaalin voittajiksi ja tätä kautta pääministeripuolueeksi. Enemmistöhallituksen muodostaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä sosialidemokraatit eivät ole innokkaita lähtemään yhteiseen hallitukseen Kokoomuksen kanssa. Keskusta puolestaan asettanee vaalitappion jälkeen hallitukseen osallistumiselleen ehdot, joita demarien on vaikea hyväksyä. Jos hallituksen kokoonpanosta on pakko ennustaa jotakin, sen voisi tehdä yhtä hyvin kolikkoa heittämällä.

Ilmastonmuutoksen hillinnän ja muiden suurten globaalien ongelmien ratkomisessa vuosi 2019 tullee jäämään välivuodeksi. Kasvihuonepäästöjen kasvu kyllä hidastuu talouden heikentymisen myötä, mutta maailma joutuu odottamaan aina vuoden 2020 lopulle saakka Yhdysvaltojen ilmastopoliittisen linjan selkiämistä. Yhtä ja toista toki tehdään kestävän kehityksen eteen ensi vuonnakin eri puolilla maailmaa. Silti toimintojemme kestävyysvajeet kasvavat niin, että seuraavina vuosina korjaustarve paisuu entistäkin mittavammaksi. Lisäksi muutosten toteuttamisella alkaa olla tulenpalava kiire.

Tietoisuus muutostarpeista näkyy myös päätöksentekijöihin kohdistuvina paineina samalla kun jotkut viimemainituista heräävät ihan omaehtoisestikin. Mutta myös opportunistista viherpesua tullaan näkemään kiusaksi saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Aika hauska ennuste.. Mahdollista että toteutuu vaikka minimaaaliset sellaiset.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minä vuorostani ennustan, että vuonna 2019 (tai viimeistään 2020) USA ja Kiina vaihtavat paikkaa. Kiinasta on tulossa maailman ainut supervalta, etenkin Trumpin sekoilun takia mutta myös sitä muka kun dollarin rooli maailman ykkösvaluuttana vähenee. Näin se vaan näyttää menevän..

Nyt on vielä G2, josta väkisin on tulossa G1.

Blogi vuodelta 2009:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/07/29/...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei USA:n asearsenaali minnekään katoa ja se on aivan ylivertainen sekä Venäjään että etenkin Kiinaan nähden. Ja USA:ssa on presidentin lisäksi myös Pentagon, joka ei anna yhden Trumpin sösssiä asioita lopullisesti.

Dollarin merkitys maailman valuuttana on alentunut jo nyt, mutta ei ole näköpiirissä, että romahdusta voisi tapahtua yhdessä vuodessa, kauemmin joudutaan odottelemaan, varsinkin jos ajatellaan, että Kiinan RMB ottaisi sellaista asemaa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Juu, Kiinasta tulee supervalta jo sen takia, että väestöä on paljon ja Kiina oli jo mahtava jo 3000 eKr. muistaakseni erään kertomuksen mukaan.Väestö nimittäin lisää informaatiota
Kainuussakin jos väestö lisääntyii, tuliši enemmän innovaatiota kirjan Pekka Kuusi:Tämä Ihmisen Maailma mukaan

Tai jos lukee kirjan Faga:Pitkä Kesä (kirjassa kait oli Kiinan vaurastumisista jo eKr.)

Kiina on esim metsittänyt ja asuttanut aavikoita.Koben autiomaa ja metsittämisistä puhuu ekologi Liu jne

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Emme enään elä siinä sosiaalidemokraattisessa maailmassa jossa maailman ennustettavuus oli jokseenkin helppoa. Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa jossa ennustaminen on käynyt melkein mahdottomaksi. Trumpin vaalivoitto on todiste siitä. Vassarit yrittävät kaikkensa, saadakseen Trumpi pois silmistään, mutta taitaa jäädä vain yritykseksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Aika pitkälle samat:

Maailmantalous sakkaa kunnolla ja pörssikurssit laskevat yli 20 pinnaa.

Trump saa syytteen ja joutuu eroamaan.

Venäjä hyökkää Ukrainaan, valtaa alueet Krimin itäpuolella ja liittää Itä-Ukrainan itseensä kansanäänestysten jälkeen.

Iso-Britanniassa toinen kansanäänestys peruu Brexitin.

Suomen talouden alamäki alkaa ja menee vaalivoittajien piikkiin vaikka kyse on maailmantalouden syöksystä. Voittajat tulevat olemaan suuria häviäjiä.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Pakkohan sen Trumpin on erota.

Sitä on nyt povattu Trumpin valinnasta lähtien, niin että tiettyjen tahojen uskottavuus romahtaa täysin jos se ei toteudu.

Ai mutta niin povattiin Trumpin häviötäkin. Voiko peruskalliosta romahtaa enää alaspäin? Jää nähtäväksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kristallipallo näyttää aina katsojan ajatuksen virran mukaan. Joten rohkenenen sanoa että Sosialidemokraattien johto gallupeissa on kyllä hyvin ohut.
Kun muistamme 2015 eduskutavaalien voimasuhteet Keskustan oli 2014 joulukuussa 26,7 % kuitenkin vaaleissa huhtikuussa oli 21,1 %. pudotus oli melkoinen.
Näiden kolmen valtapuolueen kannatus tulee tasoittumaan kevään mittaan ja seuraavaa hallituksen muodostajaa voi vain katsoa kristallipalosta nyt vielä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Trumpin osalta optimistinen ennuste lähtee siitä, että Trump ”viime kädessä” noudattaa jotakin normeja ja toimii normaalirationaalisesti. Tasapainoisen neron tähänastinen ja erityisesti viimeaikainen toiminta ei valitettavasti tue tätä näkemystä.

Ennustan, että Trump ei suostu eroamaan vaan jättää mahdolliset oikeuden päätökset huomiotta. Trumpia ei uskalleta erottaa - sikäli kun se on mahdollista – koska Trumpin kannattajat eivät tätä hyväksyisi vaan ryhtyisivät vastarintaan. Tuloksena olisi sisällissota Yhdysvalloissa, jolloin liittolaiset kuten Israel ja Euroopan Nato-maat jäisivät oikeasti ilman Yhdysvaltojen tukea.

Tähän saakka Trump oli johdonmukainen yhdessä asiassa eli suostui kaikkiin Israelin poliittisiin ja symbolisiin toiveisiin. Päätös vetää joukot Syyriasta on kuitenkin jyrkästi vastoin Israelin tärkeitä strategisia intressejä. Päätös tuli sen jälkeen, kun Israelin ja Venäjän välit hyytyivät venäläisen lentokoneen ampumistapauksen jälkeen. Tapahtumakulku olisi omiaan tukemaan myyräteoriaa, jonka mukaan Trump oikeasti toimii venäläisessä ohjauksessa. Suursodan mahdollisuus Lähi-idässä on vuonna 2019 suurempi kuin aikoihin, ja samaan aikaan Venäjällä on entistä vapaammat kädet imperiumin restauraatioon Unkarissa, Valko-Venäjällä ja mahdollisesti Baltian ja Suomen suunnalla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Yhdysvaltain arvostus ja maine luotettavana kumppanina laskee Trumpin ansiosta. Saavutus sekin presidentiltään.
Sen ansiosta kuitenkin Euroopan Unionilla on mahdollisuus ottaa paikkansa suurvaltana.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Trump ei eroa - mikä hämmästyttää kummastuttaa taas monia kulkijoita.. pieniä sekä isoja. Putinlandiaan hankitaan lisää alueita joko ensi vuonna tai lähivuosina kuitenkin ja monet löytävät kivoja syitä moiselle.
-------------

EU sählää taas jotain... mahdollisesti osin tahattomastikin, mutta koska siihen on niin totuttu, niin mitä väliä. Kiina myhäilee johtajiensa kera kaikille - aika, kun diktatuurissakin voi helposti nauraa muille. Suomen hallitus ilmoittaa suurista säästötoimista/"uudistuksista" eikä kaikki sitten mene ollenkaan kuin Strömsössä.. oi-voi hallitusta. Tulossa siis "ihanaa" aikaa. "Kehitykseen" pitänee suhtautua huumorilla, niin se ei ehkä niin pahalta tunnu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Brexitin peruuntuminen tulee myös olemaan suuri uutinen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

2.2.2019 Aaro Veli Väinämö Niinistö täyttää yhden vuoden.

P.S. Mikäli kyseessä olisi esimerkiksi Eritreassa samana päivänä syntynyt lapsi niin moinen ennustaminen olisi huomattavasti vaikeampaa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii ja jos Suomeen tulee talvella kovat pakkaset, niin ilmastoajattelu ottaa takapakkia, kun Grönlannissa oli lokakuussa 2018 pakkasta --55.4 ja meillä lokakuussa lämmintä +20 .Sen sitten näkee

Käyttäjän IlpoSuominen kuva
Ilpo Suominen

Vanhana taistolaisena varmaan muistat toveri Taisto Sinisalon viisauden: "Toiveet ei ole sama kuin todellisuus".

Tämä pätee myös sinun toiveeseesi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kansainvälinen politiikka muuttuu Trumpin eron ansiosta hieman aiempaa normaalimmaksi. Ongelmat kuitenkin säilyvät esimerkiksi Etelä-Kiinan merellä, Korean niemimaalla, Afganistanissa, lähi-idässä ja Afrikan kriisialueilla."

Noiden ongelmien luominen ja ylläpitäminenhän on juuri sitä "normaaliutta" — se doktriini, jota USA on noudattanut toisesta maailmansodasta lähtien ja jota kohtaan Trumpin politiikan koetaan muodostavan vakavan uhan.

"Sosialidemokraatit nousevat eduskuntavaalin voittajiksi ja tätä kautta pääministeripuolueeksi. Enemmistöhallituksen muodostaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä sosialidemokraatit eivät ole innokkaita lähtemään yhteiseen hallitukseen Kokoomuksen kanssa. Keskusta puolestaan asettanee vaalitappion jälkeen hallitukseen osallistumiselleen ehdot, joita demarien on vaikea hyväksyä. Jos hallituksen kokoonpanosta on pakko ennustaa jotakin, sen voisi tehdä yhtä hyvin kolikkoa heittämällä."

Sixpack 2.0 syntyy ilman suurempia ongelmia. Keskusta ja Perussuomalaiset jäävät oppositioon. Siniset kuihtuvat pois eduskunnasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ennustan Donald Trumpin eron nousevan vuoden suurimmaksi uutiseksi."

- Tuon voisi lukea niin, että jos Trump jättää presidentin viran kesken kautensa, se on suuri uutinen. Eron todennäköisyys on kuitenkin huomattavasti alle 50%, joten minun on varsin helppoa ennustaa presidentin kauden jatkumista vuoden 2021 ensimmäisille viikoille, kätevämmin ilmaistuna seuraaviin vaaleihin asti.

"Trumpin ero" -tyyppisiä ennustuksia esitettiin muutamia vuosia sitten, ja silloin ne koskivat Kreikan irtautumista eurovaluutasta. Huomenna, ensi viikolla, puolen vuoden sisällä? Sanoin juoksevani pääni seinään, jos rahayksikkö Kreikassa vaihtuu, eikä otsaani jomota vieläkään.

Mutta: "Mitä tapahtuu vuonna 2019?"

- Suomi saa sinipunahallituksen.
- Timo Soini jatkaa eduskunnassa myös vaalien jälkeen.
- Suomi voittaa yhdessä nuorisoikäluokassa jääkiekon maailmanmestaruuden.
- Juncker päättää kautensa komissiossa näennäisen tyylikkäästi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennustan, että Junckerin jäähyväisseremoniassa nähdään samaa tyylikkyyttä kuin hän osoittanut kaikki nämä vuodet erilaisissa tilaisuuksissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Juuri tätä tarkoitin! Status quon ennustaminen on aina varmemmalla pohjalla kuin rajujen muutosten veikkaaminen, vieläpä tarkasti ajoittaen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"... että vain luopumalla virastaan hän voi välttyä joutumasta oikeuden tuomittavaksi entisten avustajiensa tavoin."

Mutta toisaalta me emme EU:ssa saa tuudittautua sen varaan, että Trump lähtee. Emmekä me EU:ssa voi vaikuttaa siihen mitä USA:n äänestäjät, oikeuslaitos ja hallinto päättävät. Kyllä asian jatko on täysin rapakon takana ja me täällä toisella puolella voimme vain toivoa, että hyvä tulee sielläkin. Ja kuka tulee Trumpin seuraajaksi, jos hän lähtee ? Vähän niin kuin kuka tulee Putinin seuraajaksi, jos Putin syystä tai toisesta lähtee.

Kyllähän USA:llekin vahvistuva EU on uusi haaste. Siitähän saatiin myös oma indikaationsa kun Merkel ja Macron nostivat esiin EU:n "armeijan" muodostamisen. Siihenhän heti kohta Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ( virkansa puolesta ? ) reagoi voimakkaalla ulostulolla, jossa hän korosti Naton olevan ylitse kaiken muun.

Eihän siinä mitään, mutta ei kai se ole pois Naton yhtenäisyydestä, että sen yksi sopimusosapuoli ei ole enää ne lukuisat eurooppalaiset erilliset kansallisvaltiot, vaan yhtenäinen EU.

Tietenkin voidaan nostaa esiin se, että tuleeko EU vahvistumaan ja yhtenäistymään. Mielestäni siinä on kysymys siitä, mitä me täällä EU-maissa haluamme. Paluuta toisen maailmansodan jälkeiseen ja kylmän sodan (Suomen osalta YYA:n ) aikakauteen jossa Eurooppa oli jaettu valtioittain idän ja läneen etupiireihin vai että kehitämme EU:ta kohti vahvaa federaatiota ? Emmekös me kuitenkin täällä Euroopassa päätä omista asioistamme.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Kumpi eroaa aiemmin, Juncker vai Trump? Onko sillä väliä, jos Juncker eroaa?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Junker on jo EU:n hallinnolle rasite. Hänestä on päästävä. Juoppo, mikä juoppo.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista! Juuri nyt Trump näyttää tuovan esiin aidon itsensä harkitsevampaa linjaa ajaneen väen kaikotessa hänen ympäriltään.

Tämä on tuonut Vladimir Putinille kissan päivät Trumpin vetäessä USA:n joukkoja pois Syyriasta ja Afganistanista sekä purkaessa Putinin lähipiiriin kuuluviin oligarkkeihin ja yrityksiin kohdistettuja pakotteita.

On vaikea tulkita, menetteleekö Trump näin silkkaa tyhmyyttään vai onko hän heittäytynyt tarkoituksella mahdollisimman hankalaksi ostaakseen näin itselleen syytesuojan - jota hän hyvin tietää toden totta tarvitsevansa.

Veikkaan jälkimmäistä eli että Trump petaa nykyisellä käytöksellään hänen eroaan koskevaa diiliä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Siis ensin Trump valittiin valtavalla joukolla valitsijamiehiä ja sitten kun Trump alkokin toimimaan kuten oli puhunut ehdokkaana eli onko sillai Suomessakin, että kuvitellaan, että ehdokas lupaa vaalilupauksia ja sitten äänestäjät arvelevat, että ei se ehokas kuitenkaan tee niinkuin lupaa ennen vaaleja. Trump teki niinku puhu ennen vaaleja.Trump siis alko tekemään, mitä oli luvannut vaalipuheissakin

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kahta asiaa toivon tapahtuvaksi: Trumpin eron tai erottamisen ja brexitin peruuntumisen. Molemmat rauhoittasisivat maailman tilannetta ja etenkin kaupan taantuma jäisi paljon pienemmäksi kuin Trumpin jatkaessa ja brexitin toteutuessa.

Kiina jatkaa nousuaan ja Venäjä pullisteluaan, mutta on meillä muitakin huolia. Ranskassa Macron tuskin saa tilanneta täysin hallintaansa ja levottumuudet jatkuvat. Sama tilanne on Unkarissa. Kansa ei sittenkään hyväksy itsevaltuispyrkimyksiä.

Turkki on oma lukunsa. Erdokan on jo päässyt asemaan, jossa hänen toimiaan on hyvin vaikea estää. Se tietää kovia aikoja ainakin Syyrian kurdeille varsinkin, kun USA vetää jokkojaan ja samalla luovuttaa alueen hallinnan venäläisille.

Suomen osalta toivon, että työmarkkinoilla palattaisiin jo moneen kertaan haudattuun kolmikantaan. Edessä on suuria ratkaisuja, kuten sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Saman aikaisesti painitaan vielä soten toteutuksen kanssa. Jos oikein hyvin käy, niin maakuntauudistus peruuntuu ja terveydenhuollon kehittäminen jatkuu toiminnan tehostamisena ilman raskasta muutosta makuntien alaisuuteen ja sitä kautta tosiasiassa valtion rahoituksen varaan, kun maakunnille ei vielä pitkään aikaan verotusoikeutta tule. Juuri siksikin toivon, että maakuntauudistus jää toteutumatta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Trump/Pence kulkevat kuin juna kohti toista kautta. Trump on Usan historian paras presidentti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset