AnttiJuhaniKasvio

Elämme vaarallisia aikoja

Vaikka kuinka muuta toivoisi, maailmanpolitiikan tilanne näyttää muuttuvan viikko viikolta vaarallisemmaksi. Edes uuden suursodan syttymistä ei voida enää sulkea pois laskuista.

Donald Trumpin johtama Yhdysvallat ei halua luopua maailman johtavan supervallan asemasta, johon se nousi viimeistään  Neuvostoliiton hajottua. Nyt tämän aseman suurimmaksi uhkaajaksi on noussut Kiina, joka on talousmahtina jo etenemässä USA:n rinnalle ja ohitse ja joka vahvistuu koko ajan myös sotilaallisesti. USA:n nykyjohdon tavoitteena on hillitä Kiinan nousua ja siten varmistaa oman etulyöntiaseman säilyminen keinolla millä hyvänsä. Hätäisimpien mielestä USA:n on toimittava niin kauan kun siihen on vielä mahdollisuus.

Kiinan USA:n taholta saama kohtelu on osaltaan myötävaikuttanut siihen, että maassa neljä vuosikymmentä sitten aloitettu monissa suhteissa huikean tuloksellinen avautumisen ja uudistumisen politiikka on saanut väistyä Xi Jinpingin ajaman autoritaarisen nationalismin tieltä. Nykyisin Kiina pyrkii vahvistamaan asemiaan suurvaltana muun muassa ottamalla hallintaansa läheisiä merialueita, käyttämällä taloudellista valtaansa muiden maiden painostamiseen ja uusien liittolaissuhteiden rakentamiseen, modernisoimalla sotavoimiaan ja harjoittamalla taktista yhteistyötä Venäjän kanssa. Koska Kiina on kuitenkin vasta rakentamassa tulevia valta-asemiaan, se pyrkii toisin kuin Yhdysvallat voittamaan aikaa ja välttämään konflikteja ennen kuin asetelmat ovat muuttuneet sille edullisemmiksi.

Kauppasodan uuden eskaloitumisen kynnyksellä USA:n ja Kiinan väliset suhteet ovat monilta osin hyvin jännittyneet. Tilannetta ei helpota Huawein rahoitusjohtajan Weng Hua-Wein pidättäminen nöyryyttävästi samaan aikaan kun Xi Jinping neuvotteli Donald Trumpin kanssa Buenos Airesissa tilanteen rauhoittamisesta. USA:n toimeksiannosta Kanadassa toteutettu pidätysoperaatio voi muodostua seurauksiltaan vielä hyvinkin vakavaksi.

Venäjällä ei ole massiivista ydiniskuvoimaa lukuunottamatta muita resursseja, joilla se kykenisi tosissaan haastamaan USA:n ja Kiinan kaltaisia todellisia suurvaltoja. Toisaalta Kreml pystyy  ja on halukas tekemään monenlaista kiusaa muille maille, ja USA:n ja Kiinan keskittyminen toisiinsa antaa sille operatiivista liikkuma-alaa Euroopassa ja Lähi-idässä. Mutta myös tällä alueella Venäjä on opportunistinen toimija, joka pyrkii iskemään mieluiten silloin, kun mahdollinen vastustaja on heikoimmillaan.

Läntinen Eurooppa on näissä oloissa saanut havaita joutuvansa kantamaan päävastuun Venäjän kurissapitämisestä omalla alueellaan. Läntisen Euroopan maat ovatkin jo heränneet vahvistamaan puolustuskykyään, mutta kylmän sodan päättymisen jälkeisen alasajon jäljiltä riittävän valmiuden saavuttaminen vaatii aikaa. Tilannetta eivät helpota sen paremmin Britannian lähtö EU:sta kuin lisääntyvä poliittinen ja kulttuurinen sisäänpäinkääntyneisyys monissa Euroopan maissa. Venäjä on omalla trollauksellaan lietsonut kumpaakin.

Tällä hetkellä Ukraina, Itämeren alue ja Balkan lienevät ensisijaisia Kremlin kiikaroinnin kohteita. Kylmiltään Venäjä tuskin kuitenkaan haluaa lähteä liikkeelle. Sille sopisi paremmin kansainvälisen tilanteen kärjistyminen ensin jossakin muualla, jolloin Euroopassakin olisi helpompi operoida muiden kriisien varjossa.

Tilannetta ei lainkaan helpota se, että nykyisin liikkeellä olevat nationalistit ja itselleen parempia etuuksia vaativat eivät juurikaan enää muista niitä valtavia katastrofeja, joihin vastaavat käytösmallit johtivat viime vuosisadan suursodissa. Omia asemiaan vahtivat kansalliset poliittiset toimijat sysäävät puolestaan mieluiten ihmiskunnan isot yhteiset ongelmat – kuten etelän köyhyyden, väestönkasvun, resurssien niukentumisen ja luonnon tuhoutumisen – muiden vastuulle.

Voimme siten sanoa sytytyslangan palavan jo ilman että juuri kukaan edes yrittäisi repäistä sitä irti. Olisiko vastuullisemmin ajattelevien kansalaisten ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden väliintulon paikka?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kiina on pelannut korttinsa hyvin. Tällä hetkellä valtaosa maapallon koneista, laitteista ja ihmisistä ja aika suuri osa eläimistäkin on riippuvaisia kiinalaisen elektroniikan toimivuudesta. Tuolta osin on pelkästään heidän hyväntahtoisuudestaan kiinni, onko laitteissa tai ohjelmistoissa itsetuhomekanismeja tms tai siirtävätkö ne tietoja päivitysten yhteydessä tai muuten kiinalaisten käytettäväksi.
Tavallisella käyttäjällä ei ole pienintäkään aavistusta siitä, mitä joku laite ohjelmistoineen tekee ja kenelle se tietoa siirtää. Korkeintaan käyttäjä ihmettelee, miksi sama ohjelma joka ennen tarvitsi 1 Mt tilaa, tarvitseekin nyt 1 Gt. Esimerkiksi tulostimien, modeemien yms vaatiman ohjelmiston koko on noin 100-kertaistunut ilman, että laite osaa mitään uutta ja tarpeellista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä Trumpilla on virheellinen asenne kansainväliseen kaupankäyntiin yleisesti ja Kiinan suhteen erityisesti. Avoimesta kaupankäynnistä hyötyvät kaikki osapuolet. Jokainen tuottaa ja myy sitä, mikä itselleen on suhteessa kannattavinta ja ostaa sitä minkä tuottaminen toiselle osapuolelle on suhteessa kannattavinta.

Kun sekä Kiina että USA molemmat ovat talousjärjestelmältään pääasiassa yksityisen sektorin varaan rakentuvia, niin valtioita ei tule syyttää mistään kauppavajeesta t.m.s. Kaikki riippuu markkinatalouden laeista.

Venäjää kohtaan sen sijaan Trumpin pitäisi valtapoliittisella saralla osoittaa yhtä lujaa vastarintaa kuin hänen hallintonsa Pentagonissa, CIA:ssa ja YK:ssa on valmis tekemään. Nyt tilanne on tämän suhteen jotenkin paradoksaalinen, kun Trump pyrkii lähinnä toppuuttelemaan USA:n valtapoliittisten intressien vaalimista Euroopan suunnalla.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Onko teollisuusvakoilu avointa kaupankäyntiä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kysymyksesi ei ole kovinkaan oleellinen sen asian kanssa, jota pyrin tuomaan julki ylemmässä kommentissani. Jokaisen erikoistietotaitoa omaavan valmistajan kannattaa itse pyrkiä mahdollisimman hyvin suojaamaan oma henkinen pääomansa.

Jos katsotaan puolestaan kiinalaisille kilpailijoille tyypillistä toimintatapaa, niin varsinaisen teollisuusvakoilun sijasta ne kopioivat valmiista tuotteesta mallin ja ominaisuudet niin hyvin ja halvalla kuin pystyvät ja tekevät siitä sitten kilpailevan tuotteen markkinoille. Kiinalaiset ostajat arvostavat edelleenkin tuontitavaroiden laadun korkeammaksi kuin kotimaisen. Mutta maassa riittää toki halpojen hintojen perässä juoksevia ostajia myös.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko Vastaus kommenttiin #10

Kysyin siksi, että tiedän useita kiinalaisia tahoja, jotka suorittavat Suomessa teollisuusvakoilua ja muuta vakoilua. Itseäni on myös pyydetty ko toimintaa harjoittamaan (noin 10 kertaa). En tiedä suostuvatko tätä toimintaa nähneet tuttuni todistamaan omia havaintojaan, jotka olen saanut tietooni. Suomalaiset ovat uskomattoman sinisilmäisiä näissä asioissa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Antilla jämäkkää tekstiä. :)

Pienen maan selviytymiskeinot on, että vältetään sisäisiä riitoja, toimitaan akviitivisesti yk;n kautta rauhan asioissa sotilaallisesti riippumattomana. Ja huolehditaan että maita, vesialueita ja tärkeitä infra-verkostoja, väyliä, ratoja ja kiinteistöjä,yma. omistetaan itse 100%;sesti, niin ei pääse siitäkään kukaan painostamaan, ei edes kansainväliset pörssiyhtiöt.

On se selvää että maapallon valta- talous- ja muut rakenteet muuttuu seuraavien 20-50 vuoden aikana merkittävästi, sen mukana on elettävä,,kun avaruuteenkaan ei pakoon pääse.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Antti Kasvio: ... nationalistit ja itselleen parempia etuuksia vaativat eivät juurikaan enää muista niitä valtavia katastrofeja, joihin vastaavat käytösmallit johtivat viime vuosisadan suursodissa.

Pidempi muisti auttaisi: juuri globalisaatio 1880-1912 johti suursotaan. Sotiminen on ainoa keino, kun kauppa ei enää toimi, ja ideologiahautomoista ei ole saatu mitään uusia ismejä tilalle. Samalla jotkin tahot, lähinnä suurvallat, pyrkivät hyötymään kansallisvaltioiden hetkellisestä heikkoudesta.

Me olemme juuri keittelemässä kasaan kaikkien sotien äitiä, ja se keittely alkoi varmaan jostain Bretton Woodsista 1970 -luvun alusta. Mitä pidemmälle globalisaation ja libertarismin tiellä päästään, sitä kauheampi on lopputulos.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#4
Pidempi muisti auttaisi: juuri globalisaatio 1880-1912 johti suursotaan.
...........................

Globalisaatio tarkoittaa ihmisten maailmanlaajuista verkottumista eikä sillä ollut mitään tekemistä kummankaan maailmansodan syttymiseen.

Molemmat maailmansodat syttyivät nationalismin tuotoksista. Globalisaatio, ihmisten verkostoituminen yli kansallisten rajojen on sotien ennalta ehkäisijä numero 1. Mitä enemmän on globalisaatiota tapahtunut, sitä vähemmäksi ovat sodat käyneet.

Nationalismin kannatus voi muuttaa asetelmia taas sodan suuntaan "me vastaan he" asetelmallaan joten sitä vastaan täytyy valistuneiden ihmisten taistella.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Juha, sinulla on hyvin yksipuolinen, naiivi ja valheellisen ruusunpunainen käsitys siitä, mitä globalisaatio tarkoittaa. Ikään kuin sillä ei olisi mitään tekemistä talouden, suuryritysten ja globaalin vallanhalun kanssa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #16

#16
Luuletko etten ymmärrä globalisaation tuomia huonoja puolia?

Ymmärrän niitä ainakin sen verran hyvin, että tiedän, ettei niitä ainakaan nationalismilla ratkaista.

Globaalit ongelmat voidaan ratkaista vain globaalilla tasolla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Pidempi muisti auttaisi: juuri globalisaatio 1880-1912 johti suursotaan."

No ei johtanut. Vanhat kaunat eri osapuolilla, vuosikymmenien asevarustelu, suurvaltahaaveita, riitelyä siirtomaista.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ehdottomasti on! Me suomalaiset tosin voimme toimia "vain" sisäisesti siten että Kreml ei pystyisi maata jakamaan kahtia haluamallaan tavalla sisäisiä jännitteitä taitavasti hyödyntäen.

Miten siihen vastataan?

Ehdottomasti löytämällä "suomipolitiikan kolmas tie" ei suinkaan sanomalla ja käskemällä ihmisten kapinaa pois heidän mielistään vaan tarjoamalla uusi tie muutokseen.

Olen neljä vuotta hokenut että asiat pitää tehdä ennen kuin on myöhäistä - tilanne menee koko ajan huonommaksi.

Kreml ei ole se suurin syy ja juurisyy lainkaan, vaan suomalaisen pullamössöeliitin täydellinen ylenkatse ja kyvyttömyys muutokseen.

Nukkuvat on reilun pelin herätyspuolue ja isänmaan asialla siten että jokainen suomalainen voi tulla mukaan hyvään muutokseen. Kannattaa sinunkin Antti tutustua, ehdottomasti.

Nyt tarvitaan rohkeutta, vain onnistumalla yhdistämään suomalaiset olemme riittävän vahvoja Putinin hallinnon yrityksille pelata Suomi korttia tulevaisuudessa miten parhaakseen näkee. Asia on äärimmäisen vakava, muutoksen pitää alkaa viimeistään nyt.

www.nukkuvat.fi/puolueohjelma

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Vielä lisäys. Minähän olen ollut koko ajan hyvin vahvasti Naton kannalla, mutta Nukkuvissa on kaikki "ulkoiset" jutut jätetty tietoisesti pois agendalta. Tässä asiaani Natosta, näkemys on hyvin erilainen kuin Natoa kannattavilla puoluepoliitikoilla miten siihen parhaiten päästään.

http://www.e-liike.net/nato

Nukkuvissa meillä ei ole ohjelmassa kantaa Eu, euro, markka, mamu/matu, Nato, ilmastonmuutos asioihin vaan jokainen voi olla mitä mieltä haluaa niistä. Meillä on ihmisiä äärivasemmalta äärioikealle enemmänkin haluamme lopettaa koko nykyisen vasemmisto-oikeisto pelin, se on väärä ja tuhoisa.

Fokus on 100% valtapuolueiden rakentaman kaverisosiaalikapitalismin ja nöyryyttävän almutalouden lakkauttaminen innovoimalla. Keskiössä on Nukkuvien kehittämä oma Kansalaispalkka nyt! ajattelu.

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

"Tilannetta ei lainkaan helpota se, että nykyisin liikkeellä olevat nationalistit ja itselleen parempia etuuksia vaativat"

Kun itsellä on massu täynnä muista ei niin väliä ja varsinkaan että kehtaavat mokomat vaatia jotain.Oliko Suomessa jo noin miljoona köyhää?

Jani Kuusela

Jeesus puhuu maailman lopun tapahtumista

3 Ja kun hän istui Öljymäellä, vastapäätä pyhäkköä, kysyivät Pietari ja Jaakob ja Johannes ja Andreas häneltä eriksensä: 4 "Sano meille: milloin tämä tapahtuu, ja mikä on merkki siitä, että kaikki tämä alkaa lopullisesti toteutua?"

5 Niin Jeesus rupesi puhumaan heille:

"Ja kun te kuulette sotien melskettä ja sanomia mellakoista, älkää peljästykö. Näin täytyy tapahtua, mutta se ei ole vielä loppu. 8 Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, tulee maanjäristyksiä monin paikoin, tulee nälänhätää. Tämä on synnytystuskien alkua.

Ja veli antaa veljensä kuolemaan ja isä lapsensa, ja lapset nousevat vanhempiansa vastaan ja tappavat heidät. 13 Ja te joudutte kaikkien vihattaviksi minun nimeni tähden; mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.

17 Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! 18 Mutta rukoilkaa, ettei se tapahtuisi talvella. 19 Sillä niinä päivinä on oleva ahdistus, jonka kaltaista ei ole ollut hamasta luomakunnan alusta, jonka Jumala on luonut, tähän asti, eikä milloinkaan tule. 20 Ja ellei Herra lyhentäisi niitä päiviä, ei mikään liha pelastuisi; mutta valittujen tähden, jotka hän on valinnut, hän on lyhentänyt ne päivät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tilannetta ei lainkaan helpota se, että nykyisin liikkeellä olevat nationalistit ja itselleen parempia etuuksia vaativat"

Aamulehden mukaan Ranskassakin keltaliivit kehtaavat vaatia itselleen parempaa elintasoa. Että kehtaavatkin ja kyllä he kehtaavat.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos tähänastisista kommenteista.

Kaikilla suurvalloilla on omat syntinsä, mutta Yhdysvaltojen siirtyminen nykyisen presidentin johdolla sääntöperustaisen kansainvälisen järjestyksen puolustajasta avoimen voimapolitiikan kannattajaksi on ilman muuta heikentänyt oleellisesti normaalien pelisääntöjen kunnioitusta kaikkialla maailmassa.

Mietin kyllä kahteenkin kertaan ennen kuin kirjoitin - tietenkin erityisesti Ranskan tilannetta ajatellen - nykyisin liikkeellä olevista nationalisteista ja itselleen parempia etuuksia vaativista. Monilla on Ranskassa varmasti aihettakin tyytymättömyyteen ja Macronin hallinto on selvästi tehnyt pahoja virheitä. Mutta nyt mukana on paljon myös vaistonvaraista, seurauksista piittaamatonta ja osin ulkopuolelta masinoitua protestointia, joka pahimmillaan voi viedä sekä Ranskan että ympäröivän maailman kehityksen hyvin huonoon suuntaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä EU saa vielä sodan aikaiseksi Euroopassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

EU on estänyt uuden sodan Euroopassa. Sitähän varten se perustettiinkin. Ja toden totta, kun mennään ajassa sata vuotta taaksepäin niin mitä näemmekään: ihmiset elävät rauhassa, vauraampina ja terveempinä ja vieläpä pitempään kuin koskaan ennen historiassa. Tietysti Syyrian sota on kauhea asia, mutta riittävän pitkällä aikavälillä tarkasteltuna se on sittenkin vain paikallinen konfikti.

"Unkarissa ja Puolassa EU-vastaisuus kietoutuu vahvasti paitsi nationalismiin ja muukalaisvastaisuuteen myös naisvihaan, antiliberalismiin, antivasemmistolaisuuteen ja anti-intellektualismiin. Molemmissa maissa juuri vastakkainasettelun tuottaminen mahdollistaa pääpuolueen pärjäämisen ilman, että politiikkatoimista keskustellaan. Aiemmin ideologinen sisältö oli kevyttä ja vastapuolen demonisointi vahvaa. Nyt rajat ylittävät globaalit liikehdinnät ovat antaneet oikeutusta muslimivastaisuudelle ja uskonnollisperustaiselle naisvihalle sekä vasemmistovastaisuudelle.

Siinä missä liberaaliin demokratiaan on periaatteessa kuulunut tasavertaisuus sekä tilan antaminen toisille osapuolille ja vähemmistöille, kutistetaan nämä illiberaalissa demokratiassa, jotta valtavirtaa ei kyseenalaisteta. Perusteena toimii usein aiempi traumaattinen vallan menetys, kuten Unkarin pääministerillä Viktor Orbánilla tappio vaalivuonna 2002."

https://www.maanpuolustus-lehti.fi/single-post/Pop...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU on estänyt uuden sodan Euroopassa. Sitähän varten se perustettiinkin. Ja toden totta"

Siltäkö näyttää kun katsot Pariisia, brysseliä, Amsterdamia ja Italiaa? Mihin teillä vihervasemmistossa on hävinnyt todellisuudentaju?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei unionion maat ole tähän päivään mennessä sotineet keskenään.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vaikka Trumpia voidaan pitää maailman vakauden suurimpana heiluttajana, sen päälle tulevat Euroopan omat vaikeudet. Ranskassa kuohuu ja Englanti kipuilee brexitinsä kanssa. Saksakaan ei ole ennallaan, eikä Italia, joka velkaantuu vauhdilla. Entä arabimaailma? Ongelmien kärjessä on Syyria naapureineen sekä Saudiarabia. Eikä Turkkikaan mikään rauhan tyyssija ole. Afrikka: Jääköön käsittelemättä. Kommentista tulisi aivan liian pitkä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, mannerlaatat ovat liikkeellä. Joku historioitsija on luonnehtinut suurvaltojen roolia historian kehityksessä siten, että on olemassa tyydytettyjä suurvaltoja, joiden etuna on stabiilisuus ja tyydyttämättömiä suurvaltoja, joiden on "pakko" toimia aggressiivisesti.

USA on pitkään ollut tyydytetty suurvalta, joka on kyllä osallistunut erilaisiin konflikteihin vuosikymmenten saatossa, mutta pääasiassa varmistaakseen oman asemansa. Kiina puolestaan on tähän asti ollut omiin asioihinsa keskittynyt "suurvalta", jonka ensisijainen tavoite on ollut talouden tason nostaminen maailman etukastiin.

Venäjä jäi Neuvostoliiton luhistuttua ulkopuolelle suurvaltastatusta, mutta on Putinin aikana hankkinut sen takaisin. Se on kuitenkin selkeästi se ainoa tyydyttämätön suurvalta, joka haluaa lisää alueellista ja geopoliittista mahtia. Tyydyttämättömille suurvalloille on tyypillistä epästabiilisuuden lietsominen joko näkyvästi tai kulissien takana huomaamatta.

Matti Simonaho

Nykyinen Eurooppa muistutta monella eri tasolla Eurooppaa ennen toista maailmansotaa. Juutalaisten sijaan Euroopassa on Muslimit - esimerkiksi. Kauppasodat joita yhä tiheämmin ilmenee ovat tunnettuja sodan lähteitä vuosisatojen takaa. Euroopan Unionin laajeneminen itään päin ja tavalla millä sitä laajennetaan, ei povaa hyvää minkään Eurooppalaisen maan tulevaisuudelle. Historiallisesti jokainen "Euroopan monkulttuurillinen Unioni" - k e Rooman valtakunta, Napoleonin valtakunta, Kolmas valtakunta - on hajonnut samasta syystä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

On sitten jäänyt historia lukematta.

Rooman hajosi lähinnä "ikuisen kasvun" lopppumisen seurauksena kun talousjärjestelmä siitä riippuvainen, yhdessä ilmasto viilenemisen kanssa joka ohjasi kylmiltä aroilta barbaarilaumat Rooman alueelle.

Jatkuvan kasvun pysähtyminen näkyi verotuoton katoamisena että ei sitten ollut oikein mistä maksaa yhteiskunnan ylläpitoon. Prosessi jatkui useiden sukupolvien ajan.

Matti Simonaho

"On sitten jäänyt historia lukematta."

En harrasta selityksiä, vaan selvityksiä.

http://mattiesimonaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265...

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Vuoteen2050 mennessä Kiina on mennyt heittämällä ohi USAn taloudellisessa ja sotilaallisessa voimassa. Kiinan strateginen etu on siinä, että valtio pystyy kontrolloimaan kaikkea ja puuttumaan nopeasti esim talouden heilahteluihin valtavalla finanssivolyymillaan..USA lla on nyt hetkensä, jos se aikoo toimia ja sen pitikin aloittaa kauppasota Kiinan jarruttamiseksi. Kiina on vähän samassa tilanteessa kuin Saksa ww2 aattona. Hitler tiesi, että resurssit olivat vielä vajaat ja sotatalous oli laskettu olevan iskussa vasta n 1945 ja siihen asti Saksa yritti jarruttaa sodan alkamista..muutkin osasivat laskea ja siksi Englanti ja Ranska julistivat sidan..ei rakkaudesta Puolaan, vaan siksi että laskijat tiesivät, että Saksa voidaan lyödä nyt mutta ei enää muutaman vuoden päästä..näin laskee myös Pentagon, mutta Venäjän - Kiinan löysä liitto pitäisi saada hajalle..muuten USA ei tätä peliä voita..ja sen heikkoutta lisää hajanainen riitelevä demokratia vastaan kaksi armotonta totalitaarista valtiota.. Eurooppa on paskassa välikädessä hakattavan paikalla..,ainoa toivomme olisi pelata aikaa ja tehdä Saksan johdolla oma sotilaallinen voimaryhmä Eurooppaan..sotilaallinen tyhjiö täytetään aina ensimmäiseksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuskin tässä on nyt mitään suurempaa rähinöintiä luvassa.

Venäjän johtokin vain teeskentelee näiden varojen ollen tukevasti " vihollismaiden " pankeissa aina herra Putinia myöten.

Kiinalla on taas oma ongelmansa. Yksityinen velkaantuminen liki käsittämättömällä 500 % tasolla.

Jenkit sen kun vain jatkavat liittovaltion mammuttivelan kasaamista.

Suurin uhka tänä päivänä on uusi läpi maailman lyövä finanssimaailman järistys, jonka monet arvostetut asiantuntijat povailevat lähitulevaisuudessa liki varmasti tapahtuvaksi.

Suurvaltojen olemukseen kuuluu pullistella ja pitää yllä kansalaistensa isänmaallisuutta yllä, vaikka valhein

Suurvaltakolmikon kansat ovat varsin kiihkeitä nationalisteja.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Meillä Lännessä on sisäsyntyinen taipumus tarkastella asioita ikään kuin ne kehittyisivät lineaarisesti.

Kiinan taloudellisen nousun odotusarvo on yksi tällainen lineaarisen ajattelun MAHDOLLINEN harha. Ei nimittäin ole ollenkaan varmaa, että Kiinan taloudellinen voima kehittyy jatkuvasti suuremmaksi ja nousee maailman suurimmaksi.

Näin voi tapahtua, mutta epävarmuus sen toteutumisesta on paljon suurempi kuin mitä yleisesti ajatellaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiinan avautumispolitiikan aloittajan Deng Xiaopingin mukaan kissan värillä ei ole väliä, kunhan se pyydystää hiiriä.

Kiinan avautumispolitiikan päättäjän Xi Jinpingin mukaan hiiristä ei ole niin väliä, kunhan kissa on punainen.

Eli Kiinan taloushistoriassa ainutlaatuinen kasvuräjähdys on kyllä jo ohi. Kasvun momentumia on kuitenkin todennäköisesti vielä jäljellä aivan riittävästi Yhdysvaltojen ohittamiseen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ostovoimakorjattuna Kiina on jo v. 2014 mennyt ohi USAn (IMF:n näkemys), ja Bloombergin "lineaarisen ajattelun" mukaan absoluuttisestikin Kiina olisi keulilla v. 2029.

Joten ei tässä kauaa tarvitse odotella, jotta tiedämme... Kiinan nousuvauhtia alkaa kuitenkin jarruttaa yhden lapsen politiikan seuraukset sekä myös valmistavan teollisuuden siirtyminen halvempiin maihin sekä pienessä määrin takaisin länsimaihin. Kiinan velkapommi saattaa myös tuoda isonkin - ja mahdollisesti pitkäaikaisen - pompun alaspäin.

USAn etuina on mm. talouden erinomainen sopeutumis- ja uudistumiskyky, joista USAlla on jo pitkältä ajalta esittää upea track record. Lisäksi USAlla on vertaansa vailla oleva liittolaisverkosto, joten USAn resurssipohja on kaikkineen lavealla ja vankalla pohjalla. Ja jo vuosikymmenien aikana kertynyt vauraus...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvä tilannekuvaus Antti Kasviolta!

Globaali tilanne alkaa olla jo vaarallinen.

Mutta koska emme voi suurvaltojen kähinöihin juuri vaikuttaa, on meidän alettava laittaa omaa EU/Suomi-kotipesäämme nyt vihdoinkin kuntoon.

EU on tällähetkellä ajelehtiva lautta vailla suuntaa ja johtajuutta.

Liitovaltiohaaveilut pitää nyt kuopata ja ottaa suunta taaksepäin mm. purkamalla euroalueen pakkopaita, mikä nakertaa unionia sisältäpäin. EU-hankkeiden tulee olla sellaisia, että ne ḱonkreettisesti parantavat EU-kansalaisten elämää elitistisen haaveilun ja unelmoinnin sijaan.

--

Suomen on vihdonkin saatava toimiva hallitus n. 10v epäonnistuneen harjoittelun jälkeen.

Kivana lisähaasteena seuraavalla hallituksella on edessäoleva lama/taantuma/eurokriisi, kun kansainvälisten keskuspankkien epätoivoinen yritys venyttää globaalia velkasykliä "rahaelvytyksellä" (= velkakirjojen korkosupressio => ylivelkaantumista yritetty "korjata" lisävelkaantumisella) vihdoinkin epäonnistuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset