AnttiJuhaniKasvio

Oi Ukraina

Mistä Ukrainan kriisin uudessa kärjistymisessä on kyse? Vladimir Putin syyttää Ukrainan presidenttiä Petro Poroshenkoa oman asemansa pönkittämiseksi järjestämästä tarkoituksellisesta provokaatiosta, ja hänen tulkintansa näyttää uponneen myös joihinkin ulkomaisiin kommentaattoreihin.

Poroshenko tuskin on kuitenkaan määrännyt Venäjää tulittamaan ukrainalaisia aluksia, kaappaamaan kolmea niistä miehistöineen, pakottamaan hänen maanmiehensä ”tunnustamaan” medioille rikoksensa ja alistamaan aiemmin kaikkien käytössä olleen Asovan meren omaan hallintaansa.

Todellisuudessa tapahtumien pääsyynä onkin ollut Venäjän halu tiukentaa kuristusotettaan Ukrainasta ja kurjistaa maan tilannetta siihen pisteeseen saakka, että valtaan saadaan nostettua Kremlille mieluisa hallinto. Tilaisuuden tähän tarjoaa etenkin Donald Trumpin haluttomuus ryhtyä toden teolla vastustamaan Venäjän mielivaltaisia toimia tuolla Euroopan kolkalla. Oma osuutensa on myös läntisen Euroopan maiden passiivisuudella ja Ukrainan oman hallinnon alennustilalla. Muutamien vuosien takaisista demokratialiikehdinnöistä huolimatta korruptio rehottaa Ukrainassa edelleen ja sama pieni piiri – etunenässä Julia Timoshenko ja Petro Poroshenko – jatkaa keskinäistä kilpailuaan valta-asemista.

Suurimpia häviäjänä tässä pelissä ovat tavalliset ukrainalaiset, joiden elintaso on painunut köyhien väli-Amerikan maiden tasolle ja joista osa joutuu uhraamaan henkensä asemasodassa Venäjän komennossa olevia itäukrainalaisia separatisteja vastaan.

Mutta mitkä ovat näköalat tästä eteenpäin? Kreml haluaa toki käyttää täysimääräisesti hyväkseen sen ainutlaatuisen pelitilan, jonka Donald Trumpin tomppelimainen presidenttiys tarjoaa vielä runsaan kahden vuoden ajan. Vladimir Putin kaipaa myös nostetta omalle kannatukselleen nyt, kun Krimin valtauksen neljä vuotta sitten tuoma glooria ei enää saa venäläisiä unohtamaan arkensa ankeutta. Kreml ei silti halunne ottaa kantaakseen riskejä, jotka laajamittainen rintamahyökkäys Ukrainaan toisi mukanaan. Ennemmin maan johto keskittyy Asovan meren operaation kaltaisiin yksittäisiin neulanpistoihin ja hybridisodan keinojen käyttöön. Toimet pyritään mitoittamaan niin, ettei lännen reagointikynnys missään vaiheessa ylity jyrkkiä verbaalisia tuomiota enempää.

Seuraavassa vaiheessa Venäjä voi myös heittäytyä sovinnolliseksi ja pyrkiä hankkimaan itselleen uusia myönnytyksiä esimerkiksi talouspakotteiden keventämisen tai Kertshin salmen ja Asovan meren käyttöä koskevien uusien sopimusten muodossa. Nythän sillä on tarjottavanaan vaihdon välineiksi esimerkiksi ukrainalaisalusten ja niiden miehistöjen palauttaminen takaisin Ukrainalle.

Länsimaiden ei tietenkään kannata erehtyä Kremlin vedätettäväksi. Sen sijaan niiden tulisi selvittää kunnolla tapahtumien kulku ja vaatia Venäjää palauttamaan Ukrainalta rosvotut alukset miehistöineen. Venäjää on vaadittava kunnioittamaan vapaata liikkumisoikeutta Kertshin salmessa ja Asovan merellä. Ukrainalaisille on osoitettava konkreettisesti länsimaiden valmius tukea heidän maataan, mutta samalla maan hallintoa on vaadittava taistelemaan korruptiota ja väärinkäytöksiä vastaan sekä huolehtimaan kansalaisten demokraattisten oikeuksien toteutumisesta.

Venäjän johdolle on tehtävä selväksi, että Krimin kaappauksen ja nyt harjoitetun merirosvouksen kaltaiset operaatiot eivät johda maan vahvistumiseen, vaan tuhoavat viimeisetkin rippeet maata kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Samalla ne ajavat maan entistä pahemmin eristyksiin muusta maailmasta. Tätä kautta myös presidentti Putin on saatava oivaltamaan, että Krimin liittäminen Venäjään ei ole ollut hänen poliittisen uransa suurin voitto, vaan tulee jäämään historiaan sen pahimpana virheenä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ällistyttävä oli MTV3:n seitsemän uutisten.otsikko: Venäjä syyttää Ukrainaa provokaatiosta. Ukraina ei ole tässä mitään tehnyt vaan ollut ottavana osapuolena. Venäjä on voitolla myös infosodassa, johon se pystyy panostamaan Ukrainaa enemmän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja jos Pravdan venäjänkielinen versio on likimainkaan sama niin Venäjä ottaa sisäpolitiikassa kaiken irti.

http://www.pravdareport.com/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika lailla ilman kommentteja esitetään monilla kanavilla Lavrovin lausunto Venäjän aluevesistä ja kansainvälisestä oikeudesta. Kaikissa näissä tapauksissa toimittajan pitäisi muistuttaa, että miehitettyään osan naapurimaasta Venäjä on rakentanut laittomasti sillan sen alueelle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ukrainalaisille on osoitettava konkreettisesti länsimaiden valmius tukea heidän maataan, mutta samalla maan hallintoa on vaadittava taistelemaan korruptiota ja väärinkäytöksiä vastaan sekä huolehtimaan kansalaisten demokraattisten oikeuksien toteutumisesta."

- Siinä vasta urakka! Miten tästä populistisesta varpusparvi-Euroopasta löytyisi valmius tukea varsin tuntematonta maata jossain Aasian porteilla? Ja miten Kiovan hallintoa kovisteltaisiin korruptionvastaisiin toimiin - ehkä samoin kuin pukkia valmennetaan vahtimaan kaalimaata?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olen sama mieltä. Jokainen vähänkin isompi maa, jolla on suuret resurssit, onkii esille kaikenlaisia korruptiotapauksia, voidakseen kiristää/hillitä liian innokkaita oikeuksien puolustajia. Tässä tapauksessa korruption vastustajat olisivat näitä.
Mutta kenellä on oikeasti puhtaat jouhot pussissaan?
Tässä mielssä uskon cybersodan käytävän oikein urakalla. Kysymys on kuitenkin siitä, onko oikein, että esim. länsi kertoo oligarkkien tekosista? Mielestäni on, mutta eikö se sitten ole mielipiteen vaikuttamista? Taas väittäisin näin olevan.

Nähdäkseni propagandasotaa käydään kaikilta suunnilta kaikilla tasoilla. Ei tarvita mitään varsinaista 'valemediaa', kyllä pelkkä totuus riittää avaamaan kansalaisten silmät. Tosin, eivät tunnu helpolla aukeavan.

Ei ole suinkaan harvinaista, että politikot tarvitsevat jonkun konfliktin tai ainakin näennäiskeskustelun, jotta politikkojen kähminnät peittyisivät näiden alle.

Henry

Nikolai Holopainen

Myös Ukrainalainen kommentaattori näkee provokaation mahdollisuuden ja pitää sotilaiden heittämistä karhun suuhun rikollisena toimenpiteenä.

https://vaaju.com/russiaeng/ukrainian-general-spok...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuo ei ole edes englantia vaan jotain siansaksaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tällä Nikolai-paralla ei löydy edes puhelinnumeroa eikä yhtään feispuuk-kaveria. Nikolai lienee syrjäytynyt tai sitten häntä ei ole olemassa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #12

Olen jo aikaisemmin todennut, että Nikolai Holopainen on fiktiivinen, trollaamiseen luotu hahmo. Ylläpidon pitäisi poistaa tuollaiset täältä.

Nikolai Holopainen

Löytyi alkuperäinen haastattelu. Toivottavasti Ukrainan kieli on tuttu. Minulle ei ja joudun tyytymään tankerokäännöksiin.

https://politeka.net/politeka-onlajn/809876-nikola...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Imperialistinen pyrkimys Asovan meren raaka-aineisiin, öljy, kaasu jne. Barentsin meren öljyvarat paimentolaismaan saavuttamattomuudessa. Siperian varat infran puutteen takia liian kalliita hyödyntää. Sama puunjalostusteollisuudessa, jokien latvavedet hakattu raiskioon asti. Merkel (ossi mieleltäänkin, myyräkö?) kaasuputken varjossa ruskohiiltä urakalla uuniin. Macron (ei mies, vaan joku niistä 32 muusta genderistä, lienee tiukkaan miestenpukuun mieltynyt ämmä) sulkee 14 ydinvoimalaa?????

Harmi, että Brexitissä menetettiin ainoa, aito suurvalta Euroopassa. Tämän aamun Sky Newsissä kommentoija ei uskonut tilanteen eskaloituvan Talvisotaan verrattavaksi, joo torilla tavataan.

ps Usa olisi voinut lykätä sotilaallista apua itänaapurille 2 maailmansodan aikana parilla vuodella ja tullut sitten hoitamaan Aatun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onkohan tästä Venäjän suunnitelmasta ollut uutisia muualla:

Russia Joins Europe’s Effort to Create SWIFT Alternative

https://russiabusinesstoday.com/economy/russia-joi...

Aiemmin oli tämä:

Russia has developed its own system for financial transfers that would protect it from a potential shutout of the SWIFT global transfer system in the event of harsher U.S. sanctions, its central bank governor said Wednesday at the St. Petersburg International Economic Forum.

https://www.cnbc.com/2018/05/23/russias-central-ba...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ukraina saa IMF:ltä 3.5 miljardia dollaria lainaa. Taitaa olla koko maa täysin kanveesissa, kaikki kannattava taitaa olla yksityistetty ja maa elää velaksi. Ei ihme jos haluavat hyötyä kaasunsiirrosta Venäjältä Eurooppaan ja torpata Nordstream kakkosen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ukraina on kiistatta aika lailla kanveesissa: Euroopan ruoka-aitaksi aikanaan mainostetun vajaan 43 miljoonan asukkaan maan dollarihintainen bruttokansantuote jää tänä vuonna IMF:n arvioiden mukaan alle puoleen Suomen saavuttamasta tasosta. Venäjän kuristuksessa maa ei voi nousta jaloilleen ilman tuntuvaa apua länsimailta; nyt uhkana on maan ajautuminen Venäjän vasalliksi.

Trump arveli vielä runsas vuorokausi sitten jättävänsä Putinin tapaamisen väliin Argentiinan G20 -kokouksessa maan merirosvo-operaation vuoksi, mutta nyt tapaamisen ilmoitetaan toteutuvan. Kohta saanemme siis kuulla Trumpilta, mitä Putin on kertonut hänelle Kershin salmessa "todellisuudessa" tapahtuneen. Selitys riittänee Trumpille aivan kuten hänelle kelpasivat Trumpin selitykset Venäjän toimista Helsingissä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trump tapaa lauantaina Putinin eikä Ukraina ole edes keskustelujen agendalla! Kyllä näyttää ailtä, että maailmantilanne kääntyi viime sunnuntaina hyvin huolestuttavaan suuntaan Suomen kannalta.

https://www.usnews.com/news/politics/articles/2018...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sarkasmivaroitus,

Yhdysvalloille on irvailtu ja kuittailtu suorastaan päin naamaa ja varsinkin DT:lle jo aikoja. Yhdysvallat on useaan otteeseen vaatinut mm. Saksaa ottamaan enemmän vastuuta NATO:n kustannuksista, mutta käytännössä nyt rakennetaan jo aiemman kaasuputken vierelle toista Nord Stream 2 putkea Venäjältä Saksaan, eikä Saksa ole lisännyt panostustaan Euroopan puolustukselle NATO:n kautta tiettävästi mitään valtavista kauppataseylijäämistään huolimatta.

Britannia on jättämässä EU:n.

Olisiko nyt ihan itsensä Unionin näytettävä ne kyntensä ja näädän värkit Venäjälle ja karjaista kuin jalopeura, jotta Venäjä aselmoisi tavoitteitaan Ukrainassa kohtuudella Unionin mielen mukaan ?

Trump ja USA näyttää tekevän pesäeroa Unionin suuntaan ja antavan vastuuta nyt lisää EU:n päättäjille, josta nämä ovat kaiketi mielissään, ajatellen viimeisen parin vuoden aikana tapahtunutta menestyksekästä yhteistyötä, niin USA: n , kuin Britanniankin kanssa.

Entäpä jos USA ja britit tuumaavatkin, että hoitakaa nyt itse omat ongelmanne - edes yhden kerran ?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Trump on todella ilmoittanut peruuttavansa jo sovitun tapaamisensa Putinin kanssa - CNN:n mukaan alle tunti sen jälkeen kun hän oli kertonut päinvastaista.

Todellinen syy oli todennäköisesti se, että hänen entinen asianajajansa on tunnustanut aiemmin valehdelleensa kongressille Trumpin kampanjaorganisaation Venäjä-yhteyksistä. Tämä voi osoittaa myös Trumpin valehdelleen erikoissyyttäjälle siitä, tiesikö hän Trump Towerissa venäläisten kanssa järjestetystä tapaamisesta vai ei.

Joka tapauksessa Trump on ilmeisesti erittäin peloissaan eikä tiedä miten hänen tulisi menetellä Putinin kanssa. Asetelmasta voi seurata kaikenlaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset