AnttiJuhaniKasvio

Be best

Donald Trumpin puoliso Melania Trump on suunnannut Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena päähuomionsa lapsiin kohdistuvaan Be best -kampanjaan (ks. linkki).  Tuon kampanjan tarkoitukset voivat sinänsä olla ihan hyvää tarkoittavia, mutta ennen pitkää lapsia hyväkseen käyttävä kilpailu paremmuudesta voi saada myös hyvin perverssejä ulottuvuuksia geeniteknologian nopean kehittymisen ja valtaan nousseiden vääristyneiden arvojen seurauksena.

Financial Timesin kolumnisti Anjana Ahujan mukaan (ks. linkki) yhdysvaltalainen starttiyritys Genomic Prediction väittää kykenevänsä alkioiden geneettisen profiloinnin avulla ennustamaan syntyvien lasten pituuden ja sairausriskien ohella myös heidän todennäköisen älykkyysosamääränsä. Koska hedelmällisyyshoidot tuottavat yleensä useita elinkelpoisia alkioita, vanhempien voidaan antaa valita niiden joukosta parhaiksi arvioimansa.

Yhtiö vakuuttaa, ettei sen tarkoituksena ole ryhtyä markkinoimaan mitään ”supervauvoja”, vaan yritys käy läpi geeniperimää vain vakavien kehityshäiriöiden ja sairastumisriskien tunnistamiseksi.

Koska myös potentiaalista älykkyyttä koskeva tieto on kuitenkin periaatteessa hankittavissa, on ehkä vain ajan kysymys, milloin sitä ryhdytään myös käyttämään. Näin tapahtunee ensimmäiseksi maissa, joilla on käytettävissään riittävät taloudelliset ja osaamisresurssit ja joissa yhteiskunnallinen valvonta ja vallitsevat moraalinormit eivät aseta esteitä moisen rodunjalostuksen käyttöönotolle. Ensiksi katseet kohdistuvat Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, joissa molemmissa vanhemmat joutuvat investoimaan paljon lastensa menestyksen turvaamiseksi ja jotka kilpailevat nykyisin keskenään paremmuudesta kutakuinkin kaikilla mahdollisilla ulottuvuuksilla. Rikkaat venäläiset lienevät myös kiinnostuneita.

Samaan aikaan maailman köyhimmissä maissa vanhemmat joutuvat kamppailemaan ankarasti joka päivä saadakseen pidettyä lapsensa ylipäätään hengissä. Aliravitsemus on jälleen lisääntymässä, ja lapsuusaikana koetun vakavan aliravitsemuksen on todettu rajoittavan ihmisen älyllisen kehittymisen mahdollisuuksia koko hänen loppuelämänsä ajan. Ilmastonmuutoksen edetessä ruoantuotannon mahdollisuudet kapenevat entisestään nimenomaan maailman köyhimmillä ja väkirikkaimmilla alueilla.

Ei ilmeisesti tarvitse odottaa  montaakaan sukupolvea, ennen kuin globaali eriarvoisuus tunkeutuu myös korviemme väliin. Jos tämä ei vastaa käsitystämme inhimillisyydestä, oikea aika toimia on nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset