Miten selviämme Trumpin kanssa vuoteen 2020?

Yhä useammat amerikkalaiset havaitsevat pikku hiljaa valinneensa maalleen kaksi vuotta sitten väärän presidentin. Trumpin alussa innostusta herättäneet elkeet alkavat näyttää perin pohjin kuluneilta siten kuin massaviihteen maailmassa yleensäkin tapahtuu. Miehen karisma hiipuu kannattajien ydinjoukkoa lukuunottamatta, ja USA:n talous antaa todennäköisesti jatkossa lisää aiheita tyytymättömyyden purkamiseen istuvaa presidenttiä kohtaan.

Tilannetta eivät paranna Trumpin ärtymys vaalituloksesta tai se pelko, jota edustajainhuoneen siirtyminen demokraateille ja erikoissyyttäjän tutkimusten valmistuminen hänessä aiheuttavat. Asiantuntijat veikkaavat Valkoisen talon ovien käyvän tiuhaan lähiaikoina Trumpin ja hänen avustajiensa saadessa tarpeeksi toisistaan.

Samaan aikaan kuitenkin Trumpin tiukka linja Kiinaa kohtaan saa lisää kannatusta myös demokraattien ja USA:n liike-elämän johtajien keskuudessa. Kiinan suhtautuminen maassa toimiviin länsimaisiin yrityksiin on koettu ongelmaksi jo aiemmin, mutta Trumpin kauppasotauhkaukset ovat saaneet maan autoritaarisen hallinnon tiukentamaan otettaan entisestäänkin. Tämä on saanut monien tähän asti hyviä suhteita puolustaneiden yritysten mitan täyttymään, ja nyt nekin vaativat Trumpin hallinnon tavoin muutosta nykyisiin käytäntöihin.

Todellisuudessa Trumpin hallinto ei ole vain vaatimassa Kiinaa noudattamaan kansainvälisen taloudellisen kanssakäymisen normaaleja pelisääntöjä, vaan se haluaa pakottaa Kiinan tyytymään nöyrästi kakkossijaan maiden välisessä taloudellisessa ja teknologisessa kilpailussa. Tähän Kiinan johto ei tietenkään ole valmis myöntymään. Siten molemmat valmistautuvat selviytymään mahdollisimman hyvin vastapuolen toimista riippumatta, ja vastakkainasettelu voi jäädä elämään vielä kauan Trumpin jälkeenkin.

Lähi-idässäkin voi tapahtua kaikenlaista Trumpin jäljellä olevan virkakauden aikana. Trumpin hallintohan on pyrkinyt rakentamaan sekä Israelin että Saudi-Arabian ja muiden Persianlahden maiden kanssa yhteistä Iranin vastaista liittoumaa, ja etenkin Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton havittelee Iranin nykyhallinnon kaatamista. Mohammed bin Salmanin murhaleikit Istanbulissa ja teurastukset Jemenissä koetaan todennäköisesti vain pieniksi hidasteiksi suuressa suunnitelmassa, jonka etenemisen Trump toivoo kohentavan hänen hiipuvaa kotimaista kannatustaan.

Kiinan ja Iranin vaatiman huomion vuoksi Trump ei jaksa juurikaan kiinnostua Euroopan asioista. Toki hän mullittelee eurooppalaisille liittolaisilleen ja vaatii heiltä lisää rahaa Natolle, mutta siihen se jääkin. Tämä sopii mainiosti Kremlille, joka yrittää käyttää USA:n jättämän pelitilan mahdollisimman tehokkaasti hyväkseen. Kreml halunnee saada Ukrainan nykyhallinnon vaihtoon samalla kun EU:ssa halutaan Venäjälle ystävällismielisten puolueiden kannatuksen nousevan niin, että talouspakotteista päästään irti ilman mitään vastineeksi annettuja myönnytyksiä.

Mitä Euroopan tulisi tehdä minimoidakseen Trumpin jäljellä olevan valtakauden aiheuttamat riskit? Ainakin voimme olla valppaina Venäjän toimien suhteen ja ylläpitää atlanttista yhteistyötä niin hyvin kuin nykyoloissa on mahdollista. Voimme myös yrittää kannustaa Yhdysvaltoja ja Kiinaa rakentavaan dialogiin keskenään kauppapoliittisten ongelmien ratkaisemiseksi. Lähi-idän ongelmiinkin EU:n tulisi suhtautua paljon nykyistä aktiivisemmin. Toimenpidelistalle tulisi nostaa ainakin Jemenin, Syyrian ja Ghazan kärsimysten hillitseminen sekä uusien ratkaisujen etsiminen Iranin ydinasesovun raukeamisen jälkeiseen tilanteeseen. Jamal Khashoggin surma poliittisine seurauksineen vaatii selvittämistä, ja pakolaiskysymys vaatii niinikään uusia ratkaisuja.

Samalla kannattaa valmistautua Trumpin valtakauden aiheuttamien EU:n ja USA:n välisen yhteistyön säröjen korjaamiseen heti kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Mutta tuolloin kyse ei voi olla enää vain kahden maailman vauraimpiin kuuluvan alueen nauttimien erityisetujen puolustamisesta, vaan entistä enemmän vastuullisesta paneutumisesta ilmastonmuutoksen kaltaisten maailman yhteisten ongelmien ratkomiseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu