AnttiJuhaniKasvio

Miten selviämme Trumpin kanssa vuoteen 2020?

Yhä useammat amerikkalaiset havaitsevat pikku hiljaa valinneensa maalleen kaksi vuotta sitten väärän presidentin. Trumpin alussa innostusta herättäneet elkeet alkavat näyttää perin pohjin kuluneilta siten kuin massaviihteen maailmassa yleensäkin tapahtuu. Miehen karisma hiipuu kannattajien ydinjoukkoa lukuunottamatta, ja USA:n talous antaa todennäköisesti jatkossa lisää aiheita tyytymättömyyden purkamiseen istuvaa presidenttiä kohtaan.

Tilannetta eivät paranna Trumpin ärtymys vaalituloksesta tai se pelko, jota edustajainhuoneen siirtyminen demokraateille ja erikoissyyttäjän tutkimusten valmistuminen hänessä aiheuttavat. Asiantuntijat veikkaavat Valkoisen talon ovien käyvän tiuhaan lähiaikoina Trumpin ja hänen avustajiensa saadessa tarpeeksi toisistaan.

Samaan aikaan kuitenkin Trumpin tiukka linja Kiinaa kohtaan saa lisää kannatusta myös demokraattien ja USA:n liike-elämän johtajien keskuudessa. Kiinan suhtautuminen maassa toimiviin länsimaisiin yrityksiin on koettu ongelmaksi jo aiemmin, mutta Trumpin kauppasotauhkaukset ovat saaneet maan autoritaarisen hallinnon tiukentamaan otettaan entisestäänkin. Tämä on saanut monien tähän asti hyviä suhteita puolustaneiden yritysten mitan täyttymään, ja nyt nekin vaativat Trumpin hallinnon tavoin muutosta nykyisiin käytäntöihin.

Todellisuudessa Trumpin hallinto ei ole vain vaatimassa Kiinaa noudattamaan kansainvälisen taloudellisen kanssakäymisen normaaleja pelisääntöjä, vaan se haluaa pakottaa Kiinan tyytymään nöyrästi kakkossijaan maiden välisessä taloudellisessa ja teknologisessa kilpailussa. Tähän Kiinan johto ei tietenkään ole valmis myöntymään. Siten molemmat valmistautuvat selviytymään mahdollisimman hyvin vastapuolen toimista riippumatta, ja vastakkainasettelu voi jäädä elämään vielä kauan Trumpin jälkeenkin.

Lähi-idässäkin voi tapahtua kaikenlaista Trumpin jäljellä olevan virkakauden aikana. Trumpin hallintohan on pyrkinyt rakentamaan sekä Israelin että Saudi-Arabian ja muiden Persianlahden maiden kanssa yhteistä Iranin vastaista liittoumaa, ja etenkin Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton havittelee Iranin nykyhallinnon kaatamista. Mohammed bin Salmanin murhaleikit Istanbulissa ja teurastukset Jemenissä koetaan todennäköisesti vain pieniksi hidasteiksi suuressa suunnitelmassa, jonka etenemisen Trump toivoo kohentavan hänen hiipuvaa kotimaista kannatustaan.

Kiinan ja Iranin vaatiman huomion vuoksi Trump ei jaksa juurikaan kiinnostua Euroopan asioista. Toki hän mullittelee eurooppalaisille liittolaisilleen ja vaatii heiltä lisää rahaa Natolle, mutta siihen se jääkin. Tämä sopii mainiosti Kremlille, joka yrittää käyttää USA:n jättämän pelitilan mahdollisimman tehokkaasti hyväkseen. Kreml halunnee saada Ukrainan nykyhallinnon vaihtoon samalla kun EU:ssa halutaan Venäjälle ystävällismielisten puolueiden kannatuksen nousevan niin, että talouspakotteista päästään irti ilman mitään vastineeksi annettuja myönnytyksiä.

Mitä Euroopan tulisi tehdä minimoidakseen Trumpin jäljellä olevan valtakauden aiheuttamat riskit? Ainakin voimme olla valppaina Venäjän toimien suhteen ja ylläpitää atlanttista yhteistyötä niin hyvin kuin nykyoloissa on mahdollista. Voimme myös yrittää kannustaa Yhdysvaltoja ja Kiinaa rakentavaan dialogiin keskenään kauppapoliittisten ongelmien ratkaisemiseksi. Lähi-idän ongelmiinkin EU:n tulisi suhtautua paljon nykyistä aktiivisemmin. Toimenpidelistalle tulisi nostaa ainakin Jemenin, Syyrian ja Ghazan kärsimysten hillitseminen sekä uusien ratkaisujen etsiminen Iranin ydinasesovun raukeamisen jälkeiseen tilanteeseen. Jamal Khashoggin surma poliittisine seurauksineen vaatii selvittämistä, ja pakolaiskysymys vaatii niinikään uusia ratkaisuja.

Samalla kannattaa valmistautua Trumpin valtakauden aiheuttamien EU:n ja USA:n välisen yhteistyön säröjen korjaamiseen heti kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Mutta tuolloin kyse ei voi olla enää vain kahden maailman vauraimpiin kuuluvan alueen nauttimien erityisetujen puolustamisesta, vaan entistä enemmän vastuullisesta paneutumisesta ilmastonmuutoksen kaltaisten maailman yhteisten ongelmien ratkomiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" Toki hän mullittelee eurooppalaisille liittolaisilleen ja vaatii heiltä lisää rahaa Natolle, mutta siihen se jääkin."

Pikkasen tarkkuutta noihin kirjoituksiin. Ei tainnut vaatia lisää rahaa vaan pitämään kiinni SOPIMUKSESTA. Kaikki natomaat on allekirjoittaneet sopimuksen jossa lupaavat käyttää tietyn rahamäärän natoon, nykyään aika harva käyttää.

Viimeksi kun luin kallupin kuinka paljon trumppia vihataan/kannatetaan niin 90% sitä äänestäneistä oli tyytyväisiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On ymmärrettävä, että Trumpin vastustajat, joita on siis miltei 60%, ovat ennen näkemättömän raivoisia vastustajia - eivät vain hiukan sinne päin kallellaan olevia. Ja äänestäneistäkin kymmenen prosenttia on vaihtanut puoltaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Pikkasen tarkkuutta.Ei ole mitään velvoittavaa sopimusta, vain yhteinen tavoite.Olisi ehkä pitänyt olla ja pistää määräksi 1.5%.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Vähemmän Trumpista on ollut haittaa kuin vaikka Bushin sodista. Toki hän voi halutessaan aiheuttaa suuriakin ongelmia jatkossa, mutta nyt 90% "ongelmista" johtuu muiden pöyristymisestä, koska Trump puhuu (tarkoituksella tai ei) jatkuvasti höpöjä. En ole niin kiinnostunut höpö/hämäys -puheista kuin konkreettisista asioista.

Ja kun Trump sanoi että Euroopan pitäisi rahallisesti panostaa enemmän omaan puolustukseensa (NATO), niin kuka voi loogisesti sanoa etteikö hän ole siinä oikeassa.... ? Ei kai kukaan.

Mitäs Euroopan puolustus (Venäjää vastaan lähinnä) riippuu noin suhteettoman suureellisesti tietenkin USA:sta? Mikäli olisin jenkki, niin valittaisin samasta asiasta

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpista on ollut huomattavasti enemmän haittaa kuin Bushista, josta ei ollut haittaa Euroopalle juuri lainkaan. Ulkopoliittisella areenalla Trump on epäkompetentti ja tuottaa hallaa niin omalle maalleen kuin maailmallekin. Siihen vielä päälle se Trumpin omituinen Venäjän ja Putinin fanitus päälle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ilman kunnon perusteluita tuota on vaikea uskoa. Olette kokonaan unohtaneet jo monien pilkkaaman ns. "Bush-tyhmemmänkin", joka aiheutti minimissään kymmenien tuhansien kuolemat (no aliarvioin rajusti... Ja siinä "Coalition of the willing" porukassa kuoli jo kasoittain eurooppalaisia... Ei kai siinäkään mitään haittaa Euroopalle kidutus todisteiden jne. Jne. lisäksi ), oli tuijottamassa impotenttina kun 9/11 tapahtui ja ah. niin paljon muuta. Ulkopoliittinen haitta taisi olla usein ihan konkreettista. Obama toki tappoi dronejen kautta enemmän, ja sai Nobelin... eh. niin miksi? Bushin aikana ihmiset joukoittain sanoivat ettei USA:lla huonompaa presidenttiä voisi olla... niin ne ajat muuttuvat.. ja pysyvät osin samana.

Hassua kun joku puhuu höpöjä, muttei aiheuta (ainakaan vielä) suurempia tuhoja, niin jotkut sekoavat täysin luullen vähintään antikristuksen vihdoin tulleen... Olette hassuja.

Venäjän tai Putinin oletettu fanitus on erikseen (todisteet eivät tunnu riittävän vieläkään.. mikäli todisteita on, niin kiskokoot miehen vankilaan, mutta.. mikä kestää.. vai eikö löydy mitään kunnollista paitsi huhuja ? ). Trump on kusipää.... Kuten suuri osa johtajista tavalla tai toisella... Hän näyttää sen suoraan. Se että hän haluaa mm. Euroopan NATO--maita panostamaan enemmän armeijoihinsa (kuten pitääkin Venäjän käyttäytyessä nykyisellä tavalla) ei oikein ole ainakaan Venäjän etujen mukaista... Ja hyvä niin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Amerikassa kiertääkin läppä, että Trump on osoittautunut mestariksi, sillä vain hän on voinut saada Bushinkin näyttämään fiksulta, Reaganin asialliselta ja Nixonin rehelliseltä.

Niin ne ajat muuttuvat.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #20

Toki. Mutta miten konkreettisesti? Vähemmän jenkkejä kuollut sodissa. Ei yhtään uutta sotaa aloitettu. Vaaditaan että Euroopan maat satsaavat enemmän omaan puolustukseensa eivätkä jätä Venäjän uhkaa vain USAn harteille jne jne. Samalla mm. USAn talous ja työllisyysluvut toimivat.
Ei Trumpilla sattumalta ole kannatusta vaikka kuinka olisi mulkku.
Tietenkin jos vain näkee twiitit ja median lööpit ja omaksuu tunteella... monet ovat tunneihmisiä. Trump jakaa tunneihmisiäkin nätisti kahtia.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Hei lumihiutaleet, miten selviätte Trumpin kanssa vuoteen 2024?

https://youtu.be/grD_IINiH9c

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Antti. Pidin kirjoituksestasi. Niin. Tämän tilanteen, mikä maailmassa nyt vallitsee, on meidän Taivaanisämme, armossaan meille sallinut. Mikäs meille nyt sitten kelpaa? Täydellinen me tapettiin ja vähemmäntäydellistä, ainakin väheksyttiin. Täydellinen, kun uudelleen tulee, meidän ei pitäisi ainakaan Häntä surmata. Muutenhan meidät "hukka perii". Siunaten Lasse.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä kai sitä selvitään, vaikka Trumpin politiikkaa heikentääkin Suomen talouskasvua.

Jotkut suomalaiset silti nauttivat Trumpin politiikasta, vaikka se vahingoittaa kilpailukykyämme.

No on sitä ennenkin nähty omituisia ''isänmaallisia''

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Varmaan hyvin ja todennäköisesti valitaan toiselle kaudelle.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Miksi se on hyvä että Trump pääsisi jatkoille. Suomen kannalta ei ollenkaan hyvä, jos ajatellaan vaikka kauppapolitiikkaa. Persujen harhakuvia. Trupmp ei hevon välittäisi mistään irti-eusta Suomea. Naurettavaa tämä trumpuskonto persuilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kummallinen ajatus tuo että Trumpin tehtävänä olisi ajaa Suomen etua, luulisi jokaiselle olevan selvä että Trump on valittu USAn presidentiksi ja Niinistö taas on Suomen presidentti. Tämä ettei Niinistö ja muut poliitikot aja Suomen etua on taas toinen juttu, saisivat ottaa mallia Trumpista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #62

Koska Trump ei siis aja Suomen etua, siitä seuraa, ettei suomalaisten kannata kannattaa hänen uudelleenvalintaansa. Toisaalta on outoa, että haluat suomalaisten poliitikkojen ottavan Trumpista mallia siitä, että ei aja Suomen atua. Eikös suomalaisten poliitikkojen mnimenomaan juuri sitä pidä ajaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #64

"Toisaalta on outoa, että haluat suomalaisten poliitikkojen ottavan Trumpista mallia siitä, että ei aja Suomen atua."

Jos halua on niin kaiken voi ymmärtää väärin. Vihervasemmistossa tämä on lähinnä sääntö ilman poikkeuksia.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

aivan sama kuka Jenkeissä on pressana. Parikymmentä vuotta sitten kun olin kuukauden matkoilla jenkeissä ja paikallisten kanssa keskustelin Euroopasta, Suomesta jne. niin selväksi tuli että ne poloiset ei kovin hirveästi ole muusta maailmasta kiinnostuneita...…….edelliset presidentitkö siellä muka olleet jotenkin parempia, otetaan nyt esimerkkinä vaikka irakin tuhoaminen öljyn takia jne.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Miten paljon suomalaiset tietävät tai ovat kiinnostuneita Montanasta?
Tämä USA:n osavaltio on pinta-alaltaan hiukan Suomea suurempi.

totta on tietysti, että amerikkalaisten tietämys oman maansa ulkopuolisista asioista järkyttävän huono.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Minäpä tiedän jotain Montanasta.Siellä republikaanipoliitikko Gianforte on Trumpin mukaan "the guy of my kind".Mainittu kaveri oli rusikoinut aiemmin Guardianin toimittajan.Tuomio oli 60 tuntia yhdyskuntapalvelua 20 tuntia kurssitusta vihanhallintaan.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

En tiedä Rautiaisesta mutta Montanassa on käyty. Punaniskoja ja sydämellisiä ihmisiä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #58

Olin aikoinani USAssa tusinan vuotta ja bisneksessä matkustin lähes kaikki osavaltiot. Montana ja molemmat Dakotat on näkemättä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Yhä useammat amerikkalaiset havaitsevat pikku hiljaa valinneensa maalleen kaksi vuotta sitten väärän presidentin."

Onko tälle väitteelle olemassa perusteita? Onko hänen aprove rating pudonnut viimeisissä gallupeissa? Kysyn koska en tiedä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kirjoittamani on enemmän arvaus tulevasta kuin kuvaus menneestä kehityksestä.

Eri mielipidemittauksista uskottavimpana pidän RealClearPoliticsin jatkuvasti päivittyvää yhteenvetoa eri mielipidemittausten tuloksena. Tällä hetkellä sen mukaan Trumpin approval rating on noin kymmenen prosenttia miinuksella ja on ollut viime aikoina kasvamaan päin. Mutta kuilu on ollut suurempikin esimerkiksi alkuvuoden aikana.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kummatkin puolueet raha-vetoisia. Demokraateilla oikein ketään vakuuttavaa tarjolla vielä Trumpia vastaan. Päinvastoin... He ovat täysin tuuliajolla. Viime kyselyssä suosituimmat Trumpia vastaan asettumaan olivat kehärääkit Clinton ja Biden. Ja vaikka se ei voi tuosta huonontua, niin paraneeko se tarpeeksi ajoissa seuraavia vaaleja ajatellen....

Nikolai Holopainen

Trump on vasta pääsemässä mukavuusalueelle. Suon kuivaus on alkamassa. Republikaanit, jotka haluavat menestyä siirtyvät hänen leiriin. Kuusi vuotta Trumpia on tiedossa.

Toni Rintala
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Voit tarkistaa päivän tilanteen fivethirtyeight.com sivuilta.Day 665 näyttää Obamalle +45.5% ja Trumpille 42.4% (16.11.2018)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Trump on täydellinen presidentti Amerikkalaisille, ja onhan hän erittäin viihdyttävä, tosin paljon on valtaa tuollaisella twitterpresidentillä.

Kuluuhan se aika siinäkin kun erottelee ja palkkailee väkeä viikottain, ja valeuutisia riittää :)

Tommi Mäkinen

Valeuutisia todellakin pukkaa :D Ylet ja Hesarit suoltaa niitä vähän väliä ja joutuvat sitten korjailee, jos korjailee..

Tommi Mäkinen

Vähiten työttömyyttä 48 vuoteen, palkat nousee ja rikollisuus vähentynyt jne. Ja sodatkin vähentynyt. Ei halua että etelän mamut laittomasti kävelee maahan niinko tääl Suomessa, onse hirvee tyyppi :D

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Ymmärrys Trumpin politiikasta on erittäin heikkoa Suomessa, koska lehdistössä on kokovartalo kooma ja laput silmillä huudetaan "racist, a sexist, a homophobe, a xenophobe and a religious bigot", vaikka ei ymmärretä edes perusasioita:

1. Trump ei kahtena vuotena ole käynnistänyt yhtään sotaa. Päinvastoin hänen republikaaninen piirinsä haluaa pestä USA:n kädet näiltä kriiseiltä ja lopettaa toimimasta maailman poliisina.

2. Trump tekee mitä sanoo, eikä puhu pehmoisia kuten entinen presidentti. Obaman puheen sisällön puutetta korjasi hänen tapansa huomoida kaikki hitaammatkin Englantia ymmärtävät jaksottomalla puhe... tähän... tyyliin. Trump sanoo jotain ja pyrkii toteuttamaan sen. Ja sitten Trump onkin valehtelija.

3. Trumpin poliitiikka ei ole vain Trumpin vaan ison piirin tuotosta mm. kauppasota Kiinan kanssa on ollut puheissa jo pidempään. Nyt on tullut todennäköisesti viimeinen hetki Yhdysvaltojen talouden kannalta toimia ettei Kiina vie tuhkiakin pesästä. Kauppasodalla on aina haittapuolensa, mutta tässä tähdätään pidemmän ajan strategiseen hyötyyn Yhdysvaltojen talouden ja väestön kannalta.

4. Ajatellaan, että meille valittaisiin presidentti, jota kiinnostaa ensikädessä Kenialaisten tai Somalien asiat ja hän tekee Suomen politiikkaa siiten mikä on näiden maiden etu. Missä maassa presidentin ei pitäisi ajaa kansan etua ja miksi ylipäätänsä pitäisi olla presidentti, joka ei aja ensisijassa kansan asioita?

5. Trumpilla on luotainen kyky aavistaa asioiden oikea laita ja hänen twiittauksena on hyvä esimerkki siitä. Hän on jo pidempään ennustanut Merkeliläiselle Euroopan politiikalle loppua ja loppusuorallahan se on. Eivät nämä asiat ole lopulta kovin monimutkaisia. Kun terroristit juoksevat vapaina ja lähiöt ovat Islamisoituneet, niin vaaditaan aika tyhmää päättäjää, jos ei arvaa äänestäjien mitan olevan lopussa. Itsetuhoisia typeryksiä on aina ollut, mutta olisi evoluution kannalta ihmeellistä, jos kansa äänestäisi Eurooppaa tuhoon vieviä tahoja loputtomiin valtaan. Trump on vain todennut tämän kaikkien näkevän seikan ja se on fakta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Trump ei kahtena vuotena ole käynnistänyt yhtään sotaa."

Niin, roistovaltiot saavat huseerata rauhassa ja Venäjä kehitellä hegemoniaansa Euroopassa ilman Amerikan häiritsemistä.

"Päinvastoin hänen republikaaninen piirinsä haluaa pestä USA:n kädet näiltä kriiseiltä ja lopettaa toimimasta maailman poliisina."

Mikä onkin yksi suurimmista ongelmista Trumpin kohdalla.

"Trump tekee mitä sanoo, eikä puhu pehmoisia kuten entinen presidentti."

Niin, varmaan hän ihan oikeasti kouristelee naisten alapäitä.

"Trumpin poliitiikka ei ole vain Trumpin vaan ison piirin tuotosta mm. kauppasota Kiinan kanssa on ollut puheissa jo pidempään."

Etkös juuri aiemmin kehaissut, ettei hän ole aiheuttanut yhtään sotaa?

"Ajatellaan, että meille valittaisiin presidentti, jota kiinnostaa ensikädessä Kenialaisten tai Somalien asiat ja hän tekee Suomen politiikkaa siiten mikä on näiden maiden etu. Missä maassa presidentin ei pitäisi ajaa kansan etua ja miksi ylipäätänsä pitäisi olla presidentti, joka ei aja ensisijassa kansan asioita?"

Suomella ei ole rahkeita toimia maailmassa samalla tavalla kuin suurvallalla olisi. Ja vaikka onkin ilmiselvää, ettei Trumpin politiikka pitemmällä tähtäimellä aja amerikkalaisten etua, niin miksi suomalaisten pitäisi olla tyytyväisiä siitä, että Euroopan etua ei enää huomioida?

"Kun terroristit juoksevat vapaina ja lähiöt ovat Islamisoituneet, niin vaaditaan aika tyhmää päättäjää, jos ei arvaa äänestäjien mitan olevan lopussa."

Republikaanit hävisivät vaalit edustajainhuoneessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    Ville: "Hän on jo pidempään ennustanut Merkeliläiselle Euroopan politiikalle loppua ja loppusuorallahan se on. [...] Kun terroristit juoksevat vapaina ja lähiöt ovat Islamisoituneet,..."

    Juha Kuikka: "Republikaanit hävisivät vaalit edustajainhuoneessa."

Juha, kun luet tarkemmin, niin Ville kyllä kirjoitti Euroopasta eikä USAsta.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

"Niin, roistovaltiot saavat huseerata rauhassa ja Venäjä kehitellä hegemoniaansa Euroopassa ilman Amerikan häiritsemistä."

Tähän olisi kiva saada perusteluitakin. Trumpin kaudella Venäjää vastaan on pistetty lisäpakotteita moneen kertaan, ja Obamasta poiketen hän on tukenut Ukrainaa ase- ja asiantuntija-avulla. Venäjän härskisti kiertämä keskipitkän kantaman ohjusten kieltosopimus on katkolla ja juuri päättyi historiallisen suuri NATO-harjoitus Pohjois-Euroopassa, johon Suomikin osallistui.

Ei tämä minusta vaikuta pelikentän jättämistä Venäjälle. Obama kyllä syyllistyi siihen pehmoilemalla Krimin, Donbassin ja Syyrian suhteen ja Kiinan kanssa jättämällä Etelä-Kiinanmeren pienet maat oman onnensa nojaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Mitenkäs Etelä-Kiinanmeren saaret liittyvät Venäjään?

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #41

Hyvin väistetty ;-) mutta viittasit muihinkin roistovaltioihin. Voisitko nyt mainita esimerkkejä siitä,miten Trump on jättänyt Euroopan Venäjän armoille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

NATO elää onneksi omaa elämäänsä yhdestä Trumpista piittaamatta. Trump on kuitenkin pyrkinyt vähentämään USA:n roolia Euroopassa. Onneksi hänen mahdollisuutensa siihen eräänlaisena sirkuspellepresidenttinä on pystytty pitkälti torppaamaan - toistaiseksi.

Amerikan ylin johto ei Putinin näkövinkkelistä luo enää uhkaa sille, vaikka Pentagonin hallinto noudattaakin edelleen totuttua linjaa.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #43

Ei se nyt ihan noinkaan mene. USAn aktiivisuus Ukrainassa on kasvanut ja keskipitkän kantaman ohjusrajoituksista luopuminen liittyy nimenomaan Euroopan puolustamiseen. Putinin hallintoon kohdistuneista pakotteista jo mainitsinkin. Euroopan turvallisuustilanne heikkeni radikaalisti nimenomaan Obaman kahdella kaudella. En oikein ymmärrä, mihin perustat väitteesi siitä, että Trump ei olisi kiinnostunut Euroopasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

On hyvä, jos näin on tapahtunut, Trumpista huolimatta. Hän on korkeintaan pyrkinyt jarruttamaan moista.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #46

Eli kaikki paha johtuu Trumpista ja hyvät asiat tapahtuvat hänestä huolimatta? Obaman kohdalla asia oli sitten varmaan tismalleen päinvastoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

Ensimmäinen lauseesi pitää paikkansa.

Obama kävi mm. Virossa puhumassa kansalle ja lausui: "Olette menettäneet itsenäisyytenne kahdesti. USA tulee pitämään huolen siitä, että sitä ette enää koskaa menetä!"

Trump ei olisi kuuna kullan valkeana mennyt Viroon lausumaan samaa, koska hänen ylin ystävänsä Putin ei olisi moisesta pitänyt.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #49

Vai kävi oikein sanomassa. No sitten...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #55

Ja Trump ilmoitti maailmalle, että "Putin is fine, we get well along together!"
(Suoraan sanottuna olisi parempi, että anoisi Venäjältä turvapaikkaa ja pysyisi siellä.)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alla olevan linkin takaa löytyy tablitsa, josta ilmenee Trumpin ja Obaman kannatuksen vertailu eri maissa:

https://external-arn2-1.xx.fbcdn.net/safe_image.ph...

Ja täss tablitsaan liittyvä uutisvideopostaus:

http://www.msnbc.com/msnbc-news/watch/trump-says-h...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Eri maiden äänestäjät eivät valitse USAn presidenttiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Blogistilla kuten monilla muillakin on ollut rivien välissä sanoma, että nimenomaan suomalaisilla on turhan negatiivinen käsitys Trumpista. Se on kaikkialla!

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Eipä Trump ole minunkaan idolini, mutta tolkku pitäisi olla hänen kritiikissäänkin. Obama on jostain syystä Suomessa lähes pyhimyksen asemassa, vaikka totuus lienee lähempänä Gorbatshovia; ulkomailla arvostettu ja koytona vihattu.
Mietitäänopä vähän tilannetta, jossa USAn arvostus makasi Trumpin aloittaessa. Obaman kaudella Kiina otti haltuunsa laajoja merialueita, ja Obama julistautui puolueettomaksi. Pohjois-Korea teki mitä lystäsi, ja nöyryytti USAa. Obaman liian aikainen ja huonosti toteutettu lähtö Irakista jätti areenan ISISille, ja jänistäminen Syyriassa antoi aloitteen siellä Venäjälle.
Väitteet siitä, että Trump jättäisi Euroopan Venäjän armoille ovat myös onttoja. Kun Obama oli antanut periksi Syyriassa, eikä vastannut uhkauksistaan huolimatta kemialisten aseiden käyttöön voimalla, Putin ymmärsi hänen heikkoutensa ja tiesi ettei vastatoimia tule. Niinpä hän miehitti Krimin ja aloitti sodan Ukrainassa. Kuten Trump sanoi, Obama tuki Ukrainaa viemällä sinne huopia, ja hän on toimittanut sinne aseita. Ja juuri äsken NATO järjesti hostoriallisen suuren Pohjois-Euroopan puolustusharjoituksen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Collander kirjoittaa pitkälti asiaa.

Obama oli suurvaltapoliittisesti heikko, mitä haastajat käyttivät siekailematta hyväkseen. Vaikka Obaman lähipiirissä oli haukkoja (esim Clinton, Ash Carter), hän teki oman päänsä mukaan ja luotti strategiseen pidättyväisyyteen.

Trump on ollut ulkopolitiikassa enemmän neuvonantajiensa ja muiden viranhaltijoiden johdateltavissa, ja USA on käynyt rohkeammaksi. Ongelma Trumpin suhteen onkin siinä, että hän on kuin apina konehuoneessa, joka kääntää vipuja ja painelee nappeja ymmärtämättä mitä on tekemässä tai välittämättä seurauksista. "Diili" Pohjois-Korean kanssa oli yksi esimerkki siitä. Älyttömyydet talous- ja kauppapolitiikassa noudattavat samaa latua (esimerkkinä jo entuudestaan kovilla kierroksilla pyörivän talouden lisäelvyttäminen velkarahalla).

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Jep jep, tällaista se sitten on, täydellistä amatöörimälstä tulkintaa USAn ulkopolitiiikasta.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Trumpin presidenttiys on äärimmäisen egotrippailun huipentuma. Ja todellakin superhuipentuma. Siitä periaatteessa annan tunnustuksen Trumpille, en mistään muusta. Only in a America....

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Hehhee, oletko Sampo aivan varma siitä mitä Trump ajattelee. Naurattaa tuollainen spekulaatio. Jee koko ajan on menty tarkan suunnitelman mukaan. Todellisuus on aivan toista eli kaaosta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trump sai tänään oikeudessa sormilleen, Jim Acostan lehdistökortti Valkoiseen taloon palautetaan.

https://edition.cnn.com/2018/11/16/media/cnn-trump...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Obama on kaikkien aikojen paras pressa. Hänen ainoa vika oli ihonväri. Tuo musta on suurin syy että alt-right ja trumppistit vihaa miestä.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Jep, Obama oli tietyissä piireissä antikristus, paholaisen ilmentymä what ever. Amerikka tai USA on vaikea maa hallita. Vaikka uskonto on hienosti irroittu valtiosta siellä, jopa paremmin kuin Suomessa, uskonto on kuitenkin poliittisesti tärkeä tekijä. Ja huvittavaa on että Trump, ei millään tavoin kristillinen ihminen on näiden piirien suosiossa...puhumattakaan suomen persuista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuo musta on suurin syy että alt-right ja trumppistit vihaa miestä."

Suomessa näkyy vain vihaa Trumpia kohtaan, ei Obamaa vihattu vaikka oli täysin tyhjä pressana.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kyllä Trumpia vihataan Suomen rajojen ulkopuolella ja myös muitten maitten rajojen ulkopuolella.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

V. 2024 asti selviämme aivan erinomaisesti.No problem.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos monenlaisia ajatuksia sisältäneistä kommenteista.

Trumpin ajan talouskehityksestä kannattaa ehkä todeta, että USA:n nousukausi kyllä jatkuu edelleen esimerkiksi bkt:n ja teollisuustuotannon kasvua kriteerinä käyttäen. Uusien työttömyyshakemusten määrä on kuitenkin ollut syksyllä nousussa, kun taas osakekurssit ovat kääntyneet selvään laskuun. Maan johtavien yritysten voitot ovat olleet kasvussa, mutta uusien investointien sijasta yritykset ovat keskittyneet omien osakkeidensa ostamiseen pitääkseen siten sijoittajat tyytyväisinä.

Eräs ajan henkeä kuvastava juoru Lähi-idästä: USA:n strategiasta alueella vastaavasta Trumpin vävystä ja kruunuprinssi bin Salmanin ystävästä Jared Kushnerista puhutaan nykyisin nimellä "clown prince". Kertonee jotakin myös appiukon arvostuksesta.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

No eipä yllättävää, että juutalaissyntyistä Kushneria irvaillaan muslimien parissa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Huomautus on aiheellinen näinä antisemitismin paluun aikoina.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Sen verran tarkkuutta otsikkoon, että realismin nimissä on syytä valmistautua kestämään Trumppia 2024 asti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No,..., hiukan realismia peliin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tyypillinen amerikkalainen somepostaus, joita tulee satoja päivittäin:

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/4647...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toinen tämänpäiväinen tyyppiesimerkki amerikkalasten tunnoista:

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/4629...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset