AnttiJuhaniKasvio

Huoli ydinaseista on aiheellinen

Presidentti Niinistö esitti viime viikolla maanpuolustuskurssin avajaisissa huolensa ydinaseuhkien uudesta kasvusta. Kylmän sodan ajoilta periytynyt sopimusjärjestelmä on alkanut purkautua, ja presidentin mukaan ”sopimukseton tila toisi mukanaan valtavia riskejä. Mennyt kylmä sota vaihtuisikin jääkylmäksi sodaksi”.

Keskeinen rooli ydinsodan uhan kasvattamisessa on ollut Neuvostoliiton valtavan ohjusarsenaalin perineellä Venäjällä. Taloudeltaan ja väestöpohjaltaan heikon maan johdon olisi vaikea toteuttaa suurvaltapoliittisia ambitioitaan ilman ydinaseiden laukaisunapin takaamaa koskemattomuutta. Pelotteen teho on näkynyt lännen pyrkimyksissä välttyä yhteentörmäyksiltä Venäjän kanssa esimerkiksi Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa.

Ydinaseiden sille tuomien etujen vuoksi Putinin Venäjä reagoi hyvin vastahakoisesti Barack Obaman aikanaan tekemiin alotteisiin ydinaseriisunnan edistämiseksi. Ydinaseiden vähentämiseen tähtäävien neuvottelujen sijasta Kremlin propaganda on muistuttanut muita maita toistuvasti omasta iskukyvystään. Venäjä on suunnannut paljon resursseja aseidensa modernisointiin, ja strategisten ydinaseiden ohella maa on ottanut käyttöön runsaasti tavanomaisen sodankäynnin tueksi tarkoitettuja taktisia ydinaseita.

Venäjän kiinnostus taktisia ydinaseita kohtaan selittyy paljolti sillä, että mahdollisessa sotilaallisessa konfliktissa Naton kanssa maan käytettävissä olevien henkilöstö- ja kalustoreservien ohuus tulisi väistämättä esiin suhteellisen nopeasti. Taktisin ydinasein suoritetulla lamauttavalla iskulla Venäjä voisi painostaa vastapuolen lopettamaan taistelutoimet ennen kuin sen omat voimat alkavat ehtyä.

Yhdysvallat ei ole seurannut Kremlin toimia passiivisena, vaan maa on ryhtynyt Trumpin hallintokaudella kehittämään aktiivisesti omia taktisia ydinaseitaan. Niitä ei tarvita vain Venäjän varalle, vaan myös Kiinan nopeasti kasvavien uhkien torjumiseksi.

Siten jos aiemmin ydinaseet nähtiin lähinnä vain kaikkien osapuolten lähes varmaan totaalituhoon johtavina tuomiopäivän aseina, nyt niiden käytön mahdollisuus on tullut osaksi kenraalien normaaleja sotapelejä. Eräs kynnystä alentava tekijä on varmasti ollut se, että suurvallat eivät oleta taktisia ydinaseita käytettävän niiden omalla maaperällä, vaan ensisijaisesti jollakin muulla niiden keskinäisten kiistojen kohteeksi joutuvalla seudulla. Potentiaalisia taistelukenttiä löytyy nykyään esimerkiksi Baltiasta, Ukrainasta, Iranista, Korean niemimaalta, Taiwanilta tai Venezuelasta.

Suurvaltojen lisääntynyt kiinnostus taktisia ydinaseita kohtaan on varmasti jo saanut Intian ja Pakistanin pohtimaan hyötyjä, joita ne voisivat saada niiden käyttämisestä Kashmirin alueen hallintakiistoissa. Lisäksi Turkin, Venezuelan, Brasilian, Egyptin, Saudi-Arabian tai Filippiinien kaltaisten maiden johtajien keskuudessa voi herätä halu saada vastaava iskuvalmius omaan käyttöön. Tätä kautta tapahtuvaa ydinaseiden leviämistä helpottaa se, että taktisia ydinaseita kehitettäessä ei jouduta ratkomaan yhtä isoja teknisiä ongelmia kuin mannertenvälisiä ohjuksia rakennettaessa. Nehän ovat jääneet viimeiseksi suureksi haasteeksi esimerkiksi Pohjois-Korean aseohjelmassa.

Taktiset ydinaseet ovat kompakteja ja sellaisina isoja ohjuksia helpommin kuljetettavissa ja piilotettavissa. Siksi terroristiryhmät voivat yrittää anastaa niitä omaan käyttöönsä. Joitakin valtioita voi myös houkutella ajatus terroristien käyttämisestä bulvaaneina. Ulkoistamalla iskut terroristien suoritettaviksi niiden tosiasiallinen järjestäjä voi itse yrittää välttyä ainakin pikaiselta vastaiskujen kohteeksi joutumiselta.

Suurvallat ovat lähteneet ydinasehankkeissaan äärimmäisen vaarallisille poluille. Suomen kaltaisten maiden on todella aika puhaltaa pilliin, ja mieluiten niin kovaa kuin keuhkoista lähtee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Vaikuttaapi siltä, että ydinaseiden hallitsemattoman uhan torjumiseen tulee vastaukseksi näkymätön, mutta täydellinen valvonta kaikkialla maapallolla kaiken aikaa. Puhutaan jo jonkinasteisesta omniskentismista, missä yhdenkään ihmisen tai laitteen yksikään teko ei jää valvontajärjestelmältä noteeraamatta milloinkaan.

Siinä, missä tähän asti valvonta on ollut kiinni vielä satelliiteista, valvontakameroista, sensoreista ja eri laitteiden välisestä tiedonulusta, voi tulevaisuudessa tiedusteluverkosto tarkoittaa kooltan hyönteisten tai vielä pienempien valvontarobottien levittäytymistä jokaiseen maailman nurkkaukseen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kaiken valvonta on varmasti lisääntymässä, mistä ikävimpiin esimerkkeihin kuuluvat uiguurien asuma-alueet Kiinassa.

Valvojina ovat kuitenkin pääsääntöisesti samat tahot, jotka kehittelevät taktisia ydinaseita ja jotka pitävät niitä koskevan tiedon visusti itsellään.

Vakoilu auttaa kehittelijöitä vahtimaan toisiaan, mutta siltä voidaan yrittää suojautua. Tuloksena on päättymätön kilpajuoksu salaajien ja salauksien murtajien välillä - ja kasvava uusien keinoälysovellusten tarve.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Hyviä näkökohtia sisältävä kirjoitus tärkeästä etten sanoisi polttavasta aiheesta. Venäjän taktisten ohjusten kantama peittää niiden nykyisiltä sijoituspaikoilta koko Suomen alueen. Olisi äärimmäisen tärkeää tietää onko ydinasepelottelua jo kohdistettu Suomea kohtaan. Meillä on edelleen voimassa Kekkosen aloittama huono käytäntö, jossa presidentti neuvottelee ulkomaiden päämiesten kanssa kahden kesken. Tällöin hän voi raportoida neuvotteluista mitä haluaa ja jättää kertomatta seikoista, jotka olisivat hyvin tärkeitä kansalaisten tietää, mutta joita presidentti pitää arkaluontoisina ja joihin hänellä ei ole vastauksia.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Lähdevinkkinä mainittakoon, että Foreign Affairsin marras-joulukuun numero sisältää hyödyllisen artikkelikokonaisuuden ydinaseista, joka antoi virikkeen myös oman blogini kirjoittamiseen.

Taktisista ydinaseista vielä sen verran, että niiden laukaisemiseen ei tarvita ohjuksia, vaan ne voidaan toimittaa kohteeseensa vaikka pitkän kantaman tykistölläkin. Niitä voi siten olla kutakuinkin missä hyvänsä varuskunnassa tai tukikohdassa.

Donald Trump on muuten takuuvarmasti ensimmäinen USA:n presidentti, joka ei millään tahdo ymmärtää, miksei ydinaseita voisi käyttää kun heillä kerran on sellaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset