AnttiJuhaniKasvio

Trumpin strategia tästä eteenpäin

Donald Trump kykeni lisäämään eilisissä välivaaleissa kannattajiensa määrää senaatissa. Toki edustajainhuoneen enemmistö on siirtymässä odotusten mukaisesti demokraateille, jotka näyttävät pärjänneen republikaaneja paremmin myös kuvernöörejä valittaessa.

Trumpin kahden vuoden takainen voitto ei siis ole jäänyt vain amerikkalaisten äänestäjien ohimeneväksi hairahdukseksi, vaan presidentti on kyennyt luomaan lyhyen poliittisen uransa aikana laajan ja ilmeisen vakaan kannatuspohjan.

Yhtenä selityksenä tälle pidetään USA:n talouden hyvää virettä, jolle veronalennukset ja yritysten toimintarajoitusten purku ovat antaneet lisävauhtia.

USA:n nykyisen noususuhdanteen on kuitenkin arvioitu lähestyvän lakipistettään ja veronalennusten tuoma sokerihumalakin on menossa ohi. Edessä ovat sekä kauppasodan aiheuttamat lisäkustannukset että kongressin ja Valkoisen talon välisten takalukkojen aiheuttamat haitat elinkeinoelämän normaalille toiminnalle.

Tämä ei johda automaattisesti Trumpin kannatuksen vastaavaan heikentymiseen. Todennäköisempää on presidentin strategian painopisteiden muuttuminen. Hän ei jatkossa ehkä edes yritä elämöidä parantuneilla talousluvuilla, vaan vyöryttää syyn kaikista talouden ja työmarkkinoiden vastoinkäymisistä demokraattien niskaan. Hän myös yrittää lietsoa amerikkalaisen yhteiskunnan jo nykyisin syviä vastakkainasetteluja – niin poliittisia, kulttuurisia kuin etnisiäkin – mahdollisimman suuriin liekkeihin aina lisääntyvää poliittista väkivaltaa myöten. Tämän jälkeen hän voi purjehtia kohti vuoden 2020 presidentinvaaleja ”oikeiden amerikkalaisten” etuja puolustavana lain ja järjestyksen miehenä.

Trump tulee löytämään myös muualta maailmasta lisääntyvän määrän hengenheimolaisia itselleen, juurihan yksi sellainen saatiin Brasiliassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaalien tulos on, että republikaanit eivät kuolleet sukupuuttoon Trumpin valinnan jälkeen ja kannatus on pysynyt olosuhteista ja median äärettömän voimakkaasta ryöpytyksestä huolimatta yllä hyvällä tasolla oppositioon nähden.

Vaalitulos on itse asiassa yllättävän hyvä ajatellen tunnelmia Trumpin valitsemiseen liittyen puolueen sisällä.

Republikaaneja äänestävä amerikkalainen keskiluokka ei ole sittenkään katoamassa - ainakaan unelmissaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Puolueen sisällä ei ole lainkaan niin paljon Trump-inhoa enää. Ihminen on perin sopeutuvainen. Trump vastaisena ei GOPssa helpolla nyt pärjäisi.

Muutenkin suuri osa Trumpiin nuivasti suhtautuneista tipahti ja osa uusista meni läpi Trumpin tukemana ja ovat aika lailla hänen leirissään. Tuskin tulee GOPn puolelta ihan helpolla Trump vastaista puhetta ainakaan aikaisempaan tyyliin - etenkin kun seuraavat vaalit ovat pressanvaalit ja Trump heidän omana ehdokkaanaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Hän myös yrittää lietsoa amerikkalaisen yhteiskunnan jo nykyisin syviä vastakkainasetteluja – niin poliittisia, kulttuurisia kuin etnisiäkin...".

Näin hän varmaankin tekee, sillä tämä linja puri näissäkin vaaleissa ilmeisen hyvin - muun muassa maahanmuuuttajien invaasiolla pelottelu.

Ja yleinen valehtelulinja jatkuu tietenkin edelleen. Tämäkin vaalitulos oli Trumpin mukaan suuri menestys, vaikka edustajainhuoneen enemmistö menikin.

Suomalaista poliittista terminologiaa viljellen kyseessä oli kuitenkin korkeintaan "torjuntavoitto", jolla termillä meillä yleensä peitellään tosiasiallista tappiota.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Republikaanien on kylläkin hyvä nyt valmistautua seuraaviin tärkeisiin vaaleihin, sillä äänestystulos Trump huomioon ottaen on kieltämättä erinomainen.

Saa sitten nähdä mitä Trump tuo tullessaan seuraavaan vaalikauteen mennessä ?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Taantuma ei edes välttämättä ehdi tulla ennen vaaleja, joten Trump voisi siinä tapauksessa hehkuttaa myös taloutta. Demokraateilta puuttuvat toistaiseksi hyvät ehdokkaat. Mikäli kokeilevat Bidenilla tai uudelleen Clintonilla, niin tappio on melko varmaa. Hassusti ne kaksi ovat demokraattien tämänhetkiset suosikit, mutta paljon ehtii muuttua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mielenkiintoista on miten paljon demokraatit uskaltavat estellä Trumpin tekoja, eikös Demokraatit pysty nyt pistämään puita rattaiden eteen muurin kohdalla? Mutta jos he tekevät sen, arvaatteko kenen maljakkoon äänet menevät?

Sama on jos demokraatit tekevät jotain sellaista mikä vaikuttaa pörsseihin, tai rajoihin, kaikki sataa Trumpille..

Vai pelaako Demokraatit, ja pistääkin läpi sellaiset asiat jotka ovat Trumpin kannatukselle myrkkyä? Jolloin kannatus pienenee Trumpin kohdalla? Mutta mitä nämä asiat olisivat? Muuri se ei ainakaan ole!

Ikävä sinänsä Usan kohdalla (Ja koko maailman politiikassa), että tälläistä peliä pelataan, ja unohdetaan Oman maan paras jotta omilla kannatus säilyy..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No muurin he torppaavat ilman muuta ensimmäisenä ja totaalisesti. Sillä on symboliarvoa Trumpin imagolle. Joidenkin muiden asioiden kohdalla voi sitten harjoittaakin poliittista spekulaatiota.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Ovatko demokraatit ihan fyysisesti heittäytymässä kaivinkoneiden ja puskutraktorien alle? Trump on ilmoittanut Meksikon rahoittavan muurin rakentamisen, joten rahasta ei tämä projekti ole kiinni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Niinhän Trump vaalikampanjassaa ilmoitti, että hän "panee Meksikon rahoittamaan sen". Mutta luuletko todella, että sellainen sopimus syntyy? Kyllä se vain USA:n budjettiin olisi tässä vaiheessa laitettava.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #16

No p*****e! Ei sunkaan Trump ole antanut katteetonta lupausta, näin keskeisessä asiassa? Mitenköhän lienee hänen puheidensa todenperäisyys noin sitten muuten.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Nousukausi on ehtinyt muodostua kituliaan alun jälkeen jo aika pitkäksi, eikä se enää sentään kahta vuotta jatkune.

Yksi ilmeinen ongelma demokraateilla on se, että heidän kasvoinaan kamppailussa 72-vuotiasta presidenttiä vastaan on vielä nytkin 78-vuotias Nancy Pelosi.

Demokraatit tarvitsisivat kipeästi kymmenen vuoden takaisen Barack Obaman kaltaista raikasta tuulahdusta menestyäkseen kilvassa Trumpin republikaanien voittamiseksi. Se on vaikeaa, jos kerran valta-asemiin päässeet kieltäytyvät antamasta tilaa nuoremmille.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Demokraattien enemmistö kongressissa takaa sen, että tutkimukset Trumpin ympärillä tulevat jatkumaan. Lähipäivinä on odotettavissa raportti Robert Muellerin tutkimuksista. Uskon, että Trumpin veroasiat ja liikesuhteet itänaapurin kanssa tullaan vielä selvittämään perusteellisesti. Sitä helpottaa diilimeininki oikeuslaitoksessa, jossa hyvällä yhteistyöllä rikokseen syyllistyneet voivat saada lyhempiä tuomioita. Tässä mm. Trumpin pitkäaikainen ex-lakimies Michael Cohen on avainasemassa.

Nykyajan Eliot Ness eli Robert Mueller on koonnut tutkijaryhmäänsä alan huippuammattilaisia, kuten sai nähdä erittäin mielenkiintoisessa tv-dokumentissa ”Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa.” Se on nähtävänä vielä Yle Areenassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No uskotaan kun nähdään. Ehkä hänet saisi kiinni veropetoksesta Al Caponen tyyliin..... Tietenkin tuli Eliot Nessistä mieleen moinen kuten kai sinullekin. En oikein jaksa enää uskoa että Venäjä-suhteiden kautta saisi kamalasti rakennettua, kun ei ole tähän mennessäkään... Ehkä jotain sekoilua naisten kanssa voisi löytyä... tyyliin Bill Clinton. Mutta tuskin ehtii tulla mitään niin raskauttavaa etteikö Trump olisi mukana ensi vaaleissa. Ymmärrettävästi moni toivoo toisin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Demokraattien keskuudessa on varmasti haluja saattaa Trump oikeudelliseen vastuuseen tekemisistään.

Samalla kuitenkin demokraattien toiminnan ehdoton fokus on tästä päivästä alkaen valmistautumisessa kahden vuoden päästä pidettäviin vaaleihin ja niistä ennen kaikkea seuraavan presidentin valintaan.

He tietävät, etteivät mahdolliset oikeusjutut olisi sellainen asia, joka toisi heille merkittävästi lisää ääniä tai liiemmin söisivät Trumpin kannatusta. Vaikutus voisi muodostua jopa päinvastaiseksi.

Ja vaikka periaatteessa oikeuslaitoksen pitäisi kohdella kaikkia tasapuolisesti, Trumpin ominaispainon kasvu on tehnyt hänet käytännössä paljon vaikeammaksi kaadettavaksi kuin mitä hän oli politiikan ulkopuolelta tulevana outolintuna vielä pari vuotta sitten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Euroopassa ei ole nähtävästi vieläkään tajuttu jenkkiäänestäjän reaaliteettia. Hilary oli jopa niin vastenmielinen vaihtoehto, että jopa keikarimaiselle Donaldille avautui tie Valkoiseen Taloon.

Olisihan nyt hitto molemmilla valtapuolueilla ollut näitä kahta parempiakin vaihtoehtoja, mutta näin vain kävi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo on kyllä totta. Toivoin Clintonin voittoa viime vaaleissa, mutta kun Obama valittiin ensimmäisen kerran toivoin McCainin voittoa. Myös amerikkalaisten keskuudessa puoluekannatus on riippuvaista ehdokkaista, vaikka niillä omat maantieteelliset ydinalueensa ovatkin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Enemmistön menettämisen edustajainhuoneessa piti merkitä katastrofia osakemarkkinoilla, mutta HEX on kuitenkin melkein prosentin nousussa tänään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Samoin DAX. Mutta Nikkei on päätynyt punaiselle. Kohtahan alamme saada tietoja NYSE:stä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Aiemmin osakekurssit ovat yleensä hieman piristyneet USA:ssa välivaalien jälkeen. Syynä tähän lienee yhden sijoittajia odotukselle ajaneen epävarmuustekijän poistuminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Plussalla on NYSE tänään selvästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset