AnttiJuhaniKasvio

Huominen on iso päivä USA:ssa

USA:n huomisten välivaalien tuloksen ennustaminen on vaikeaa. Todennäköisintä on senaatin enemmistön säilyminen republikaaneilla ja edustajainhuoneen siirtyminen demokraateille, mutta muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Kaksi asiaa tiedämme silti jo nyt. Vaalitulos vaikuttaa oleellisesti presidentti Trumpin toimintamahdollisuuksiin hänen jäljellä olevan virkakautensa aikana. Lisäksi heti ääntenlaskennan selvittyä koko Yhdysvaltojen poliittinen elämä ryhtyy kaksi vuotta kestävään raivokkaaseen kamppailuun vuoden 2020 presidentinvaalin voitosta.

Tilanne muuttuisi Trumpin kannalta hankalaksi jo demokraattien saavuttaessa enemmistön edustajainhuoneessa. Trump pakotettaisiin todennäköisesti julkistamaan verotietonsa ja hänen lähipiirinsä Venäjä-yhteyksiin kohdistuva tutkinta voisi johtaa viraltapanosyytöksiin. Republikaanien puolesta täysillä kampanjoinut Trump saisi häviäjän leiman niskaansa. Opportunistisuudestaan huolimatta Trump tuskin onnistuisi rakentamaan puoluerajat ylittävää yhteistyötä joitakin hänen politiikkansa osia kannattavien demokraattien kanssa.

Poliittisten päätösten tekeminen ja maan käytännön hallitseminen muodostuisi todennäköisesti vaikeaksi Valkoisen talon ja kongressin kamarien välisten neuvottelujen ajautuessa säännönmukaisesti takalukkoon. Lukkojen avaaminen jäisi lähinnä vastuullisimpien demokraattien ja republikaanien tehtäväksi, kun taas Trump ajautuisi entistä useammin häntä taitavampien poliitikkojen käymien neuvottelujen sivustakatsojaksi.

Siten tämän asetelman vallitessa kesällä 2020 74 vuotta täyttävän ja jo nyt selvistä vanhuudenoireista kärsivän presidentin nykyinen kausi voi hyvin jäädä hänen viimeisekseen. Ja se voi päättyä ennen aikojaankin.

Entä jos republikaanit onnistuvat säilyttämään enemmistönsä kongressin molemmissa kamareissa? Tämä saisi Trumpin rehvastelemaan ainutlaatuisena voittajana vähintäänkin seuraavien kahden vuoden ajan. Venäjä-yhteyksien tutkinta lopetettaisiin, oikeusministeri Jeff Sessions ja puolustusministeri James Mattis todennäköisesti menettäisivät paikkansa ja Trump aloittaisi täysillä republikaanien koneiston tukemana kampanjansa vuoden 2020 presidentinvaalin voittamiseksi.

Kampanjointi ei pysyisi demokratian normaalien pelisääntöjen rajoissa, vaan se tulisi sisältämään entistä rajumpia hyökkäyksiä riippumattomia tiedotusvälineitä vastaan sekä monenlaisia temppuja pienituloisten ja vähemmistöihin kuuluvien äänestysmahdollisuuksien rajoittamiseksi. Presidentti fanaattisine tukijoineen voisivat lietsoa yhteiskunnallisia vastakkainasetteluja tavoilla, jotka kasvattaisivat poliittisen väkivallan vielä nykyistä paljon suurempiin mittasuhteisiin.

Samankaltaisiin menettelytapoihin saatetaan toki turvautua siinäkin tapauksessa, että demokraatit selviävät välivaalin voittajaksi, Hallintokoneiston alistaminen niiden välikappaleeksi tulisi kuitenkin silloin vaikeammaksi.

Keskiviikkona tiedämme paremmin, minkätyyppisiin uomiin asiat lähtevät virtaamaan Atlantin toisella puolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suomenkin media yhtyy niihin tahoihin, jotka ennustavat demokraattien valtaavan edustajainhuoneen. Muistettakoon, että samat tahot ennustivat Hillary Clintonin voittavan presidentinvaalit 2016.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Viime presidentinvaalin tulos ei ehkä ole jäänyt ennustajiltakaan huomaamatta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Yhdysvaltojen kaksi valtapuoluetta ovat porvaripuolueita. Vaalien ainut todellinen jakolinja on tämä: valkoiset äänestävät valkoisia porvareita, mustat mustia porvareita.

Vaaleissa ja niiden välillä kaikki porvarit kannattelevat kapitalistien valtaa. Tuo valta on nyt rakoillut localistien ja globalistien taistellessa Yhdysvaltojen talouden ja imperialismin suunnasta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Jokainen voi kuvitella mielessään minkä hyvänsä "todellisen" jakolinja. Tilastollisten analyysien mukaan uskonto on ihonväriä tärkeämpi erojen synnyttäjä ihmisten äänestyskäyttäytymisessä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En tiedä mitä tilastollista analyysiä käytät viitaten USAn tilanteeseen. Uskovaisia on molemmissa puolueissa.. GOP:n puolella oletettavasti toki enemmän.

Mutta se on varsin selvää että ihonväri liittyy USA:ssa äänestyskäyttäytymiseen jokseenkin paljon. Esim. Clintonia äänesti 88 prossaa mustista, Obamaa 93 prossaa.
https://www.google.fi/amp/s/www.bbc.com/news/amp/e...
Epäilen ettei uskovaisuuden kautta löydy noin suuria eroja ... En toki ole siitä täysin varma. Uskovaisuuden (yli)korostaminen yleisemmin liittyy republikaaneihin kyllä.

----------

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #5

Käytin Economistin yhdessä YouGovin kanssa tekemää tilastollista ennustemallia,joka on julkaistu lehden viimeisessä numerossa https://www.economist.com/graphic-detail/2018/11/0... .

Sen yllättävin tulos on todella se, että suhtautuminen uskontoon erottelee jopa ihonväriä tehokkaammin demokraatteja ja republikaaneja kannattavia toisistaan.

Tämä on sikäli paradoksaalista, että Trump ei todellisuudessa tunnusta muita jumalia kuin itsensä, ja se myös näkyy hänestä ja hänen käyttäytymisestään. Toisaalta kyllähän aika moni amerikkalainen punaniska jumaloi häntä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

Myös sukupuolinen suuntautuminen on ennustava tekijä.
LBGTQ viittaa demokraatteihin, kun taas heterot äänestävät linkkisi mukaan mieluummin republikaaneja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

Tuo on ihan tiettyä. Myös esim. Naiset ja alta 40-vuotiaat äänestävät enemmän demokraatteja. GOP puolella on sitten omat ryhmänsä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #6

Kasviolle vielä:

Oli kyllä alustavasti sen verran mielenkiintoinen katsaus että voisi tutustua enemmänkin. En ole vielä tuon sivun katsottuani erityisen vakuuttunut mallin toimivuudesta.

Miten mm. mustien about 90 prossaa demokraatteihin suuntautuva äänestysaktiivisuus selitetään paremmin uskonnolla kuin ihonvärillä. Toki selittäviä tekijöitä lienee reilusti. Ja kongressin vaalit ovat tietenkin osin eri tarinaa verrattuna presidentinvaaleihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pitkä ilta ja yö luvassa, jos aikoo seurata USA:n vaalien live-lähetyksiä netissä.
Ekat äänestäjät ovat antaneet äänensä ja heitä haastatellaan aamiaisravintoloiden pöydissä. Ekat äänestystulokset kai klo 5 Suomen aikaa.

https://www.pirkanblogit.fi/2018/harri_rautiainen/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset