AnttiJuhaniKasvio

Vaalipommitusta

Huhujen mukaan Yhdysvaltoihin pyrkivää karavaania rahoittava ökyrikas juutalainen kosmopoliitti Georg Soros sai pommipaketin viisitoista päivää ennen vaaleja. Barack Obama, Hillary Clinton ja Trumpia arvostellut CIA:n entinen johtaja John Brennan – CNN:n tiloihin osoitettuna - saivat omansa vain kaksi päivää myöhemmin.

Ajoitus on optimaalinen, jos tarkoitus on vaikuttaa äänestyspäivänä vallitsevaan ilmapiiriin. jäljellä olevat päivät tuskin riittävät perusteellisten tutkimusten tekemiseen, syyllisten kiinnisaamiseen ja heidän motiiviensa tyhjentävään selvittämiseen. Spekulaatioita kyllä ehditään kehitellä joka lähtöön, ja ne myös kiinnostavat äänestäjiä.

Ensimmäinen tulkinta on tietenkin se, että pommilähetysten taustalla on joku Trumpin vihapuheiden innostama sekä demokraatteja ja ”valemedioita” vihaava äärioikeistolainen höyrypää. Toisaalta vähän tyhmempikin sellainen varmasti ymmärtää, että tänä ajankohtana suoritettu tällainen hyökkäys kerää enemmän sympatioita hyökkäyksen kohteeksi joutuneille demokraateille kuin vihapuhetta harrastaville republikaaneille.

Mutta tuotakaan reaktiota ei voida pitää itsestään selvänä. Vaalien lähestyessä Trumpin kannatusluvut ovat alkaneet pikku hiljaa parantua niin, että aiemmin demokraateille menossa ollut edustajainhuoneen enemmistö on joutumassa vaakalaudalle. Kun Trump saatiin eilen vihdoin lausumaan jotakin pommi-iskuista, hän onnistui näyttämään omassa skaalassaan jopa hieman valtiomiesmäiseltä. Jos hän myös hillitsee hieman lähipäivien kampanjapuheitaan ja tviittejään, hänen saavuttamansa myötätuuli voi jatkua vaaleihin saakka. Tuolloin kongressi pysyisi republikaanien hallussa seuraavat kaksi vuotta ja Trump voisi antaa potkut Robert Muellerille.

Mutta kaikki tämä on pelkkää spekulaatiota. Toivottavasti niiden tilalle aletaan saada ennen pitkää myös tosiasioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllähän tämä pommikampanja mielipidevaikuttamiselta vaikuttaa. Kun yksikään pommi ei ole räjähtänyt, on jäljellä sekin mahdollisuus, ettei niiden edes ollut tarkoitus räjähtää, vaan ainoastaan vaikuttaa. Ensialkuun ei vaikuttaisi, että tarkoitus olisi antaa tukea Trumpille tai republikaaneille, mutta sekin olisi vielä mahdollista.

Eräs motiivi voisi olla halu USA:n valtiollisen turvallisuusjärjestelmän tiukentamiseen. Tässä tapauksessa valepommit olisivat miltei yhtä tehokkaita kuin oikeat pommit.

Pahoitteluni veikkailuksi menemisestä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Mahdolliset taustatekijät ja laajemmat suunnitelmat kannattaa toki varmuuden vuoksi selvittää, mutta aika usein tällaiset operaatiot osoittautuvat vain yksittäisten pöljien tekosiksi.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Maailma on täynnä kaikenlaisia höyrypäitä, joten motiivi voi olla ihan mitä tahansa. Jotain vaikutusta tällä voi olla vaaleihin, koska niin monet ihmiset äänestävät mielikuvien pohjalta. Kukaan ei vaan tiedä miten se vaikuttaa, ja miten äänestäjät reagoisivat jos asialla pyrittäisiin ratsastamaan. Tuskin edes toimittajat suuressa Trump-vihassaan ryhtyvät häntä tästä suoranaisesti syyttämään. Korkeintaan pyrkivät rakentamaan hienoisia mielikuvia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, kun nykyinen FBI tutkii tapauksen alta aikayksikön, niin eivätköhän ne demokraatit paljastu syyllisiksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vaikuttaa ns hyvien ihmisten vaalityöltä. Pommeja ei oltu edes rakennettu räjähtäviksi ja toisekseen kukaan kohdehenkilöistä ei ole postinsa kanssa itse missään tekemisissä, jolloin edes räjähtävä pommi ei heitä vahingoittaisi.
Nyt siis haetaan maksimaalista huomioarvoa ilman riskiä.

Viittaan AP:n uutiseen aiheesta:

https://www.apnews.com/5c93ac06309c4ce88e8cd5023f8...

PVC-muovinen viemäriputki on teipattu mustalla teipillä ja laitettu patteri kylkeen. Viittaisi siihen, että on vain yritetty tehdä pommin näköinen laite. Siihen viittaa sekin, ettei yksikään "pommi" ole räjähtänyt, vaikka niitä on tainnut ainakin 8 olla otsikoissa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pommit lähettäneestä tahosta ja lähettäjän motiiveista riippumatta yksi tapahtuneen seuraus on se, että julkisuuden päähuomion kohteena aiemmin ollut saudihallinnon pyövelien raakalaismainen hyökkäys Jamal Khashoggin kimppuun Istanbulissa jää hetkeksi taustalle. Tämä on helpotus myös presidentti Trumpille.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Nyt on tullut spekulaatioiden tilalle hiukan tosiasioitakin. Poliisi on niiden perusteella pidättänyt pommikampanjasta epäiltynä miehen, joka on rekisteröitynyt republikaani ja aktiivinen Trumpin kannattaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset