AnttiJuhaniKasvio

Kääntyivätkö osakemarkkinat Trumpia vastaan?

Donald Trumpin kaltaiset oikeistopopulistiset johtajat – kuten myös Hitler ja Mussolini aikanaan tai Putin ja Erdogán nykyisin – uskovat pystyvänsä hallitsemaan talouden realiteetteja. Monesti he saavat myös kyyniset sijoittajat käyttämään uuden johdon tuomaa alkuvaiheen innostusta ja ensimmäisiä lupausten lunastuksia – kuten ympäristösäädösten purkua ja epärealistisia veronalennuksia - hyväkseen.

Humalan jälkeen tulee kuitenkin krapula, ennemmin tai myöhemmin. Turkki ja Venäjä ovat jo tässä tilanteessa, ja siihen päätyy aikanaan myös Trumpin Yhdysvallat. Kiina on ilmeisesti jo alkanut myydä omistamiaan liittovaltion velkakirjoja, jolloin korot nousevat vaikka Trump kuinka sättisi keskuspankkia. Trump heikensi tällä viikolla mainettaan entisestäänkin umpityperällä hyökkäyksellä demokraattien terveydenhuoltoaloitetta vastaan, eikä hänellä ole varaa ryhtyä peruuttelemaan isommin aiempia kauppasotajulistuksiaan.

Odotusarvot USA:n osakemarkkinoilla ovat nousseet niin korkeiksi, että laskeva momentum jää herkästi päälle kerran alettuaan. Sama suunta voi nousta vallalle kiinteistömarkkinoilla, jolloin kotitaloudet ja pankit ovat vaikeuksissa. Ennen pitkää myös yritysten markkinanäkymät heikkenevät, jolloin nykyinen ankara kilpailu työvoimasta kääntyy toimintojen saneerauksiksi ja henkilöstövähennyksiksi.

Taitava presidentti keksisi jotakin momentumin pysäyttämiseksi, mutta Trump ei ole taitava eikä hänellä ole oikein välineitäkään käytettävissään. Ellei sitten kansainvälisen jännityksen kiristyminen saa kansakuntaa ryhmittymään johtonsa taakse, varusteluteollisuutta vauhtiin ja hetkeksi unohtamaan kasvavaan julkiseen velkaan liittyvät riskit.

Eilen Yhdysvaltojen keskeiset osakeindeksit laskivat  3-4 prosenttia, viimeisten kuuden päivän aikana alamäkeä on tullut yhteensä vajaasta viidestä (Dow Jones) seitsemään ja puoleen (Nasdaq) prosenttiin. Lähipäivät näyttävät, arvioivatko markkinat jo toteutuneen kurssikorjauksen riittäväksi vai onko ilmapiiri muuttunut pysyvämmin. Ne testaavat myös Donald Trumpin hermojen kestävyyttä.

Näillä tapahtumilla on iso merkitys kongressin välivaaleja ajatellen. Niihin on enää runsaat kolme ja puoli viikkoa. Vielä ennen eilistä korkeasuhdanteen synnyttämän hyvän olon tunteen yhdessä patriarkaatin vastahyökkäyksen kanssa arvioitiin ehkä auttavan republikaaneja säilyttämään Trumpin toilauksista huolimatta enemmistönsä niin senaatissa kuin edustajainhuoneessakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trump sekoilee kaikkialla niin että ei edes pyörivä maapallo perässä pysy. Hän kai luulee että valuutta nimeltä dollari on se jumala jonka avulla hän yksin hallitsee maailmaa. Ei ole Amerikan Yhdysvallat tällaista presidenttiä ennen nähnyt eikä tule enää näkemäänkään. Se huominenkin on täysi kysymysmerkki. Kauanko on aikaa neuvotella ja saada asiat toimiviksi myös rauhan vuoksi.

Hänen toimintansa on enää lopullista sodanjulistusta vailla vähän kaikkialla. Aivan ihme mies syleillessään Venäjää ja Pohjois-Korean "rakasta johtajaa" (my darling). Joista kumpikin johtaja käyttää hänen toilauspolitiikkaansa hyväkseen minkä ehtivät. Tähtitieteilijäkään ei enää osaa ennustaa tulevaa talouden kaaosta, sen vaikutusta koko maailmalle. Populisti Trump ei ymmärrä että tämän päivän aurinko ei ole sama asia kuin huominen ja sen myrskyt. Kaikki voi romahtaa hetkessä.

Tämä mies on jo sekoittanut normaaliarvot ja Yhdysvallat itse ei tee asialle yhtään mitään, ei ainakaan vielä. Mitä sitten enää voi tehdä kun on jo liian myöhäistä nähdä että muutos politiikassa ei toteudu määräämällä toisia. Venäjä, Kiina ja ei myöskään Pohjois-Korea kuuntele USA:n oudon johtajan käskyjä. Ei vaikka edellä mainitut valtiot ovatkin muistutus komentotalouden kommunismista. Niitä ei kuitenkaan kiinnosta olla ulkoisen vallan alla. Nämä maat eivät usko tämän miehen sanaan, Donald Trump.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ei oma arvioni presidentistä kovin paljon poikkea esittämästäsi.

Silti noin 42-44 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy miehen toiminnan. Republikaanipoliitikot ovat joko ilolla tai nenästään kiinni pitäen ryhmittyneet hänen taakseen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Amerikkalaiset eivät ajattele kuin suomalaiset tai eurooppalaiset, on ehkä hyväkin niin. Heidän ajattelutavastaan luin aikanaan sen päätelmän että tässä maassa harrastetaan kyllä "Small talk" puhetta hymyssä suin mutta syvällistä keskustelua he eivät halua. Jos suomalainen "juntti" eksyy heidän alueelleen laukomaan totuuksiaan, voi hengissä pysyminen olla jo työlästä touhua. Seuraava saarna pidettäneen sitten hautajaisissa, taloudenkin osalta.

Tulee ajatuksena mieleen että amerikkalaiset ajattelevat paljon "me ja se muu maailma" aksentilla. Siksi heistä niin moni seisoo vielä tänään "Suuren johtajansa" tukena. Voima ja voitto ovat tärkeä asia heidän kulttuurinsa pystyssä pysymisessä, keinoilla ei aina niin väliä. He jaksavat uskoa että Yhdysvallat määrää tahdin, ollen jopa "maailman poliisi" niin talouden kuin sodan osalta. Heidän olisi aika oppia että se voitto revitään usein "toisten selkänahasta" eikä sitä laskua maailman toiset valtiot heille mielellään maksa.

Tarvittaisiin taloudesta minua jo paljon enemmän ymmärtävä ihminen kertomaan että kuinka käy jos ainoa todellinen taloutensa romuttaja onkin USA. Onko maailma naimisissa Yhdysvaltain kanssa, vahvasti sidoksissa tähän liittoon vai voiko mm. EU ja Kiina ottaa turvallisin mielin "avioeron"? Tullen toimeen ilman tätä "suurta ja kaunista" Trumpin valtakuntaa. Sen tajutessaan saa pelko lisää valtaa myös Amerikan mantereella. Mutta mitä tekee kaikessa tässä se aina niin tärkeä Nato.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Amerikkalaisten yhteiskuntatietämys on lähes nollatasolla. Ei siellä muutoin tuollaista johtajaa valittaisi. Kärsikööt siten seuraukset, jos edes niitä osaavat yhdistää hallinnon kelvottomuuteen. Ikävää tässä on, että ikävyydet siirtyvät osin myös muiden täysin sivullisten kärsittävksi. Elämme mielenkiintoista, joskaan ei hyvää aikaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Yhdysvallat on iso ja monikerroksinen yhteiskunta, ja sinne mahtuu monenlaista yhteiskuntatietämystä. Esimerkki omalta alaltani: missään muualla maailmassa ei ole läheskään sellaista yhteiskunta- ja taloustieteellisen tutkimuksen perinnettä kuin Yhdysvalloissa.

Sitä kyllä on joutunut miettimään, paljonko Trumpilla ja eurooppalaisilla oikeistopopulisteilla on nykyisin piiloista kannatusta. Kauhistelemme ehkä muiden tapaan noiden poliitikkojen käyttäytymistä ja asenteita, mutta haluamme säilyttää nykyisen elämänmuotomme mahdollisimman muuttumattomana nyt ja tulevaisuudessa. Eli emme halua vaarantaa työpaikkojamme ja kulutusmahdollisuuksiamme, vaikka kestävän kehityksen turvaamiseksi oikeastaan pitäisi mukautua varsin radikaaleihin muutoksiin. Emme myöskään halua ympäristömme muuttuvan monikulttuurisemmaksi, vaikka periaatteessa haluamme näyttäytyä suvaitsevaisina ihmisinä.

Tällaisesta ajattelusta trumpilaiset USA:ssa, AfD:läiset Saksassa ja Perussuomalaiset meillä ja samankaltaisten ajatusten kanssa flirttailevat poliitikot valtavirtapuolueissa keräävät potin.

Toivottavasti riittävän moni ihminen oivaltaa riittävän ajoissa, että moinen ajattelu ei ole kestävällä pohjalla sen paremmin taloudellisesti kuin yhteiskunnallisestikaan. Markkinoiden heilahtelut ilmentävät muutoksia sijoituspäätöksiä tekevien ihmisten ajattelussa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kasvio ilmeisesti pitää myös S. Niinistöäkin "populisti presidenttinä", koska samoin kuin Trumpinkin, kansa on heidät valinnut tehtäväänsä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pitäisin jos hän olisi kannanotoiltaan ja käyttäytymiseltään sellainen. Tähän mennessä en ole havainnut moista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset