AnttiJuhaniKasvio

Vieläkö sienipilveä pitää pelätä?

  • Vieläkö sienipilveä pitää pelätä?
  • Vieläkö sienipilveä pitää pelätä?

Ydinräjähdyksen synnyttämä valtava sienenmuotoinen pilvi on kuulunut ihmiskunnan kauhukuvastoon 1950-luvun alun pommikokeista lähtien. Mutta kuinka suuri on tällä hetkellä johtavien ydinsuurvaltojen USA:n ja Venäjän välisen ydinsodan syttymisen vaara?

Molemmilla on tuhansia ydinkärkiä, joista noin 1 600 on kummallakin puolella jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Jos toinen osapuoli saa tiedon vastapuolen laukaisusta, aikaa reagointiin on vain minuutteja ennen omien laukaisualustojen tuhoutumista. Vahinkojen välttämiseksi komentoketjut on tietysti pyritty turvaamaan mahdollisimman hyvin. Toisaalta ketjuissa on paljon automatiikkaa sen varmistamiseksi, ettei vastapuoli kykene estämään käskyjen perillemenoa tai harhauttamaan ohjuksia kulkuradaltaan.

Vastapuolen liikkeiden tulkintaa vaikeuttaa se, että kummankin osapuolen armeijat harjoittelevat säännöllisesti ydinsodan syttymisen varalta. Vastapuolen reaktioaikaa voidaan siten lyhentää naamioimalla hyökkäys harjoitukseksi. Vastaavasti toinen osapuoli voi erehtyä tulkitsemaan hyökkäykseksi sellaisetkin liikkeet, joissa on todellisuudessa kyse pelkästä harjoituksesta.

Operatiivisessa päässä ohjusten laukaisuasemista, ydinsukellusveneistä ja pommikonelaivueista  huolehtivat ihmiset tekniikan avustamana. Värvättyjen sotilaiden koulutus ja palkkaus eivät välttämättä ole parhaasta päästä. Tekniikka vanhenee ja infrastruktuuri rapistuu – ainakin vielä pari vuotta sitten USA:n ohjussiiloissa käytettiin lerpuilla varustettuja 1970-luvun tietokoneita! Ihmisten toistaessa totuttuja rutiineja vuodesta toiseen tarkkaavuus herpaantuu väkisinkin, ja myös työkulttuurit alkavat elää omaa elämäänsä ohjesäännöistä riippumatta.

Nykyisin USA:n ja Venäjän riskit eroavat jossakin määrin toisistaan. USA:n päässä heikoksi lenkiksi on noussut ydinnapin haltijan maltti ja harkintakyky, Venäjän puolella taas sikäläisen tekniikan ja vodkanhuuruisten työkulttuurien tuomat epävarmuustekijät.

Sekä Naton että Venäjän esikunnat pelaavat koko ajan sotapelejä, joissa pyritään selvittämään omien joukkojen menestymisen mahdollisuuksia erilaisissa konfliktitilanteissa. Nykyisin niistä käy ilmi se, että panssarikalustollaan ja ilma-aseellaan Venäjä kyllä kykenisi etenemään Euroopassa aika kauas länteen päin ja ehkä ottamaan myös alueellisen ilmaherruuden ennen kuin Nato saisi oman puolustuksensa kuntoon. Toisaalta vähänkin pidempään jatkuvassa tavanomaisin asein käytävässä konfliktissa maan resurssit ehtyisivät nopeasti ja Venäjän häviö alkaisi näyttää viikko viikolta varmemmalta. Venäjän asemat myös heikkenevät aikaa myöten maan jäädessä jälkeen muun maailman kehitystahdista niin taloudellisesti, teknologisesti kuin väestöllisestikin.

Tämän tietäen Venäjän johto turvautuu mieluummin hybridisotaan samalla kun se nojaa entistä vahvemmin hallussaan olevien ydinaseiden pelotevoimaan. Strategisten ydinaseiden ohella Venäjä on kehittänyt aktiivisesti konventionaalisen sodankäynnin tueksi tarkoitettuja taktisia ydinaseita, jotka voidaan toimittaa maaliin esimerkiksi pitkän kantaman tykeillä. Ajatuksena on tiukan paikan tullen lamauttavien iskujen toteuttaminen niin, että ne pelästyttävät vastapuolen sovintoon ennen Venäjän resurssit loppuun kuluttavan laajan ja pitkäkestoisen konfliktin käynnistymistä.

Viime aikoina Venäjä on rikkonut myös häikäilemättä suurvaltojen välistä ydinaseiden rajoitussopimusta rakentamalla ja asentamalla laukaisuvalmiuteen lukuisia uusia keskimatkan ydinohjuksia. USA on turhaan protestoinut näitä rikkomuksia vastaan. Vain muutama päivä sitten USA:n lähettiläs totesi Nato-kokouksessa Venäjän ohjuksista, että Yhdysvaltojen täytyy ehkä ”take them out”. Moskova on luonnollisesti reagoinut kiukkuisesti lähettilään sanoihin.

Jotkut tahot Venäjällä voivat tutkailla jopa mahdollisuuksia sellaisen yllätysiskun toteuttamiseen, jolla pääosa USA:n ohjuksista saataisiin toimintakyvyttömiksi tai tuhottua ennen niiden pääsyä ilmaan. Kyse voi olla vastapuolen järjestelmät lamauttavasta kyberiskusta tai kohteiden fyysisestä tuhoamisesta. Moisen tuomiopäivän strategian riskit olisivat valtavat, mutta sen onnistuessa Kremlin mafia saisi varmistettua omat valta-asemansa ja pääsisi kiristämään melko estoitta koko muuta maailmaa.

Jos tällaisia ajatuksia kehitellään – mitä en halua uskoa -, juuri nyt olosuhteita voidaan pitää otollisina sen vuoksi, että vastapuolen johtoon on saatu Kremlin avustuksella tavallista vaatimattomammilla lahjoilla varustettu presidentti. Omassa maassa puolestaan talouden tuottamien niukkojen resurssien kuluminen johdon suurvaltapyrkimysten alttarille on alkanut syödä tehokkaasti Kremlin isäntien poliittista kannatusta. Tämä yhdessä Venäjän asemien vähittäisen heikentymisen kanssa voi synnyttää tunteen siitä, että jotakin on pakko tehdä aika nopeasti.

Jokainen meistä voi tehdä omat arvionsa siitä, millaisen riskin nykyinen ydinaseilla kalistelu muodostaa koko ihmiskunnalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Taisit tarkoituksella unohtaa Kiinan. On lisäksi muutama muu valtio, jotka syystä, tai toisesta kokevat tilanteensa niin ahdistavaksi, että alkavat selvitellä, että kenellähän se meidän laukaisutatti olikaan tänään.

Onko mitään mahtia maailmassa,jonka avulla tilanne voitaisiin laukaista ilman, että käytettäisiiin niitä laukaisunappeja. Kyllä löytyy, montakin. Kaikki ne kuitenkin käyvät ihmoisten terveyden, hyvinvoinnin ja jopa hengen päälle.

Pelko on ihmisen ratkaisuissa kaikkein voimakkain tekijä. Kaikilla ihmisillä on erilaiset ratkaisumallit siihen, kun pelko käy voittamattomaksi.
Toisessa ääritapauksessa ihmisen aivokäyrät asentuvat vaakasuoraan piippiip asentoon ja lihaksisto joutuu katatooniseen tilaan, eli motoriikka stoppaa. Toisessa äärilaidassa ihmise adrenaliinitehdas käy täysillä ja adrenaliini ajetaa putket punaisena päästä varpaisiin asti. Tässä tilassa ihmisen kaikki voimat kohdentuvat todellisen, tai oletetun vaaran torjuntaan kaikin mahdollisin keinoin, mitä maailman kirjallisuudessa on koskaan esiintynyt.

Nyt olisi Nobelia tarjolla. Kuka ikinä löytääkän pelonpoistimen, olisi monenkin Nobelin arvoinen.
Saattaa olla, että Nobelin nappaa aivokirurgi, tai sitten kemikaali ali.

Paras olisi oikeastaan virologian kehittämä virus, joka salakavalasti leijuu ensin Kremliin, Pentagooniin, Kiinan kansanarmeijan palatsiin ja sitten kaikkiin muihin vastaaviin kohteisiin pallollamme.
Vilkasliikkeinen virus ehtisi muutaman kuukauden pandemian aikana tartuttaa koko maapallon väestön irti pelontunteesta.
Samalla poistuu myös kaikenkaltainen varautuneisuus ihmisten ja kansakuntien väliltä.

Löyty sittenkin tuskaton menetelmä. m.o.t. Tarkkaillaan milloin Ruotsin Nobel komitea jakaa pytsin, jonka vertaista ei ole koskaan jaettu, mutta tullaanko jakamaan.....

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Vitsit vitsinä, mutta Kiinan jätin pois siksi, että ydinasevaltana sen valmius ei ole vielä samaa luokkaa kuin Yhdysvalloilla ja Venäjällä. Muutoinkin Kiina haluaa toistaiseksi keskittyä taloutensa kasvattamiseen ja siksi välttää tarpeettomia konflikteja.

Viime aikojen tapahtumat - amerikkalaisten ja kiinalaisten taistelualusten ajaminen miltei toistensa kyljissä kiinni ja USA:n johdon uhittelevat puheet - tekevät toki levottomaksi. Lisäksi Valkoisessa talossa on juuri nyt päässyt väkeä, joiden mielestä USA:n ei tule milloinkaan päästää Kiinaa rinnalleen ja ohi. Ja että asia pitää varmistaa niin kauan kun USA:n muskelit vielä riittävät siihen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Yhtä asiaa en ymmärrä - Miksi ihmeessä Putin haastaa lännen, länsi olisi halutessaan voinut nujertaa Venäjän sen heikkoudentilassa Neuvostoliiton kaatumisen jälkeisinä vuosina. Länsi ei tahtonut Venäjälle pahaa vaan halusi sen elpyvän ja muuttuvan demokratiaksi ja taloudelliseksi suurvallaksi. Venäjä valitsi toisin, se haluaa sotilaalliseksi suurvallaksi vaikka talous on kuralla.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Aluksi Putin olisi ehkä halunnutkin luoda hyvät suhteet länteen ja saada paljon läntisiä investointeja Venäjälle. Jossakin vaiheessa hän kuitenkin päätteli - eikä aina ehkä ihan aiheettomastikaan - länsimaiden käyttävän Venäjän heikkoutta hyväkseen. Sen jälkeen korkeat öljyn hinnat alkoivat tuoda Venäjälle rahaa kaikista ovista ja ikkunoista. Tämä ja maan hallussa oleva ydinpelote harhauttivat Putinin uskomaan, että Venäjä kykenisi nousemaan jälleen Romanovien tai Stalinin suuruuden aikojen kaltaiseksi maailmanluokan imperiumiksi. Tästä unelmasta luopuminen on hänelle ilmeisen vaikeaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Suurin osa valtion päämiehistä metsästää itselleen kuolemattomuutta. Ja vauhti kiihtyy ikävuosien karttuessa. Niin kävi veli Putinillekin. Projekti on pahasti kesken ja näyttää jopa taantuvan. Jotain tarttis tehdä. Ja se tehdään kaiken uhallakin.
Eihän noiden "demokraattisten" valtioiden päälliköiden ajatuksenjuoksua kykene millään muulla tavoin ymmärtämään.

Itämaissa taas leikitellään ikuisella oleskeluluvalla paratiisissa neitsyeiden kera. Kummankohan sitä itse valitsisi? Hmmm...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Nita Hillner, miten Venäjän talous on kuralla? Kirjoitat asiasta, jota et tunne.

Venäjän taloushan on kasvussa, rupla suhteessa euroon vahvistunut ja öljyn tynnyrihinta on nelinkertaistunut vuoden 2014 romauttamisesta.

Venäjän vararahastoihin siirtyy joka päivä jokaisesta ulos viedystä öljytynnyristä 40 US d0llaria. Ja tynnyreitä on paljon.

Risto Koivula

Mannertenvälisten strategisten ydinohjusten merkitys on romahtanut, koska niiden ohjaussatelliitit voidaan ampua alas. Ei USA olisi muuten tuonut taktisia euro-ohjuksia takasin Eurooppaan.

Mutta niin kauan kuin tällaisia skitsohörhöilyjä näkee "korkealla tasollakin", ei ydinsodan uhk ole poistunut - sitten varsinkaan kun nehuomaavan pelin oleva armotta pelattu huijausmielessä:

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2617...

" Nobelisti Obama levittää vaarallista uususkontoa "ajattelevista koneista"

30.9.2018 04:44 Risto Koivula

Sellaisia ei ole - eikä tule. Koneet ovat fysikaalisia artefakteja, biologista tasoa ja kehitystä ei voida "sivuuttaa" olemukseltaan yhteiskunnallisen, kielellisen ajattelun ja tajunnan kehityksessä.

Tarkoituksena on maailman sotilaallinen ja taloudellinen uhkailu huijaus"entiteetillä", jollaista ei todellisuudessa ole - eikä tule.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005843104.html
... "

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/myytti...

" lauantai, 29. huhtikuu 2017

Myytti "konesuperälystä" poksahtaa

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/my...

https://backchannel.com/the-myth-of-a-superhuman-a...

THE AI CARGO CULT

THE MYTH OF A SUPERHUMAN AI

Kevin Kelly

Onneksi Donald heitti samaaan hölökööriin kuuluvan Elon Muskin helvettiin omasta "asiantuntijapiiristään":

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/lahtee...

perjantai, 21. huhtikuu 2017

Lähteekö Suomi mukaan sekoilemaan: Elon Musk huijaa mahdottomalla "aivokaapelitelepatialla"!

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/miljardoori-elon...

INNOVAATIOT

Olli Vänskä

28.3. klo 07:36

Miljardööri Elon Musk perusti uuden yrityksen – hullu idea laitetaan käytäntöön

Sähköautot ja Marsin asuttaminen eivät riitä Elon Muskille. Tesla-firmasta tuttu, muun muassa nettifirma Zip2:lla ja PayPalilla rahansa tehnyt miljardööri aikoo seuraavaksi yhdistää tietokoneet ihmisaivoihin.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan Musk on perustanut uuden firman nimeltään Neuralink Corp., jonka ideana on kehittää aivoihin asennettavia pieniä elektrodeja. Niiden avulla voidaan kenties jonakin päivänä ladata tai istuttaa ajatuksia.

Muskilla on yrityksessä aktiivinen rooli, WSJ kirjoittaa. Mukana on myös muun muassa Max Hodak, joka oli aiemmin perustajana robotiikkaan keskittyneessä Transcripticissa. Hodak on vahvistanut uuden yrityksen olemassaolon.

Elon Muskin aktiivisuus tällä alalla ei ole yllätys. Hän on aiemminkin puhunut tekoä-lyn kehittymisen mukanaan tuomista riskeistä. Viime kesäkuussa hän varoitti ihmisen kehityksen jäävän jälkeen koneista.

Tuolloin hänen ehdotuksensa oli ihmisaivoille suunniteltu uusi käyttöliittymä, käytän- nössä tekoälykerros aivojen sisällä. Sen avulla hän toivoo ihmisten saavuttavan seuraavan tason - eräänlaisina kyborgeina.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/09/aivoka...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En kovin huolissani kaikkein viimeisimmistä Venäjän ja Yhdysvaltojen sanasodasta, mutta analyysi oli kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä.

Koska otsikko oli yleinen kysymys sienipilven pelosta, ehkä tähän pitää ottaa mukaan myös noita kahta maata arvaamattomampia ydinasemaita, kuten esimerkiksi Pohjois-Korea. En tosin veikkaa senkään olevan kiinnostunut asettaan käyttämään. Tätä vaarallisempi skenaario voisi olla sellainen, jossa joku radikaali islamistinen liike saa vallan Pakistanissa ja ottaa haltuunsa myös maan ydinaseet.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tuskinpa kukaan ydinaseiden käytön suhteen vastuullisessa asemassa oleva päättäjä tai sotilashenkilö USA:ssa tai Venäjällä haluaisi järjissään ja tieten tahtoen ryhtyä nykyajan tohtori Outolemmeksi.

USA:n presidentti on kuitenkin valinnut turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen maan ulko- ja turvallisuuspoliittisen eliitin joukosta juuri sen henkilön, joka on puoltanut aktiivisimmin sotilaallisia operaatioita maansa etujen puolustamisen keinona. Putin on puolestaan uhkapeluri - vaikkakin rationaalinen sellainen -, joka tietää ajan pelaavan vääjäämättä hänen valta-asemaansa ja Venäjän suurvaltapyrkimyksiä vastaan. Tällaiset yhdistelmät lisäävät vaaraa sanasodan muuttumisesta todelliseksi yhteenotoksi, vaikka kumpikaan osapuoli yrittää välttää moisen riskin toteutumista.

Ydinaseiden leviäminen entistä arvaamattomampiin käsiin esimerkiksi lähi-idässä kasvattaa ilman muuta riskejä huomattavasti. Pohjois-Korea tuskin olisi saanut ydinaseohjelmaansa etenemään niin nopeasti ilman Venäjän apua, ja niin Pohjois-Korea kuin Pakistankin ovat vuotaneet tietämystään muihin maihin. Jos maailmaan ilmaantuu shiialainen ydinase, pian sellainen on myös sunniliittoumalla, ja sama pätee kääntäenkin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jos Neuvostoliitolla/Venäjällä ei olisi ollut ydinasetta, maa olisi jaettu lännen toimesta kymmeniin toistensa kanssa luonnonvaroista taisteleviin alueisiin.

Jos Pohjois-Korealla ei olisi ydinasetta, maa olisi pommitettu 1953 tilaan ja miljoonat olisivat kuolleet, molemmissa Koreoissa.

Suomella olisi mahdollisuus liittyä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Ei liity. kun Nato-maatkaan eivät liity.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #9

Venäjän skenaariosi on aika mielikuvituksellinen. Ei muitakaan suuria ydinaseettomia mauita ole toisten toimesta jaettu palasiin muiden toimesta, joten ehkä tuonkin skenaarion todennäköisyys on pieni. Jugoslavia hajosi, mutta lähinnä omasta aloitteestaan.

Pohjois-Koreankin kohdalla pidän skenaariotasi mielikuvituksellisena. Mutta sen verran tuossa voi olla totuuden siementä, että Pohjois-Koreassa myös puolustuksellisilla aspekteilla on voinut olla merkitystä.

Ydinaseet kieltävä sopimus ei välttämättä poista sienipilvien vaaraa, vaan voi hyvikin lisätä sitä. Jos vakaimmat ydinasevallat luopuisivat ydinasepelotteestaan, tämä jättäisi tilaa kaikille vähemmän vastuullisille maille tehdä omia aloitteitaan tuolla sektorilla. Kun ydinaseet kerran on keksitty, niitä ei saa keksimättömiksikään. Tässä tilanteessa maltillinen kauhun tasapaino lienee parempi ratkaisu kuin kentän avaaminen uusille sotilaallsta valtaa hamuaville pelureille.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #9

Kenen puolesta mahtanet iskeä kyberiä pöytään? Ehkä robokielenkääntäjäsi leikittelee kanssasi.

Alakoulussa jo opetettiin, että jos tätillä olisi m...., hän olisikin setä. Kiitoksia vaan, sait minut provottua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset