AnttiJuhaniKasvio

Naapurit ja me

Ketkä olivat Ruotsin vaalien suurimpia voittajia? Mediat eivät ole asiaa kovin rummuttaneet, mutta suhteellisen kannatuksen nousun perusteella ykkönen oli keskusta, kakkosena olivat kristilliset ja vasemmistopuolue oli kolmosena. Suhteellisesti suurin häviäjä oli ympäristöpuolue ja sen jälkeen tulivat moderaatit.

Ruotsi saanee vähemmistöhallituksen ja sen pääministeriksi joko Stefan Löfvenin tai Ulf Kristerssonin. Oppositioon jäävät ruotsidemokraatit jatkavat metelöintiä maahanmuutosta yrittäen näin painostaa valtavirtapuolueita tiukentamaan omaa linjaansa ja vahvistaa asemiaan seuraavia vaaleja ajatellen.

Oikeistopopulistisen jytkyn tulematta jääminen merkitsee lahden tällä puolella sitä, etteivät perussuomalaiset saa Ruotsin vaaleista juuri nostetta omalle kampanjalleen. Ruotsin vaali ei anna sitä oikein demareille eikä kokoomuksellekaan. Keskustassa joku voi jäädä miettimään, mistä he löytäisivät tulevaisuudessa oman Annie Lööfinsä.

Suurin vaikuttaja lahden molemmin puolin tullee olemaan Venäjä, joka valmistautuu parhaillaan ajamaan miljoonakaupalla väkeä pakoon Idlibistä ja rajantakaisilta pakolaisleireiltä edelleen kohti Eurooppaa. EU ei halua ottaa heitä vastaan, mutta Turkki katsoo heillä olevan aivan liikaa väkeä huolehdittavanaan jo ennen uusinta aaltoa.

Länsimaiden kyky ratkoa tätä ongelmaa vaikuttaa oleellisesti tulevaan poliittiseen kehitykseen kaikkialla Euroopassa, Suomi ja Ruotsi mukaan luettuna.

Suomessa kannattaa noteerata myös se, millaisia muuttovirtoja valtaviin öljyvarantoihinsa luottaneen Venezuelan kriisiytyminen on viime aikoina synnyttänyt sen eteläamerikkalaisissa naapurimaissa. Venäjän nykytilanne on vielä kaukana Venezuelassa vallitsevasta, mutta tietyiltä yhtäläisyyksiltä keskenään ystävällismielisissä suhteissa olevien maiden välillä ei silti kannata sulkea silmiä ihan kokonaankaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jälleen kerran piehtaroin minulle niin tutussa fiiliksessä: kateudensekaisessa alemmuudentunteessa suhteessa ruotsalaisiin.

Miten he onnistuivatkin käymään vaalit, jossa on vain voittajia? Yksi saavutti suurimman puolueen aseman, toinen päätyi johtamaan suurinta blokkia, kolmas kukisti gallupit, neljäs otti suhteellisesti pisimmän askeleen edellisvaaleista, viides pelastautui torjuntavoitollaan äänikynnyksen yläpuolelle...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset