AnttiJuhaniKasvio

Jossittelua

Miten maailman menoon vaikuttaisi, jos Yhdysvalloilla olisi asiansa osaava johtaja? Ehkä tapahtuisi muun muassa seuraavaa:

1  USA palauttaisi hyvät suhteet muihin länsimaihin. Yhteistyön julistettaisiin pohjautuvan ennen kaikkea yhteisiin demokraattisiin arvoihin ja haluun puolustaa ihmisten oikeuksia kaikkialla maailmassa.

2 Kauppasodalla uhkaamisen sijasta USA ryhtyisi rakentamaan hyviä suhteita Kiinaan. Perustana olisi ajatus maiden keskinäisestä tasavertaisuudesta ja suurimpien maiden velvollisuudesta ottaa huomioon toimiensa maailmanlaajuiset vaikutukset. Yhdysvallat ei kuitenkin lakkaisi arvostelemasta Kiinan ihmisoikeusloukkauksia, vaatimasta Kiinaa noudattamaan normaaleja taloudellisen kanssakäymisen pelisääntöjä ja puolustamasta liittolaisiaan aluevesikiistoissa Kiinan kanssa.

3 Venäjän johtoa vaadittaisiin lopettamaan muiden maiden häirintä ja kunnioittamaan naapureiden alueellista koskemattomuutta. Ennen kaikkea Venäjää vaadittaisiin vetäytymään Ukrainalta valtaamiltaan alueilta. Venäjää painostettaisiin yhteistyöhön Syyrian kriisin ratkaisemiseksi niin, että sotatoimet lopetetaan, al Assadin juntan tilalle valitaan demokraattinen hallinto ja sotarikoksiin syyllistyneet asetetaan vastuusteen teoistaan. Näin luotaisiin edellytykset sotaa pakoon lähteneiden paluulle takaisin kotimaahansa.

4 Samanaikaisesti USA ja muut länsimaat ilmaisisivat valmiutensa laajamittaiseen taloudelliseen ja kulttuuriseen yhteistyöhön Venäjän kanssa heti kun Venäjä kykenee tarjoamaan tähän riittävät edellytykset. Venäjän kansalaisia tuettaisiin heidän kamppailussaan demokraattisten oikeuksiensa puolesta. Venäjä toivotettaisiin mukaan keskusteluihin maailmanlaajuisen ydinaseriisunnan toteuttamisesta ja sotilaallisen varustelukilvan hillitsemisestä.

5 Korean niemimaan tilanteeseen etsittäisiin ratkaisuja yhteistyössä Kiinan ja USA:n aasialaisten liittolaisten kanssa. Ensimmäisenä askelena olisi Pohjois-Korean riisuminen ydinaseista. Seuraavina olisivat maahan suunnattujen pakotteiden purkaminen, järjestelmällinen työ pohjoiskorealaisten elinolojen ja oikeuksien parantamiseksi ja lopulta maiden rauhanomainen yhdistäminen niin, että tuloksena on yksi vauras, demokraattinen ja sotilaallisesti sitoutumaton Korea.

6 Yhdysvallat peruuttaisi irtautumisensa Iranin ydinsopimuksesta. Samoin Yhdysvallat peruuttaisi päätöksen lähetystönsä siirtämisestä Jerusalemiin, ja maa omaksuisi jälleen aktiivisen ja rakentavan roolin lähi-Idän moninaisten kriisien ratkaisupyrkimyksissä.

7 Yhdysvallat palaisi mukaan Pariisin ilmastosopimukseen. Samalla maa pyrkisi aktiivisesti edelläkävijän asemaan ilmastonmuutoksen hillinnässä. Muille maille tarjottaisiin yhteistyötä, jonka tavoitteena on ilmaston lämpenemisen mahdollisimman nopea pysäyttäminen maailmanlaajuisessa mittakaavassa.

8 Yhdysvallat ilmaisisi olevansa valmis laajamittaiseen yhteistyöhön ja kasvaviin resurssipanostuksiin globaalien kehitysongelmien ratkomiseksi. Erityisesti haluttaisiin panostaa Afrikan tulevien kehityksen turvaamiseen kestävällä tavalla.

Kaiken kaikkiaan meidän lähivuosien näköalamme hahmottuisivat aika paljon valoisampina kuin millaisina ne näyttäytyvät USA:n nykyisen presidentin ollessa ohjaimissa. Mutta toistaiseksi kaikki tämä on tietenkin vain pelkkää jossittelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No jos jossitellaan, niin jossitellaan.

Mitä jos USA ei tällä hetkellä edes halua leikkiä mitään "yhdessä kaikilla on kivaa -leikkiä"

Mitä jos siellä ollaan huomattu, että kiina menee ohi ja kovaa, jos leikitään kivoja leikkejä (ja se varmaan on huomattu, koska niin tulee menemään)

Jospa siellä on päätetty aiheuttaa iso kaaos ja laskettu sen varaan että kaaoksesta selviytyy voittajana USA, koska he vielä toistaiseksi on se isoin valta.
Mutta odottamalla tuo juna menee ohi ja sitten peli on pelattu.

Mikäpä on ollut parempaa lamalääkettä, kuin iso sota.
Nyt se käyddään joko aseilla tai kauppasotana.

Tällä hetkeellä USA häärää ja haastaa riitaa kaikkien kanssa sellaisella innolla, että täytyy heiddänkin tajuta ettei tällä menolla kivoja leikkejä leikitä.
Jospa he hakevat sitä kunnon rähinää ja luottaa että vielä voima riittää nujertamaan kilpailijat.
Sen jälkeen ollaan taas pikkuisen korkeammalla verrattuna muihin ja saadaan säätää uuden leikin säännöt.

Toistaiseksi voi vielä luottaa euroopan apuun kun pitävät kiirettä....kohta se voi olla myöhäistä.
Sen vuoksi on aika kova tohina, kun mikään kipinä ei meinaa syttyä kunnolla ja eurooppakin meinaa karata toiselle hiekkalaatikolle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustaja muistuttaa politiikasta, jota USA:n edellinen hallitus itse asiassa noudatti.

Raatikainen taas lähtee sitä, että nykyisellä presidentillä olisi oikeasti jokin strategia, vaikkapa sitten kaaoksen aiheuttaminen luovan tuhon vuoksi. Trump on kuitenkin pelkkä mafiapomo, jota kiinnostaa vain oma ja kavereiden taloudellinen menestys.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

En usko tuohon.

On niillä mafiapomoillakin strategia jolla he pyrkivät tuohon kavereiden taloudelliseen menestykseen.

Trumpin juttujen kanssa voi olla eri mieltä.
Mutta on vähän hölmöä kuvitella ettei hänellä olisi jotain syystä niiihin hölmöihin toimiin.
Sanoisin että pahinta aliarvioimista on kuvitella ettei vastaapuolella ole strategiaa vaan mennään fiiliksellä.
Se strategia pitää vaan keksiä, jos haluaa päästä edelle

Kyllä Trumpillakin on joku visio johon hän toimillaan pyrkii.
Onpa se maali kenen mielestä kuinka hölmö tahansa tai strategia sinne pääsyyn mikä tahansa, muutta joku se maali ja strategia on.

Me emme vaan sitä tiedä.

Toisaalta sekin on tapa toimia, että on mahdollisimman arvaamaton käänteissään, ettei vastapuoli pysty lukemaan seuraavaa liikkua.
Periaatteessa hyvä on olla ennustamaton ja saada pidettyä aloite itsellä.
Tämä voi oolla Trumpin tapa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Obaman politiikassa oli toki kuvailemiani aineksia, mutta hänen ylivarovaisuutensa johti politiikan voimattomuuteen. Tilannetta kuvaa hyvin esimerkiksi se, miten Venäjä onnistui juoksuttamaan USA:n ulkoministeriä loputtomissa neuvotteluissa niin Ukrainan kuin Syyriankin kriisin ratkaisemiseksi ilman mitään aikomusta päästä ylipäätään mihinkään tuloksiin. USA:n olisi pitänyt viheltää peli ajoissa poikki ja asettaa Venäjän johto ota tai jätä -tilanteeseen. Ja Syyrian sodan alkuperäisestä punaisesta viivasta olisi pitänyt pitää kiinni.

Tästä tietysti voisi käynnistää uuden jossittelukierroksen, mutta se ehkä nyt sentään kannattaa jättää väliin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Trump liikemiesaivoineen on ennenkuulumaton kun alkaa neuvottelemaan rikkaiden valtioiden kanssa eikä sotilaineen hoida jonkun kehitysmaan maantasalle kuten aikaisemmat hyvät presidentit tekivät.

Ilkka Huotari

> Yhdysvallat ei kuitenkin lakkaisi arvostelemasta
> vaatimasta Kiinaa
> Venäjän johtoa vaadittaisiin

Ei pelkillä sanoilla saada mitään aikaan. "Vaaditaan".

> Ensimmäisenä askelena olisi Pohjois-Korean riisuminen ydinaseista.

Tuotahan Trump jo tekee.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Trump ei ole ikävä kyllä riisumassa Pohjois-Koreaa ydinaseesta. Jos edistysaskelia tapahtuu, se tulee todennäköisesti olemaan Kiinan, Pohjois-Korean ja Japanin ansiosta. Kauppapoliittisella riidanhaastamisellaan Trump on vienyt käytännössä pohjan USA:n ja Kiinan yhteisiltä ponnisteluilta Pohjois-Korean ydinaseuhan eliminoimiseksi.

Ilkka Huotari

En tiedä, mihin nuo väitteet perustuvat, mutta olihan Trumpilla Kim Jong-Unin kanssa kokous, ja siitä sanottiin tällaista:

"North Korea said that it is ready to discuss denuclearization when North Korean leader Kim Jong Un meets President Trump, according to a U.S. official. (Reuters)"

https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Minulle usa lahjoittaisi joka kuukausi miljoonan! Ja lehmätkin alkaisi lentämään, ja tosiaan lihaa joka päivä niin maailma pelastuisi..

Ihan sama vaikka siellä olisi miten osaava henkilö.. Pyydät mahdottomuuksia!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

9. USA:n johtoa vaadittaisiin lopettamaan muiden maiden häirintä ja kunnioittamaan naapureiden alueellista koskemattomuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset