Talousnero Trump?

Kehittyvillä markkinoilla legendaarisen maineen hankkinut ja 82-vuotiaana edelleen aktiivinen sijoittajaguru Mark Mobius suhtautuu Financial Timesin mukaan talouden nykytilanteeseen ja sen tarjoamiin rahantekomahdollisuuksiin luottavasti Donald Trumpin kauppasotauhkauksista huolimatta. Mobiuksen mukaan Trump on todellisuudessa ”dumb as a fox”. Eli hänen elämöintinsä on ensisijaisesti riittävän näkyvyyden ja peruskannattajien mielialojen ylläpitämiseen tähtäävää teatteria, jonka luoman savuverhon takana Yhdysvallat neuvottelee kauppakumppaniensa kanssa ja sopii itselleen oikeasti edullisia käytännön kauppapoliittisia järjestelyjä (ks. linkki).

USA:n viimeisimmät kasvu- ja työllisyysluvut näyttävät saaneen  jotkun muutkin kommentaattorit ajattelemaan, ettei Donald Trumpin tapa johtaa maansa taloutta ole sittenkään aivan niin järjetön kuin päältä katsoen näyttää. Maan talouskasvu voi siksi jatkua tavanomaista voimakkaampana vielä tästä eteenpäinkin. Tämän puolestaan tekee todennäköiseksi sen, että Donald Trump jatkaa maansa presidenttinä vielä vuoden 2020 jälkeenkin.

Viimeisimmästä olettamuksesta voidaan tietenkin todeta, ettei talous ole sentään yksinomainen presidentin kannatukseen vaikuttava tekijä, vaan politiikkaan liittyy muutakin. Iso sen merkitys kuitenkin on nykyajan Yhdysvalloissa, ja siksi jokainen uusi talousluku kannattaa ottaa todesta riippumatta siitä, kuinka hyvin se on tai ei ole sopusoinnussa omien ennakkokäsitysten kanssa.

Onko nyt siis aika tunnustaa, että Trumpin talouspolitiikka toimii miehen vastenmielisyydestä huolimatta? Itse en ole vielä valmis nielemään moista syöttiä. Seuraavassa joitakin perusteluja epäilyksilleni.

USA:n talouskasvu on yltänyt viimeisimmissä mittauksissa noin kolmen prosentin vauhtiin ja esimerkiksi IMF:n ennuste ensi vuodelle on 2,7 prosenttia. Kasvuun vaikuttaa kuitenkin erittäin voimakas veroelvytys, jota ei voida jatkaa rajattomiin. Yksittäiset signaalit kauppapoliittisten uhkien helpottumisesta eivät myöskään muuta toiseksi sitä tosiasiaa, että USA:n johdolla koko maailma etenee kohti taloudellista nationalismia, jonka haittavaikutukset näkyvät väistämättä voimakkaina etenkin autoteollisuudessa ja muilla pitkien maailmanlaajuisten tuotantoketjujen varaan rakentuneilla teollisuusaloilla.

Toimintaympäristön epävarmuus vaikeuttaa myös yritysten investointisuunnitelmia ja niiden lykkääntyminen heijastuu yritysten tulosnäkymiin. Tämä puolestaan vaikuttaa pörssikursseihin. Toistaiseksi etenkin digitalouden avainyritysten kuten Microsoftin, Googlen, Applen, Amazonin ja muiden vahva eteneminen on pitänyt viime aikoihin saakka Nasdaq-indeksin selkeässä nousussa, mutta esimerkiksi Standard& Poors ja Dow Jones -indeksit ovat tällä hetkellä alemmalla tasolla kuin vielä puoli vuotta sitten. Parhaillaan on nähtävissä merkkejä siitä, että Facebookin ohella myös muiden teknologiayritysten kohdalla voi tapahtua tietynasteinen kurssikorjaus.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös valuuttamarkkinoihin. Aiemmin Yhdysvallat – ja ehkä aggressiivisimmin Donald Trump – syytti Kiinaa kurssimanipulaattoriksi vielä aikana, jolloin maa piti todellisuudessa valuuttansa arvon hyvin vakaana suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Trump on myös yrittänyt saada maansa keskuspankin pidättymään dollarin arvoa vahvistavista koronnostoista. Yhdysvaltojen kauppapoliittisesta kovistelusta suivaantuneena ja myös kotimaisten tarpeiden ajamana Kiina on kuitenkin antanut viime aikoina valuuttansa devalvoitua selvästi Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Myös kiinalaisen rahan virta yhdysvaltalaisille sijoitusmarkkinoille on vähentynyt USA:n ryhdyttyä rajoittamaan strategisiksi määrittelemiensä yritysten siirtymistä kiinalaisomistukseen.

Isoin paukku syntyisi, jos Kiinan johto päättäisi lopettaa maansa varantojen laajamittaiseksi kasvaneet sijoitukset amerikkalaisiin valtion velkakirjoihin ja ryhtyisi päinvastoin hankkiutumaan niistä eroon. Tämä pudottaisi Yhdysvaltain dollarin arvon paljon alhaisemmalle tasolle kuin mille Donald Trump toivoisi sen asettuvan, ja seuraukset olisivat mittavia myös korkomarkkinoilla. Kiinan johdolla ei varmastikaan ole vielä aikeita näin rajun aseen käyttöönottoon, mutta viedessään ärsytyksen riittävän pitkälle Trump voisi ehkä onnistua aikaansaamaan tällaisenkin reaktion.

Eli jos Mark Mobiuksen mukaan Trump on ”dumb as a fox”, oikeampi luonnehdinta miehen talouden johtamiskyvyistä on mielestäni ”dumb as an ass”. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös USA:n tulevaa talouskehitystä ja presidentin jatkomahdollisuuksia arvioitaessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu