AnttiJuhaniKasvio

Eilisen tiedotustilaisuuden tärkein anti

Ainakin yksi asia eilisestä tiedotustilaisuudesta selkeni lopullisesti ja aika pelottavlla tavalla. Donald Trumpin kyvyt ja äly eivät riitä alkuunkaan hänen tehtävänsä menestykselliseen hoitamiseen.

Mies istuu maailman mahtavimman valtion johtajan virassa. Suurin osa tällaisen tehtävän hoitamisesta tapahtuu julkisuudelta piilossa. Siinä on kyse maan talouteen, yhteiskunnalliseen kehitykseen, politiikkaan ja ulkosuhteisiin liittyvien kysymysten huolellisesta selvittämisestä parhaiden käytettävissä olevien asiantuntijoiden kanssa, oman poliittisen strategian muotoilemisesta sekä sen käytännön eteenpäinviemisestä kulloinkin eteen nousevia kysymyksiä ratkottaessa ja tarvittavia liittolaissuhteita solmien.

Julkiset puheet ja tiedotustilaisuudet ovat vain rajattu näkyvä osa tästä laajasta tehtäväkokonaisuudesta. Ulkomaisten valtiojohtajien kanssa järjestettävien tiedotustilaisuuksien tulisi itse asiassa hoitua muun tehdyn työn pohjalta aika lailla rutiinilla. Riittää kun muistaa tarvittavat faktat ja oman maan keskeiset linjaukset, osaa puhua riittävän uskottavasti ja ymmärrettävästi, ottaa itselleen maahdollisimman suuren ilmatilan sekä kuuntelee vastapuolensa ja toimittajien puheita niin, että osaa reagoida asianmukaisesti kaikkeen mihin kuuluukin reagoida.

Eilisessä tiedotustilaisuudessa puhuttujen asioiden varsinainen substanssi tuli valtaosaltaan Vladimir Putinilta: sekä hänen avauspuheenvuorostaan että täsmällisistä ja taktisesti harkituista vastauksista toimittajien kysymyksiin.

Trump ei ilmeisesti edes huomannut, miten Putin hahmotteli keskustelun agendan täysin Venäjän näkemysten mukaisesti. Trumpin oma aloituspuheenvuoro oli lyhyt, liikkui hyvin yleisellä tasolla ja keskittyi naivisti vakuuttamaan, kuinka maiden suhteiden radikaali paraneminen alkoi sillä hetkellä kun Trump itse ryhtyi tuohon puuhaan.

Ensimmäisen Trumpille osoitetun kysymyksen – Nordstream 2:ta koskien - olisi pitänyt olla helppo, mutta jo sitä käsitellessään mies ajautui kuutamolle horisemaan maiden välisestä kilpailusta ja USA:n nykyisin tuottamista isoista öljy- ja kaasumääristä. Putin täydensi palauttaen keskustelun edes jollakin tavoin kartalle. Samalla hän sai oivan tilaisuuden tuoda esiin Venäjän omat tarjoukset kiistan ratkaisemiseksi.

Vielä pahemmin Trump ajoi metsään toimittajan tarjotessa hänelle mahdollisuuden kertoa, pitääkö hän Venäjää vastuullisena ylipäätään mistään. Presidentti-parka ajautui paasaamaan vanhaa there was no collusion -mantraansa ilmeisesti unohtaen, ettei hän ole nyt käymässä sisäpoliittista mutapainia vaan kansainvälisessä tiedotustilaisuudessa. Kerran asiaan päästyään Trump ei sitten enää osannutkaan lopettaa horinoitaan demokraattien ja feikkimedioiden kamaluudesta ja siitä kuinka hän sentään voitti presidentinvaalit. Tässäkin kohdin asioiden varsinainen selventäminen jäi Putinin vastuulle, ja sen hän teki tietysti nimenomaan Venäjän näkökulmasta. Trump piti erinomaisena ajatusta siitä, että Venäjän ja Yhdysvaltojen viranomaiset selvittävät yhteisesti Venäjän mahdollisen USA:n oikeusjärjestyksen vastaisen toiminnan.

Tilannetta ei parantanut keskustelun siirtyminen Syyriaan. Trump oli ilmeisen tyytyväinen ajatukseen siitä, että Venäjä, al Assadin juntta ja USA yhdessä pommittavat – Trumpin tyylilajin mukaista ilmaisua käyttäen - paskat ulos muslimeista. Bibi Netanyahun ollessa sekä Trumpin että Putinin kaveri ehkä reviirien jakamisesta Iranin kanssakin pystytään sopimaan. Oikein humanitaariselta Trumpin korviin näytti kuulostavan Putinin lännelle esittämä kutsu tulla rahoittamaan sen raunioiksi pommittaman maan jälleenrakentamista.

Yhtä hyvin Trumpille kelpasi Putinin ajatus työryhmien perustamisesta amerikkalaisten ja venäläisten yritysjohtajien kesken maiden välisen taloudellisen yhteistyön kehittämiseksi. Hänelle ei ilmeisesti juolahtanut mieleen, miten moinen ajatus sopii yhteen lännen pakotepoliiikan kanssa. Tai sitten hän toivoo kongressin antavan myöten niin, että ainakin USA:ssa moisista turhakkeista päästään eroon.

Vaikka Putin hoiti osuutensa taitavasti ja pokkansa koko ajan säilyttäen – mikä tilaisuuden luonne huomioon ottaen oli varmasti vaikeaa -, yhden selvän virheen hänkin sentään teki.

Kun AP:n toimittaja kysyi Trumpilta, oliko hän valmis tuomitsemaan Putinin siitä mitä tapahtui vuonna 2016 ja varoittamaan häntä tekemästä samoin jatkossa, Putin ryhtyi oma-aloitteisesti puhumaan väitetysti Kremlin hallussa olevasta Trumpia koskevasta nolosta tiedusteluaineistosta sekä puolustamaan Venäjän omaa näkemystä asiasta.

Tätä voidaan pitää selvänä indikaationa sekä tuollaisen aineiston olemassaolosta että siitä, että asia oli ollut esillä miesten kahdenvälisissä keskusteluissa.

Veikkaan Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspoliittisen eliitin olevan tällä hetkellä korkean asteen hälytystilassa. Presidentin virka on aivan liian tärkeä ollakseen tällä tavoin karnevalisoitavissa. Maan etu vaatii jotakin aivan muuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Presidentin virka on aivan liian tärkeä ollakseen tällä tavoin karnevalisoitavissa. Maan etu vaatii jotakin aivan muuta."

Myös Euroopan, Suomen ja koko maailman etu olisi että Trump saataisiim potkittua pellolle mahdollisimman nopeasti ja olisi mietittävä keinoja millä voitaisiin estää vastaavanlaisten populistien valtaan nousu jatkossa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

" olisi mietittävä keinoja millä voitaisiin estää vastaavanlaisten populistien valtaan nousu jatkossa."

-----
Ok. Mitäköhän ne keinot olisivat? Trump nyt on mitä on, mutta hän tuli näkyvästi vaaleihin, pieksi oman puolueensa ehdokkaat, sen jälkeen voitti vaalit. Eikä todellakaan ollut kyse siitä etteikö ~90% mediasta olisi ollut häntä vastaan, oma puoluekin osin vastaan... nekään keinot eivät siis auttaneet.

Pitäisikö tehdä listat "kielletyistä ehdokkaista" tai "kielletyistä mielipiteistä"?

Kannattaa muistaa ettei itse välttämättä ole lainkaan sillä puolella, mikä "kielletyt" pääsee määrittelemään...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ok. Mitäköhän ne keinot olisivat? "

Sitä olen tässä irsekin miettinyt.
Monet konstit joita olen mielessäni testannut ovat alkaneet tuntumaan jotenkin epädemokraattisilta.

Ainut keino minkä voisi hyväksyä on kansalaisten valistaminen,
etteivät joutuisi niin helposti populistien manipuloimiksi.

Mutta tästä seuraa uusi kysymys.
Miten se valistus tehdään?
Kenen toimesta valistus tehdään?
Miten taataan valistuksen tasapuolisuus?

Jos kaikki saavat valistaa kansaa,
niin populistithan siellä häärää asialla etunenässä.

Ratkaisematta siis jäi tämäkin kysymys.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

"Monet konstit joita olen mielessäni testannut ovat alkaneet tuntumaan jotenkin epädemokraattisilta."

----

En ihmettele yhtään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #5

Valistus voidaan ulkoistaa.

Arto Vihavainen Education Team voisi hoitaa asiaankuuluvan valistuksen ennen seuraavia USA:n presidentinvaaleja kohtuullista korvausta vastaan tekemällä dealin istuvan presidentin Donald Trumpin kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

Sihen hommaan tarvittaisiin kyllä muitakin blogisteja, ainakin Pekka Toivosta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Blogisti en kylläkään ole, mutta Trumpin kanssa voisi olla mielenkiintoista työskennellä.

Kuitenkin ennemmin tai myöhemmin kuuluisi se kuuluisa lausahdus : Vihavainen and Toivonen, you are fired !

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

USA:n demokratialla on selvät puutteensa - kuten vaalipiirijakojen ja äänestäjien rekisteröinnin synnyttämät eriarvoisuudet, rahan kohtuuttoman suuri merkitys ja ulkopuolisten vaikutusmahdollisuudet -, mutta ne eivät muuta sitä tosiasiaa, että Trump todella nousi presidentiksi pääosin demokraattisesti ja voimassaolevan lain mukaan toteutettujen vaalien tuloksena.

Siksi tuloksen kanssa on pakko yrittää elää seuraaviin vaaleihin asti ilman että presidentistä pyrittäisiin eroon joillakin tekaistuilla perusteilla.

Kongressilla on perustuslain mukainen mahdollisuus todeta presidentti kykenemättömäksi hoitamaan tehtäväänsä ja paine tällaisen johtopäätöksen tekemiseen lisääntyi eilen huomattavasti. Tehtävä vaikeutuu kuitenkin oleellisesti jos presidentti ei tunnista tilaansa, vaan pitää päinvastoin itseään paitsi hyvin komeana myös poikkeuksellisena nerona.

Pitihän Kekkoseltakin saada allekirjoitus eronpyyntöönsä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Trumpin pois potkiminen avaisi tien normaalille sotivalle presidentille joita USAssa on ollut.
Clintonin Libyan tuhoamisen tulokset eivät ole vielä maahamme saapuneet.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Saattaahan se olla niinkin, että USA:n edut heidän näkökulmastaan ei juuri kosketa Eurooppaa. Heille on eduksi tulla toimeen Venäjän kanssa tasapainottamaan Kiinan voimaa. Samaan kai tähtää Korea-prokekti. Venäjällä on raaka-aineita ja öljyä. Euroopalla ei ole juuri muuta tarjota kuin keskenään riitelevä unioni ja juoppo nokkamies. Tottahan se keljuttaa täällä ja kun Hillary joukkoineen paahtaa toisaalla, niin ääntä riittää.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Jos katsotaan tarpeeksi korkealta helikopteriperspektiivistä, niin USA:n taloudella menee paremmin kuin miesmuistiin. USA ei ole rynnimmässä sotiin ulkomailla, vaan Trump yrittää keskustelemalla päästä eteenpäin.

Tämä on ilmeisesti kirjoittajan mielestä erittäin tuomittavaa, koska Venäjä on tehnyt jotain sellaista, jota länsi ei saa koskaan unohtaa eli ottanut Krimin ja kaapannut Ukrainan yli 8 miljoonaa venäläistä. Mitä merkitystä tällä on USA:lle? Ei niin yhtään mitään. Onko sillä jotain merkitystä EU:lle? Ei niin mitään.

Arvaan seuraavat kommentit: Olenpa lapsellinen, koska jos Venäjää ei pysäytetä, niin se ottaa entiset Itä-Euroopan maat yksi kerrallaan Suomi mukaanlukien. Muistaakseni presidentti Niinistö antoi omansa arvionsa eilen, että Venäjä ei tule aloittaman sotaa Baltiassa.

Pysytään kuitenkin Trumpissa, eikä aloiteta taasen sitä keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä. Sen kuitenkin lisään, että Trumpin arvio Saksan olemisesta Venäjän taskussa, on mielestäni oikea. Lisäksi Saksan armeijan sotakalut on niin huonossa kunnossa, että palkka-armeijan sotilaat istuvat kasarmeissa toimettomina. Olisko Trump sittenkin oikeassa, että pistäkää Nato-maat armeijanne kuntoon? Mielestäni on.

Oma arvioni on, että jos Hilary Clinonista olisi tullut presidentti, niin Nato olisi sodassa Venäjän kanssa tai kovasti menossa siihen.

Suuret linjat huomioiden, Trump on vetänyt oikeaa poliitista linjaa myös ulkopolitiikassa yrittäessään edistää rauhaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

USA on tällä hetkellä noususuhdanteen huipulla, mihin Trumpin hallinnon veronalennuksilla on todennäköisesti ollut jokin vaikutus. Kauppapolitiikkaan liittyvät epävarmuudet hillitsevät kuitenkin tehokkaasti yritysten investointihalukkuutta samalla kun tariffit nostavat niin yritysten kuin kuluttajien maksamia hintoja.

Trumpin hallinnon politiikkaa ei voida pitää erityisen rauhantahtoisena, onhan se kiihdyttämässä varustelukierrettä ja turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen Trump valitsi ehkä sotaisimman mahdollisista vaihtoehdoista.

Itä-Ukrainan asukkaat ovat ukrainalaisia, eivät venäläisiä vaikka he äidinkielenään venäjää puhuisivatkin. Eiväthän yhdysvaltalaisetkaan ole olleet enää yli kahteen vuosisataan englantilaisia äidinkielestään huolimatta.

Siitä lienemme samaa mieltä, että Euroopan - Saksa mukaan lukien - on korkea aika ryhtyä ottamaan enemmän vastuuta puolustuksestaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arvioni on, että jos USA:n tuontitullit alkavat purra, niin investointihalukkuus USA:ssa vain kasvaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Alkavat purra? Ovat purreet jo jonkin aikaa.

https://www.nytimes.com/2018/07/05/business/econom...

Äläkä jätä kommenttiosaa väliin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Blogitekstissä: "Trumpin kyvyt ja äly eivät riitä alkuunkaan hänen tehtävänsä menestykselliseen hoitamiseen."

Saman kirjoittajan kommentissa: "... tuloksen kanssa on pakko yrittää elää seuraaviin vaaleihin asti..."

Kansalla on juuri sellainen johtaja, jonka se vaaleissa on todennut tarvitsevansa, mikä pätee kaikkiin demokraattisiin yhteiskuntiin. Trumpin kyvyt ovat siten riittäneet presidentinhommaan jo 18 kuukautta, ja vaalikausi lähestyy puoliväliään.

Trumpin työtapojen paheksunta on suurelta osin konservatiivista muutosvastarintaa, joka vertaa nykyisen presidentin edesottamuksia edeltäjien vastaaviin, eikä löydä yhtäläisyyksiä. Epädiplomaattisuus, esitettyjen kysymysten sivuuttaminen, asiakirja-allekirjoitusten näyttäminen tv-kameroille, twitteriin heitellyt ex tempore -mielipiteet, veljeily diktaattoreiden kanssa - Valkoisen Talon nykyaikaa! Mikä pakko olisikaan imitoida Kennedyn tai Carterin toimintatapoja? Kyllä kai kansa olisi valinnut Clintonin, jos se olisi edelleen halunnut puisevaa ja paperinmakuista hallinnoimista ikivanhoine käytäntöineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset