AnttiJuhaniKasvio

Entä jos...

Entä jos eläisimme maailmassa, jossa ykkössijalle nostettaisiin kansalaisten oikeuksien kunnioittaminen. Maailmassa, jossa jokaisen lapsen katsottaisiin syntyperästä ja kansallisuudesta riippumatta olevan oikeutettu riittävään hoivaan ja elämisen perusvalmiudet antavaan koulutukseen.

Jossa aikuiset voisivat vapaasti päättää asuinpaikastaan ja elantonsa hankkimistavoista ja jossa muut pitäisivät heistä huolen silloin, kun he eivät itse siihen kykene. Ja jossa jokaisella olisi oikeus hallita suvereenisti omaisuuttaan.

Jossa jokainen olisi oikeutettu ruumiilliseen koskemattomuuteen, valitsemaan vapaasti mielipiteensä ja myös ilmaisemaan niitä. Jossa jokaisella olisi yhtäläiset oikeudet osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen ja yhteisönsä/yhteiskuntansa päättäjien valintaan.

Jossa keskeisimmät rajoitteet syntyisivät jokaisen ihmisen velvollisuudesta sovittaa luonnonvarojen kulutuksensa ja aiheuttamansa ympäristökuormat kestävän kehityksen rajoihin niin, että tuleville sukupolville jää sama mahdollisuus nauttia luonnon rikkauksista kuin meillä on ollut.

Jossa kansainvälinen yhteisö panisi tehokkaasti kuriin vallanpitäjät, jotka rikkovat kansalaistensa oikeuksia ja jota rajoittavat muurein ihmisten oikeutta valita vapaasti oma asuinpaikkansa.

Kaikilla näillä ajatuksilla on juurensa länsimaisessa valistuksessa. Vielä kylmän sodan aikaan länsimaat puolustivat ihmisten vapaata liikkuvuutta samalla kun Itä-Euroopan kommunistimaat sulkivat kansalaisensa rautaesiripun taakse. Nyt länsimaat kehittävät omia esirippujaan aste asteelta rautaisemmiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kasvion "entä jos" -ihanteet ovat epäilemättä kannatettavia ja hyviä.

"Vielä kylmän sodan aikaan länsimaat puolustivat ihmisten vapaata liikkuvuutta samalla kun Itä-Euroopan kommunistimaat sulkivat kansalaisensa rautaesiripun taakse. Nyt länsimaat kehittävät omia esirippujaan aste asteelta rautaisemmiksi."

Yllä oleva rinnastus rautaesirippuun on kuitenkin harhaanjohtava. Hallitsematon massamuutto ei palvele kenenkään etuja. Ei kenenkään, nykyolosuhteissa.

On silkkaa utopiaa, että yhä pahenevat ongelmat Aasiassa ja Afrikassa ratkaistaisiin edes osittain sillä, että väestömassat vaeltaisivat vapaasti Eurooppaan tai muualle "paremman elämän" toivossa. Pääsääntöisesti apu on vietävä sinne, missä sitä tarvitaan, siis paikan päälle.

Globaalia työllistämiskeskusta tai sosiaalitoimistoa ei ole mahdollista perustaa mihinkään maanosaan.

Rautaesirippu on yksi rinnastus, hyvä on. Mutta niin on Rooman tuhokin:
http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Silloin varmaankin olisimme lähellä maanpäällistä paratiisia. Mutta kun ei, meidän hallitsijamme eivät halua hyvää kuin itselleen. Viis alamaisista, siis meistä. Näin se on aina ollut, ja tulee olemaan vastakin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Vanhempien vastuu ennenkaikkea lasten hankinnassa millä elättää aiheuttamansa uuden elämän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset