AnttiJuhaniKasvio

Kohti 2020-luvun maailmanjärjestystä

21. vuosisadalle tultua Venäjä korvasi ensimmäisenä niinkutsutuista vanhoista sivistysmaista demokratian vahvalla johtajuudella ja kulttuurisen moniarvoisuuden vanhoillisella kansallismielisyydellä. Maan johto on sallinut etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen – etenkin muslimien - syrjinnän, se on korvannut yhteisten  sääntöjen noudattamisen voimaan perustuvalla ulkopolitiikalla ja vähät välittää ilmastonmuutoksen kaltaisista globaaleista kehitysongelmista.

Samankaltainen ajattelutapa on noussut hallitsevaksi monissa keskisen Itä-Euroopan maissa. Venäjän johto on löytänyt hengenheimolaisia myös Israelista, Turkista ja Balkanilta. Britit osoittivat sisäänpäinkääntyneisyytensä brexit-kansanäänestyksessä, ja yhdysvaltalaiset äänestivät Putinia ihailevan Donald Trumpin presidentikseen. Italiassa Pohjoisen liigan Matteo Salvini on noussut maan tosiasialliseksi johtajaksi.

Jäljellä olevista vapaamielisiä ja demokraattisia arvoja puolustavista maista oikeistopopulismi on nostanut päätään Pohjoismaissa, ja syntynyt paine on muuttanut näiden maiden valtapuolueiden linjaa etenkin maahanmuuttokysymyksissä. Sama paine horjuttaa vakavasti Saksan hallitusta. Ranskassa Emmanuel Macron joutuu kamppailemaan heikkenevien kannatuslukujen kanssa, ja Kanadan Justin Trudeau on saman ongelman edessä. Ahdasmielisellä nationalismilla on kannattajansa myös Japanissa.

Siten vanhoista länsimaista oikeastaan vain Espanjassa ja Portugalissa ei esiinny tällä hetkellä mitään vahvaa oikeistopopulistista liikehdintää. Tähän vaikuttanee se, että nämä maat joutuivat elämään aina 1970-luvulle saakka oikeistodiktatuurin alaisuudessa. Tuon ajan kokemukset eivät ole vielä ehtineet kadota kansalaisten mielistä.

Nykyisten trendien jatkuminen avaa huolestuttavan kuvan läntisen maailman tulevaisuudesta. Ehkä 2020-luvulle tultua Yhdysvallat ja Venäjä ovat yhdistäneet voimansa globaalin pohjoisen etujen puolustamiseksi maapallon luonnonvaroista ja elintilasta käytävässä kilpailussa. Ehkä kansallista itsekkyyttä korostavat vahvat johtajat ovat nousseet tuolloin valtaan lähes kaikissa länsimaissa, ja rikas pohjoinen on päättänyt sulkea rajansa etelästä tulevilta. YK menettää ehkä merkityksensä, EU hajoaa ja perinteisen länsimaisen liberalismin puolustajat joutuvat ahtaalle vallanpitäjien ottaessa hallintaansa niin mediat kuin keskeiset kulttuuriset instituutiotkin. Julkinen hallinto ja oikeuslaitos miehitetään vallan tukijoilla.

Muu maailma ei luonnollisestikaan tyydy siihen osaan, jota apartheid-järjestelmäänsä pystyttävä globaali pohjoinen sille tarjoaa. Kovin jännite syntyy Kiinan ja sen vaikutusvallan kasvua pelkäävien pohjoisten maiden välillä, ja kahden voimakeskittymän välisen sodan puhkeamista aletaan pitää vain ajan kysymyksenä. Traagisin kohtalo odottaa kuitenkin Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvavia väestömassoja, joille ei riitä elämisen mahdollisuuksia kotiseuduillaan, mutta joita ei päästetä muuallekaan.

Jos tämä tulevaisuuskuva ei miellytä, on korkea aika miettiä keinoja kehityksen suunnan muuttamiseksi ja läntisen sivilisaation parhaiden arvojen puolustamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vanha tuttu kuvio toistuu: Kapitalistinen talous kriisiytyy niin pahasti, että se alkaa kurjistaa keskiluokkaa ja samanaikaisesti niinsanotut vasemmistopuolueet vaikenevat visusti sosialistisesta vaihtoehdosta ja tarjoavat vain oikeistopuolueiden edustaman politiikan kevytversiota.

Tuollaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa keskiluokka ja muu tavallinen kansa alkaa tarrautua oikeistopopulistien huuhaahan kuin hukkuva oljenkorteen. Tämä nähtiin jo aikanaan 1920-30 luvuilla Italiassa ja Saksassa. Tuollainen oikeistopopulistinen politiikka tarjoaa syntipukeiksi ja päähänpotkittaviksi juutalaisia, muslimeja, homoseksuaaleja jne., joilla ei tietenkään ole osaa eikä arpaa yhteiskunnan taloudellisen tilanteen kehittymisessä.

Valitettavasti ihmisten suuri enemmistö ei opi historiasta eikä juuri muustakaan ja siksi vanhat virheet pitää toistaa taas ja taas.

FASCISM
What It Is and How To Fight It

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kovin näyttää meidän demokratia-ajatuksemme olevan heikoilla maailmalla.
Onhan se vähän Suomessakin kun vaaleissa ei puolueohjelmat ole täysin määrääviä vaan äänestetään myös puoluejohtajan persoonan mukaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Suomenkin valtapuolueet keskusta ja kokoomus ovat populistisia muuttaessaan linjaansa kannatuksensa ylläpitämiseksi.

Valtapuolueilla ei ole vahvoja johtajia? Vahvoilla en tarkoita diktaattorimaisia.

Taas pelotellaan populismin nousulla valtaan ja julkisen hallinnon sekä oikeuslaitoksen miehittämisellä. Siihen tarvitaan demokratiassamme vähintään yli 50 % kannatus.

Populistiset valtapuolueethan ylläpitävät jo valtaansa mm. poliittisilla nimityksillä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki, mikä on tapahtunut joskus ennen, voi tapahtua uudestaankin, kun puhutaan ihmisistä, joiden tarpeet ja geneettinen rakenne ei ole muuttunut miksikään. Sellaiseen muutokseen tarvittaisiin satojatuhansia vuosia.

Historiasta voimme oppia kehityksen lainalaisuudet ja dynamiikan.

Teknologinen edistys muuttaa tapahtumien kulkua kosmeettisesti tai pinnallisesti tarkasteltuna. Mutta vain siten.

Kun historiassa luodut paineet purkautuvat, tilanteen kehitys voi joskus olla arvaamattoman nopea, kuten viimeeksi opimme itäblokin luhistumisen kohdalla.

Yllättävän vähän on kukaan kiinnittänyt huomiota nykyisessä tilanteessa siihen ilmeiseen tosiasiaan, että toisen maailmansodan tuloksena totaalisen häviön kokenut Saksa, jonka kansa nöyryytettiin ja alistettiin koko maailman toimesta maan matoseksi, on yhdistymisensä jälkeen muutamassa vuosikymmenessä karistanut traumansa harteiltaan ja yli 80 miljoonaisena kansakuntana herännyt huomaamaan uudelleen oman arvonsa. Putinin ja Trumpin kädenpaiskaus Euroopan jättämisestä omilleen aiheuttaisi vääjäämättä valtatyhjiön, jonka Saksa täyttäisi tuota pikaa. Myös sotilaallisesti.

Tuskin suurin osa tätä haluaa, mutta ymmärryksen puute voi silti tähän johtaa. Vahvat johtajat ovat nyt myötätuulessa. Analogioita menneisyyteen voi luoda monenlaisia ...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Sanot, että kaikki joskus ennen tapahtunut voi tapahtua uudestaankin.

Luonnossa tunnetaan kyllä paljon tilanteita, joissa hyviin olosuhteisiin osunut eliöstö alkaa lisääntyä eksponentiaalisesti siihen saakka, kunnes ravinnon saanti lakkaa ja eliöstö tuhoutuu.

Me ihmiset toimimme oman planeettamme suhteen samalla tavalla. Mutta kun olemme lajina aika ainutkertaisia ja sitä on planeettammekin, sama hölmöys ei voi enää tapahtua uudestaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset