AnttiJuhaniKasvio

Trump, Putin ja illiberaali pyhä allianssi

Julkisuudessa spekuloidaan Helsingistä lähitulevaisuudessa pidettäväksi kaavaillun Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen todennäköisenä pitopaikkana. Valmisteluja suorittavat Yhdysvaltojen puolelta ainakin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton ja ulkoministeri Mike Pompeo sekä Venäjän puolelta ulkoministeri Sergei Lavrov.

Kokouksen tosiasiallisten tulosten uskotaan jäävän suhteellisen vaatimattomiksi maiden nykyisten poliittisten pyrkimysten erisuuntaisuuden ja niiden välisen luottamuksen puutteen vuoksi. Putin on kyllä odottanut tapaamista pitkään ja Trump on kieltäytynyt kummastuksiin asti arvostelemasta venäläistä kollegaansa. Trumpin liikkumavaraa kaventavat kuitenkin erikoissyyttäjän meneillään olevat Venäjä-tutkinnat ja kongressin republikaanien epäluulo Venäjän aikeita kohtaan.

Tapaaminen ei silti jää välttämättä aivan niin merkityksettömäksi kuin yleisesti oletetaan. Trump voi mennä myönnytyksissä Venäjän suuntaan paljon pidemmälle kuin hänen neuvonantajansa suosittelevat. Lisäksi pelkään poliittisen suhdanteen länsimaissa kulkevan vielä jonkin aikaa kohti kapea-alaisen kansallisen edunvalvonnan ja muukalaisia kohtaan tunnetun pelon vahvistumista. Se voi synnyttää aikaa myöten maailmanlaajuisen illiberaalin pyhän allianssin, jossa Venäjällä on oma paikkansa muun muassa sellaisten sotilasoperaatioiden toteuttajana, joihin länsimaat eivät mielellään sotke omia käsiään. Esimakua tällaisesta yhteistyöstä on jo saatu Lähi-Idässä.

Jos heinäkuinen huipputapaaminen toteutuu Helsingissä tai jossakin muualla, se voi toimia yhtenä askelena kohti tällaisen allianssin rakentumista. Valistuneempaa maailmanjärjestystä toivovien kannattaa seurata tarkkaan, millaista yhteistyötä miehet tavatessaan hahmottelevat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Helsingin nimi tärvääntyy, jos nämä komeljanttarit todella päättävät kokoontua Suomessa. Luontevampi paikka tuolle miitingille olisi vaikka Pohjois-Korea. "Illiberaalista allianssista" on todennäköisesti harmia Suomen kaltaisille Euroopan pikkuvaltioille, joita Trump ja Putin jakavat keskenään.

Jos Suomella olisi selkärankaa, se julistaisi nämä herrat maahantulokieltoon. Ruotsiin kaverusten lienee turha yrittää, sen verran paksuja valeita Trump on Ruotsista levittänyt.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kahden viikon päästä pääkonttorilla pidettävään
NATOn huippukokoukseen lähtee Suomesta "ykkösketju";

"Presidentti Sauli Niinistö osallistuu Naton huippukokoukseen Brysselissä 11.-12. heinäkuuta, valtioneuvoston viestintäosasto kertoo.

Niinistö asettaa 9-henkisen valtuuskunnan, jonka puheenjohtajana hän itse toimii. Lisäksi ulkoministeriö oikeutetaan määräämään valtuuskunnalle tarvittavat asiantuntijat.

Nato järjestää huippukokouksen yleensä kahden vuoden välein."

Kertoi STT tunti sitten; http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/president...

Miten tämä rokkaa puolueettomuuden tai edes jonkinasteisen neutraliteetin pirtaan?

Joskus ennen sanottiin, että on hyvä jos ja kun on presidentti reservissä.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Ilmeisesti tekstissä mainittu "illiberaali allianssi" on jonkin vastakohta. Olettaisin, että "liberaali allianssi" on käsitteen "illiberaali allianssi" vastakohta.

Ehkä blogisti voisi hieman avata mitä tarkoittaa kyseisillä käsitteillä. Muuten sisältö jää aika hämmentäväksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Viktor Orbán on lanseerannut termin illiberaali demokratia. Sillä hän tarkoittaa poliittista suuntausta, joka näkee länsimaisen liberalismin poliittisena päävastustajanaan. Demokratian kanssa sillä ei kylläkään ole kovin paljon tekemistä, sillä ajattelutapa korostaa vahvaa johtajuutta. Suuntaus vetoaa muun muassa kansalliseen itsekkyyteen, muukalaisvihaan ja kaiken erilaisuuden vierastamiseen. Samoilla teemoilla myös Trump ja Putin ovat pyrkineet lisäämään omaa valtaansa.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Ainakin valtiotieteilijät ja politiikan tutkijat ja filosofit erottavat käsitteet liberalismi ja demokratia toisistaan. Antiikin Ateenan hallintomuoto oli tietyssä vaiheessa demokraattinen, mutta sillä ei ollut mitään tekemistä niin sanotun liberaalin ajattelun kanssa. Vastaavasti ensimmäistä maailmansotaa edeltävä Saksan keisarikunta oli hyvinkin liberaali, mutta ei kovinkaan demokraattinen.

Toisin sanoen pientä tarkkuutta, kiitos.

Meillä voi olla demokratioita, jotka eivät ole liberaaleja. Vastaavasti meillä voi olla liberaaleja hallintojärjestelmiä, jotka eivät ole demokraattisia.

Kyllä nämä käsitteet ja asiat ovat aika vanhoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset