AnttiJuhaniKasvio

Singaporen jälkeen

Foxin kirjeenvaihtajan freudilaisen lipsautuksen mukaan USA:n ja Pohjois-Korean ”diktaattorien” välinen tapaaminen johti yhteisen – toistaiseksi julkaisemattoman – asiakirjoituksen allekirjoittamiseen.

Luottamukseni tapaamisen tulosten suhteen ei ole korkealla tasolla, vaikka Trump ei tällä kertaa peruuttaisikaan jo paluulennolla vain hetkeä aiemmin tekemiään sitoumuksia niin kuin hän teki viime viikolla Kanadan G7-huippukokouksen jälkeen.

Ensi tietojen mukaan Pohjois-Korea ei ole sitoutunut täydelliseen ja valvottuun ydinaseriisuntaan tälläkään kertaa, joten tältä osin toistuu sama asetelma kuin ennenkin. Pohjois-Korean johto haluaa saada itselleen sekä näennäisen yhteistyöhalukkuuden tuomat taloudelliset hyödyt että säilyttää mahdollisuuden kiristää ydinaseillaan tulevaisuudessa uusia myönnytyksiä. Vankileirille pohjoiskorealaiset joutunevat jatkossa yhtä herkästi kuin tähänkin saakka, eivätkä siellä jo olevat saane kuulla Singaporen tapahtumista yhtään mitään ennen teloittamistaan tai nälkäkuolemaansa. Heidän pelastumistoiveitaan tuskin lisää Yhdysvaltain lupaus turvatakeista Pohjois-Korealle ja sen nykyjohdolle.

Tästä huolimatta nykytilannekin on paljon parempi kuin se, että Yhdysvallat olisi pyrkinyt tuhoamaan Pohjois-Korean ydinaseet sotilaallisesti. Tuolloin Pohjois-Korea olisi vastannut massiivisilla tykistöiskuilla muun muassa Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin ja ehkä myös ohjushyökkäyksillä Japaniin.

Sekä Singaporen neuvotteluihin valmistautuessaan että siellä sovittuja asioita toimeenpantaessa USA:n viranomaiset joutuvat perehtymään paljon tähänastista paremmin Pohjois-Korean tilanteeseen, mikä on sinänsä hyvä asia. Ja kun Yhdysvaltain johto on nyt näyttänyt mitä se kykenee saamaan aikaan, pallo siirtyy muille kansainvälisille toimijoille, jotka voivat tehdä oman osansa rauhanomaisen kehityksen ja ihmisoikeuksien toteutumisen tukemiseksi Pohjois-Koreassa. Erityisesti tämä koskee Kiinaa, Etelä-Koreaa ja Japania.

Parhaassa tapauksessa pääsemme ehkä jossakin vaiheessa todistamaan Koreoiden rauhanomaista yhdistymistä, sadan vaaran oleellista vähenemistä ja kansalaisten elinolojen ja oikeuksien paranemista niemimaan pohjoisosassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Minulla on jo jonkin aikaa ollut kutina, että Trump kaikkine kimuranttiuksinensa kaukaa viisaasti ennalta nähden on vetänyt toimintatapojensa osalta linjaa, jolla paremmin voi saavuttaa perinteisinä ongelmamaina näkemiemme tahojen keskuudessa uskottavuutta ja siten paremmin konkreettisia aikaansaannoksia.

Länsimaat ovat ehkä liialti viime vuosikymmeninä sortuneet sinänsä hyvää tarkoittavassa humanistisessa otteessaan tyyliin, joka koetaan toisen osapuolen keskuudessa jopa ylimieliseksi paremmuudeksi heihin nähden. Trumpin toiminta saattaa olla enemmän "samalta viivalta" toimimista.

Vaikka on vielä ennenaikaista sanoa varmuudella mitään, aprikoin toisaalla sitä, saako nimenomaan parjattu Trump tyylillään lopulta enemmän diplomaattisella rintamalla perinteisten ongelmamaiden kanssa rakentavaa aikaiseksi kuin useat edeltäjänsä.

Toivoa toki sopii.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Valitettavasti Trumpin toiminnassa ei ole mitään kaukaa viisasta, vaan kyse on ennemmin sataprosenttisesta opportunismista.

Trumpin toimien jälkeen sekä Iranin että Pohjois-Korean ydinaseista eroonpääseminen on vaikeampaa kuin ennen niitä. Molemmissa tapauksissa Trumpille riittää pelkkä illuusio siitä, että USA olisi saamassa aikaan jotakin.

Jos edistysaskelia halutaan, liikkeelle on saatava vakavammin otettavia toimijoita.

Antero Koski

Ei tässä ole syytä hätäillä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun maiden presidentit tapasivat. On perusteetonta sekä kohtuutonta vaatia tässä vaiheessa kokoukselta mitään muuta kuin. suhteiden luominen, diblomatia ja jatkoneuvotteluiden mahdollistaminen.
Ei tässä tapaamisessa olisi ollut mitään järkeä lähteä uhkailemaan, vaatimaan mitään ja pistää nujakka heti käyntiin.
Kaikki muu mitä saatiin aikaan diblomatian lisäksi on exstraa, mistä voi olla tyytyväinen. Tämä oli erittäin positiivinen tapaaminen kaikin puolin.

YLE:nkin logiikalla olisi pitänyt veivata jo heti kahden kesken käydyssä neuvottelussa kaikki mahdolliset sopimukset kuntoon ja nimet alle!
Tärkeämpää on ylen propakanda osaston mielestä mitä sopimuksia jätettiin allekirjoittamatta kuin itse tapaaminen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Trump repii suurella työllä ja vuosia rakennetun Iranin kanssa tehdyn ydinasesopimuksen palasiksi ( kukahan senkin joutuu Valkoisessa talossa roskiksesta keräämään ja kasaan teippaamaan arkistointia varten) ja sitten muutaman tunnin tapaamisella luulee voivansa rakentaa P-Korean johtajan ja itsensä välillä kaiken kattavan rauhoittavan sopimuksen. Ketkä ovat ns. sopimuksen takuumiehiä ?

On siinä USA:n viimeiseksi nimitetyllä ulkoministerillä palapeliä pelattavana, kun saa kaikki palaset kohdalleen ( Kiina, Venäjä, Etelä-Korea, Japani, Pohjois-Korea, Vietnam, Filippiinit, Singapore, Thaimaa, Kambotsha, Laos, Taiwan, Etelä-Kiinan meri .... ).

Sitten Trump kuitenkin joutuu pitämään silmällä mitä EU ja G6 maat mahtaa taustalla viime kokouksen jäljiltä puuhailla. Saa siinä jenkki-tiedustelu kuunnella EU-johtajien puheluita tarkasti ( jolleivat nämä ole jo siirtyneen paperikantaan viestittelyissään).

Taustalla toki myös Putin ja hänen hallintonsa myhäilevät. Sehän Putinille sopii, että kun Trump ajaa "Make USA Great Again" , niin hän ( Trump ) toiminnallaan ajaa samalla Putinin tavoitetta "Make Russia Super Power Again". Siinä ei näytä Trumpille "Our Allies" mielipiteillä olevan mitään merkitystä. Sen on myös Trumpin kehon kieli jo selvästi näyttänyt.

Eipä tässä voi muuhun johtopäätökseen tulla, kuin että EU:n pitää tiivistää hallintoaan, tiivistää kauppapolitiikkaansa, tehostaa päätöksentekoaan ja muodostaa yhteiset puolustusvoimat.

Nyt vaan odotellaan suomalaistenkin puolueiden kannanottoa tähän, puhumattakaan Suomen tämän hetkisestä hallituksesta ja sen pääministeristä. Pieniä, joskin tärkeitä kansallisesti, ovat SoTe-uudistukset ja maakuntauudistukset tämän rinnalla. Elämme taas kerran globaalisti suuria aikoja.

EU:ssa olevilta 13 mepeiltämme odotan aiheesta jatkuvaa ajan tasalla pitoa. Mitä Brysselin EU-parlamentin käytävillä ja kokoussalissa puhutaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Singaporen jälkeen (kun siis uskomaton on toteutunut ja korealaiset näyttävät saaneen lupauksen ja realistisena pidettävää toivoa Stalinin liittolaisineen 1940-luvulla sodan keinoin valtaansa liittämien alueiden yhdistymisestä joskus tulevaisuudessa vapaana säilyneeseen osaan maata eli kokonaisen Korean palauttamisesta) odotamme ja mielissämme vaaadimmekin, että Suomi ja sen 'suuret ystävät' toimisivat lähitulevaisuudessa samalla päättäväisyydellä samansuuntaisesti niin ikään Stalinin 1939-47 ryöstämien alkuperäisen itsenäisen Suomi-neidon laillisten alueiden (Karjala, Petsamo ym.) palauttamiseksi Suomen yhteyteen!

Toivoa on meilläkin saatava rintoihin joka tapauksessa, ks. esim. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256721-p...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

" Monimutkaiset asiat voivat olla lopulta yksinkertaisia " Donald Trump

Mitä järkeä on Korean sodan näyttämön pitkittämisellä mahdottomuuksiin, kun kommunismikin on haudattu Kiinassa ja Venäjällä ?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kommunismi haudattu? Kiinan kommunistinen puolue ei ole hautaamassa itseään, vaan yrittää päinvastoin lujittaa omaa yksinvaltaansa. Venäjän nykyjohto puolestaan kiristää muuta maailmaa kommunistisen Neuvostoliiton kehittämien ydinaseiden turvin.

Sekä korealaiset että muu maailma hyötyisivät todella paljon Koreiden rauhanomaisesta yhdistymisestä. Singaporen tapaamisen suurin häviäjä on kuitenkin Etelä-Korea: Trumphan lupasi sekä lopettaa sen ja USA:n yhteiset sotaharjoitukset että vetää maansa joukot pois maasta. Tämän seurauksena Etelä-Korea joutuu varautumaan jatkossa omin voimin hampaisiin asti aseistautuneen ja arvaamattoman Pohjois-Korean muodostamaan uhkaan.

Trumpia ei kiinnosta Etelä-Korean puolustaminen, onhan hän tavattoman ärtynyt maan ylijäämäisestä kaupasta USA:n kanssa. Siksi Koreoiden varsinaisen kriisin ratkaiseminen jää muiden kuin Trumpin tehtäväksi.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kiinan hallitsevan puolueen pitäminen kommunistisena on aika mielenkiintoinen tulkinta kun maassa on voimassa yksi vapaimpia kapitalismin muotoja mitä löytyy. Mielestäni kyseessä on enemmänkin Kiinan keisarillisen virkamiesjärjestelmän modernisoitu versio.

Jos unohtaa poliittiset iskulauseet, niin Kiinan hallitseva puolue taitaa olla tämän hetken merkittävin meritokratinen organisaatio. On sitten aivan eri asia mitä mieltä kyseisen organisaation politiikasta muuten on.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Tämän seurauksena Etelä-Korea joutuu varautumaan jatkossa omin voimin hampaisiin asti aseistautuneen ja arvaamattoman Pohjois-Korean muodostamaan uhkaan."

Tuostapa tulee mieleen vuoden 1938 Neville Chamberlainin ja Hitlerin välinen Münchenin sopimius, josta Chamberlain julisti:" ”Rauha meidän elinajaksemme.” Siinä sopimuksessa oli vain pieni valuvika: Ne joita sopimus koski, heiltä ei kysytty mitään.

Miten on nyt Etelä-Korean kanssa ? Näinkö Trump kohtelee myös sillä puolella maapalloa olevia "Our Allies" ? G6 ja ja EU:n osalta asiahan näyttää olevan jo selvä. Valitettavasti.

Petri Hämäläinen

Olenn kommentoinut muuallakin ja teen sen tässä.

Pohjois-Korea on Kiinan liittolainen, joka lähentyy nyt USA:a. Tämä on räikeästi Kiinan geopoliittisen edun vastaista.

Aivan sama kuin jos Syyria tai Kuuba lähestyisi USA:a. Sitä ei Venäjä tykkäisi.

Trumpin lievittelyn tavoite on Kiina. Tarkoitus on heikentää Kiinaa tekemällä Pohjois-Koreasta liittolainen. Tai ainakin vaaraton.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pohjois-Korea ei ole vähään aikaan ollut kenenkään liittolainen - ellei sitten jossakin määrin Venäjän.

Lähentyykö nyt Pohjois-Korea USA:ta vai naruttaako Pohjois-Korean johto USA:n ennätysmäisen naivia presidenttiä?

Kannattaa katsoa, mistä itse asiassa puhuttiin Trumpin ennen lähtöään Singaporessa pitämässä lehdistötilaisuudessa. Siellä oli paikalla iso joukko ammattitaitoisia toimittajia, jotka yrittivät saada edes jotakin tolkkua siitä, mitä johtajat itse asiassa olivat sopineet. Presidentin horinoista tuota tolkkua ei ole mahdollista löytää.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Pohjois-Korea ei ole vähään aikaan ollut kenenkään liittolainen - ellei sitten jossakin määrin Venäjän."

Pohjois-Korea Kiinalle puskurivyöhyke länttä vastaan ( ja josta ei saa tulla pakolaisia Kiinaan ) ja Venäjälle käsikassara länttä vastaan, kun se ajaa Putinin strategisia suurvaltatavoitteita ? Venäjähän joutuu pitämään näköjään jonkinlaista sordiinoa päällä, kun asioiden käsittelyssä on mukana suuri Kiina.

Kiinallahan on omat intressinsä Etelä-Kiinan merellä, joita se ajaa määrätietoisesti ja aggressiivisesti. Jopa niin, että Vietnam on tunnustellut tukea Kiinaa vastaan entiseltä viholliseltaan.

Enpä kadehdi USA:n ulkoministeriä, kun hän alkaa rakentamaan Trumpin visioita konkreettiseksi esitykseksi ja sopimuspohjaksi. Ettei vaan ulkoministeri taas hetken kuluttua vaihtuisi ?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #12

Muutoin sotkuisessa tilanteessa USA:n ja Kiinan suhde näyttää aika selkeältä.

Trump ja hänen kuiskaajansa pitävät Kiinan taloudellista ja sotilaallista nousua USA:n ylivalta-aseman ainoana todellisena uhkaajana, ja siksi Kiinan nousu USA:n rinnalle tai ohi halutaan estää hinnalla millä hyvänsä.

Kiinan johto otaksuu ajan olevan heidän puolellaan, mutta tässä vaiheessa johto arvostaa ennen kaikkea stabiliteettia voidakseen rakentaa rauhassa omaa tulevaisuuttaan. Odotus on realistinen, vaikka aikaa myöten ukkoutuva ja omaan maailmankuvaansa juuttunut johto muodostuu tarvittavan uudistumisen pahimmaksi esteeksi. Niinhän yleensäkin on tapahtunut kaikissa autoritaarisen johdon alla eläneissä maissa.

Pohjois-Korea on todella nähty Kiinassa puskurina, joka on estänyt Yhdysvaltojen tuloa Kiinan rajalle. Myös Pohjois-Korean johdon säilyminen vallassa on nähty stabiliteettia ylläpitävänä tekijänä. Pohjois-Korea on kuitenkin menettänyt Kiinan johdon luottamuksen alueen stabiliteettia horjuttaneen uhittelun ja nyt Trumpin kanssa aloitetun kuhertelun seurauksena.

Tästä eteenpäin itäisen Aasian pelilaudalla ei ole enää varsinaisia liittoutumia vaan vain yksittäisiä toimijoita, jotka pyrkivät siirtämään kooltaan vaihtelevat nappulansa jatkon kannalta mahdollisimman edullisiin asemiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Oikeastaan Kimillä on kaikki syyt luottaa Kiinan turvatakuisiin huomattavasti enemmän kuin USA:n sellaisiin. Kysymyshän on hänen kannaltaan hänen henkilökohtaisesta turvallisuudesta ja Kiinalla ei ole samanlaisia moraalisia ongelmia suuren yleisön tai muiden taustavoimien reaktioista kuin Trumpilla.

Siksi en edelleenkään oikein usko tuohon esittämääsi skenaarioon, vaan pikemminkin siihen, että homma on tällä tavoin käsikirjoitettu yhdessä Kiinan kanssa. Ensimmäinen päämäärä on USA:n luopuminen Etelä-Korean sotilaallisesta tukemisesta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #14

Kiinalle lienee edullista, jos USA saadaan vetäytymään Etelä-Kiinan meren suunnalta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #14

Olen seurannut Trumpin presidenttitietä mielestäni tavalliseksi kansalaiseksi kohtuullisen tarkasti. Tuolta ajalta en muista ensimmäistäkään tilannetta, jossa mies olisi kokenut kohdanneensa minkään sortin moraalisia ongelmia.

Se on sinänsä totta, että tähän saakka Kiinalla olisi ollut paljon Yhdysvaltoja suuremmat mahdollisuudet halutessaan kaataa Kimin hallinto, mutta vakausintressinsä vuoksi Kiina on pitänyt nykytilanteen jatkumista kaaosta parempana vaihtoehtona. Siinä mielessä Kim ja hänen edeltäjänsä ovat voineet nojata Kiinan turvatakuisiin.

Nyt kuitenkin tilanne on muuttunut Trumpin innokkaasti Kimille tuputtamien turvatakuiden vuoksi. Toki Kimin kannattaa tarttua tuohon mahdollisuuteen varsinkin sen paineen vuoksi, jonka aiheuttaa tavallisten pohjoiskorealaisten voimakas halu päästä elämään nykyistä paremmin. Symbolisten myönnytysten tarjoaminen USA:lla voi näissä oloissa tarjota tyrannille parhaan mahdollisuuden pelastaa nahkansa.

Eli kun al-Assad sai muutama vuosi sitten Putinin pelastajakseen, nyt Kim om saanut valjastettua Trumpin samaan rooliin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Assad sai kyllä itselleen Putinista väkevämmän juhdan valjastettavakseen. Jos Kim on valjastanut Trumpin, niin saattaa piankin havaita, ettei tällä hevosvoimia ollutkaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#8.
Juuri näin. Siksi Trump on valmis panemaan paljon peliin (jopa hänen itsensä epämääräisin mitoin arvioituna) tehdäkseen Kiinalle tempun, joka tuntuu. Siis napata holhokkivaltio P-Korea, tai ainakin kopeloiden lähennellä sitä. Xi varmasti esikuntineen miettii tätä siirtosarjaa.

Silti en epäile Kiinan kykyä shakissa..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et ehkä epäile shakissa, mutta yliarvioit tilanteen haasteellisuutta Kiinalle. Kaikki on Kiinan käsikirjoituksen mukaista.

Kommentista #8: "Aivan sama kuin jos Syyria tai Kuuba lähestyisi USA:a. Sitä ei Venäjä tykkäisi."

Tilanne on täysin päinvastainen. Kuuba on nimenomaan USA:n rajanaapuri. Yhtä lähellä USA:ta kuin Pohjois-Korea Kiinaa. Venäjä on toisella puolella maapalloa, kuten USA:kin Koreasta. Analogia toimisi vain, jos Etelä-Korea lähenisi Kiinaa hyläten USA:n.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#8.
"Pohjois-Korea on Kiinan liittolainen, joka lähentyy nyt USA:a. Tämä on räikeästi Kiinan geopoliittisen edun vastaista."

Kiina ei päästä P-Koreaa pois etupiiristään, koskaan. Jos Koreat joskus yhdistyisivät, tämä teesi pitäisi kutinsa silloinkin.

Jos P-Korea nyt oikeasti tekisi diilin ydinaseohjelmasta, aseen ja "atomimyllytehtaan" sulkemisesta, ja siis tekisi siitä Trumpilaisen kahdenvälisen sopimuksen nimenomaan Yhdysvaltain kanssa, niin sehän ei tietenkään käy Kiinalle. Että Yhdysvaltain ydinasetarkkailijat tulisivat P-Koreaan, ja mahdollisesti diiliin kytketyn teknologia-sotatekniikka -osion varjolla ja nimissä asettuisivat P-Koreaan? Ei.

Tuota DJT nyt tavoittelee. Kiilojen äitiä. Tähän skenarioon voisi kongressikin taipua ja myöntää rahaa.

En nyt väitä että tilanne olisi erityisen haasteellinen Kiinalle, mutta kyllä se ehkä hiukan päänvaivaa tuottaisi, koska Kiina ei kuitenkaan halua norsuilla eli rymistellä posliinikaupassa.

Suomalainen media ei tietenkään ole tajunnut Trumpin operaation tätä säiettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset