AnttiJuhaniKasvio

Putinin suora linja

Lukaisin eilen läpi Vladimir Putinin eilisen suoran linjan keskustelut. Seuraavassa päällimmäisiä havaintoja.

Kaikki politiikka oli suljettu entistä tiukemmin ohjelman ulkopuolelle, kun vuosi sitten Ksenija Sobtshak oli sentään järjestetty paikalle viikunanlehdeksi yhden kysymyksen esittämistä varten. Nyt oli vain tavallisia kansalaisia esittämässä maan isälle toiveitaan ja huoliaan sekä virkamiehiä ottamassa vastaan syytökset havaituista puutteista.

Ohjelman välittämällä Venäjällä ei siis esiinny mitään vaihtoehtoisia tulkintoja maan ongelmista, niiden syistä tai tavoiteltavista kehityssuunnista siten kuin poliittiseen elämään normaalisti kuuluu. Oli kuin Venäjällä ei olisikaan talouspakotteista kärsiviä yrittäjiä, Navalnyin kaltaisia vallan korruption arvostelijoita, kaduilla mieltään osoittavia nuoria, vainottuja vähemmistöjä, liberaalia älymystöä, kaatuneita sotilaita surevia omaisia tai paikallistyranninsa mielivallasta kärsiviä tshetseenejä.

Presidentin kommentit eivät sisältäneet mitään lupauksia mahdollisista muutoksista maan politiikkaan. Toki Putin esitti tutut fraasit maan talouden uudistumisen tarpeista ja innovaatioiden merkityksestä, mutta hän ei esittänyt mitään viestiä sellaisesta mukautumisesta kansainvälisiin pelisääntöihin tai ulkoisesta avautumisesta, jotka voisivat edes periaatteessa avata mahdollisuudet tuollaisen kehityksen käynnistymiselle.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Putin määritteli edelleen Yhdysvallat pakotteineen selkeästi Venäjän päävastustajaksi, ja hän päivitteli maan eurooppalaisia liittolaisiaan vastaan suuntaamia kauppapoliittisia toimia. Taustalla on ilmeisesti miehen aito pelko ja kateus USA:n sotilaallista iskuvoimaa ja taloudellista suorituskykyä kohtaan. Samalla Putin saattaa kuitenkin tutkia kaikessa hiljaisuudessa mahdollisuuksia illiberaalin pyhän allianssin muodostamiseen Trumpin ja häntä tukevan amerikkalaisen uusoikeiston kanssa. Tapaavathan esimerkiksi USA:n ja Venäjän korkeat sotilasjohtajat tänään toisensa Helsingissä keskustelemassa asioista, joista ei anneta tietoja julkisuuteen.

Uhkaavimmillaan Putin oli erään kysyjän epäillessä Ukrainan pyrkivän vahvistamaan asemiaan Itä-Ukrainassa Venäjällä pidettävien jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikana. Putin vakuutti maan joutuvan kärsimään kokonaisuudessaan, jos jotakin sellaista tapahtuisi. Lisäksi hän kiisti ylipäätään nykyisen valtiollisen johdon legitimiteetin maassa, jonka kansalaisten hän katsoi olevan oikeastaan venäläisiä. Sama isovenäläinen asenne tuli esiin kysyttäessä venäjänkielisten asemasta Baltian maissa; Putin määritteli heidät pelkästään äidinkielen perusteella muitta mutkitta ”maanmiehikseen”.

Vastenmielisimmillään Putin oli hehkuttaessaan sitä, miten erinomaiset mahdollisuudet Syyrian sota on tarjonnut testata Venäjän nykyisen sotilaallisen kaluston toimintakykyä todellisissa taisteluolosuhteissa. Mitkään harjoitukset eivät hänen mukaansa voi tarjota vastaavaa kokemusta. Mitä oppia on voinut tarjota esimerkiksi taistelukoneiden komentaminen pommittamaan sairaaloita ja kouluja potilaineen ja lapsineen siviilien asuttamilla alueilla, joilla ei ole minkäänlaista ilmatorjuntaa tukenaan? Ja jos kokemus on kerran ollut niin arvokas, ketkä joutuvat seuraaviksi harjoitusmaaleiksi? Syyriassahan ei ole enää jäljellä juuri mitään hävitettävää.

Keskustelun lähestyessä loppuaan Putin muistutti siitä, miten Stalinin Neuvostoliitto suuntasi uhrauksista välittämättä 1930-luvulla kaikki resurssit maan teollistamiseen ja kollektivisointiin sekä toisen maailmansodan jälkeen ydinaseen kehittämiseen. Molemmilla koettiin olevan ratkaiseva merkitys maan henkiinjäämisen kannalta. Saman hengen Putin toivoo nyt vievän eteenpäin maan uusien superaseiden kehittelyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mitä muuta oli odotetavissakaan, kun Putin käytännössö itse kysyi ja itse vastasi? Siten ei synny jälkipuheita. Jaa, ehkä syntyi sittenkin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kun Venäjä jo kerran asevarusteltiin konkurssiin, niin siitä ei mitään opittu. Vähiten presidentti Putin.

Kun Venäjän tsaarit eivät aikoinaan pystyneet siirtämään länsirajaansa Atlantille, niin tämä(kin) skenaario kangastelee varmaankin nykyisen johtajan mielessä. Lyödä Pietari Suuri tässä rajojen laajentamisasiassa. A vot!

Maata teollistettiin toki 30-luvulla, mutta järjettömin uhrauksin. Kansa olisi varmasti ollut enemmän mielissään kun teollistamistahti olisi ollut hitaampi ja kaupoissa tavaroita. Ruokaa pöytään ja kansaa kuskattu syyttömänä vähemmän pakkotyöhön tehtaita rakentamaan.

Kolhoosit olivat paikkoja jonne joutumisesta varoteltiin lapsia kun kiukuttelivat.
Mutta hei! Stalin täytyisi saada herätettyä henkiin toivoo kai jo 60 prosenttia nykyvenäläisistä!??

Kun itänaapuri edelleenkin näyttäytyy suurena ja mahtavana, niin kertokaapa miksi Suomen kaupoissa ei ole läjäpäin kilpailukykyisiä, hyvälaatuisia venäläisiä televisioita, kodinkoneita, kännyköitä, autoja, kosmetiikkaa, elintarvikkeita ja yleensä tuotteita joita hyvinkin pienet maat meille ostettavaksi toimittavat?!? Onko niitä tarpeeksi myynnissä omalle väellekään Venäjällä? Mutta asetta myyntiinkin kyllä sieltä riittää!?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Venäläisiä kulutustavaroita tuskin on myynissä missään muualla kuin Venäjällä. Sielläkin niitä ostetan pakon edessä, kun jotain tarvitaan, eikä tuontitavaraan aina ole varaa. Venäjä ei ole vieläkään päässyt keskusjohtoisesta tuotantoajattelustaan. Yrityksiä, jotka ihan aidon vapaasti voivat tuottaa tavaroita kysynnän mukaan, on Venäjällä aivan liian vähän.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Niin, Venäjän vienti on kyllä kasvussa mutta tärkeimpiä vientituotteita ovat öljy ja maakaasu, muut raaka-aineet, vilja ja aseet. Maan autoteollisuuden kohutuin saavutus on Kortezh. Tuo käsityönä tehty limusiini rakennettiin kuljettamaan presidentti virka-asunnoltaan virkaanastujaispaikkaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Nuo mainitsemasi vientituotteet ovat toki Venäjää pystyssä pitäviä, mutta kun maa pyrkii olemaan "suurin ja mahtavin", niin siksi en voi olla ihmettelemättä sen päivittäistavaroiden viennin olemattomuutta. Tai mahdollista huonoa saatavuutta kotimarkkinoilla.
Alussa mainittujen vientituotteiden "raakana" vienti käsittämättömän suuressa mitassa on järjetöntä. Eikö mahtavassa maassa pystytä niitä jalostamaan??

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #6

Siinä se pulma onkin ettei pystytä; vastapakotteiden piti tarjota tilaisuus sikäläiselle elintarvikkeiden tuotannolle, mutta juustot haetaan mieluummin Suomesta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #8

Voi venäläistä voi! Kyllä on kansalaisen siellä turha odottaa elintasoonsa parannusta kun ei hallinto kyseistä jalostustoimintaakaan pysty aikaansaamaan.
Eivätkö ymmärrä taloudellisen toiminnan perusperiaatetta, että raaka-aineet kannattaa jalostaa itse mahdollisimman pitkälle, vai onko se saamattomuutta? Kuka hyötyy?
Tosinhan metalleja jalostetaan siellä aseiksi suuressa määrin, mutta niihin metallijalosteet taitavat osin ostaa?

Siinä sitä oli "putinin suora linja" nähtävissä kun TV esitti hiljan dokumentin presidentin omaisuuksien kähminnästä!

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Meillä Janiskin Venäläisillä Navalnyi.Kumpainenkin lusii mielipide vankina tahoillaan
Siis Venäjä pitää Janiskinia mielipide vankina ja Suomi pitää Navalnyita mielipide
vankina.Totuus on että kumpikin on rikkonut maansa lakeja,kaikki muu, seli seli on
politiikkaa

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Putin ja politiikkansa ongelma seuraa hänen luomaansa historiaa. Kohtuuttoman kauan hän ei voi viedä Venäjää toisia valtioita vastaan ja jos USA liittolaisineen pysyy koossa, Venäjän mahdollinen sisäinen rappio on sama kuin Neuvostoliitto aikanaan. Putin toivoo (jälleen ehkä) EU:n kaatuvan omaan mahdottomuuteensa, mutta kumpi jompi kestää tätä kaikkea kauemmin. Se on sellainen väsytystaistelu jossa viisaampi voittaa. Putin ei halua päästää edes omiaan (Stalinin kasvot) niskan päälle mutta aika ei ole enää sama. Nyt lentävät raketit, enää eivät vyöry vain panssarit Tsekkoslovakian maaperälle...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos Putin kaatuu tulee Venäjälle kaaos. Jos EU pysyy pystyssä on Euroopassa kaaos.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Illiberaali pyhä allianssi näyttää olevan tuloillaan: tänään Donald Trump esitti - Krimin valtauksen jatkumisesta huolimatta - Venäjän kutsumista takaisin G8-yhteistyöhön, ja Italian tuore pääministeri kiiruhti heti tukemaan hänen aloitettaan. Venäjän ulkoministeriö puolestaan ilmoitti heidän maansa ja USA:n aloittaneen Trumpin ja Putinin tapaamisen valmistelut.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

"Putinin suora linja" kohti USA:n rannikkoa voi toimia pelottavammin kuin aluksi uskookaan. Tarkoittaen että mr.Trump ei yksinkertaisesti hallitse maailman tapahtumia ns. terveellä järjellä (ole varovainen mitä puhut). Hän (Trump) elää jossain muualla kuin tällä planeetalla ja hän voi vielä puolivahingossa kertoa turhan arkaluontoista tietoa Venäjän käytettäväksi. En vain jaksa uskoa Trumpin kykyyn Putinia vastaan. Herroista toinen on saanut tiedustelupalvelun koulutusta osakseen, toinen ymmärtääkseni ei. Mutta ylimielisyyttä ei kummaltakaan sitä vastoin puutu, asia joka on paljolti rakennettu aseiden ja niihin uskomisen varaan, Yhdysvalloilla on myös kauppa joka toimiessaan luo lisää voimakkuuttaa niin sisällä kuin ulkona oman maan rajojen. Nuo pakotteet siitä hyvänä esimerkkinä. Putin on mies joka nauttii vallasta mutta jonka on vaikeata käyttää sitä kovin suuresti maailmalla. Liittolaisia kuin ei liiemmälti ainakaan vielä ole.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Trump vaikuttaa kyllä ilmeisen tyhmältä, mikä ei estä häntä olemasta ovela. Ilman tuota ominaisuutta hän ei olisi koskaan päässyt maansa presidentiksi.

Arvio Putinin olemisesta vailla liittolaisia on mielestäni väärä. Hänellä on kohtalaisen toimivat yhteistyösuhteet muun muassa Kiinan, Intian, Israelin, Saudi-Arabian, Iranin, Egyptin, Turkin, Unkarin, Itävallan, kohta ehkä myös Italian johtajien kanssa. Uusia voi tulla sitä mukaa kun oikeistopopulismin kannatus etenee eri maissa. Lisäksi Putinilla on Trumpin käsittelemiseen vaadittavat taidot ilman erityisiä ponnistelujakin.

Samalla Putinin perusheikkoutena on täysin epärealistinen pyrkimys supervalta-aseman säilyttämiseen ja taloudelliseen autarkiaan maassa, jonka rahkeet eivät alkuunkaan riitä moiseen. Bluffaamalla pärjää jonkin aikaa, mutta ei loputtomiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset