AnttiJuhaniKasvio

Sipilän hallituksen perintö

  • Sipilän hallituksen perintö

Lähtökohtaisesti nykyinen hallitus on ollut mielestäni oppositiota oikeammilla linjoilla pyrkiessään korjaamaan julkisen sektorin kestävyysvajeita ja parantamaan suomalaisen työn kilpailukykyä kaihtamatta isoja rakenteellisia muutoksia. Olen myös sitä mieltä, että pohjoismainen hyvinvointimalli kaipaa enemmän markkinoita ja yrittäjyyttä hyvinvointipalveluissakin. Samalla joudun kuitenkin seuraamaan kauhulla sitä, miten hallitus kohtelee meille kaikille rakasta suomalaista luontoa.

Maamme on hävityn matkapuhelinkilpailun jälkeen palaamassa metsäteollisuusyhteiskunnaksi, johon suunnitellaan vauhdilla uusia suuria sellutehtaita. Tehtaiden raaka-ainetarpeet on määrä turvata muuttamalla mahdollisimman suuri osa luonnonmetsistä metsäteollisuuden tarpeisiin optimoiduiksi puupelloiksi. Näin tuhotaan suuri osa suomalaisten metsien biologisesta monimuotoisuudesta tietämättä ja välittämättä siitä, mitä vaikutuksia muutoksilla on luonnon kiertokulkuun kokonaisuudessaan.

Selluteollisuus on puuvarojen kulutuksen ohella suuri energiankäyttäjä. Nimenomaan energiaintensiivisen teollisuuden tarpeet ovat ajaneet Suomen viimeisenä länsimaana kasvattamaan ydinsähkön osuutta energiahuollossa. Olkiluoto 3:n ja Hanhikivi 1:n jatkoksi hallituksen, elinkeinoelämän ja Rosatomin piirissä havitellaan todennäköisesti jo seuraavaa reaktoria. Siten maamme tulee olemaan muita länsimaita enemmän alttiina myös ydinvoimalaonnettomuuksien aiheuttamille riskeille.

Metsäteollisuuden ohella hallitus asettaa suuria toiveita kaivosteollisuuteen, jonka tuotteet palvelevat maailman teräs- ja sähköautoteollisuuden tarpeita ympäristökuormien jäädessä suomalaiseen maaperään ja vesistöihin.

Maataloudessa hallitus on antanut EU:n yleisestä linjasta poiketen suomalaisille viljelijöille luvan neonikotinoidien käyttöön huolimatta vaikutuksista, joita niillä on hyönteiskantojen kehittymiseen. Hyönteisten kadotessa kasvit jäävät ilman pölyttäjiä ja linnut ilman ravintoa.

Suomen Kuvalehti visioi tuoreessa numerossaan tulevaisuutta, jonka toteutumista hallitus toimillaan ajaa. Jutun mukaan vuonna 2060 Suomen metsissä ”ei kuulu ötököiden surina eikä lintujen laulu. Kukat eivät enää kuki keväisin eikä syksyn tullen ole marjoja poimittaviksi”. Kaupassa ”ostoskärryt täyttyvät perunasta, herkkusienistä ja keinolihasta… Mausteet ovat joko kadonneet tai törkeän hintaisia, ja vihanneksiakin on vähemmän saatavilla…. Omenat ovat kallista tuontitavaraa ulkomaiden synteettisistä puutarhoista, joita pölytetään robottimehiläisillä”.

Kirjoitan tätä Pohjois-Satakunnassa. Käydessäni aamulla ulkona keväänvihreä luonto oli kasteen peittämä, ilman täytti huikea lintujen konsertti ja tuomi oli kukkeimmillaan. Juuri täällä haluaisin kuulla Juha Sipilän ja hänen ministerikollegoidensa kertovan, mikä on se tärkeämpi asia, joka oikeuttaa meidät ryöväämään saman kokemuksen lapsiltamme ja lastenlapsiltamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Antti, upea kirjoitus! Viimeinen kappale nosti ihan ihokarvat pystyyn.

Yksi nöyrä toive olisi kirjoituksellesi, jotta sen kaikki muutkin luontoa - ja vähemmän sitä politiikkaa - rakastavat ihmiset löytäisivät:

Voisiko kirjoituksen otsikko ehkä jatkua "Sipilän hallituksen perintö: äänetön kevät"

"Viime vuonna tapahtui kaksi asiaa: tuli kuluneeksi 50 vuotta Rachel Carsonin Äänetön kevät -kirjan suomennoksen julkaisemisesta ja Euroopan unioni kielsi pahimpien neonikotinoidien käytön kasvien viljelyssä." - -

http://www.suomenluonto.fi/tag/aaneton-kevat/

- -"Tammi julkaisi Carsonin kirjan Äänetön kevät vuonna 1963. Tekijä kysyi: "Kuka on päättänyt – ja kenellä olisi edes oikeutta siihen – lukemattomien muiden ihmisten puolesta ja heidän mieltään kysymättä, että hyönteisetön maailma on jokin tavoiteltava arvo", jos sen hintana on punarintojen, lehtokurppien, kotkien ja lukuisien muiden lintulajien tuho." - -

https://sananvapauteen.fi/artikkeli/54

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Lähtökohtaisesti nykyinen hallitus on ollut mielestäni oppositiota oikeammilla linjoilla pyrkiessään korjaamaan julkisen sektorin kestävyysvajeita ja parantamaan suomalaisen työn kilpailukykyä kaihtamatta isoja rakenteellisia muutoksia. Olen myös sitä mieltä, että pohjoismainen hyvinvointimalli kaipaa enemmän markkinoita ja yrittäjyyttä hyvinvointipalveluissakin. Samalla joudun kuitenkin seuraamaan kauhulla sitä, miten hallitus kohtelee meille kaikille rakasta suomalaista luontoa."

Herää välittömästi kysymys, että eikö juuri nämä kilpailun ja jatkuvan kasvun vaatimukset toteuta dystopiaa todellisuudssamme.

Pekka Pylkkönen

Jatkuva kasvu ei mitenkään väistämättä tarkoita ympäristöongelmia. On täysin mahdollista tehdä bisnestä kierrätyksellä ja aineettomilla palveluilla.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Nykyisenlainen kilpailun ja jatkuvan kasvun politiikka rajallisella planeetalla ilman vakavia haittoja on mahdotonta. Pelkästään teollistuneet maat käyttävät jo nyt usean maapallon verran luonnonvaroja vuodessa.

Kiertotalous taas edellyttäisi koko globaalin järjestelmän läpäisevää ajattelun, teknologian ja rakentiden muutosta. Ehkä toimisi jotenkin lokaalisti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kieltämättä tuli epämukava olo, mutta kaikesta huolimatta näin karkeasti se nyt tuskin tulee tapahtumaan, vaikka huoli on aiheellinen. Kirjoittajan tarkoitus oli varmasti herättää meidän kaikki miettimään luonnon monimuotoisuutta ja kaikessa aineellisen hyvinvoinnin tavoittelussa tulee muistaa myös ympäristöä. Kestävään kehitykseen kuuluu ottaa huomioon ekologinen kestävyys ja sen tasapaino taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen ja tasapainon rinnalla.

Keskusta on tämän kyllä puolueena huomioinut, mutta meneekö asiat sitten sillä tavalla kuin on toivottua ja eihän ne useinkaan mene. Ihminen on aiheuttanut ympäristölle jo muutenkin paljon vahinkoa, joten toistan, etteihän tämä blogistin huoli ole turhaa missään nimessä ja hyvä kirjoitus. Pidän mielessä, jos otan ohjat käsiin keskustan puheenjohtajavaalin tuloksen ratkettua 9.6.2018. Välitän tietoa joka tapauksessa eteenpäin, vaikken noita vaaleja voittaisikaan. Tavoite on kuitenkin mielessäni selvä, Sipilä kaatuu.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"Lähtökohtaisesti nykyinen hallitus on ollut mielestäni oppositiota oikeammilla linjoilla pyrkiessään korjaamaan julkisen sektorin kestävyysvajeita ja parantamaan suomalaisen työn kilpailukykyä kaihtamatta isoja rakenteellisia muutoksia. Olen myös sitä mieltä, että pohjoismainen hyvinvointimalli kaipaa enemmän markkinoita ja yrittäjyyttä hyvinvointipalveluissakin."

Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Mutta hallituksen sote-mallista en, sillä se tulee heikentämään pienten yritysten mahdollisuuksia toimia soten piirissä. Jäljelle jää vain muutama suuri yritys. Kilpailu ja valinnanvapaus loppuu siihen. Yrittäjän tyttärenä kannatan yrittäjyyttä, mutta en millä hinnalla hyvänsä. Tarvitsemme kilpailua ja valinnanmahdollisuuksia ja siksi pienet ja keskisuuret yritykset sote-alalla ovat tarpeellisia.

Luonnon osalta olen täysin samaa mieltä kanssasi. Keskusta ei ole koskaan ollut kiinnostunut luonnon hyvinvoinnista. Kuitenkin ihminen eikä muukaan luomakunta selviä ilman luonnon riittävää monimuotoisuutta. Miltei kaikki ruokakasvit tarvitsevat pölyttäjiä. Ellei pölyttäjiä ole, joudumme elämään vitamiiniköyhällä ravinnolla. Sairaudet lisääntyvät ja elinikä laskee... Haluammeko tätä lapsenlapsenlapsillemme?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskusta on ollut kiinnostunut, mutta se miten asiat menee käytännössä on tietenkin eri asia. Sama se koskee muitakin

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vesa, tiedoksesi - jos et jo aikaisemmista blogeistani ole asiaa opiskellut - YVA- ja SOVA-lakeja ei ole tehty Suomessa noudattaen SEA-direktiiviä.

Suomi on saanut siitä muistutuksenkin.

Ja tilannetta ei ole vieläkään korjattu YVA-lakiin asianmukaisesti. SEA-direktiivi on viimeksi yritetty surkeasti piilottaa Maankäyttö- ja rakennusasetukseen (10, 17, 25 §).

Tilanne tulee nyt korjata kun YVA-lakia muutenkin uudistetaan ja korjaillaan sekä kaava- ja kaavoitusuudistusta parlamentaarisesti valmistellaan.

Tässä Sinulle, Vesa, työsarkaa, jossa edunsaajana on ainutlaatuisen hieno Suomen luonto.

Katsopa täältä lisää SEA-direktiivistä:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255375-su...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #6

Tarkasti on meillä Kotkassa ainakin toimittu, mutta ehkä tuo hieman vielä lisäisi tarkkuutta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jatkuvan talouskasvun vaatimus rajallisella planeetalla turvallisesti, on mahdoton; siis myös kestävän kehityksen kannalta.

https://www.talouselama.fi/uutiset/irti-kasvusta-k...

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo

Sellutehdas tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Ilman tehokasta metsähoitoa ei synny lisäkasvua ja hiilinieluja. Pari kirjoituksen asiavirhettä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Metsäteollisuus ry:n mukaan "metsäteollisuuden osuus Suomen sähkön käytöstä on reilu neljännes... Tehtaiden omista voimalaitoksista saadaan noin 40 prosenttia sähköstä... Metsäyhtiöt hankkivat energiaa myös ulkopuolisista voimalaitoksista ja sähkömarkkinoilta. Metsäteollisuudelle tärkeitä, vähäpäästöisiä energialähteitä ovat biomassan lisäksi ydinvoima ja vesivoima". (Metsäteollisuus ry: Metsäteollisuus ja energia, 2010, s- 4-5)

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo

"Selluteollisuus on puuvarojen kulutuksen ohella suuri energiankäyttäjä". Tässä lauseessa on asiavirhe.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #14

Metsäteollisuuden osuus Suomen sähkönkulutuksesta on vajaa neljännes, ja se tuottaa itse noin puolet tarvitsemastaan sähköstä. Myös metsäteollisuuden harjoittama biopolttoaineiden tuotanto on merkittävä sähkönkuluttaja. Selluntuotannon suurimmat kustannukset aiheutuvat puuraaka-aineen ja energian hankinnasta.

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo Vastaus kommenttiin #20

Metsäteollisuus ei ole sama kuin selluteollisuus. Asiavirheitä tulee ja menee, toiset korjaa toiset ei.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #21

Toki on uusia sellutehtaita tai biojalostamoja, joiden sähköomavaraisuuden arvioidaan nousevan yli sataprosenttiseksi eli ne syöttävät verkkoon sähköä enemmän kuin kuluttavat. Ne ovat kuitenkin vain osa pitkässä ketjussa, johon kuuluvat metsänhoito, hakkuut, kuljetukset ym. ja jotka kaikki kuluttavat energiaa. Ja jos osa puusta käytetään sellunvalmistuksen raaka-aineena, muukin osa siitä halutaan hyödyntää esim. sahateollisuudessa. Siksi on mielekästä tarkastella metsäteollisuutta - tai laajemmin metsäklusteria - myös energiankäytön kannalta yhtenä kokonaisuutena.

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo Vastaus kommenttiin #22

Metsänhoidon perustiedoissa on myös perustavaa laatua oleva virhe. Istutus ja taimikonhoito on käytännössä käsityötä ja sinänsä liian kallista tuottoihin nähden. Jos jätetään istutus , taimikonhoito ja harvennushakkuut tekemättä ei synny kestäviä hiilinieluja. Suomessa on mailman huippuluokkaa oleva metsätutkimus ja metsähoidon tietotaito. Arvostelijoiden pitäisi jalkautua autosta ja tehdä metsäretkiä oikeisiin metsiin. Suomalainen metsänhoito ja ympäristö lyövät kättä.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Sellutehdas kuluttaa liikenteeseen ,sen puunhankintaan ja valmiiden tuotteiden vientiin suhteettomasti liikaa energiaa. Miksi ja miten:

Kasvio kirjoittaa:

”Maamme on hävityn matkapuhelinkilpailun jälkeen palaamassa metsäteollisuusyhteiskunnaksi, johon suunnitellaan vauhdilla uusia suuria sellutehtaita. Tehtaiden raaka-ainetarpeet on määrä turvata muuttamalla mahdollisimman suuri osa luonnonmetsistä metsäteollisuuden tarpeisiin optimoiduiksi puupelloiksi.”

Jossa on mukana koko virkamieskunta ,eduskunta ja hallitus. Yhtenäisenä joukkona puolustamassa ja tekemässä kaiken mitä metsäteollisuus edellyttää.
Liikenne on niistä kaiken keskipiste:

Vuosaaren sataman kehittäminen. Kymi joen käyttöön oton jäädyttäminen ja sisävesiliikenteen huomioon ottamisen hylkääminen jo vuosikymmenen ajan.
maantieliikennettä kehitetään vaikka maantieliikennettä on sovittu jo vuonna 2011 alettavan siirtää vesille EU liikennestrategiassa:

https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2...

Liikenteen suomettaminen on saavuttanut jo ympäristölupamenettelyt:
Ympäristöluvat ovat jo myönnetyt mm Äänekoskelle ilman liikenne päästöjen arviointia EU liikennestrategiaan peilaten.
EU.ssa on sovittu että

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/fiches_techniques/2017/N54605/04A_FT(2017)N54605_FI.pdf

kohta C

” Ympäristöön todennäköisesti merkittävästi vaikuttavien yksityisten tai julkisten hankkeiden, kuten moottoriteiden tai lentoasemien rakentamisen, ympäristövaikutukset on arvioitava . Vastaavasti erilaisille julkisille suunnitelmille ja ohjelmille (jotka koskevat esim. maankäyttöä, liikennettä, energiaa, jätettä tai maataloutta) on tehtävä strateginen ympäristöarviointi (SYA).”

Ja meillä kuitenkin suunnitellaan ja tehdään useiden miljoonien tonnien puutavara liikenteen vaatimat sellutehtaat täysin ilman liikennestrategisia arviointeja. Ei arvioida voidaanko maantieliikennettä siirtää vesille siten kuin EU:ssa on sovittu.

Menneillään on Kuopion uuden suuren sellutehtaan ympäristö arviointi .

Saa nähdä ottaako Vaasan hallinto oikeus em arviointi tarpeen huomioon ?

Nyt käytäntö on että toimitaan niin että maantieliikenne strategialla ja sen yliarvostetulla ( noin 95% maaliikenteen infraan kaikesta LVM infra rakentamis- budjeteista) yksipuolisesti kehitetyllä raskaan liikenteen maantieliikenne järjestelmällä annetaan käytännössä hankintamonopoli alueellisesti kullekin suurelle metsäteollisuuden toimijalle.

Mikäli vesiliikenne infra rakennettaisiin niin tämä kupla poistuisi ja metsän omistajat pääsisivät aluemonopolista vapaille puun myyntimarkkinoille koko valtakuntaan ja itämeren alueelle. …

lisätietoa netissä sivustolla: www.sisävesi.fi

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Sipilän hallituksen perintöön voisi vielä lisätä 1. Demokraattisen järjestelmämme ylikävely pitäen parlamenttaarista valtaa vailla olevia Sinisiä apupuolueenaan. 2. Orjatyön palauttaminen lainsäädännöllä sekä tietyn heikoimmassa olevan yhteiskuntaluokan kuten työttömien julkisen häpäisemisen ja syyllistämisen kulttuurin tuomisen poliittiseen kulttuuriimme, jolloin työtön on syyllinen talouskehitykseen. 3. Demokraattisten prosessien halveksiminen etenkin tässä Sote väännössä jossa pakolla yritetään synnyttää jotain joka on kansalaisten etua vastaan, kaikkinen valehtelemisineen sen säästöä tuovasta vaikutuksesta. 4. Kansanvaltaisen lainsäädännön purkaminen, joka tähtää valitusprosessien mitätöimiseen jotta globaalit toimijat voivat tyhjentää luontomme jä jättää saasteet tänne. Esimerkkinä juuri hyväksytty vapaakauppa sopimus. Kaiken kaikkiaan häikäilemättömyyden kulttuurin tuomisen, mafia kulttuurin tuomisen ylimmän poliittisen päätöksenteon tasolle.

Kaiken takana on raha johon poliittistaloudellinen eliitti on samaistunut. He ovat valmiit myymään Suomen noista roposistaan ja nyt olisikin syytä siihen Kekkosen peräämään peräämään demokratian itsepuolustukseen.

Kun en voi kehoittaa ketään rikokseen, turvaankin siihen mihin Suomen kansa on ikiaikaisesti turvannut tyranneita ja sortajia kohtaan, eli rukoukseen.

-Herra päästä meidät Sipilästä ja hänen kaltaisistaa jotka ahneudessaan ovat valmiit myymään maamme, niistä jotka luulevat rahassa olevan toivon ja pelastuksen, sillä sinä tiedät että se tie johtaa vain narsismiin-

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onneksi Sipilän ja Orpon hallitus lopettaa viimeistään alle vuoden kuluessa. Sitten korjataan tehtyjä tuhoja. Aina Keskustan hallituskausi on pahaa takapakkia ympäristölle. Kun puolue näkee luonnon vain raaka-aineresurssina, eikä ymmärrä ekologiasta hölkäsen pöläystä, niin tulos on joka kerta sama.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kyllä Sipilän ja Orpon sekä Terhon hallitus on katkolla ensi huhtikuussa mutta mitä ilmeisimmin he jatkavat hallitustaivalta joko Sipilä II hallituksena tai Orpon I hallitus. Hallitusta täydennetään RKP ja KD sekä Sinisten suunnalta eikä ole sanottu vaikka PS olisi mukana sillä Jussi Halla-aho ei halua ministeriksi.
Punavihervasemmiston verojen korototus aikeet on kansalaisille kauhuskenaario.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Näin tuhotaan suuri osa suomalaisten metsien biologisesta monimuotoisuudesta..."

Jälleen kerran, paljonko on paljon. Mitähän tarkoitetaan tällä "suurella osalla", olisi hyvä saada joku viite? Varsin tavallista kun on, että näitä väitteitä vedetään ihan mutu-tietona.

Epäilen, että kaikki ympäristöarvoista huolissaan olevat eivät tiedosta sitä, kuinka metsää jo käytetään ja on käytetty myös Nokian matkapuhelinten loiston aikaan.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Kari Enqvist kirjoitti juuri siitä, kuinka ihmisten on huono ymmärtää suhteellisuuksia määrien ja lukujen kanssa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Luken mukaan "Suomessa arvioidaan elävän noin 50 000 lajia, kun lasketaan yhteen kaikki eläin-, kasvi- ja sienilajit. Näistä noin 20 000 lajia elää metsissä. Metsälajeista eriasteisesti uhanalaisia on noin 2 250 lajia... Yli kolmasosa Suomen uhanalaisista lajeista on metsälajeja. Metsäluonnon monimuotoisuutta heikentää voimakkaimmin metsätalous, joka on vähentänyt selvästi luontaisia häiriöitä kuten metsäpaloja sekä vanhojen puiden ja lahopuiden määrää." Ks. https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/m...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Sipilän hallituksen ainoa perintö on vain jatkumo Vanhasen-Kiviniemen- Katainen-Stubb-hallituksien destruktiiviiseen Suomea kansakuntana tuhoavaan poliitiikkaan.

Eu/euro First, he itse second, ja oman maan kansalaisten hyvinvointi NEVER.

Kaikki edellä mainitsemani kuuluvat liki maanpetokselliseen heimoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset