Trumpin aikeet

Donald Trump sanoutui eilen aiempien uhkaustensa mukaisesti irti Iranin ydinaseuhan torjumiseksi kolme vuotta sitten tehdystä sopimuksesta. Monet odottavat pölyjen vähän laskeuduttua Iranin johdon taipuvan USA:n painostuksen edessä niin, että tulokseksi saadaan uusi hieman aiempaa tiukempi sopimus. Tämän jälkeen elämä lähi-idässä voi jatkua kutakuinkin entisillä urillaan. Asiat voivat kuitenkin edetä myös toisin.

Trumpin eilisen esiintymisen silmiinpistävin piirre oli se kokonaisvaltaisuus, jolla presidentti hyökkäsi Irania ja maan nykyjohdon politiikkaa vastaan. Vaikka muodollisesti USA ilmoitti irtautuvansa nimenomaan Iranin ydinasekehittelyjen hillitsemiseksi ja valvonnan järjestämiseksi solmitusta monenkeskisestä sopimuksesta, Trump tuomitsi samassa yhteydessä myös Iranin nykyhallinnon harjoittaman sotilaallisen varustautumisen, terroristisen toiminnan tukemisen, aseviennin sekä toiminnan niin Jemenissä kuin monissa muissakin lähi-idän maissa. Näiden toimien ehkäisemiseksi Trump uhkasi Yhdysvaltojen ottavan käyttöön laajamittaiset sanktiot, jotka tullaan kohdistamaan Iranin ohella tarvittaessa myös Iranin kanssa kaupallista ja muuta yhteistoimintaa harjoittaviin maihin.

Tämän ohella Trump totesi maata neljä vuosikymmentä hallinneen islamistisen regiimin tulleen tiensä päähän ja kehotti peittelemättä maan kansalaisia hankkiutumaan siitä eroon.

Asetelma muistuttaa paljon viisitoista vuotta sitten vallinnutta tilannetta, jolloin Yhdysvallat valmistautui hyökkäämään Irakiin. Tuolloin hyökkäyksen ja Saddam Husseinin hallinnon kaatamisen tekosyynä käytettiin virheellisiä väitteitä maassa olevista kemiallisista aseista. Trumpin hallinnon nyt esittämät väitteet Iranin sopimusrikkomuksista ovat kansainvälisen valvonnan tuottamien raporttien valossa kutakuinkin yhtä huteralla pohjalla.

Eräs yhteinen nimittäjä tapahtumien välillä on Trumpin tuore turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton, joka työskenteli Irakin sodan alkaessa USA:n hallinnossa asevalvonnasta ja kansainvälisestä turvallisuudesta vastaavana alivaltiosihteerinä. Trumpin puhe ja Valkoisen talon asiaa koskeva lausuma ovat todennäköisesti suurelta osin hänen käsialaansa.

On siten täysin mahdollista, että Valkoisen talon päämääränä ei ole uuden ydinasesopimuksen aikaansaaminen, vaan Iranin nykyhallinnon kaataminen Israelin ja Saudi-Arabian johtaman arabimaiden liittouman tukemana sekä maan palauttaminen takaisin Yhdysvaltojen etupiiriin.

Donald Trump odottaa muiden länsimaiden lähtevän alkuvaiheen vastusteluista huolimatta tukemaan hänen strategiaansa. Näiden maiden johtajat muistavat kuitenkin hyvin sen poliittisen itsemurhan, jonka Ison-Britannian Tony Blair teki viisitoista vuotta sitten lähtiessään tukemaan varauksitta Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin. Tästä viisastuneina valtiojohtajat suhtautuvat paljon varovaisemmin Trumpin nykyisiin painostusyrityksiin. Hän saattaa siksi todellisuudessa jäädä melko yksin oman seikkailupolitiikkansa kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu