AnttiJuhaniKasvio

Trumpin aikeet

Donald Trump sanoutui eilen aiempien uhkaustensa mukaisesti irti Iranin ydinaseuhan torjumiseksi kolme vuotta sitten tehdystä sopimuksesta. Monet odottavat pölyjen vähän laskeuduttua Iranin johdon taipuvan USA:n painostuksen edessä niin, että tulokseksi saadaan uusi hieman aiempaa tiukempi sopimus. Tämän jälkeen elämä lähi-idässä voi jatkua kutakuinkin entisillä urillaan. Asiat voivat kuitenkin edetä myös toisin.

Trumpin eilisen esiintymisen silmiinpistävin piirre oli se kokonaisvaltaisuus, jolla presidentti hyökkäsi Irania ja maan nykyjohdon politiikkaa vastaan. Vaikka muodollisesti USA ilmoitti irtautuvansa nimenomaan Iranin ydinasekehittelyjen hillitsemiseksi ja valvonnan järjestämiseksi solmitusta monenkeskisestä sopimuksesta, Trump tuomitsi samassa yhteydessä myös Iranin nykyhallinnon harjoittaman sotilaallisen varustautumisen, terroristisen toiminnan tukemisen, aseviennin sekä toiminnan niin Jemenissä kuin monissa muissakin lähi-idän maissa. Näiden toimien ehkäisemiseksi Trump uhkasi Yhdysvaltojen ottavan käyttöön laajamittaiset sanktiot, jotka tullaan kohdistamaan Iranin ohella tarvittaessa myös Iranin kanssa kaupallista ja muuta yhteistoimintaa harjoittaviin maihin.

Tämän ohella Trump totesi maata neljä vuosikymmentä hallinneen islamistisen regiimin tulleen tiensä päähän ja kehotti peittelemättä maan kansalaisia hankkiutumaan siitä eroon.

Asetelma muistuttaa paljon viisitoista vuotta sitten vallinnutta tilannetta, jolloin Yhdysvallat valmistautui hyökkäämään Irakiin. Tuolloin hyökkäyksen ja Saddam Husseinin hallinnon kaatamisen tekosyynä käytettiin virheellisiä väitteitä maassa olevista kemiallisista aseista. Trumpin hallinnon nyt esittämät väitteet Iranin sopimusrikkomuksista ovat kansainvälisen valvonnan tuottamien raporttien valossa kutakuinkin yhtä huteralla pohjalla.

Eräs yhteinen nimittäjä tapahtumien välillä on Trumpin tuore turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton, joka työskenteli Irakin sodan alkaessa USA:n hallinnossa asevalvonnasta ja kansainvälisestä turvallisuudesta vastaavana alivaltiosihteerinä. Trumpin puhe ja Valkoisen talon asiaa koskeva lausuma ovat todennäköisesti suurelta osin hänen käsialaansa.

On siten täysin mahdollista, että Valkoisen talon päämääränä ei ole uuden ydinasesopimuksen aikaansaaminen, vaan Iranin nykyhallinnon kaataminen Israelin ja Saudi-Arabian johtaman arabimaiden liittouman tukemana sekä maan palauttaminen takaisin Yhdysvaltojen etupiiriin.

Donald Trump odottaa muiden länsimaiden lähtevän alkuvaiheen vastusteluista huolimatta tukemaan hänen strategiaansa. Näiden maiden johtajat muistavat kuitenkin hyvin sen poliittisen itsemurhan, jonka Ison-Britannian Tony Blair teki viisitoista vuotta sitten lähtiessään tukemaan varauksitta Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin. Tästä viisastuneina valtiojohtajat suhtautuvat paljon varovaisemmin Trumpin nykyisiin painostusyrityksiin. Hän saattaa siksi todellisuudessa jäädä melko yksin oman seikkailupolitiikkansa kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Länsi saattaa tehdä False Flag hyökkäyksen á la Mainila ja lavastaa sen Iranin tekemäksi.

Jos lähiaikoina tehdään sotilaallinen tai muu hyökkäys josta syytetään Irania voitte olla varma että syyllinen on se joka syyttää ja saa siitä tekosyyn hyökkäykseen Iraniin.

Ongelmana mahdolliselle hyökkäykselle Iraniin on se että Venäjän kansallinen etu vaatii puolustamaan Irania.

Jos Venäjä jättää Iranin USA:n ja Israelin tuhottavaksi sen oma alue on seuraavana vuorossa tai niin ainakin Venäjän strategit uskovat.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Iso lama on ovella ja mikäs on sen parempi talouden nostaja kuin kunnon iso sota...näin ainakin historian valossa....miksei myös tulevaisuudessa

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eikös se vielä vahan aikaa sitten ollut syy asettaa pakotteita, jos pyritään ulkopuolelta vaikuttamaan itsenäisten valtioiden johtajien valintaan?

Vai eikö ne säännöt olekaan kaikilla samat?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Millainen diktaattori tämä epävarman kuvan antava USA:n presidentti oikein on? Vain hän yksin voi siis tehdä tällaisia päätöksiä tuosta vain, vai voiko? Siltä se vain näyttää, hän tekee melkein mitä haluaa vaikka mieli mustenee syrjähyppyjen mukana. Pitäisihän vähänkään viisaiden Yhdysvaltain politiikkojen ymmärtää että mies ei nyt tiedä enää mitä tekee. Tai tietää vähän liiankin hyvin. Pelaa Venäjän pussiin ennen muuttamistaan luksuselämään Moskovan pahnoille. Onko Trump näinä kuluneina aikoina kerännyt ympärilleen itselleen uskollisia Venäjämielisiä persoonia?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Isaraelilla tuntuu olevan enemmän valtaa yli USAn ja tämä valta tulee ulottumaan myös europpaan.
Iranin sopimus on hyvä mutta ei estä Irania toimimasta omien rajojensa ulkopuolella.

Venäjä suurvaltana putoaa yhden paikan alemmas.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trump on esillä jatkuvasti tiedotusvälineissä. Näin ollen hän ei varmasti jätä ketään kylmäksi sanavalintojensa ja tekojensa ansiosta. Poikkeuksena vain he jotka kylmenevät hänen aiheuttamiensa konfliktien vuoksi. Rauha ei ole tällä miehellä päällimmäisenä mielessä eikä rakentava politiikka vaikka Pohjois- Korean kanssa suhteita paranteleekin. Lyhytnäköistä politiikkaa harrastava mies, jota saa toki sielunveljenä ihailla kuka haluaa. Sitten maailma näkee mitä siitä seuraa, mutta liikaa hyvää ei ole lupa odottaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Tällä hetkellä yksi mieliä askarruttava kysymys on se, mitä Trumpin Iran-päätös tulee maksamaan länsimaisille yrityksille niiden joutuessa lopettamaan taloudellisen kanssakäymisensä Iranin kanssa tai kärsimään USA:n hallinnon asettamista sanktioista. Sehän siirtää nuo markkinat kiinalaisille ja muille yrityksille, joiden ei tarvitse välittää USA:n sanktioista.

John Boltonilta kysyttiin epäilyistä, että USA pyrkii Iranin hallinnon kaatamiseen ja lähettää sinne amerikkalaisia joukkoja. Hänen vastauksensa jälkimmäiseen oli "they would be badly mistaken if that’s what they thought".

Aika näyttää, puhuiko Bolton totta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset