AnttiJuhaniKasvio

Ohjusiskun jälkeen

Arvuuttelu lännen reaktioista Syyrian myrkkykaasuhyökkäykseen päättyi viime yön uutisiin tarkkaan kohdennetuista ohjusiskuista muutamiin välittömästi kaasuaseen kanssa tekemisissä oleviin kohteisiin. Jäljelle jää kysymys siitä, miten iskut vaikuttavat suurvaltasuhteisiin ja Syyrian kriisin seuraaviin vaiheisiin.

Donald Trump olisi ehkä ollut mieluiten ärsyttämästä Putinia, mutta paineet nousivat liian suuriksi kaasuiskun synnyttämän suuttumuksen ja Venäjän muuallakin osoittaman omavaltaisuuden vuoksi. Trump ei halunnut joutua samaistetuksi edeltäjäänsä, joka laisti vuonna 2013 julistamastaan punaisesta viivasta. Erityisen vaikeaa Valkoisen talon olisi ollut asettua jarrumieheksi sen jälkeen, kun Ranska ja Iso-Britannia olivat ilmaisseet halunsa osallistua al Assadin hallintoa vastaan suunnattuihin rankaisutoimiin.

Iskun onnistunut toteuttaminen varmasti vahvistaa lännen välillä jo aika ohueksi hiipunutta yhtenäisyyttä ja rohkaisee määrätietoisempaan toimintaan myös muissa yhteyksissä. Samalla tapahtunut oli kolaus Putinin arvovallalle jo sen vuoksi, että isku kyettiin saattamaan menestyksellisesti perille Venäjän Syyrialle toimittamasta ilmatorjunta-aseistuksesta huolimatta. Juuri kukaan ei ota todesta venäläisen propagandakoneiston väitteitä myrkkykaasuiskusta pelkkänä lavastuksena, jonka länsi olisi muka järjestänyt oikeuttaakseen nyt toteutetun ohjushyökkäyksen.

Kuvaavaa tilanteelle on, että esimerkiksi Saudi-Arabia, Bahrein ja Turkki ovat tänään antaneet tukensa Yhdysvaltain johdolla suoritetulle operaatiolle. Unkarin Viktor Orbánin ja meidän Laura Huhtasaaremme kaltaisten läntisten Putin-fanienkin on vaikea iskun jälkeen toistella Kremlin valheita ja vuodattaa krokotiilinkyyneliä Bashar al-Assadin puolesta.

Seuraavaksi joudumme odottamaan Venäjän reaktiota länsimaiden suorittamaan operaatioon. Venäjä on jo ennättänyt vaatia YK:n turvallisuusneuvostoa koolle ja ilmoittaa harkitsevansa S 300 -ohjusten toimittamista Syyriaa hallitsevan juntan käyttöön. Paljon tätä vahvempiin reaktioihin Venäjä ei ehkä haluakaan ryhtyä sekä oman sotilaallisen voimansa rajoittuneisuuden vuoksi että myös siksi, että maan talous on uusien talouspakotteiden käyttöönoton jäljiltä hyvin herkässä vaiheessa. Kolmantena syynä on se, että Kreml ei halua vaarantaa Venäjällä kahden kuukauden kuluttua alkavia jalkapallon MM-kisoja.

Entä miten tilanne tulee kehittymään Syyriassa? Huonoin vaihtoehto tietenkin olisi se, että al Assad tukijoineen kostaisi lännen iskun hyökkäämällä entistä raaemmin vielä jäljellä olevien hallinnon vastustajien kimppuun – ehkä jopa vielä uudemman kerran kemiallisia aseita käyttäen. Todennäköisempää kuitenkin on, että Venäjä suojatteineen joutuvat jatkossa operoimaan hieman aiempaa varovammin tietäessään lännen valvovan tilannetta ja tarvittaessa reagoivan heidän toimiinsa. Länsi tullee myös aktiivisemmin mukaan alueen tulevaisuutta koskeviin neuvotteluihin, jolloin pelikenttä ei jää enää vain Venäjän hallintaan siten kuin se oli vielä vähän aikaa sitten.

Tahtoa konstruktiivisten ratkaisujen löytämiseen lisää se, että sen paremmin Turkki, Libanon kuin EU:kaan eivät halua enää uusia isoja pakolaisvirtoja alueelta, vaan pikemminkin tavoitellaan tilanteen rauhoittumista ja kaikkien alueen väestöryhmien aseman ja oikeuksien palauttamista niin, että pakoon lähteneet ihmiset voivat ryhtyä jälleen palailemaan kotiseuduilleen. Tämä kuitenkin edellyttää aivan toisenlaista hallintoa ja vallan jakamista kuin mitä Venäjän tukema al Assadin verinen tyrannia edustaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ehkäpä Syyria jaetaan kolmeen osaan - Alue shiioille, sunneille ja kurdeille?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Liian suuri arvovalta tappio Putinille ja myrkkyä Erdoganille.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomen Kuvalehdessä oli luettelo Syyriassa sotivista ryhmistä 11kpl.
Ei Sadddamin poistaminen rauhaa tuonut.
Vallanhaluisia riittää.
Jos on enemmän kuin yksi johtaja niin sotivat keskenään.

Käyttäjän PetriOjanper kuva
Petri Ojanperä

Turkki ei tule ikinä hyväksymään kurdeille omaa pilkotua aluetta Syyriasta! Sehän tälläkin hetkellä taistelee kurdeja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ohjuiskun jälkeen länsi valvoo Syyrian tapahtumia ja iskee uudelleen, mikäli alnAssad jatkaa kaasuiskuja siviilejä vastaan. Näin on todettu tänään USA:n taholta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Useita Lähi-idän valtioita huolestuttaa Iranin eteneminen Syyriaan - erityisesti Israelia, jonka Iran on moneen kertaan uhonnut tuhota.

Syyrian sota on monitahoinen mosaiikki, jossa Iranin vaikutusvallan lisääntyminen ja sotavoiman laajeneminen on se pahin tekijä. Nyt jos USA todellakin vetäytyy Syyriasta (mitä en usko), niin Iran on Lähi-idän voimavaltio - ja shiia/sunni -väkivalta ja tappaminen jatkuvat.

Bolton ei anna sen tapahtua.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Teatteria jossa ihmiset siirrettiin pois alueelta ettei uhreja tulisi enemmän kuin kaasusta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Uhrien välttämisessä onnistuttiinkin tällä kertaa todella hyvin: kuolleita 0.

Iskun sotilaalliset yksityiskohdat ilmenevät hyvin vajaan 40 minuutin videosta Pentagonin tiedotustilaisuudesta:
https://www.defense.gov/News/Special-Reports/Video...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Onhan se sentään askel eteenpäin jos kaasua ei enää ihmisten tappamiseen Syyriassa käytettäisi. Liian lähelle "tavallista kuolevaista" on jo tultu kun kaasua on kaupungin kadulla (Englanti). Sen oikeutetumpaa ei sen käyttö ole muuallakaan, ei kammioissa eikä sota-alueilla. Seuraava askel on toivottavasti rauhoittuminen Syyriassa ja usko että todelliseen rauhaan halutaan pyrkiä. Kaasulla pelottelu antoi syyn näyttää että "täältä pesee". Turhia tahroja on syytä välttää, viisas tekee nyt ratkaisevan siirron parempaan. Niin helppo sanoa kun joskus tuntuu että Trump solvaa ammatikseen koko maailmaa, omiaankin. Venäjä on heikko ydinasevalta, jonka teot ovat paikallisia voiman näyttöjä. Syyria yksi sillanpääasema josta se ei helpolla luovu. https://yle.fi/uutiset/3-10160389

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Putin varmaan on salaa tyytyväinen siihen iskun tulokseen, että raakaöljyn hinta hypähti 7%. Brent 67:stä $/b 72:en $/b.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Lyhyen aikavälin heilahtelut eivät paljon tunnu valtiontaloudessa; jos hetken pelot eivät toteudu myös hinnat normalisoituvat. Lsäksi Venäjä ei kykene hintojen noustessa kasvattamaan vientiään OPECin kanssa sovittujen rajoitusten ja vanhojen öljykenttien ehtymisen vuoksi. Isompi hyöty hintojen noususta koituu siksi amerikkalaisille liuskeöljyn tuottajille, joista entistä useammat nousevat kannattavuusrajan yläpuolelle.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Peli Syyriassa eteni yhden siirron, mutta lopullinen välienselvittely eri osapuolten välillä on tuskin vältettävissä: jonkinlainen sunni-shiia-akselin rajanveto tullaan lopulta tekemään.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Tänä aamuna mieleen nousi kysymys siitä, kuinkahan moni lännessä ja Venäjällä alkaa pikku hiljaa ajatella Putinin olevan väärä mies johtamaan Venäjää? Hänhän suhtautuu vainoharhaisesti länteen ja sen johtajiin pelätessään lännen uhkaavan hänen ja hänen lähipiirinsä saavuttamia valtaa ja nautintaoikeuksia.

Entä jos Venäjällä olisi johtaja, joka loisi hyvät välit Trumpin hallinnon kanssa? Talouspakotteet voitaisiin purkaa ja maat voisivat yhdessä täysin rinnoin porata öljyä, listiä muslimeja, torjua keltaista vaaraa ja muutoinkin puolustaa valkoisen miehen ylivaltaa kaiken maailman edistysajattelusta välittämättä.

Siinä syntyisi nykyajan uusoikeistolle varsinainen dream team. Syyrian sodan uusimman vaiheen oleellisin vaikutus lieneekin se, että nyt tuollaisen akselin toteutumismahdollisuus on pienentynyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Putin vaikuttaa liian aggressiiviselta ja menneisyytensä hallitsemalta mieheltä Venäjän johtoon. Toisaalta, diktatuuri vaatii Venäjällä aggressiivista ulkopolitiikkaa, koska muuten sisäiset ongelmat kaatuvat päälle. Olipa diktaattorina kuka tahansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä siitä Syyrian ilmatorjunnasta.

Replying to @trbrtc
This video is being shared as showing air defences firing at today's incoming #SyriaStrikes in Damascus, but guess what? That's not the case — the footage shows Saudi Patriot missiles intercepting an apparent Houthi missile over Riyadh last month. https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/978018472...

6:09 AM - Apr 14, 2018

https://medium.com/dfrlab/syriastrikes-conflicting...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset