Donald Trump – kasvava riski USA:lle ja maailmalle?

Donald Trump on ollut kohta viisitoista kuukautta Yhdysvaltain presidenttinä. Aika on ollut kaoottista, mutta taivas ei ole romahtanut niskaamme. Jatkosta ei voi olla yhtä varma, jos merkit kauppasodan puhkeamisesta ja kansainvälisen jännityksen kiristymisestä pitävät paikkansa.


Alkuvaiheessa Donald Trump pyrki rakentamaan hallintoaan edes osittain normaaleja presidentillisiä käytäntöjä muistuttavasti. Hän kutsui kabinettiinsa uskollisten kannattajien ohella ihmisiä, jotka nauttivat luottamusta myös maan elinkeinoelämän ja perinteistä republikaanista linjaa kannattavien poliitikkojen keskuudessa. Vähitellen kuitenkin valtaosa tervejärkisemmästä väestä on karsiutunut pois, ja Trump tekee ratkaisuja enimmäkseen vain oman vaistonsa pohjalta.

Viime aikoina kauppapolitiikka on ollut Trumpin politiikan keskiössä. Toki tämän ohella Trump jatkaa elämöintiään maahanmuuton uhista, haukkuu valemedioita, arvostelee hallintonsa Venäjä-yhteyksiin kohdistuvia epäilyjä ja yrittää johtaa maansa ulkopolitiikkaa.

Trumpin ulkopoliittisessa kalenterissa ovat muun muassa tapaamiset Vladimir Putinin ja Kim Jong-unin kanssa.  Äskettäin Trump on joutunut reagoimaan Venäjän toimiin Britannian myrkkyskandaalissa ja Syyriassa, ja edessä on ratkaisujen tekeminen Iranin ydinasesopimuksen jatkosta. Kongressin painostamana Trump on päättänyt uusista venäläisiä vaikuttajia ja yrityksiä vastaan suunnatuista taloudellisista pakotteista, ja hän on nimennyt Venäjän osavastuulliseksi Doumaan suunnatusta kaasuiskusta. Näin Trump yrittää osoittaa noudattavansa tiukkaa linjaa Venäjän suhteen samalla kun hän valmistautuu Venäjä-tutkintaa johtavan erikoissyyttäjän tapaamiseen.

Trump ottaa luonnollisesti kaikissa toimissa huomioon sekä oman kannatuskehityksensä että vajaan seitsemän kuukauden kuluttua pidettävät välivaalit. Juuri nyt hänen politiikkansa tuomitsevien osuus lähestyy mielipidetutkimuksissa viittäkymmentäviittä prosenttia samalla kun häntä kannattavien osuus on laskemassa neljänkymmenen prosentin pintaan.

Jatkossa Yhdysvaltojen talouskehitys vaikuttaa todennäköisesti melko paljon Trumpin kannatukseen ja myös siihen, kuinka laajasti välivaaleihin valmistautuvat republikaanipoliitikot uskaltavat nojautua häneen. Viime aikoina pörssikurssit ovat tulleet selvästi alaspäin etenkin kauppasodan näköalojen pelästyttäminä, mutta Trumpin ajama verouudistus kohentanee amerikkalaisten suuryhtiöiden tuloksia melko paljon. Tämä heijastuu markkinaodotuksiin ja tätä kautta pörssikurssien tulevaan kehitykseen.

Ehkä aiheellisinta on kuitenkin kantaa huolta niistä riskeistä, joita Trumpin presidenttitaipaleen jatkuminen aiheuttaa sekä Yhdysvalloille että koko muulle maailmalle.

Jotkut tulkitsijat ovat vähätelleet USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan riskejä sillä perusteella, että suurin osa rankaisutulleista astuu voimaan vasta tulevaisuudessa. Maiden odotetaan siksi pääsevän edes jonkinlaiseen sopimukseen keskenään ennen niiden tosiasiallista käyttöönottoa. Perusongelmana kuitenkin on se, että Trump haluaa pakottaa heikompana osapuolena pitämänsä Kiinan selkeisiin myönnytyksiin. Tämä tulkittaisiin kiinalaisen osapuolen kasvojen menetykseksi, ja se on viimeisin asia johon Kiinan johto voi suostua. Trump on siten lähtenyt soitellen sotaan ilman keinoja kriisin laukaisemiseksi, ja Kiina on varustautunut vastaamaan vähintään samalla mitalla.

Tämä riittää leikkaamaan siivet maailmantalouden kasvulta. Vielä vaarallisempaa on kuitenkin USA:n ja Kiinan välisten suhteiden myrkyttyminen juuri kun kansainvälisen yhteisön tulisi kyetä yhteistyöhön Pohjois-Korean ydinaseohjelman lopettamiseksi. Nykyoloissa Kiinan presidentillä ei ole mitään halua antaa sivustatukea Donald Trumpille tämän valmistautuessa neuvotteluihin Kim Jong-unin kanssa. Ennemmin Kiina tutkii mahdollisuuksia etujen yhteensovittamiseen Japanin ja Etelä-Korean kanssa – joita Trump höykyttää kauppapoliittisine vaatimuksineen miltei yhtä töykeästi kuin Kiinaa – ja Trumpin jättämiseksi muiden valmisteleman ota tai jätä -ratkaisun eteen. Tämä taas lisää riskiä siitä, että Trump päätyy lopulta etsimään kriisiin sotilaallista ratkaisua hänen tuoreen turvallisuuspolittisen neuvonantajansa John Boltonin suositusten mukaisesti.

Jäljelle jäävät Trumpin Venäjä-suhteet, jotka ovat tällä hetkellä hyvin kaksijakoisessa asennossa. Yhtäältä USA on vastannut Venäjän omavaltaisuuksiin ottamalla käyttöön asteittain tiukkenevia pakotteita, mitkä ovat aiheuttaneet kiukkua ja osittaisia paniikkireaktioita myös Venäjällä. Lisäksi USA on kasvattanut Trumpin kaudella selvästi varustelumenojaan. Toisaalta Trump ei ole tähän päivään mennessä suostunut arvostelemaan Putinia, vaan päinvastoin onnitellut tätä järjestetystä vaalivoitosta sekä kutsunut venäläisen kollegansa Valkoiseen taloon juuri Skripal-kohun ollessa kuumimmillaan. Ylipäätään Trump tuntee paljon enemmän vetoa Putinia kuin esimerkiksi Saksan, Japanin, Britannian, Kanadan, Australian tai Ranskan johtajia kohtaan. Putin puolestaan on osannut ja osaa käyttää Trumpia heikkouksia tehokkaasti hyväkseen.

Maailma ja Yhdysvallat ovat kyenneet elämään jollakin tavoin Trumpin kanssa lähinnä sen ansiosta, että kansainvälinen tilanne on pysynyt toistaiseksi kutakuinkin normaalina. Nyt normaalin rajat ovat kuitenkin rikkoutumassa laajamittaisen kauppasodan puhkeamisen myötä, ja myös kansainvälinen jännitys voi kiristyä huomattavasti miltei minä päivänä hyvänsä. Muutokseen riittää yksi väärä liike esimerkiksi Syyriassa, Ukrainassa tai Korean niemimaalla – tai pelkkä vahinko eri sotilasliittojen koneiden ja alusten operoidessa lähellä toisiaan. Donald Trump ei ole sellainen valtiojohtaja, joka kykenisi toimimaan tuollaisessa tilanteessa riittävän kylmäpäisesti ja strategista harkintakykyä osoittaen. Yhdysvallat ottaa siksi valtavan riskin sekä itsensä että koko muun maailman kannettavaksi pitämällä Trumpin kaltaista miestä presidenttinään.

Toivottavasti asia ymmärretään USA:n päättävien piirien keskuudessa niin, että perustuslain kanssa sopusoinnussa olevien ratkaisujen etsintä maata kohdanneeseen johtamisongelmaan on käynnissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu