AnttiJuhaniKasvio

Donald Trump - kasvava riski USA:lle ja maailmalle?

Donald Trump on ollut kohta viisitoista kuukautta Yhdysvaltain presidenttinä. Aika on ollut kaoottista, mutta taivas ei ole romahtanut niskaamme. Jatkosta ei voi olla yhtä varma, jos merkit kauppasodan puhkeamisesta ja kansainvälisen jännityksen kiristymisestä pitävät paikkansa.


Alkuvaiheessa Donald Trump pyrki rakentamaan hallintoaan edes osittain normaaleja presidentillisiä käytäntöjä muistuttavasti. Hän kutsui kabinettiinsa uskollisten kannattajien ohella ihmisiä, jotka nauttivat luottamusta myös maan elinkeinoelämän ja perinteistä republikaanista linjaa kannattavien poliitikkojen keskuudessa. Vähitellen kuitenkin valtaosa tervejärkisemmästä väestä on karsiutunut pois, ja Trump tekee ratkaisuja enimmäkseen vain oman vaistonsa pohjalta.

Viime aikoina kauppapolitiikka on ollut Trumpin politiikan keskiössä. Toki tämän ohella Trump jatkaa elämöintiään maahanmuuton uhista, haukkuu valemedioita, arvostelee hallintonsa Venäjä-yhteyksiin kohdistuvia epäilyjä ja yrittää johtaa maansa ulkopolitiikkaa.

Trumpin ulkopoliittisessa kalenterissa ovat muun muassa tapaamiset Vladimir Putinin ja Kim Jong-unin kanssa.  Äskettäin Trump on joutunut reagoimaan Venäjän toimiin Britannian myrkkyskandaalissa ja Syyriassa, ja edessä on ratkaisujen tekeminen Iranin ydinasesopimuksen jatkosta. Kongressin painostamana Trump on päättänyt uusista venäläisiä vaikuttajia ja yrityksiä vastaan suunnatuista taloudellisista pakotteista, ja hän on nimennyt Venäjän osavastuulliseksi Doumaan suunnatusta kaasuiskusta. Näin Trump yrittää osoittaa noudattavansa tiukkaa linjaa Venäjän suhteen samalla kun hän valmistautuu Venäjä-tutkintaa johtavan erikoissyyttäjän tapaamiseen.

Trump ottaa luonnollisesti kaikissa toimissa huomioon sekä oman kannatuskehityksensä että vajaan seitsemän kuukauden kuluttua pidettävät välivaalit. Juuri nyt hänen politiikkansa tuomitsevien osuus lähestyy mielipidetutkimuksissa viittäkymmentäviittä prosenttia samalla kun häntä kannattavien osuus on laskemassa neljänkymmenen prosentin pintaan.

Jatkossa Yhdysvaltojen talouskehitys vaikuttaa todennäköisesti melko paljon Trumpin kannatukseen ja myös siihen, kuinka laajasti välivaaleihin valmistautuvat republikaanipoliitikot uskaltavat nojautua häneen. Viime aikoina pörssikurssit ovat tulleet selvästi alaspäin etenkin kauppasodan näköalojen pelästyttäminä, mutta Trumpin ajama verouudistus kohentanee amerikkalaisten suuryhtiöiden tuloksia melko paljon. Tämä heijastuu markkinaodotuksiin ja tätä kautta pörssikurssien tulevaan kehitykseen.

Ehkä aiheellisinta on kuitenkin kantaa huolta niistä riskeistä, joita Trumpin presidenttitaipaleen jatkuminen aiheuttaa sekä Yhdysvalloille että koko muulle maailmalle.

Jotkut tulkitsijat ovat vähätelleet USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan riskejä sillä perusteella, että suurin osa rankaisutulleista astuu voimaan vasta tulevaisuudessa. Maiden odotetaan siksi pääsevän edes jonkinlaiseen sopimukseen keskenään ennen niiden tosiasiallista käyttöönottoa. Perusongelmana kuitenkin on se, että Trump haluaa pakottaa heikompana osapuolena pitämänsä Kiinan selkeisiin myönnytyksiin. Tämä tulkittaisiin kiinalaisen osapuolen kasvojen menetykseksi, ja se on viimeisin asia johon Kiinan johto voi suostua. Trump on siten lähtenyt soitellen sotaan ilman keinoja kriisin laukaisemiseksi, ja Kiina on varustautunut vastaamaan vähintään samalla mitalla.

Tämä riittää leikkaamaan siivet maailmantalouden kasvulta. Vielä vaarallisempaa on kuitenkin USA:n ja Kiinan välisten suhteiden myrkyttyminen juuri kun kansainvälisen yhteisön tulisi kyetä yhteistyöhön Pohjois-Korean ydinaseohjelman lopettamiseksi. Nykyoloissa Kiinan presidentillä ei ole mitään halua antaa sivustatukea Donald Trumpille tämän valmistautuessa neuvotteluihin Kim Jong-unin kanssa. Ennemmin Kiina tutkii mahdollisuuksia etujen yhteensovittamiseen Japanin ja Etelä-Korean kanssa – joita Trump höykyttää kauppapoliittisine vaatimuksineen miltei yhtä töykeästi kuin Kiinaa – ja Trumpin jättämiseksi muiden valmisteleman ota tai jätä -ratkaisun eteen. Tämä taas lisää riskiä siitä, että Trump päätyy lopulta etsimään kriisiin sotilaallista ratkaisua hänen tuoreen turvallisuuspolittisen neuvonantajansa John Boltonin suositusten mukaisesti.

Jäljelle jäävät Trumpin Venäjä-suhteet, jotka ovat tällä hetkellä hyvin kaksijakoisessa asennossa. Yhtäältä USA on vastannut Venäjän omavaltaisuuksiin ottamalla käyttöön asteittain tiukkenevia pakotteita, mitkä ovat aiheuttaneet kiukkua ja osittaisia paniikkireaktioita myös Venäjällä. Lisäksi USA on kasvattanut Trumpin kaudella selvästi varustelumenojaan. Toisaalta Trump ei ole tähän päivään mennessä suostunut arvostelemaan Putinia, vaan päinvastoin onnitellut tätä järjestetystä vaalivoitosta sekä kutsunut venäläisen kollegansa Valkoiseen taloon juuri Skripal-kohun ollessa kuumimmillaan. Ylipäätään Trump tuntee paljon enemmän vetoa Putinia kuin esimerkiksi Saksan, Japanin, Britannian, Kanadan, Australian tai Ranskan johtajia kohtaan. Putin puolestaan on osannut ja osaa käyttää Trumpia heikkouksia tehokkaasti hyväkseen.

Maailma ja Yhdysvallat ovat kyenneet elämään jollakin tavoin Trumpin kanssa lähinnä sen ansiosta, että kansainvälinen tilanne on pysynyt toistaiseksi kutakuinkin normaalina. Nyt normaalin rajat ovat kuitenkin rikkoutumassa laajamittaisen kauppasodan puhkeamisen myötä, ja myös kansainvälinen jännitys voi kiristyä huomattavasti miltei minä päivänä hyvänsä. Muutokseen riittää yksi väärä liike esimerkiksi Syyriassa, Ukrainassa tai Korean niemimaalla – tai pelkkä vahinko eri sotilasliittojen koneiden ja alusten operoidessa lähellä toisiaan. Donald Trump ei ole sellainen valtiojohtaja, joka kykenisi toimimaan tuollaisessa tilanteessa riittävän kylmäpäisesti ja strategista harkintakykyä osoittaen. Yhdysvallat ottaa siksi valtavan riskin sekä itsensä että koko muun maailman kannettavaksi pitämällä Trumpin kaltaista miestä presidenttinään.

Toivottavasti asia ymmärretään USA:n päättävien piirien keskuudessa niin, että perustuslain kanssa sopusoinnussa olevien ratkaisujen etsintä maata kohdanneeseen johtamisongelmaan on käynnissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

On se vaan niin erikoista että muutamat yksilöt päättävät kokonaisen planeetan, ehkä jopa lopullisista kohtaloistakin, puhumattakaan pienemmistä aiheuttamistaan vaivoista. Eihän ne hyypiöt nyt mitään titaaneja tahi jumalia ole. Ai on vai?! Meillon ihan liian pienet jumalat, heh heh, ei niin mitää kunnianhimoa, lue itsesuojeluvaistoa ;O•

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Vielä puolentoista vuoden jälkeen toivotaan suomesta käsin Trumpin
eroa?Tällä hetkellä Trump on suositumpi pressa kuin Obama,kummankin
ollessa pressana runsaan vuoden. Valtamedia suomessa hipi hiljaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Dollarilla saa monennäköistä tulosta:

"The Rasmussen poll, which surveys 500 likely voters by telephone, tends to give Trump higher approval ratings than other polls and has long been more favorable to Republicans. Earlier this week, a CNN poll conducted by the survey and market research firm SSRS found that approval for the president was at just 35 percent, matching “his lowest level yet.”"

http://www.newsweek.com/donald-trump-approval-rati...

Eli yksi sanoo toisin ja toinen juuri päinvastoin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Yksi hyödyllinen työkalu on RealClearPoliticsin laatima yhteenveto, joka esittää keskiarvoluvut kahdeksasta säännöllisesti toistettavasta kannatusmittauksesta. Blogissa viittaamani luvut perustuvat juuri sen tietoihin.

Ks. https://realclearpolitics.com/epolls/other/preside...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Saa nähdä miten marraskuun välivaaleissa käy, ennen niitä ehtii tapahtua vielä paljon.

Older, white, educated voters helped Donald Trump win the White House in 2016. Now, they are trending toward Democrats in such numbers that their ballots could tip the scales in tight congressional races from New Jersey to California, a new Reuters/Ipsos poll and a data analysis of competitive districts shows.

https://www.reuters.com/article/us-usa-election-he...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

On kaksi yksinjäämisen riskiä, Venäjä ja USA valtioina, mutta Jenkkilä vain on demokratiassaan hieman Ryssalandiaa edellä. Siis luotettavampi, joskin USA omassa ahneudessaan saa Saksan ja EU:n vihollisekseen Euroopan kautta maailmaa ajatellen. Amerikka maailmanpoliisina toimi joitain vuosia sitten, mutta kun poliisista tulikin rikollinen historiaan, ei sitä kuuntele monikaan. Se on katkeraa, Trump ei osaa ajatella että kaikki mitä hän ajattelee ja sanoo, ei kelpaa. Hän ei osaa neuvotella vaan haluaa antaa kuvan USA:n talouden ja sotakoneiston ylivoimaisuudesta maailmalla.. Molemmat ajatuksella alistaakseen heikompaansa, jota taas Venäjä ja Kiina eivät purematta niele.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisiko Xi Jinping tullut siihen tulokseen että Trump on pääkkö ja haluaisi suojella Kiinan talouskasvua kauppasodalta:

Chinese President Xi Jinping on Tuesday promised to open the country’s economy further and lower import tariffs on products including cars, in a speech that struck a conciliatory tone on the rising trade tensions between China and the United States.

https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china...

http://www.scmp.com/news/china/article/2140920/liv...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikä on "pääkkö"? Googlasin, että se tarkoittaa Oulun murteessa jotain tervaveneen perää ...

Mutta kiinalaiset osaavat kyllä ajaa omia etujaan tilanteesta riippuen kaikin mahdollisin tavoin. Heidän keinovalikoimaansa kuuluu muukin kuin konfrontaatio.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kovapäinen, luupää.

Ja kyllä, kiinalaiset voittavat Trumpin keinovalikoimassaan mennen tullen.

https://www.urbaanisanakirja.com/word/paakko/

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"Pääkkö" on siis kovapäinen luupää. Pitää yrittää se nyt muistaa. :)

Kiinalaiset on taistelulajien asiantuntijoita ja tuollainen myönnytys Trumpille on todennäköisimmin harhautus.

Kyllä Kiina vie voiton siinä scabassa. Toisin kuin Trump, se Kiinan nykydiktaattori tuntuu terävältä kaverilta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Iskiväthän kiinalaiset Trumpin vahvimpiin kannatusalueisiin: viinipulloja, soijapapuja ja siatkin odottavat nyt ostajaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

Kiinalaiset eovät ole.Trumpin tapaisia hölmöjä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pääkkö, Rupert Murdochin huhutun luonnehdinnan mukaan 'a fucking idiot' ja Rex Tillersonin 'a moron'. Jokainen voi valita epiteetin mielensä ja tyylitajunsa mukaisesti.

Itse asiasta: Kiinan johto arvostaa stabiliteettia eikä halua kauppasotaa. Siksi se on valmis tarvittaessa myös joustamaan, jos Trumpin itsetunnon nähdään sitä vaativan. Nöyrtymään Kiina sen sijaan ei suostu, maksoi mitä maksoi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos Kiina nyt myöntyy, se on strateginen myönnytys. Vastaisku tulee sopivassa tilanteessa ja siihen ei pääkkö-Trump pysty vastaamaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Maailmalla tapahtuu: USA:n ja Kiinan kauppasota on edennyt hermopelivaiheeseen, länsivallat pohtivat reaktioitaan Syyrian kaasuiskuun, Venäjä uhkailee rajuilla vastatoimilla, rupla ja Moskovan pörssi heiluvat pakotteiden pelästyttäminä ja Kim Jong-un on vienyt USA-neuvottelut maansa puoluejohdon käsittelyyn.

Donald Trump on asioiden paljouden vuoksi perunut matkansa Peruun latinalaisen Amerikan johtajien kanssa pidettävään tapaamiseen – joka olisi ollut Trumpin ensimmäinen tuolle alueelle.

Mutta mikä ongelma juuri nyt hallitsee totaalisesti presidentin ajatuksia? Tietenkin pornotähdelle vaikenemisrahan maksaneen asianajajan toimistoon tehty ratsia, jonka Trump raivoaa tuhonneen luottamuksen juristien ja heidän päämiestensä välillä. Asia on järkyttänyt presidentin mieltä niin syvästi, että kun hänen olisi pitänyt keskustella sotilasjohdon kanssa toimintavaihtoehdoista Syyriassa, hän alkoi spekuloida ääneen Venäjä-yhteyksiä tutkivan erikoissyyttäjän erottamisella.

Eikö tämäkin kerro siitä, miksi Donald Trump ei ole sopiva kriisiaikojen johtajaksi?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trumpilla on hyvät ulkopolitiikan asiantuntijat tukenaan joten homma on luotettavissa käsissä.

USA:n ulkopolitiikka ei ole enää yhtä haparoivaa kuin Obaman kaudella.

Hyvä tästä tulee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trump tuskin saa Nobelin rauhanpalkintoa kuitenkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset