AnttiJuhaniKasvio

Putinin puhe

Vladimir Putinilla oli tänään mahdollisuus esittää tavoitteensa Venäjän kehittämiseksi seuraavan kuusivuotiskauden aikana. Miten hän käytti tilaisuuden hyväkseen?

Ensimmäisen tunnin Putin luki paperista puisevasti komiteamaista tekstiä, jossa käytiin läpi eri yhteiskuntapolitiikan alueita. Tarkoituksena on vähentää köyhyyttä, kehittää työtä, huolehtia perheistä, kehittää yritystoimintaa, parantaa terveydenhuoltoa, tehostaa ympäristön suojelua, huolehtia tieteestä ja niin edelleen. Yleisö yritti parhaansa mukaan pysyä hereillä ja teeskennellä kuuntelevansa tarkkaavaisesti puhujaa.

Tekstissä ei ollut mitään, mikä oikeuttaisi odottamaan mitään muuta kuin samankaltaista niukkuutta ja vahvempien mielivaltaan alistumista kuin mitä elämä Venäjällä on ollut tähänkin saakka. Huomiota kiinnitti se, ettei Putin katsonut tarpeelliseksi puhua sanaakaan demokratiasta, kansalaisten oikeusturvasta, korruption vähentämisestä tai maan syviksi kasvaneiden tuloerojen pienentämisestä.

Toinen huomiota kiinnittävä seikka on se, miten totaalisesti Putin jätti koko muun maailman huomiotta esimerkiksi Venäjän talouden uudistamistarpeita tai tieteen kehittämistä tarkastellessaan. Hän lähti ikään kuin automaattisesti liikkeelle siitä, että Venäjä tekee kaiken itse sen sijaan että maan yritykset ja tiedeinstituutiot liittyisivät nykyistä kiinteämmin osaksi yritys- ja innovaatiotoiminnan globaaleja verkostoja.

Varsinaiseen asiaan Putin pääsi vasta puheensa jälkimmäisellä puoliskolla. Hän aloitti sen toistamalla vanhat valituksensa siitä, kuinka länsi käytti Venäjän heikkoutta hyväkseen Neuvostoliiton hajottua ja miten Yhdysvallat ryhtyi kehittämään ohjustentorjuntajärjestelmiä Venäjän vastustuksesta huolimatta.

Tämän jälkeen tilaisuuden luonne muuttui täysin Putinin keskittyessä esittelemään näyttävien videoiden tukemana Venäjän kehittelemiä uusia ydinsodan käymiseen tarkoitettuja asejärjestelmiä, joita vastaan lännellä ei ole hänen mukaansa torjuntakeinoja. Perusviestinä oli se, että hänellä ovat käytettävissään isommat pyssyt kuin kenelläkään muulla.

Tämän jälkeen ei enää tarvitse kysellä, kuinka Putin aikoo johtaa maataan tästä eteenpäin. Kaikki muut tarpeet tulevat jäämään toissijaisiksi Kremlin pyrkiessä pitämään Venäjän hinnalla millä hyvänsä mukana maailmanlaajuisessa varustelukierteessä, jonka se itse on juuri pyöräyttänyt pitkän – ja äärimmäisen vaarallisen - askeleen eteenpäin.

Massatuhoaseita fetissoivassa uhossaan Putin jätti täysin huomiotta sellaiset pikkuseikat kuin meneillään olevat Ukrainan, Syyrian ja Pohjois-Korean kriisit tai jännityksen vähentämisen Itämeren alueella.  Yhtä lailla hän ohitti kaikki Venäjän ja lännen suhteiden parantamiseen tähtäävät aloitteet, jotka voisivat johtaa sitä vastaan suunnattujen talouspakotteiden purkamiseen.

Hiukan puheen vaikuttavuutta söi se, ettei puhuja itse ollut täydessä vireessä. Putin takelteli paikka paikoin aika pahastikin, joutui hörppäämään toistuvasti vesilasistaan ja selvittämään kurkkuaan. Tämän vuoksi puheen kuluessa esitettyjen videoiden tarjoamat hengähdystauot näyttivät tulleen todella tarpeeseen. Mutta jaksoi hän sentään loppuun saakka, ja eiköhän se riitä seuraavan kuusivuotiskauden lunastamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Putin on jo vanha mies. Ja maailman rikkaimpia. Hänellä on sama syndrooma kuin Nokian johdolla oli 15 vuotta sitten. Motivaatio kadonnut. Asenne on EVVK.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Putin lähestyy vaarallista rajaa. Rosstatin mukaan venäläisten naisten elinajanodote syntymästä oli viime vuonna 77,1 vuotta, kun taas miesten vastaava oli 66,5 vuotta. Elinajanodote on noussut merkittävästi 1990-luvun jälkipuoliskolta, jolloin esimerkiksi miesten elinajanodote oli useana vuonna selvästi alle 60 vuotta. Olisiko presidentillä hiukan paremmat elinolot ja näin voisi elää vähän pidempään kuin mitä tilasto kertoo.
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Yleisö yritti parhaansa mukaan pysyä hereillä ja teeskennellä kuuntelevansa tarkkaavaisesti puhujaa."

Sama vaikutelma tuli minullekin tuosta Putinin puheen osiosta kun katselin edustajien ilmeitä ja heidän laimeita taputuksiaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Tämän jälkeen ei enää tarvitse kysellä, kuinka Putin aikoo johtaa maataan tästä eteenpäin."

Kun tässä vieressä olemme, tämä antaa näkökulmaa myös suomalaiseen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen keskusteluun, analyysiin, johtopäätöksiin ja toimenpiteisiin. Taidamme elää Suomessa etsikkoaikaa näissä asioissa. Toivottavasti emme hukkaa aikaa ja tilaisuutta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Perusviestinä oli se, että hänellä ovat käytettävissään isommat pyssyt kuin kenelläkään muulla."

Voi vain kuvitella, ketkä rapakon takana saavat tuosta vettä myllyynsä. Ja siellä kun teknologiaa ja rahaa riittää varustautumiseen, niin tavaraa siellä syntyy. Jossain vaiheessahan oli jo merkkejä siitä, että USA:ssa mannertenvälisten ydinohjusten ja muiden ydinaseiden rooli ja merkitys oli jo pienenemässä, mutta tuskin enää.

Eli niin kuin totesit varustautumisen kierre on taas "hyvässä" alussa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Eräässä suhteessa Putinin linjaus on hyvin looginen.

Putinhan lähti alun perin kehittämään Venäjästä ennen kaikkea kasvavien öljytulojen turvin kasvavaa autoritaarisesti johdettua euraasialaista suurvaltaa, joka kykenisi houkuttelemaan resursseineen myös länsimaiset yritykset ja rahoittajat yhteistyöhön kanssaan ja jonka voimavarat riittäisivät tasavertaisen aseman saavuttamiseen Yhdysvaltojen kanssa.

Todellisuudessa Venäjästä on tullut Putinin johdolla eristynyt ja sisäänpäinkääntynyt yhteiskunta, jonka tärkeimmiksi liittolaisiksi on jäänyt sekalainen joukko Nicolas Maduron, Bashar al Assadin ja Kim Jong-unin kaltaisia muun maailman hylkimiä autokraatteja. Maailman energiamarkkinoiden muututtua Venäjä jää yhä enemmän jälkeen muun maailman taloudellisesta kehityksestä, eivätkä Venäjän kotitekoiset tutkimuslaitokset voi pysyä keskenään entistä tiiviimmin verkottuvan ja volyymiltaan nopeasti kasvavan muun maailman tieteellisen kehityksen tahdissa. Myös Venäjän konventionaalisten asevoimien on vaikea sekä demografisten että taloudellisten rajoitteiden vuoksi ylläpitää sellaista iskuvoimaa, jota maan johdon imperiaaliset ambitiot edellyttäisivät.

Putin tietää olevansa uppoavan laivan johdossa, ja hän pelkää oman asemansa joutuvan uhatuksi sitä pahemmin mitä laajemmin totuus valkenee venäläisten keskuudessa. Siksi hän on nyt joutunut ottamaan käyttöön viimeisen korttinsa eli keskittämään maan parhaat voimavarat uusien asejärjestelmien kehittelyyn. Niiden turvin Putin uhkaa voivansa levittää kuolemaa mihin päin maailmaa tahansa kostoksi hänen asemaansa puuttumisesta.

Strategia toistaa laajemmassa mittakaavassa melko täsmälleen saman menettelytavan kuin mihin Kim Jong-un on nahkansa pelastamiseksi turvautunut Pohjois-Koreassa. Myös toden ja teatterin yhdistelmä on samankaltainen molempien miesten kohdalla. Maailman tulevan kehityksen kannalta tämä on äärimmäisen vaarallista ja suursodalta vältyttäessäkin erittäin haitallista.

Putin on valinnut itsensä Venäjän presidentinvaalien voittajaksi vahvan maan vahva presidentti -tunnuksella. Todellisuudessa edessä on voimien väistämätön ehtyminen molemmilla tasoilla. Minusta sekä muu maailma että venäläiset itse ansaitsisivat parempaa kuin sen mitä Putin on nyt meille tarjoamassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heräsi myös kysymys siitä, mitä Putinin jälkeen tulee. Millainen johto maalle valitaan. Löytyykö uusia putinisteja jatkoon?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Erittäin aiheellinen kysymys, johon on vain yksi jatkokysymys:
Minkälaisessa kunnossa maa on sinä päivänä, jona väistämätön vaihto tulee?

Putin puhui "ratkaisevasta ajankohdasta" ja ratkaisevista vuosista, tarkoittaen jatkokauttaan 2018-2024. Todellisuudessa ratkaisevia vuosia olivat vuodet 2000-2008, jolloin peli jo pelattiin.

Mutta ydin on se, että Putin (ja hänen joukkueensa) on pakkoraossa: hän ei voi muuta kuin jatkaa katkeraan loppuun asti. Onko "loppu" milloin? Vuonna 2024 vai 2030? eller hur..

Tämä on valta- ja voimapoliittinen pyramidi, joka pysyy pystyssä joskin yhä uhkaavammin hoippuen, vain yhden asian, yhden miehen, yhden taivaskepin varassa.. ja se on VVP. Kun häntä ei ole, ei ole myöskään tätä pyramidia, on vain taistelukenttä, jossa hobbesilainen perintökamppailu, kostonkierre, avoin vallankaappauskenttä..

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #10

Venäjän maaliskuun presidentinvaaleissa on kahdeksan ehdokasta, sama määrä kuin Suomen vastaavassa tammikuussa. En ole kuullut, että suomalaisessa mediassa, puhumattakaan venäläisestä, olisi Sauli Niinistöä (SVN) kutsuttu ylivoimansa takia diktaattoriksi?

Muuten olen sitä mieltä, että Venäjä säilyy, oli rauha tai sota, Suomi ei.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

En tiedä löytyykö uusia putinisteja, mutta joskus kysyy itseltään onko mahdollisesti Rosneftin pää Igor Shetshin matkalla maan tosiasialliseksi johtajaksi samalla kun Putin muuntuu ikääntymisensä myötä enemmän muodolliseksi valtionpäämieheksi.

Joskus voi taas nähdä painajaisia Putinin lemmikin Ramzan Kadyrovin kaltaisen miehen noususta maan diktaattoriksi. Siinä Venäjä saisi oman Dutertensa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Antti Kasvio kirjoittaa: " Kaikki muut tarpeet tulevat jäämään toissijaisiksi Kremlin pyrkiessä pitämään Venäjän hinnalla millä hyvänsä mukana maailmanlaajuisessa varustelukierteessä, jonka se itse on juuri pyöräyttänyt pitkän – ja äärimmäisen vaarallisen - askeleen eteenpäin."

Suomen Pankki, Bofit, Venäjän 2017 budjetista, 25.1.2018: "Puolustusmenot vähenivät noin 4 % (pudotus on peräti neljäsosa, jos vuoden 2016 menoihin lasketaan mukaan em. OPK-summa."

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

SUOMEN PANKKI, BOFIT Viikkokatsaus/BOFIT Weekly 2018/09, Venäjä 1.3.2018

"Vuonna 2017 federaatiobudjetin vauhdikkaan tulojen nousun ohella (+18 %) valtion sosiaalirahastoihin suoraan menevät verotulot lisääntyivät 8 % kasvettuaan jo vuonna 2016 nopeasti. Inflaatio oli alle 4 %. Rahastojen federaatiolta saamat varojensiirrot nousivat paljon vuoden tauon jälkeen. Sosiaalirahastojen menot nousivat 6 %. Rahastojen jo vuonna 2016 supistunut vaje kääntyi hyvän tulokehityksen ja varojensiirtojen ansiosta pieneksi ylijäämäksi."

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä presidentti Putinin puhe kokonaisuudessaan venäjäksi ja englanniksi. Näin siksi, että totuudenmukaiselle uutisoinnille ja kirjoittamiselle annettaisiin mahdollisuus.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.y...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset