AnttiJuhaniKasvio

Unohtaisivat jo!

Suomalainen liikemies lähti ex-ministeri bulvaaninaan Ugandaan kauppaamaan suomalaista sotilaallista ja vakoilussa käytettävää teknologiaa. Hänet kuitenkin murhattiin hotellihuoneessaan jo ensimmäisenä yönä, ja matkakumppani saatettiin turvallisuuspalvelun kuulustelujen jälkeen ulos maasta.

Suomalaiset ovat olleet luonnollisesti kiinnostuneita sekä kuolemaan johtaneista tapahtumista että liikemiehen ja yritysten välisistä yhteyksistä.

Suomeen palannut ex-ministeri ei kuitenkaan katso matkansa kestävän julkisuutta. Myös pääministeri sanoo asian tulleen loppuunkäsitellyksi.

Ajatuksena ilmeisesti on, että liikemiehellä oli vain huonoa onnea eikä asia enää liikuta millään tavoin meitä suomalaisia. Riittää kun ugandalaiset hoitelevat asian tästä eteenpäin omaan tapaansa.

Tähänkö meidän on tyytyminen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tähän on tyytyminen ja pösilöt suomalaiset vieläpä äänestävät Sipilän uudelle jatkokaudelle.

Itse asiassa Suomen poliisi on melko lailla hampaaton ulkomailla tapahtuneen rikoksen suhteen. Paitsi että kukaan suomalainen ei julkisuuden tietojen mukaan ole edes syyllistynyt mihinkään rikokseen. Kaikki ovat uhreja.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kyllähän ex-ministeri tuollaisilla businessmatkoilla aina edustaa myös maataan, halusi tai ei. Matkan PR-hyötyjä luonnollisesti haalitaan myös omiin taskuihin; sikäli kuin niitä irtoaa.

Tällä kertaa ei Ugandasta bonuksia irronnut. Meni PR-tili pakkasen puolelle.

Suomalaisilla on oikeus tietää, mikä oli ex-ministerin todellinen rooli ja diili tuolla epäonnisella vienninedistämismatkalla.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Miksi meillä olisi oikeus tietää? Mihin tämä arviosi perustuu, lakiinko?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

On aina ongelmallista, kun jotain pitää salata. Salaisuuksilla on taipumus tulla päivänvaloon ennemmin tai myöhemmin. Se on jopa niiden ominaisuus.

Juha Hämäläinen

Minun on oltava eri mieltä Lindenin velvollisuudesta kertoa julkisuudessa matkastaan yhtään mitään.

Ihmisten uteliaisuus on kyltymätön, muttei se ole mikään syy sille, että olisi yksityishenkilön avauduttava liikematkastaan.

Jos Lindeniä on kuultava tai häntä epäillään jostain laittomuudesta niin asia kuuluu poliisille eikä someen. Ugandan viranomaiset ovat kuulleet Lindeniä eikä häntä ole pidätetty eikä syytetty mistään.

Myyntikonsulttina toiminut Teräsvuori on kuollut syistä, jotka eivät liity Lindeniin. Hän on joko käyttänyt aineita, elostellut tai joutunut muista syistä tapetuksi mikä on ikävää, mutta asiaa ei auta Lindenin tulo julkisuuteen. Häntä on taatusti kuultu muulla tavoin myös Suomessa.

Patria on ilmoittanut, ettei Lindenillä ollut mitään Patriaan liittyvää tehtävää Ugandassa.

Lindenin jahtaaminen on asiatonta. Jos kansaa suututtaa hänen sopeutumiseläkkeensä niin ei tätä pidä sotkea Lindenin matkaan vaan valittaa asiasta etujen myöntäjälle eduskuntaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ex-ministerillä ei ole tietenkään mitään velvollisuutta kertoa matkoistaan julkisuuteen, mutta itsepintainen kieltäytyminen jättää paljon enemmän tilaa sekä aiheellisille että aiheettomille spekuloinneille kuin avoimuus - eli rehellisten vastausten antaminen asiallisiin kysymyksiin.

Valtion asiana on huolehtia siitä, että todennäköinen rikos selvitetään asianmukaisesti, Ugandan viranomaiset saavat täältä kaiken tarvitsemansa virka-avun, yritysten mahdollisiin väärinkäytöksiin puututaan ja että Suomen valtion maineella ei päästä ratsastamaan ihan miten hyvänsä maailmalla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tästä aiheesta on jo riittävän monta blogia ja nekin turhia.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Samaa mieltä. Mikään laki ei velvoita kertomaan matkasta. Ei myöskään sopeutumiseläke tee tilivelvolliseksi matkoistaan. Tai se, että on julkisuuden henkilö ja kuinka kauan ministeri on julkisuuden henkilö jäätyään pois politiikasta. Ehkä ei kuitenkaan koko loppuikäänsä ole julkisuuden henkilö.

Ugandan poliisi tutkii konsultin kuolinsyytä tai mahdollisesti rikosta. Jos Ugandan poliisi haluaa kuulustella Lindeniä, niin se pyytää virka-apua Suomen poliisilta. Sitä ihmeteltiin miksi Lindeniä ei pidätetty siellä Kampalassa. Ei tullut sitten mieleen, että valvontakameran nauhoissa häntä ei nähty menevän konsultin huoneeseen tai tulevan sieltä pois.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Lindenin tapa on esiintyä entisenä ministerinä ja käyttää vanhoja meriittejä hyväkseen yksityisten liiketoimien edistämiseksi. Tässä ei olisi mitään pahaa, mutta mukana on ollut myös virheellisiä tietoja näistä ansioista ja asemista. No, tilaisuus tekee varkaan.

Ongelma on siinä, että Linden esiintyy Suomen entisenä ministerinä tasan niin kauan, kuin uskoo siitä olevan itselleen hyötyä. Hän muuttuu yksityishenkilöksi, jolla ei ole mitään velvollisuutta kertoa tekemisistään jouduttuaan hankalaan tilanteeseen, johon liittyy vieläpä henkirikos.

Juha Hämäläinen

Mistä me tiedämme mitä hän on kertonut poliisille, omaisille ja hallituksen edustajille. Muille ei asia kuulu juuri nyt ainakaan. Hän voi vaieta mm omien päämiestensä tai murhatun omaisten takia.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Tilanne on siinä määrin mielenkiintoinen ja herkullinen, että median mielenkiinto ei lopu heittelemällä ahdistelusyytöksiä ja uhriutumalla. Jos vielä tutkivia journalisteja löytyy, on varmaa, ettei asia ole loppuunkäsitelty edes Lindenin osalta, Patriasta puhumattakaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

On kai hyvä muistaa mikä on asioiden tärkeysjärjestys.

Henkirikos on aina vakava asia ja iso tragedia menehtyneen omaisille. Siksi me suomalaiset koemme velvollisuudeksemme seurata, että tällaisen mahdollisesti tapahduttua asia tulee kunnolla selvitetyksi riippumatta siitä, missä päin maailmaa maanmiehellemme näin tapahtuu.

Tahriintuuko tässä prosessissa jonkun yksilön, poliitikon tai yrityksen imago tai ei - tai voidaanko sitä mahdollisesti käyttää tällaisiin tarkoituksiin - on toissijaista pääasiaan verrattuna.

Juha Hämäläinen

Käsityksesi on hyvin some-henkinen. Miten meille kuuluu kuolemansyyn tutkiminen. Ja on outoa väittää, että meidän uteliaisuutemme auttaa selvittämään murhan ja siksi siinä ei väliä, jos asiaan syyttömän maine pilataan ja elämää häiritään.

Väittämäsi on täysin kestämätön ja järjen vastainen.

Kuolemaa selvittää poliisi eikä kansa. On täysin mahdollista, että herra Teräsvuori on vetänyt aineita ja kuollut niihin. Oletko edes miettinyt, etteivät Teräsvuoren omaiset ehkä halua julkisuutta asian yksityiskohdille. Sinun logiikallasi heistäkään ei pidä välittää. Rahvas kun riehuu ja haluaa tietää niin millään ei väliä.

Palaan vielä siihen, että me emme tiedä miten Lindeniä ovat poliisi ja muut osapuolet kuulleet. Eikä kuolemaan liittyvät tiedot edes kuulu julkisuuteen tässä vaiheessa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Demokraattiseen yhteiskuntaan on aina - siis myös ennen some-aikaa - kuulunut se, että kansalaiset seuraavat asioita, keskustelevat siitä mitä yhteiskunnassamme tapahtuu ja tarvittaessa arvostelevat päättäjien ja viranomaisten toimintaa.

Näkökulmasta riippuu, missä milloinkin nähdään raja demokraattisen julkisuuden ja rahvaan riehumisen välillä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tämä kaikki on sellaista, jota kutsutaan "sosiaalipornoksi". Aivan turhaa tonkimista. Ei tuollainen ole tutkivaa journalismia. Sellaista nyt ei ylipäätään Suomessa ole, syynä laiskat ja tyhmät toimittajat.

Poliisi tutkii, ja nimenomaan paikallinen ugandalainen poliisi. Asiasta kuullaan jos kuullaan. Ex-ministeriä ei tyhmyydestä saada jalkapuuhun.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kaiken huippu oli, että Sipilää moititaan kun meni sanomaan, että "asia on loppuun käsitelty". Suomessa ei tästä päätä mikään muu taho kuin media. Tuo lausunto oli suoranainen loukkaus ja provokaatio. Vähemmästäkin hallitukset kaatuvat.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ex-ministeriä ei saada tyhmyydestä jalkapuuhun. Hänhän näyttää arvioineen täysin rationaalisesti vaikenemisen haittojen jäävän pienemmiksi kuin matkan todellisen luonteen paljastumisesta aiheutuisi.

Aamun HS:n mukaan Ugandan poliisi ei ole vieläkään saanut kuolemantapauksen johdosta pidätettyjä kuulusteltavakseen. Suomen hallitus voi tietysti patistaa sikäläisiä viranomaisia tehostamaan tutkimuksiaan, mutta tässä tapauksessa hallitus ei ehkä pidä kovin suurta kiirettä.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Jossakin uutisessa kerrottiin, miten samassa kaupungissa joku toinenkin länsimaalainen mieshenkilö oli kuollut samanlaisissa olosuhteissa. Ettei vain siellä ole ostettu myrkyllistä huumetta, ja siinä koko tarinan selitys ja opetus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset