AnttiJuhaniKasvio

Trumpin presidenttiys - oire USA:n varsinaisista ongelmista?

Neljän päivän kuluttua Donald Trumpilla tulee täyteen ensimmäinen vuosi presidenttinä.

Kaikista miehen idioottimaisuuksista huolimatta vajaat neljäkymmentä prosenttia amerikkalaisista hyväksyy mielipidetutkimusten mukaan edelleen hänen toimintansa. Myös markkinat uskovat USA:n talouden kehittyvän positiivisesti hänen johdollaan, ovathan keskeiset osakeindeksit nousseet kolmisenkymmentä prosenttia vuoden sisällä.

Tämä kertoo siitä, ettei pääongelma ole Donald Trump vaan yhteiskunta, joka suostuu valitsemaan heikkolahjaisen ja rasistisen valehtelijan presidentikseen sekä myös elämään hänen johtonsa alaisuudessa. Maan poliittisessa kulttuurissa ja demokratian toimivuudessa on oltava jotakin hyvin pahasti vialla silloin kun näin tapahtuu.

Siksi maan ongelmat eivät ratkea vain pääsemällä mahdollisimman pian eroon Donald Trumpista. Ratkaisuun ei päästä myöskään etsimällä seuraavissa vaaleissa vaihtoehdoksi paljolti Trumpin kaltainen, mutta poliittisesti korrekti megajulkkis. Näinhän demokraatit ehkä tekevät ryhmittymällä Oprah Winfreyn taakse.

Jos Winfrey tai joku muu demokraattien valitsema ehdokas haluaa päästä presidentin virkaan, hänen on löydettävä taakseen riittävästi rahakkaita tukijoita ja voitettava myös keskeisten medioiden kannatus. Lisäksi hän joutuu luotaamaan tarkasti vallitsevaa mielipideilmastoa sekä valitsemaan ohjelmaansa opportunistisesti tavoitteet, joiden avulla hän pystyy napsimaan kannatusprosentteja päävastustajaltaan.

Samoin joutuvat tekemään republikaanipoliitikot, jos he haluavat päästä Donald Trumpin sijasta oman puolueensa presidenttiehdokkaaksi ja myös voittaa itse vaalin.

Siten uusikin presidentti tulee käytännössä ajamaan aggressiivisesti amerikkalaisen suuren rahan etuja, vaikkakaan ei ehkä niin öykkärimäisesti kuin Donald Trump vaatimattomine keinovalikoimineen tekee. Ero nykytilanteeseen koskee enemmän tyyliä kuin politiikan varsinaista sisältöä.

Syvällisempi muutos voi tapahtua vasta sen jälkeen, kun riittävän moni amerikkalainen herää havaitsemaan maansa tilan ja sen tuhoisat vaikutukset koko maailman kehittymiselle. Ja kun he ryhtyvät hahmottelemaan maalleen ja maailmalle parempaa, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta sekä vaativat politiikkojaankin toimimaan vastuullisemmin ja etsimään rohkeasti vaihtoehtoja nykykehitykselle. Tätä kautta ehkä kyetään uudistamaan vallitseva poliittinen kulttuuri ja puolueet niin, että jyvät karsiutuvat akanoista jo hyvissä ajoin valittaessa väkeä vaativiin luottamustehtäviin.

Aikaa muutosten aikaansaamiseen ei ole paljon, sillä kongressin välivaalit tulevat vajaan kymmenen kuukauden kuluttua ja seuraavien presidenttiehdokkaiden valintaan tähtäävä esivaalikierros alkaa pyöriä jo kahden vuoden kuluttua.

Toisaalta esimerkiksi Emmanuel Macronin nousu Ranskan presidentiksi osoittaa isojenkin siirtymien olevan mahdollisia lyhyen ajan sisällä, jos tilanne on otollinen ja riittävän taitava toimija osaa tarttua siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Myös markkinat uskovat USA:n talouden kehittyvän positiivisesti hänen johdollaan, ovathan keskeiset osakeindeksit nousseet kolmisenkymmentä prosenttia vuoden sisällä...

...Syvällisempi muutos voi tapahtua vasta sen jälkeen, kun riittävän moni amerikkalainen herää havaitsemaan maansa tilan ja sen tuhoisat vaikutukset koko maailman kehittymiselle."

Tosipaikan tullen kansakunnat ajattelevat omaa etuaan. USA on tästä hyvä esimerkki. Historia on kerta toisensa jälkeen osoittanut että sitoutuminen yhteiseen hyvään on epärealistinen odotusarvo.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Trumpin presidenttiys - oire USA:n varsinaisista ongelmista?"

Otsikosta samaa mieltä. Siksi viisaat amerikkalaiset äänestivät oikean miehen korjaamaan maan ongelmia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Markkinat varmaan reagoivat yleisen suhdannetilanteen lisäksi odotukseen siitä, että Trump ei saa juuri mitään läpi edelleenkään kongressissa ja senaatissa. Joten kun pressa käyttää aikansa harmittomaan twiittailuun, niin markkinat ovat kukonaskeleen lähempänä laissez-faire -tilannetta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaikesta median mätkinnästä huolimatta Trump tuntuu pysyvän presidenttinä. En erityisesti pidä hänen tyylistään, mutten usko että toinen kausi on lainkaan poislaskettua. Aika paljon muuttujia toki... Demokraatit ja monetkin muut tahot voisivat syyttää itseäänkin - vastareaktio oli melko selvästi tulossa, mutta sen voimakkuutta ei ymmärretty. Kaiken lisäksi "Trump-inho" on mennyt sen verran yli että iskee osin omaan nilkkaan jo... monesti oikeutettuakin, mutta kun se on vedetty niin paljon yli että voi käydä kuin vaaleissa kävi ja loppupeleissä Trump itse asiassa hyötyy ja pääsee toiselle kaudelle - etenkin mikäli talous toimii kuten nyt.

Trump oikeastaan/valitettavasti näyttää osaltaan miten helppoa kansanmassoja on liikutella edelleen. Turha kuvitella että Euroopan maat olisivat niin paljon erilaisia Suomi mukaan lukien. Jenkkien käytännössä kaksipuoluejärjestelmä vain osoittaa tilanteen paljon helpommin kuin Euroopan monipuoluejärjestelmät, joiden mureneminen viime aikoina osoittaa taas paljon muutakin. "Sivistyksen pintakerros" pyyhkiytyy vaikeina aikoina kohtuullisen helposti ja massojen hallinta on edelleen suhteellisen helppoa uhkakuvia ja omia ratkaisuja luomalla mediaa apuna käyttäen - Some tuonut uudet muuttujat toki, mutta pitkälti sitä samaa uudempana. Eikä niitä uhkakuviakaan pystyisi luomaan täysin ilman sitä, että niissä edes jokin osa olisi tottakin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Maltillisten rep- ja dem-ryhmien tulisi nyt löytää toisensa ja etsiä ne kompromissit, joiden turvin todellinen muutos saataisiin aikaan.

Näin kuitenkaan tuskin käy, vaan todellinen muutos tulee vasta nykyisen järjestelmän murtuessa.

Esim. jos petrodollari ts. dollarin reservistatus purkautuu,tällöin velaksi eläminen lopulta päättyy => sotilasmahti päättyy jne.

--

+ viimeisin osakekurssipiikki johtuu dollarin devalvoitumisesta ja siirtymisestä bondeista osakkeisiin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kun järjestelmä tuhoaa itse itsensä, sisäänpäin lämpenevä, ulkomailla ei aatteella vaan aseilla hyökkäävänä, Trumpin kaltainen on silloin sen sairauden koko kuva. Ei hän jaksa eikä hänellä ole mitään rakentavaa annettavana maalleen tai maailmalle. Vakavasti otettava politiikan hallitsija hän ei ole. Keulakuva kyllä, mutta maailman eri maat eivät usko hänen tapaansa hoitaa asioita kuntoon. Niinistö puhui siitä eilen, eli Yhdysvaltain järjestelmä ei vähästä kaadu, vaikka Trump johtajana ei ole onnistunut. Yhdysvaltain uskottavuus ei vain kestäisi sitä, että kansan vapailla vaaleilla valitsema presidentti syöstään vallasta turhan aikaisin. Loppu "huikealle neron uralle" odottaa kuitenkin loppuaan. Jo ennen neljän vuoden täyttymystä.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ihmisillä on monenlaisia mielipiteitä, lehtimiehetkin kuuluvat näihin mielipiteiden muokkaajiin. Tässä saksalainen esimerkki, ei ns. hyvää päivää näkyvissä. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180116220067191...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kieltämättä Der Spiegel on suhtautunut kertyvän kokemuksen myötä koko ajan kriittisemmin Trumpiin. Se on ymmärrettävääkin muun muassa siksi, että tuskin mikään muu media tarkistaa välittämiensä tietojensa todenperäisyyden niin perusteellisesti kuin tuo lehti tekee. Trumpin maailmassa puolestaan kaikki se on totta, mikä hänestä tuntuu siltä.

Toisaalta ei esimerkiksi The Economist ole suhtautunut Trumpiin juurikaan Der Spiegeliä helläkätisemmin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trump tekee joka päivä jotain, ei aina niin merkittävää maailmalle, mutta aivotoiminta ei lakkaa hänelläkään "laukkaamasta" kilpaa sivistyneen maailman kanssa. Millainen tämä mies todella on, en tiedä, näen vain sen mitä näytetään. Luen sen mitä eteeni suomennetaan, englantini kun on kehnon puoleista. Silti tuo hänen henkinen puolensa arveluttaa, kuten että täytyy käydä "häpäisemässä" se hotellihuone, jossa hän tiesi Barak Obamann olleen erään valtiovierailun aikana. Hän ei kuulemma pidä Obamasta. Tällaista "tietoa" on luettavissa Internet sivustoilta, totuudesta ei voi kuitenkaan olla 100 % varma. Viisainta lienee odottaa niitä tärkeitä poliittisia päätöksiä, ne kun ovat USA:n presidentin uskottavuuden mitta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

En olisi yhtä pessimistinen kuin Antti Kasvio. Edellinen, kaksi presidenttikautta istunut Barack Obama näytti, että myös afroamerikkalainen voi päästä Yhdysvaltain presidentiksi. Melkoinen muutos, kun vertaa vain neljäkymmentä vuotta aikaisemmin vallinneeseen rotuerotteluun maan eteläisissä osavaltioissa. Obama on laajalti sivistynyt ja edistyksellinen henkilö, vaikka ei ehkä kaikkia häneen ladattuja ylisuuria odotuksia täyttänytkään. Trumpin kauden jälkeen voi presidentiksi nousta taas toisenlainen henkilö ja jossain vaiheessa varmasti myös nainen, jolloin yksi lasikatto on taas rikottu. Se kyllä on totta, että pitkän poliittisen uran luoneiden ohella myös erilaiset julkisuuden henkilöt ovat nousseet entistä enemmän esiin presidenttiehdokkaina.

Se että Yhdysvaltain presidentit ja poliitikot ylipäätään olisivat vain rahamaailman juoksupoikia, on potaskaa, jota tietyt piirit mielellään disinformaatiossaan levittävät. En halua uskoa arvostamani Antti Kasvion kuuluvan tuohon joukkoon.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

No en todellakaan ajattele olevan yhdentekevää, onko USA:n presidenttinä Obaman vai Trumpin kaltainen henkilö.

Pulmana vain on se melkoinen muutos, joka USAssa on tapahtunut viime vuosina ja jonka seurauksena Obaman kaltaisen henkilön pääsy presidentiksi tuskin enää onnistuisi.

Mahdollisena pidän nykyoloissa sellaisen sielultaan edistyksellisen presidentin valtaannousua, joka sukupuolestaan ja etnisestä taustastaan riippumatta kykenee keräämään taakseen riittävän määrän keskilinjan väkeä sekä republikaanien että demokraattien perinteisten kannattajien keskuudesta. Ja jolla on riittävästi tuoreutta ja henkilökohtaista karismaa myös vähäväkisten ihmisten houkuttelemiseksi ääniuurnille.

Rahan ison merkityksen tunnistaminen amerikkalaisessa politiikassa ei merkitse automaattisesti sitä, että pitäisi kaikkia poliitikkoja rahamaailman juoksupoikina/tyttöinä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kiitos palautteesta Antti. On totta, että amerikkalaisen alemman keskiluokan pettyminen oloonsa on vienyt politiikkaa oikealle ja populismiin. Kun tämä "hiljainen enemmistö" huomaa, ettei populismi ja altright ratkaise heidän ongelmiaan, virta voi taas kääntyä. Mahdollista saattaisi olla, että jopa Sandersin tyylinen vasemmistolainen ja jossain määrin populistinen poliitikko pääsisi presidentiksi.

Amerikkalaiselle huippupoliitikolle rikkaus on eduksi, mutta ei se sentään ole välttämättömyys, Obama oli tästä hyvä esimerkki. Myönnän toki, että talouselämällä on suuri vaikutus poliitikkojen päätöksiin. Joskus käy niin, että erityyppiset taloudelliset intressit joutuvat vastakkain, kuten juuri nyt Floridan kuvernöörin kieltäessä öljynporaukset Floridan rannikolla, koska turismi kärsisi siitä. Tällä kertaa matkailuteollisuus (ja samalla ympäristö) voitti mahtavan öljyteollisuuden.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tietysti yksi iso kysymys on se, mitä tapahtuu tai on jo tapahtunut 'middle Americalle'. Polarisaation myötä ihmisiä virtaa keskiluokasta sekä ylös että alas ja jäljelle jäävät kokevat olonsa entistä epävarmemmaksi.

George Clooneyn ohjaama Suburbicon maalaa hyvin elokuvamaisesti kuvan tuon luokan alkuvaiheista ja tarjoaa samalla allegorian siitä, miten luokka tuhoaa itseään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset