AnttiJuhaniKasvio

Suomen vuosi 2018

Suomen ensi vuoden kehityksen peruslinjat ovat melko hyvin ennustettavissa, jos mitään yllättävää ei tapahdu. Radikaaleihin toimintaympäristön muutoksiin ja kotimaisiin yllätyksiin kannattaa kuitenkin varautua.

Perusskenaario

Suomen väestönkasvu on hidastunut selvästi kuolleisuuden noustua syntyvyyttä suuremmaksi ja ulkomaisen muuttovoiton pienennyttyä. Suunta jatkuu ensi vuonna, jolloin väkimäärämme yltää vain hiukan yli 5,5 miljoonan - eli jää selvästi 2015 laaditun väestöennusteen ennakoimaa tasoa alhaisemmaksi.

Suomen talous kasvaa useimpien ennusteiden mukaisesti ensi vuonna runsaalla parilla prosentilla, jolloin jäämme vain hieman kymmenen vuoden takaisen huipputason alapuolelle. Kasvun ansiosta työttömyys laskee kahdeksan prosentin pintaan ja työllisyysaste voi nousta hieman yli 70 prosentin. Paljon riippuu kuitenkin siitä, miten hyvin avautuvat työpaikat saadaan täytetyiksi.

Nähtäväksi jää, onnistuuko Fortum Uniperin valtausyrityksessään, tuleeko ydinvoimalahankkeiden aikatauluihin uusia lykkäyksiä ja pääseekö Terrafame tavoitteisiinsa ensi vuoden aikana.

Yhteiskunnallista kehitystä sävyttävät ihmisten syvenevä jakautuminen voittajiin ja häviäjiin, vaikka tilastollisten erojen lisääntymistä hillitsee omaisuusarvojen ja yritysten voittojen kasvun tasaantuminen.

Sauli Niinistö ratkaisee presidentinvaalit jo tammikuussa. Vladimir Putinin pääsy uudelle virkakaudelle Venäjällä kaksi kuukautta myöhemmin on pelkkä muodollisuus. Siten jännittävimmiksi vaaleiksi lähialueellamme muodostuvat Ruotsin syksyiset valtiopäivävaalit. Ruotsidemokraatit säilyttänevät vaa’ankieliasemansa, mutta uuden hallituksen poliittista väriä on hyvin vaikea ennustaa.

Sipilän hallitus pysyy koossa ja pääministeri pitää paikkansa Keskustan puheenjohtajana, vaikka vaalien lähestyminen ja soten toteuttamiseen liittyvät kiemurat vaikeuttavat yhteistyötä ja Sinisiä ajaa paniikkiin tieto lähes varmasta kansanedustajauran päättymisestä. Toisaalta ehkä juuri siksi puolueen väki haluaa välttää siltojen polttamista yhteistyökumppanien kanssa. Lisäksi halutaan olla mukana vaalibudjetin laadinnassa.

Epävarmuustekijöitä

Vaikka maailmantalouden odotetaan kasvavan ensi vuonna melko normaalia vauhtia, kehitys voi kääntyä oleellisesti huonompaankin suuntaan. Osakekurssit voivat kääntyä laskuun, korot voivat nousta ennustettua nopeammin, Kiinan velkaantuminen ei välttämättä pysähdy hallitusti ja USA ja Kiina voivat ajatua kauppasotaan keskenään. Uusi taantuma muuttaisi välittömästi myös Suomen kasvunäkymät ennakoitua heikommiksi.

Näkymiä varjostaa vaara kansainvälisen jännityksen kiristymisestä ja uusien konfliktien puhkeamisesta. Jos Pohjois-Korean diktaattoria ei haluta päästää uhkaamaan ydinaseillaan Yhdysvaltoja, hänen hankkeensa on käytännössä pysäytettävä ensi vuonna. Siten melkein mitä tahansa voi tapahtua Korean niemimaalla, ja tapahtumat siellä ajavat herkästi suurvallat vastakkain keskenään.

Yhteentörmäyksiä voi syntyä myös Persianlahden alueella ja Lähi-Idässä. Venäjällä voi olla pahat mielessään Ukrainassa ja tämeren alueella. Missä tahansa – Suomi mukaanluettuna – voi tapahtua uusia terrori-iskuja, ja jyrkät yhteiskunnalliset vastakkaisuudet voivat purkautua joissakin maissa kasvaviksi sisäisiksi levottomuuksiksi. Myös Venäjällä on paljon patoutunutta tyytymättömyyttä, ja siksi Suomi voi joutua ensi vuonna ottamaan vastaan kasvavan määrän vainoa pakenevia ihmisiä.

Kaikkeen on varauduttava

Minkä tahansa yksittäisen riskin laukeamistodennäköisyyksiä ensi vuoden aikana voidaan pitää melko pieninä, mutta kokonaistulokseksi jää eteneminen kohti entistä epävarmempia aikoja. Siksi yhteiskunnan kannattaa varautua selviämismahdollisuuksiensa säilyttämiseen silloinkin, kun kaikki ei suju ennakoidusti. Tämä koskee myös Suomen puolustusvalmiuden ja sotilaallisen yhteistyön kehittämistä.

Asioiden mennessä ennakoidusti ongelmaksi jää se, että nykyinen kehitysuramme ei täytä alkuunkaan kestävän kehityksen vaatimuksia. Omilla valinnoillamme voimme toki yrittää korjata tilannetta, ja kansalaisina voimme pyrkiä ohjaamaan yhteiskunnan kokonaiskehitystä edes jossakin vaiheessa paremmin sopusointuun luonnollisten perustojensa kanssa. Sivilisaatiomme selviämisen kannalta vuosi 2018 ei ole vielä ratkaiseva, mutta sen jälkeen tulevat alkavat kohta jo olla sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kasvio on seurannut ja aika ajoin kirjoittanut Trumpin tekemisistä. Ehkäpä linkin teksti on Kasviolle mielenkiintoinen:

https://www.the-american-interest.com/2017/12/31/t...

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Minäkin ihmettelin, että oliko Kasviolta unohtunut "pakollisiin kuvioihin" kuuluva Trumpin kykyjen analyysi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista ja erityisesti vinkistä Adam Garfinklen analyysiin, joka oli vuosi sitten ja on edelleen todella poikkeuksellisen osuva.

En katsonut Trumpin kykyjen laajemman analyysin kuuluvan asiaan blogissa, jonka aiheena oli oman maamme ensi vuoden näkymien pohdinta.

Mutta toki hänen kykyjensä rajallisuus maailman johtavan supervallan päämiehenä on yksi isoimmista epävarmuustekijöistä myös meille, vaikkei pitäisikään USA:n ajautumista sotilaalliseen konfliktiin vielä ennen maan marraskuisia välivaaleja aivan yhtä todennäköisenä kuin Garfinkle tekee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset