AnttiJuhaniKasvio

Tuhlaajapojan logiikkaa

Viime maanantaina maailman meteorologinen organisaatio ja päivää myöhemmin YK:n ympäristöjärjestö julkaisivat tuoreimmat ilmastoraporttinsa. Molemmat sisälsivät suoranaisen hätähuudon siitä, että nykyiset päästöjen vähentämistä koskevat sitoumukset eivät riitä pelastamaan maailmaa katastrofaalisiin mittasuhteisiin etenevältä ilmaston lämpenemiseltä. Eli jos haluamme säästää itsemme ja jälkeläisemme odotettavissa olevilta kärsimyksiltä, kaikki keinot päästöjen vähentämiseksi on otettava käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Samaan aikaan Fortum käy aktiivista julkisuuskampanjaa omituisen Uniper-kauppansa perustelemiseksi. Kaupan ongelma on se, että nimellisesti puhtaan energian edistäjäksi ilmoittautunut suomalainen valtionenemmistöinen energiayhtiö on sitomassa varansa fossiilisen energiantuotannon jättiläisen ostamiseen.

Fortumilta tai sen valtio-omistajalta on ollut huomattavan vaikea saada järkeenkäypiä perusteluja kaavaillulle liiketoimelle. Se kuitenkin on luettavissa, että yhtiön strategia jakautuu kahteen vaiheeseen. Ensi vaiheessa tavoitteena on yhtiön kassavirran maksimointi – mikä yhtiön logiikan mukaan toteutuu seuraavien vuosikymmenten aikana parhaiten fossiilisen energiantuotannon avulla –, ja näin hankittuja resursseja on tarkoitus käyttää aikanaan aste asteelta laajemmin vähäpäästöisen ja uusiutuvan energiantuotannon kehittämiseen.

Mika Lintilä omistajaohjausministerinä ja Pekka Lundmark Fortumin johtajana pyrkivät siis toteuttamaan nykyajan tuhlaajapojan logiikkaa. Nuorena halutaan piehtaroida synnissä olan takaa niin, että vanhana voi sitten tehdä kunnon parannuksen.

Asia voisi hymyilyttääkin, mutta hymy hyytyy toiminnan seurauksia arvioitaessa. Harva ammattimainen rikollisorganisaatio kykenee aiheuttamaan niin suuren määrän inhimillistä kärsimystä kuin Fortumin välinpitämättömyys maailman suurimpia tulevaisuuden haasteita kohtaan uhkaa aiheuttaa.  Me suomalaiset joudumme myös kärsimään huomattavan omistaja-arvon menetyksen siinä vaiheessa, kun Euroopassa joudutaan toden teolla nopeuttamaan irtautumista fossiilisista polttoaineista. Eikä siinä ole kyse vuosikymmenistä, vaan asiaa pohditaan parhaillaan Saksan hallitusneuvotteluissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Vertaus Fortumista, Lintilästä ja Lundmarkista tuhlaajapoikina on oikein hyvä.

Vakavaksi vetää se, että Fortumille ei välttämättä löydy mistään sitä armahtavaa isää,
joka Raamatun vertauksessa lopulta pelastaa harharetkiltään palaavan tuhlaajan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ydinvoima on ilmiselvä ratkaisu, mitä vihreät ovat parhaansa mukaan jarruttaneet. Suomessa pitäisi olla kaksikymmentä venäläistä ydinvoimalaa, niin voisimme merikaapelilla toimittaa sähköä Saksaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Fortumilta tai sen valtio-omistajalta on ollut huomattavan vaikea saada järkeenkäypiä perusteluja kaavaillulle liiketoimelle".
Eikös johto yleensä palkita ruhtinaallisesti isosta kaupasta ennen kuin sen järkevyys tai kannattavuus on selvinnyt ? Palkkiota ei kai koskaan ole peritty takaisin, vaikka olisi osoittautunut, että vetelään käsi lyötiin ?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tämän kaupan moraali - siis sen puute - on selviö jo nyt, mutta liiketoimen kannattavuuden voimme tietää vasta tulevaisuudessa.

E.ON:n ja Fortumin suhde tuntuu kuitenkin rakentuvan samalla tavoin kuin Nokian ja Microsoftin suhde neljä vuotta sitten. Tuolloin Nokia onnistui myymään sittemmin Microsoftin käsiin sulaneen kännykkäbisneksen runsaalla 5,4 miljardilla eurolla. Nyt E.ON näyttää löytäneen samanlaisen ostajan Fortumista.

Kauppalehti kertoo E.ON:n hallituksen puheenjohtajan hermostuneen Uniperin johdon kauppaan kohdistamasta kritiikistä. Ärtymys on ymmärrettävää: jos kerran E.ON on pääsemässä irti ongelmakimpustaan hyvään hintaan, se ei halua minkään tahon kyseenalaistavan sovitun kaupan toteutumista.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Fortumilla on salainen strategia, joka perustuu siihen, että virallisten ennusteiden mukaan maakaasu ja öljy loppuvat 2050-luvulla. Miten sitten Saksassa sähköä tehdään, kun ydinvoimalaitokset on romutettu? Fortumin realistit ovat arivoineet, että kivihiilellä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eiköhän vallitseva tulkinta ole pikemmin se, että ilmastonmuutoksen asettamien rajoitteiden vuoksi iso osa tunnetuista fossiilisista varannoista joudutaan jättämään käyttämättä. Ja koska kivihiili on fossiilisista polttoaineista haitallisin, siitä joudutaan luopumaan ensiksi, kun taas kaasua käytetään pisimpään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voihan se noin olla. Mutta silloin ei voikaan enää pelotella öljyhuipulla (Peak Oil) ja öljyn loppumisella tai edes sen hinnan karkaamisella tuotannon vähetessä. Ei ole montakaan vuotta, kun "kaikki" pelottelivat tuolla asialla. Nyt sitten pelotellaan toisella asialla, varmaan yhtä perättömästi nytkin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Melkolailla amebamainen on ilmastonmuutos kaikkinensa, juuri kun on saamassa otteen se muuttaa muotoansa.

Pelottavahan se ilmastonmuutos on ja se koskee kaikkia, vähän on sama tunne, joskus kun ei lapsia muuten saatu kuriin ja nuhteeseen, uhattiin kiven putoamisella taivaasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset