AnttiJuhaniKasvio

Värikäs päivä Washingtonissa

Eilen oli ilmeisen värikäs päivä Washingtonissa. Presidentti Donald Trumpin organisaation Venäjä-yhteyksiä tutkimaan määrätty erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti kanteet Paul Manafortia ja Richard Gates III:sta vastaan, ja George Papadopoulos tunnusti valehdelleensa FBI:lle. Medioiden mukaan presidentti seurasi tapahtumia raivoa puhkuen Valkoisen talon asuintilojen tv-vastaanottimista, ja avustajat joutuivat pitkin päivää tekemään tosissaan töitä estääkseen presidenttiä tekemästä mitään harkitsematonta.

Tuskin Trump kuitenkaan kykenee tälläkään kertaa pidättelemään tunteitaan kovin pitkään – tätä kirjoittaessani alkoi tulla varhaisaamun tviittejä asiasta. Potentiaalisesti asetelma on presidentille vaarallinen, sillä nyt nostetut syytteet ovat vasta alkua. Esimerkiksi venäläisiä kampanjan aikana tavanneet Jared Kushner ja Donald Trump Jr ovat ilmeisessä vaaravyöhykkeessä. Lisäksi kuka tahansa tutkinnan kohteiksi joutuneista voi päätyä kertomaan kaikki tietonsa viranomaisille, jolloin esiin voi tulla presidentin itsensä kannalta hyvinkin raskauttavaa informaatiota.

Presidentti voi pyrkiä irtautumaan kiipelistä ryhtymällä esimerkiksi Steven Bannonin neuvojen mukaisesti aggressiiviseen vastahyökkäykseen tai jopa yrittämällä erottaa erikoissyyttäjän. Myös republikaanien keskuudessa on kuitenkin sen verran suuttumusta Venäjän vaikuttamisyrityksiä kohtaan, että presidentin kaataessa tutkinnat kongressi ottaisi varmasti niiden jatkamisen omiin käsiinsä. Myös viraltapanomenettelyn käynnistäminen otettaisiin todennäköisesti vakavaan harkintaan.

Tehtäviin ratkaisuihin vaikuttaa paljon se, millaiseksi presidentin henkinen tila arvioidaan. Tässä suhteessa tilanne ei juuri nyt vaikuta kovinkaan hääviltä.

Sekin kannattaa ottaa huomioon, että kongressin välivaaleihin on ensi maanantaista tasan vuosi. Vielä muutama päivä sitten republikaanit saattoivat toivoa saavansa läpi havittelemansa suuren verouudistuksen, joka tukisi heidän valmistautumistaan vaaleihin. Nyt tuo uudistus jää kuitenkin täysin Venäjä-tutkintojen varjoon, ja joko ne tai presidentin viraltapanoprosessi hallitsevat todennäköisesti politiikan ilmatilaa aina välivaalien kynnykselle saakka.

Tätä on ikävä sanoa ääneen, mutta kai on pakko: koko asetelma muuttuisi hetkessä toiseksi, jos aseet alkaisivat puhua Korean niemimaalla. Sellainen näköala olisi kuitenkin niin hirvittävä, että on kaikki syy toivoa Valkoisen talon väen pystyvän edes tässä asiassa pitämään esimiehensä aisoissa niin kauan kuin on vielä tarpeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sinällään jo kokeneen Muellerin pyytäminen ja hänen suostuminen antoi viitteitä, että tosi on kysymyksessä ja epäilyksille Venäjän yrityksistä vaikuttaa vaaleihin runsaasti viitteitä. Facebookin viimeisin tiedonanto on varsin murskaava eli vaikutuksille altistui lähes puolet äänestysikäisistä (noin 120 miljoonaa). Onhan se mahdollista, että Trump on ollut ulkona kuin lumiukko vaikutuspyrkimyksistä, eikä ole tiennyt mitä organisaatiossa touhutaan. Mutta ei sekään mainetta mahtimaan presidenttinä paljon nosta. Kannatus kun viimeisissä mittauksissa oli alittanut entisen alatason. Se, että syviä epäilyjä ja syytteitä alkoi satelemaan näinkin nopeasti Muellerin putiikista, näyttää yllättäneen monet asiantuntijat.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Presidentti Martti Ahtisaari, Iltalehti 26.9.2017
"Ei Trumpin tarvinnut venäläisiä avukseen siinä. Yleinen tyytymättömyys oli demokraattiseen hallintoon Obaman aikana".

http://m.iltalehti.fi/politiikka/20170926220041991...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin ehkä ei olisi tarvinnut mutta kun apua tungettiin ovista ja ikkunoista eikä vaisto pelannut kun on vähän yksinkertainen. Sisustusmakukin on Putinilla ja Trumpilla samanlainen, raskasta kitsiä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eipä sitä presidentti Ahtisaari sen paremmin kuin kukaan muukaan kykene jälkikäteen arvioimaan, mikä oli minkäkin yksittäisen tekijän vaikutus vaalin lopputulokseen.

Sen kuitenkin tiedämme, että naapuriapua sekä tarjottiin että vastaanotettiin. Eikä sen vaikutus varmasti aivan mitättömäksi jäänyt.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Se minua on ihmetyttänyt, että miten Venäjä on voinut vaikuttaa. USA:ssa on vahva tiedustelupalvelu ja ehdokas on tiedetty. Luulisi, että tiedustelupalvelun seuranta on ollut tarkka.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #8

Kun omat koirat puree isäntäänsä sitä ei passipaikalla olevat muut metsämiehet huomaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trump on tottunut tekemään diilejä ja hän on siinä alaisilleen kävelevä esimerkki. Alaiset tulevat varmasti noudattamaan oppi-isänsä neuvoja ja jouduttuaan vaaravyöhykkeeseen tulevat myös tekemään diilejä. Se on arkipäivää oikeusjuttujen yhteydessä Amerikan mailla. Ulkopoliittinen avustaja George Papadopoulos taitaa olla ensimmäinen ”diilimies.”

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trump aloittaa perjantaina 12 pv kestävän Aasian reissun.Kotona on hirveä sotku ja kukaan ei voi ennalta arvata Muellerin seuraavaa pommia.Taitaa jäädä unet väliin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Niin....ja kyllähän tämä hieman vaikuttaa Suomenkin presidenttiehdokkaiden mittelöön. Lisäksi vielä Bannonin porukan vaikutuksia haluttaisiin kaivella koskien UKIP:n toimintaa ja Brexitiä.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/ukip...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Niin Manafort ja Gates jäivät kiinni vanhoista talousrikoksista, joilla ei ole mitään tekemistä Trumpin hallinnon kanssa.

Mielenkiintoisesti seuraava tutkinnan kohde on Podesta, joka oli todella iso tekijä demareissa ja Hillaryn kampanjassa. Katsotaanko jos saataisiin tuomioita niistä lahjoituksista jotka Hillaryn säätiö sai kun hän myi 20% jenkkien uraanista Venäjälle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kaikilla taitaa olla yhteys toisiinsa. Jopa Podestalla, joka on monessa liemessä keitetty "liikemies". Älä pelkää Parkkinen Trumpin puolesta, kyllä tämä vyyhti selviää ja Trump voi olla viaton pulmunen ja tietämätön, millaisia henkilöitä on tiimiinsä haalinut.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ennen kuin enempää länkytät tuota vanha virttä, jonka mukaan Hillary oli vastuussa siitä, että 20% jenkkien uraanista myytiin Venäjälle, niin suosittelen vakavasti, että luen tämän Snopes.comin fact checkauksen tuosta asiasta:

https://www.snopes.com/hillary-clinton-uranium-rus...

Republikaaninen media on jahdannut Clintoneita sitten Billyn presidenttiyden ja heidät on ainoastaan selvästi saatu kiinni Billyn sikarileikeistä. Väitän, että Clintoneista on hyvin vaikea saada todisteita siitä, että he ovat tehneet mitään rikollista, koska sitä on koettu viimeiset kaksi vuosikymmentä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kanne Manafortia vastaan koskee rikoksia, jotka ovat jatkuneet vuoteen 2017 asti. Muutenkin olet pari päivää jäljessä siitä, mitä kello oli lyönyt jo eilen:

https://www.nytimes.com/2017/10/30/opinion/manafor...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Paul Manafortilla on kolme eri passia. Vuonna 2017 hän on pyöriskellyt Meksikossa, Kiinassa ja Ecuadorissa mukanaan väärälle nimelle rekisteröity puhelin ja sähköpostiosoite. Kyproksella, tuolla venäläisten Cayman-saarella, hän on tuttu näky.

Melko huvittavia ovat Trumpin selitykset Papadopoulosin vaatimattomasta asemasta, kun hänet on kuitenkin lähetetty korkean tason tehtäviin Israeliin ja Venäjälle.

Saapa nähdä, joutuuko Trump hyökkäämään Uzbekistaniin kääntääkseen maailman huomion muualle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset