Värikäs päivä Washingtonissa

Eilen oli ilmeisen värikäs päivä Washingtonissa. Presidentti Donald Trumpin organisaation Venäjä-yhteyksiä tutkimaan määrätty erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti kanteet Paul Manafortia ja Richard Gates III:sta vastaan, ja George Papadopoulos tunnusti valehdelleensa FBI:lle. Medioiden mukaan presidentti seurasi tapahtumia raivoa puhkuen Valkoisen talon asuintilojen tv-vastaanottimista, ja avustajat joutuivat pitkin päivää tekemään tosissaan töitä estääkseen presidenttiä tekemästä mitään harkitsematonta.

Tuskin Trump kuitenkaan kykenee tälläkään kertaa pidättelemään tunteitaan kovin pitkään – tätä kirjoittaessani alkoi tulla varhaisaamun tviittejä asiasta. Potentiaalisesti asetelma on presidentille vaarallinen, sillä nyt nostetut syytteet ovat vasta alkua. Esimerkiksi venäläisiä kampanjan aikana tavanneet Jared Kushner ja Donald Trump Jr ovat ilmeisessä vaaravyöhykkeessä. Lisäksi kuka tahansa tutkinnan kohteiksi joutuneista voi päätyä kertomaan kaikki tietonsa viranomaisille, jolloin esiin voi tulla presidentin itsensä kannalta hyvinkin raskauttavaa informaatiota.

Presidentti voi pyrkiä irtautumaan kiipelistä ryhtymällä esimerkiksi Steven Bannonin neuvojen mukaisesti aggressiiviseen vastahyökkäykseen tai jopa yrittämällä erottaa erikoissyyttäjän. Myös republikaanien keskuudessa on kuitenkin sen verran suuttumusta Venäjän vaikuttamisyrityksiä kohtaan, että presidentin kaataessa tutkinnat kongressi ottaisi varmasti niiden jatkamisen omiin käsiinsä. Myös viraltapanomenettelyn käynnistäminen otettaisiin todennäköisesti vakavaan harkintaan.

Tehtäviin ratkaisuihin vaikuttaa paljon se, millaiseksi presidentin henkinen tila arvioidaan. Tässä suhteessa tilanne ei juuri nyt vaikuta kovinkaan hääviltä.

Sekin kannattaa ottaa huomioon, että kongressin välivaaleihin on ensi maanantaista tasan vuosi. Vielä muutama päivä sitten republikaanit saattoivat toivoa saavansa läpi havittelemansa suuren verouudistuksen, joka tukisi heidän valmistautumistaan vaaleihin. Nyt tuo uudistus jää kuitenkin täysin Venäjä-tutkintojen varjoon, ja joko ne tai presidentin viraltapanoprosessi hallitsevat todennäköisesti politiikan ilmatilaa aina välivaalien kynnykselle saakka.

Tätä on ikävä sanoa ääneen, mutta kai on pakko: koko asetelma muuttuisi hetkessä toiseksi, jos aseet alkaisivat puhua Korean niemimaalla. Sellainen näköala olisi kuitenkin niin hirvittävä, että on kaikki syy toivoa Valkoisen talon väen pystyvän edes tässä asiassa pitämään esimiehensä aisoissa niin kauan kuin on vielä tarpeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu