AnttiJuhaniKasvio

Fortumin kauppa ulkopuolisin silmin

  • Fortumin kauppa ulkopuolisin silmin

Katsoin hieman, miten Fortumin Uniper-kaupasta on kirjoitettu Saksassa.

Päällimmäisenä on ihmetys Fortumin tiedottamisen epäloogisuudesta. Yhtiön vakuuttaa olevansa tekemässä vain finanssisijoitusta ostamalla E.ON:ltä sen omistamat vajaat 47 prosenttia Uniperin osakkeista, mutta samalla yhtiö on tarjoutunut ostamaan loputkin yhtiön osakkeista reilulla 22 euron hinnalla.

Toinen ihmetys liittyy siihen, mitä Fortum aikoo hankinnallaan tehdä. Yhtiö vakuuttaa sitoutuvansa Uniperin ja sen kaikkien liiketoimintojen pitkäjänteiseen kehittämiseen, mutta samalla yhtiö on ilmoittanut keskittyvänsä puhtaaseen energiaan. Jos julkilausuttu strateginen linjaus pitää paikkansa, odotettavissa on Uniperin pilkkominen myymällä ainakin yhtiön hiilivoimalat – sikäli kuin kiinnostuneita ostajia löytyy, mikä voi olla hiukan kyseenalaista uusimpia laitoksia lukuunottamatta.

Sekä Fortumilla että Uniperilla on paljon liiketoimintoja Venäjällä, minkä vuoksi Fortumin voisi kuvitella havittelevan synergiaetuja niiden välillä. Analyytikot ihmettelevät kuitenkin, miten tällaisia synergiaetuja voidaan tavoitella Fortumin tehdessä pelkkää finanssisjoitusta. Tuolloinhan Fortum ja Uniper jatkaisivat Venäjällä toistensa kilpailijoina kuten tähänkin saakka.

Kaikilla liiketoimilla on voittajansa ja häviäjänsä. E:ON on ilmeisen tyytyväinen kassaansa virtaaviin neljään miljardiin euroon ja mahdollisuuksiin päästä eroon Venäjä- ja hiiliriippuvuuksistaan. Tähän viittaa se, että yhtiö on sitoutunut maksamaan peräti 750 miljoonan euron sakon myynnin perumisesta.

Myös markkinat pitävät E:Onia voittajana kaupan julkistamisen jälkeisen kolmen yhtiön osakekurssikehityksen perusteella (ks. kuvio).

Toisena voittajatahona pidetään Uniperin muita osakkeenomistajia. Onhan Uniperin osakkeen arvo yli kaksinkertaistunut vuodessa yhtiöön kohdistuneiden ostohuhujen siivittämänä. Juuri nyt tilanne on erityisen mukava sen vuoksi, että osakkeenomistajat voivat kymmenen viikon ajan etsiä kaikessa rauhassa parasta mahdollista hintaa sijoitukselleen tarvitsematta pelätä kurssin putoamista alle 22 euron. Näin siksi, että Fortum on joka tapauksessa sitoutunut lunastamaan osakkeet juuri tuolla hinnalla.

Tämä selittänee todennäköisesti sen, että Uniperin osake maksaa tätä kirjoitettaessa peräti 24,28 euroa. Pudotus Fortumin tarjousikkunan sulkeuduttua lienee aika jyrkkä – sikäli kuin osakkeita jää tuolloin ylipäätään enää kaupattavaksi.

Eräs Uniperin arvon laskuun vaikuttava tekijä on sekä yhtiön toimivan johdon että sen keskeisten henkilöstöryhmien aito huoli yhtiön tulevaisuudesta. Vaikka tällä hetkellä sekä yhtiön tase että tuloskunto ovat hyviä, pelkona on tilanteen muuttuminen Fortumin tullessa yhtiön ohjaimiin ja sen liiketoimien pilkkoutuessa. Tätä täydentävät väistämättä vastaan tuleva pakko luopua kivihiilen käytöstä ja Venäjän liiketoimiin aina liittyvät riskit, jotka Fortumin myötä edelleen kasvavat.

Fortumin kaupoista on kirjoitettu myös Kremlin hallitsemissa medioissa kuten Sputnikissa ja Kommersantissa. Niiden näkökulmasta kyse on hienosta kaupasta, jonka odotetaan edesauttavan Venäjälle strategisestikin merkittävää Nordstream 2-hanketta.

Yhtenä Venäjän pulmana on kaasuputken yhdeksän miljardin suuruinen hintalappu. Tuollaisen rahan hankkiminen ei ole helppoa nykyoloissa kohtuullisin ehdoin sen paremmin Gazpromille kuin Venäjän hallituksellekaan, sillä summa edustaa yli puolta Venäjän kalliin öljyn vuosina keräämän vararahaston vielä jäljellä olevista varoista. Fortumilla sen sijaan on erittäin hyvät luottoluokitukset, joiden turvin se saa lainarahaa markkinoilta poikkeuksellisen edullisin ehdoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomalaisen valtionyhtiön alistuminen Venäjän käsikassaraksi on surullista. Poliitikot eivät tietenkään tunne vastuutaan tai Suomen ajautuminen syvemmälle Venäjän syleilyyn on heidän tavoitteensa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Saksan luopuminen ydinvoimasta on perustunut enemmän turvallisuus- kuin liiketalousnäkökohtiin. Viime aikoina myös ydinvoiman hintakehitys on edennyt päinvastaiseen suuntaan kuin vaihtoehtoisten tuotantotapojen.

Toki Saksan energiapolitiikalla on ollut omat ongelmansa, mutta se on nostanut Saksan Kiinan ohella eturintamaan tulevaisuuden energiaratkaisujen kehittämisessä. Energiapolitiikan jatko ratkeaa pitkälti tällä viikolla käynnistyvissä hallitusneuvotteluissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset