Rauhanpalkinto oikeaan osoitteeseen

Norjan Nobel-komitea on ilmoittanut tämän vuoden rauhanpalkinnon myöntämisestä ydinaseiden maailmanlaajuisen kieltämisen puolesta kampanjoivalle ICAN-järjestölle (ks. linkki). Palkinto osuu hyvin ajankohtaiseen osoitteeseen, ja toivottavasti se herättää mahdollisimman monet toimimaan edessämme olevan tuhon välttämiseksi.

Yhdysvallat kehitti ydinaseen toisen maailmansodan aikana, ja sen äärimmäinen tuhovoima kävi konkreettisesti ilmi Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen pommien myötä. Vain vähän myöhemmin Neuvostoliitto sai kehitettyä oman ydinaseensa. Pian molemmilla oli vastustajan moninkertaiseen totaaliseen tuhoamiseen yltävä arsenaali, joka on laukaistavissa yhdellä napin painalluksella.

Myöhemmin ydinasevaltojen joukkoon ovat liittyneet Iso-Britannia, Ranska, Kiina, Israel, Intia, Pakistan ja uusimpana Pohjois-Korea.

Käytännössä totaalinen ydinsota hävittäisi sivilisaatiomme, ja pahimmassa tapauksessa ydintalvi tuhoaa kaiken biologisen elämän maapallolta. Juuri valtavan tuhovoiman vuoksi moni luottaa siihen, että yksikään ydinasevalta ei koskaan uskalla turvautua ydinaseisiinsa. Todellisuudessa maailma on kuitenkin ollut useaan otteeseen ydinsodan partaalla virhehälytysten seurauksena. Eikä riskin tarvitse toteutua kuin kerran, kunnes olemme jo menettäneet pelin lopullisesti.

Eräs ydinaseiden käyttöönoton seuraus on ollut maailman maiden jakautuminen kahteen keskenään jyrkästi eriarvoiseen kastiin: niihin joilla on ydinase ja niihin joilla sitä ei ole. Ensinmainitut voivat ydinaseen tuomaan koskemattomuuteen luottaen ajaa etujaan hyvin häikäilemättä ydinaseettomien maiden kustannuksella, kuten Venäjän suorittama Krimin ottaminen Ukrainalta hyvin osoittaa.

Kaksi uutta kehityspiirettä on lisännyt viime aikoina huomattavasti ydintuhon vaaraa. Etenkin Venäjä on käyttänyt paljon resursseja tavanomaisen sodankäynnin tukena käytettävien taktisten ydinaseiden – kuten ydinkärjillä varustettujen tykistöammusten – kehittämiseen. Samaan aikaan ydinasevaltiot ovat osoittautuneet kyvyttömiksi estämään teknologian leviämistä uusiin maihin, mistä Pohjois-Korean onnistuneet ydinkokeet toimivat konkreettisena esimerkkinä.

Nykymenolla on vain ajan kysymys, milloin Etelä-Korea ja Japani katsovat välttämättömäksi hankkia oman ydinaseen suojakseen Pohjois-Korean uhkaa vasten. Akuutissa rahantarpeessa olevan Pohjois-Korean on puolestaan helpoin korjata taloustilannettaan myymällä ydinasetietämystä kenelle hyvänsä riittävän maksukykyiselle tarvitsijalle.

Olemme siten tulleet kollektiivisen itsemurhan partaalle. Ainoan ulospääsytien tarjoaa maailmanlaajuinen ydinaseriisunta, joka on kyettävä toteuttamaan ennen kuin yksikään nykyajan tohtori Outolempi tai ääliöpresidentti ennättää painaa laukaisunappia.

Ilman aktiivista kansalaisliikettä tällainen pelastusoperaatio ei voi onnistua. Suomalaisten ensimmäisenä tehtävänä on oman hallituksemme saaminen järkiinsä eli ydinaseriisunnan kannalle.

Kiitokset Norjan Nobel-komitealle – ja tietysti palkitulle järjestölle – herättelystä muistamaan, millaisen sytytyslangan päällä me nykyisin elämme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu