AnttiJuhaniKasvio

Mr. Paddock ja Mr. Hyde

Julkisuudessa on ihmetelty, mikä sai tähän saakka hyvin normaalia elävää viettäneen yli 60-vuotiaan Stephen Paddockin käynnistämään hirvittävän verilöylyn Las Vegasissa. Hänen kotiinsa suoritetussa etsinnässä toki löytyi lisää aseita ja räjähteitä niiden jatkoksi, joita oli hänen hotellihuoneessaan.

Hieman aiemmin etenkin venäläisissä medioissa levitettiin huhua, jonka mukaan syyllinen olisi ollut uusnatsina tunnettu noin kolmekymppinen Samuel Hyde. Huhut luonnollisesti vaimenivat nopeasti poliisin ilmoitettua hotellihuoneesta kuolleena löytyneen miehen henkilöllisyyden.

Tämä nostaa esiin kysymyksen siitä, onko asia sittenkään niin selvä kuin miltä se tällä hetkellä näyttää. Eli oliko Stephen Paddock rikoksen todellinen tekijä vai oliko hänet mahdollisesti lavastettu siksi?

Kaikkein aggressiivisimmilla äärioikeistolaisilla piiireillä voi hyvinkin olla halu synnyttää amerikkalaisessa yhteiskunnassa mahdollisimman paljon pelkoa ja epäjärjestystä niin, että sen oma rooli niiden lietsojana ei paljastu.

Eräs havainto joka tapauksessa on selvä. Jos ampuja olisi ollut muslimi – ja mahdollisesti vielä maahanmuuttajataustainen -, ei olettamuksia terroristisista motiiveista häivytettäisi taustalle niin nopeasti kuin nyt, kun tapahtuneesta epäillään keskiluokkaista valkoista miestä.

Tätä kirjoittaessani tietokoneeni näytölle putkahti Washington Postin uutissähke, jossa kerrotaan venäläisten levittäneen Facebookissa videota kiväärillä ampuvasta mustasta amerikkalaisnaisesta – WP:n mukaan ilmeisenä tarkoituksena vihan ja pelon lietsominen amerikkalaisten keskuudessa.

Amerikkalaisten kannattaa ilmeisesti juuri nyt olla aivan erityisen hereillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Veit sanat...
Tuota olen miettinyt itsekin. Vielä enemmän mietin, kun luin Paddockin veljen ja naapurien lausunnot - että surmaajaveli oli mitä tavallisin naapurin-Joe - että miten voi olla mahdollista.
Kaikki toki voi olla, mutta sittenkin.

Entäs miksi ISIS otti tuon kontolleen? No sille löytyy syitä. Kidnappaus ja pakotus? Mutta miksi tuolla naapurin-Joella oli aseita ja räjähteitä. Lienee syytä lopettaa arvailu tähän...

Tästä jutusta tuskin saamme tietää kaikkea koskaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eräs havainto joka tapauksessa on selvä. Jos ampuja olisi ollut muslimi – ja mahdollisesti vielä maahanmuuttajataustainen -, ei olettamuksia terroristisista motiiveista häivytettäisi taustalle niin nopeasti kuin nyt, kun tapahtuneesta epäillään keskiluokkaista valkoista miestä.

Tämä on tärkeä havainto.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

On käynnissä kova kilpailu siitä, kenen syyksi tämä saadaan laitettua. Vasemmalla ollaan jo aloitettu asekontrollirumba ja oikealla nautiskellaan siitä että ISIS otti kunnian teosta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oikeastaan tuo Turun puukotuskin taisi olla false flag eli joku nuori valkoihoinen oikeistoradikaali teki terrori-iskun ja käyttäen yleisön hämääntymistä hyödykseen laittoi puukon viattoman muslimipojan käteen. Kun nyt tarkemmin ajattelen niin näinhän sen täytyi olla.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Jos tuo kaikki oli hyvin järjestetty alusta alkaen, niin sitten se on myös hyvin salattu. Aina tulee mieleen "kuolleet Kennedyt" ja noiden tapahtumien kysymysmerkit. Vieläkin epäillään, että totuus ei ole tullut ilmi, vaan ihmisiä on johdettu vahvasti harhaan.

Mutta viimeisin on nyt tuorein ja voi todella olla, että jos tämä oli järjestetty joukkosurma, myös "kuollut ampuja" on syytön. Todellinen ampuja naukkailee drinkkejään jossakin, niin julmaa kuin se onkin. Yhdysvalloilla on menossa oma eliitin välinen taistelu vallasta, rotuja unohtamatta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ehkä vain kannattaisi odottaa, mitä poliisi tiedottaa tutkimustensa aikana ja päätteeksi.

Sitä voi tietenkin ihmetellä, että mitkä ovat hotellin turvatoimet, kun sinne onnistuu kantamaan tuollaisen arsenaalin. Tai ehkä sitäkään ei tarvitse ihmetellä, kun Nevadan aselait ovat mitä ovat.

Terroristinen rikollisjärjestö yrittää tietenkin ottaa kunnian itselleen, kun tekijästä tuli vainaja. Tosin sekin kortti on hieman kulunut ja vaikea uskoa. Mutta ainahan voi yrittää herättää hämmennystä.

Jos tekijä kerran tappoi itsensä, niin edes poliisilla ei ollut mahdollisuuksia saada häntä hengissä kuulusteltavaksi. Tosin tuossa tilanteessa poliisikin varmaan olisi ensi sijassa pyrkinyt estämään häntä jatkamasta tekoaan ja vasta toissijaisesti toivonut, että hänet saataisiin vielä paikatuksi kuulustelukuntoon.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onhan se outoa, että miehellä on ensinnäkin 42 asetta, joista onnistunut 23 viemään hotellihuoneeseen. Ja vielä massatapahtuman viereen. Odotellaan tutkimuksia. Asehankinnat tehty todennäköisimmin kodin puolustamista varten. Kuten USA:ssa on tapana.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voisitko täsmentää, mikä tässä mielestäsi on outoa?

Ei aseen vieminen ole Yhdysvalloissa hotelliin sen vaikeampaa kuin Suomessakaan. Laitat vain pyssyn laukkuun ja buukkaat itsesi sisälle.

Suomessa onnistuu jopa aseen vieminen risteilyalukselle, joka taas Yhdysvalloissa on mahdotonta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Miksi täsmentäisin tuntemuksiani. Sinusta tässä ei ole mitään outoa. Kaksi erilaista tunnetta ja näkemystä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jossain uutisessa mainittiin että oli vienyt aseet hotelliin kymmenessä matkalaukussa, arvatenkin eri kerroilla koska oli asunut useita päiviä.

Spekulointien mukaan hotellien turvatoimia kiristetään, aselakeja ei.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jenkeissä voit ostaa esim. AR-15 rynnäkkökiväärin supermarketista ruokaostosten yhteydessä joissakin osavaltioissa, kantolupa on A4:nen josta joudut muutaman kohdan ruksittamaan ja laittamaan allekirjoituksen, koko prosessi kestää sen pari minuuttia ja olet onnellinen aseharrastaja.

Ei kymmenien aseiden omistaminen USA:ssa ole niin harvinaista että se menisi oudon piikkiin, TV-sarjassa jossa seuratiin Kanadan tullia, mies tuli jenkkien puolelta rajalle asunto-auton kanssa jossa oli sisällä 5-6 käsiasetta, muutama kivääri ja haulikoita, jokaiseen aseeseen satoja ammuksia, tullimies vilkaisi ne läpi ja toivotti hyvää matkaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista! Todennäköisintähän toki on se, että surmatyön tekijä on ties millä motiivein toiminut yksinäinen tekijä. Ehkä elämäänsä kyllästynyt Oslon joukkosurmaajan Breivikin tavoin empatiakyvytön ja ongelmallisen taustan omaava mies, joka halusi järjestää itselleen näyttävän lähdön välittämättä piirun vertaa muille aiheuttamastaan tuskasta.

Silti ennen tutkimusten lopettamista on välttämätöntä selvittää muutkin vaihtoehdot. Sekin kannattaa ottaa huomioon, että juuri tällaisia ihmisiä voidaan käyttää aseina, jos niin halutaan ja tarvittavat vaikuttamiskeinot ovat käytettävissä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Mahdollisesti tyyppi oli menttaalitapaus tai meni henkisesti kuilun reunan yli vanhemmalla iällä ja näki mahdollisuuden jättää jälkensä historiaan, tehdä itsestään kuolemattoman rumimmalla mahdollisella tavalla.

Tosin poliitikkoja ei ole paljoa painanut jos ovat antaneet luvan tehtaalle laskea jätöksensä vesistöön joka saastuttanut tuhansien ihmisten juomaveden aiheuttaen sairastumisia jopa kuolemia, miksi 59 kuolemaa painaisi vaa'assa yhtään enempää? Vaikka sitten ko. henkilö olisi lavastettu tekijäksi tai puhuttu siihen.

Hänellä kuitenkin näytti elämä olevan keskivertoa parempi, mikä saa hieman epäilemään että kyseessä voisi olla syntipukki jolla oli paljon aseita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainoastaan muslimien tekemät terrori-iskut halutaan lakaista maton alle eikä näiden syitä haluta analysoida ja vaikuttaa näiden jatkumiseen. Kukaan ei tule suojelemaan tämän valkoisen miehen mainetta ja taustaa eikä estä tekemästä johtopäätöksiä hänen mahdollisesta viiteryhmästään. Eurooppaan nyt muuttaa sen verran vähän punaniskoja ettei heidän mainettaan tarvitse suojella.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Onko Sinulla jotakin tilastollista näyttöä siitä, että uskonnollisiin tai etnisiin vähemmistöön kuuluvien väkivallantekojen motiiveja epäiltäisiin harvemmin terroristisiksi kuin valtaväestöön kuuluvien vastaavankaltaisten tekojen kohdalla?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eiköhön tässäkin taustat ja syyt pengota, vaikea niitä olisi peitellä. Oliko tällä valkoihoisella miehellä mitään agendaa, syytä joukkomurhaan? Kuuluiko hän joukkoon ja vastaavia sivullisten tappoja olisi odotettavissa? Muslimien terrorismi on järjestelmällistä ja keskusjohdettua, päämäärä on yleisesti tiedossa mutta silti se halutaan häivyttää muka yksittäistapausten taakse.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Juridisesti kiinnostavaa on, että juuri Nevadan lainsäädäntö määrittelee satunnaisten uhrien joukkotuhonnan terrorismiksi motiivista riippumatta. Viranomaiset eivät kuitenkaan käytä tuota sanaa, koska tekijä on kaksi lentokonetta omistanut valkoinen mies.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Mies hankkii suuren määrän aseita ja räjähteitä, kuljettaa osan niistä sviittiinsä, asentaa sinne kameroita nähdäkseen hotellikäytävälle, rikkoo pari panssarilasi-ikkunaa, tulittaa oven läpi poliisien lähestyessä ja lopuksi ampuu itsensä. Huoneistosta ei löydy muita eikä siellä ole ylimääräisiä poistumisteitä. Verilöylyn aikana tulitus on tiivistä, mutta videot eivät anna viitteitä useamman aseen samanaikaisesta tulituksesta. Ilmiselvästi rikoksella on siis ollut vain yksi tekijä, jota ei enää saada tuomiolle.

Mutta jos mies ei ole saanut mitään erityistä sotilaallista koulutusta eikä hänen historiastaan löydy merkkejä systemaattisesta harjoittelusta, miten hän yhtäkkiä kykenee toteuttamaan näin ammattimaiselta vaikuttavan operaation? Miksi hänen piti rikkoa kaksi ikkunaa yhden sijasta, jos hän kerran toimi yksin? Vilkkaasti kansoitetun hotellin julkisivussa oleva panssarilasi ei rikkoudu yhdellä huitaisulla, äänettömästi ja huomiota herättämättä. Siten liiallinen hidastelu ikkunoiden kanssa olisi ’pahimmassa’ tapauksessa voinut vaarantaa operaation myöhempien vaiheiden suunnitelmanmukaisen toteutumisen.

Poliisi sai hälytyksen 10:08 ja tieto ampujan todennäköisestä eliminoimisesta annettiin 11:58. Entä jos ampujalla oli häneltä itseltään puuttuvalla kompetenssilla varustettu kumppani, joka auttoi valmistautumisessa, ehkä myös käytti toista ampuma-aukkoa ja ehti poistua paikalta tilanteen synnyttämää kaaosta hyväkseen käyttäen ennen kuin poliisit olivat ennättäneet edetä 32. kerrokseen asti?

Lähes varmaa on edelleen se, että ainakin itse tilanteessa mies on toiminut yksin. Silti toivon, että niin tapahtumapaikan jäljet kuin ampujan viime aikojen tekemiset ja kontaktit käydään läpi huolella ennen tutkimusten lopettamista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Asian somekäsittelyn synkin piirre on Googlen ja Facebookin osuus ampujan identiteetistä valehtelemiseen:

https://www.theguardian.com/us-news/2017/oct/02/la...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset