AnttiJuhaniKasvio

Valtioneuvoston uhkapeliä Fortumilla

Ymmärretäänkö Suomessa, millaista kauppaa valtionenemmistöinen Fortum oikein on tekemässä? Ostaessaan E.onilta vajaat 47 prosenttia Uniperin osakkeista Fortum joutuu tekemään ostotarjouksen lopuistakin yhtiön osakkeista. Käytännössä siis Uniper on siirtymässä Fortumin omistukseen ja määräysvaltaan.

Uniper on liikevaihdoltaan valtavan suuri yhtiö. Viime vuonna sen liikevaihto oli noin 67,3 miljardia euroa, josta noin 66,5 miljardia tuli lähinnä venäläisen maakaasun myynnistä eurooppalaisille ostajille. Vuotta aiemmin välityskaupan arvo oli yli 90 miljardia.

Mittasuhteiden hahmottamiseksi todettakoon, että Fortumin liikevaihto oli viime vuonna noin 3,6 miljardia. Samana vuonna Suomen valtion budjetti oli 54,4 miljardia euroa.

Venäjällä maakaasun tuotanto ja myynti on Kremliä lähellä olevan Gazpromin hallinnassa. Se päättää, minkä välikäsien kautta ja millä ehdoilla maakaasua myydään Eurooppaan. Tätä kautta yhtiö ja sen takana Kreml saavat käytännössä valtavan kuristusotteen myös Suomesta.

Fortum ei voisi milloinkaan tehdä tällaista kauppaa ilman valtio-omistajan eli pääministerin johtaman valtioneuvoston siunausta. Viime vuonna Fortum pelasti pääministerin ja hänen perheenjäsentensä 750 000 euron sijoitukset estämällä heidän rahoittamansa zombiyrityksen – Chempoliksen - ajautumisen konkurssiin.

Onko näin syntynyt kiitollisuudenvelka vaikuttanut valtioneuvoston huikeaan riskinottohalukkuuteen Fortumin jättikaupan kohdalla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Ymmärretäänkö Suomessa, millaista kauppaa valtionenemmistöinen Fortum oikein on tekemässä?"

Kun muistaa poliitikkojen fosfaattikaupat ja saksasta ostetut ilmat, voi vain todeta että tuskinpa ymmärtävät mihin rahojamme laittavat tai mitä niillä ostavat.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Antti Kasvio: "Venäjällä maakaasun tuotanto ja myynti on Kremliä lähellä olevan Gazpromin hallinnassa. Se päättää, minkä välikäsien kautta ja millä ehdoilla maakaasua myydään Eurooppaan. Tätä kautta yhtiö ja sen takana Kreml saavat käytännössä valtavan kuristusotteen myös Suomesta."

"Hirmuista! Mitä tästä tulee?" : J. K. Paasikivi 1944-48

"Moni saattaa kuvitella, että boa tukehduttaa saaliinsa. Ensimmäinen kokeellinen tutkimus asiasta kertoo kuitenkin muuta: kuristus salpaa uhrin verenkierron." https://www.hs.fi/tiede/art-2000002840242.html

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Asiallinen kysymys: Miksi saksalainen firma haluaa myydä osakkeensa tästä ”kultakaivoksesta?”

Tämän päivän Helsingin Sanomien mukaan ”Fortum ei päässyt tarkastamaan Uniperin kirjanpitoa, vaan turvautui esitteeseen.” Siis ostetaan firman osakkeita 3,76 miljardilla eurolla esitetietojen perusteella. Toimittaja Anni Lassilan juttu on muutenkin lukemisen arvoinen (sivu A 32).

Muistan kouluajoilta 1970-luvulta selkeän esimerkin kirjanpidosta ”debet on luokassa ikkunan puolella ja kredit on oven puolella.” Ehkä tämä vanha perusneuvo olisi hyväksi vielä nykyaikana.

”Onko kaikki intiaanit kanootissa”?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "josta noin 66,5 miljardia tuli lähinnä venäläisen maakaasun myynnistä eurooppalaisille ostajille."

Mistä tämä lukema on peräisin? Uniperin tilinpäätöksessä mainitaan myyntitulot tuotteittain ryhmiteltynä seuraavasti: Sähkö 27,6 miljardia, kaasu 37,1 miljardia ja muut 2,5 miljardia.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Maakaasu kattaa suurimman osan Uniperin treidaustoiminnasta, siitä ilmaisu "lähinnä". Mainitsemasi luvut koskevat vuotta 2016, vuotta aiemmin yhtiön maakaasun myynti oli noin 54,5 miljardia. Tänä vuonna luku kasvanee taas, sillä kaasun dollarihintaiset maailmanmarkkinahinnat ovat olleet vuoden alusta lähtien karkeasti viidenneksen viime vuotta korkeammalla tasolla.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Rahaa on kassassa ja kansa maksaa kohonneet siirtomaksut carunalle,,
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704062200096613...

Ilmeisesti uniperi-eon-saksa yhteyttä on mietitty jo ennen tuota siirtoverkkojen myyntiä jollakin tasolla,,

Fortumissa pelataan kovilla ja isoilla asioilla,,saa nähdä onko hallitus ja johto järkevissä käsissä,,,tai että ei ole tullut vauhtisokeus,,

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jotenkin vaikuttaa samantapaiselta yritykseltä kuin aikoinaan islantilaisten havittelema Finnairin osto. Se kaatui, kun ostajalla ei varallisuutta ollutkaan. Ei ole nytkään ilman valtion rahoitusta. Taseet töihin on Sipilän hokema. Tämä varmaan on sitä, mutta ilman varmuutta sijoituksen kannattavuudesta.

Siinä voi käydä, kuten Kansa-vakuutusyhtiölle, kun se ryhtyi sijoittamaan Japanin markkinoilla. Se oli Kansan loppu. Kyllä Fortumista jotain jää. Jos ei muuta, niin tappiolaskuja suomalaisille veronmaksajille.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Minä kyllä näkisin tämän ensisijaisesti poliittisesti motivoituneena operaationa eli naapurin yrityksenä saattaa Suomi ja etenkin energiataloutemme entistäkin riippuvaisemmaksi Venäjästä. Se antaa hyvän vipuvarren meidän painostamiseemme monissa muissakin asioissa.

Se on sinänsä kiinnostava kysymys, kuka ja mikä taho Fortumin toimista oikeasti päättää, niin omituisia liikkeitä firma on tehnyt.

Ensin Fortum ilmoitti, ettei se ole millään tavoin kiinnostunut Pyhäjoen ydinvoimalasta, mutta lähti pelastamaan Rosatomin hanketta. Sitten se määritti pienen nakkikioskin liikevaihtoon yltäneen firman lähes kahdenkymmenen miljoonan arvoiseksi. Nyt se ostaa hiilenmustan yhtiön ilmoitettuaan juuri aikovansa keskittyä jatkossa puhtaaseen energiaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Erään kiinnostavan näkökulman tuo eilen venäläisissä medioissa julkituotu huoli Nordstream-2:n kohtalosta.

Kaasuputken on arvioitu maksavan noin yhdeksän miljardia dollaria. Tuota rahaa on kuitenkin vaikea löytää Venäjän nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ja Gazpromin sitouduttua samanaikaisesti myös Kiinaan menevän kaasuputken rakentamiseen.

Mikäpä olisi siis oivempaa kuin että jo nyt hankkeessa isona rahoittajana mukana oleva ja Fortumille siirtyvä Uniper vähän kasvattaisi osuuttaan. Suomen asiana olisi puolestaan huolehtia siitä, ettei EU asetu ainakaan millään kustannuksia lisäävällä tavalla hankkeen tielle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset