Ohjuksia ja sotaharjoituksia

Viime aikoina moni on väittänyt Venäjän saavan ilmaisen propagandavoiton epäilijöistään sen joukkojen palatessa Valko-Venäjältä takaisin kotiin Zapad-sotaharjoitusten päätyttyä.

Näin todennäköisimmin tapahtuukin. Toisaalta kokemus osoittaa, että tulevien tapahtumien ennakoimiseksi puheita enemmän kannattaa kiinnittää huomiota joukkojen tosiasiallisiin liikkeisiin. Muutama vuosi sitten esimerkiksi lähelle Ukrainan rajaa harjoituksiin lähetetyt sotilaat havaitsivat vain jossakin vaiheessa olevansa rajan toisella puolella ilman, että kukaan olisi vaivautunut kertomaan heille moisesta pikkuseikasta.

Tämänaamuinen uutinen Pohjois-Korean Hokkaidon yli ampumasta ohjuksesta ja sen saatteeksi julistetuista entistä karkeammista uhkauksista synnytti ajatuksen eräästä mahdollisesta strategisesta kuviosta.

Yllyttääkö Kreml ehkä bulldoggiaan Kim Yong Unia kiihdyttämään haukuntaansa äärimmilleen juuri nyt siinä toivossa, että Yhdysvallat menettäisi malttinsa ja reagoisi Pohjois-Korean toimiin myös sotilaallisesti? Tuskin massiivisella iskulla, vaan tarkkaan rajatulla toimella, joka kuitenkin riittää antamaan Pjonjangille havainto-opetuksen maan toimintakyvystä.

Tuolloin Yhdysvaltain asevoimien päähuomio olisi sidottu joksikin aikaa Tyynen meren näyttämölle. Kreml puolestaan saisi hartaasti kaipaamansa osoituksen Yhdysvaltojen aggressiivisesta käyttäytymisestä, johon sen olisi suorastaan pakko reagoida parantamalla mahdollisuuksiaan Kaliningradin alueen puolustamiseen. Sitä vartenhan joukot ovat juuri nyt valmiiksi paikalla.

Tämä kaikki on tietysti pelkkää spekulaatiota. Kremlin mahdollisia toiveita vastaan sotii se, ettei USA ole tiettävästi alkanut siirtää isommin kalustoaan Pohjois-Korean lähettyville.  Lisäksi näyttää siltä, että juuri nyt maan kenraalit näyttävät pystyvän pitämään presidenttiään aisoissa hieman aiempaa paremmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu