AnttiJuhaniKasvio

Ohjuksia ja sotaharjoituksia

Viime aikoina moni on väittänyt Venäjän saavan ilmaisen propagandavoiton epäilijöistään sen joukkojen palatessa Valko-Venäjältä takaisin kotiin Zapad-sotaharjoitusten päätyttyä.

Näin todennäköisimmin tapahtuukin. Toisaalta kokemus osoittaa, että tulevien tapahtumien ennakoimiseksi puheita enemmän kannattaa kiinnittää huomiota joukkojen tosiasiallisiin liikkeisiin. Muutama vuosi sitten esimerkiksi lähelle Ukrainan rajaa harjoituksiin lähetetyt sotilaat havaitsivat vain jossakin vaiheessa olevansa rajan toisella puolella ilman, että kukaan olisi vaivautunut kertomaan heille moisesta pikkuseikasta.

Tämänaamuinen uutinen Pohjois-Korean Hokkaidon yli ampumasta ohjuksesta ja sen saatteeksi julistetuista entistä karkeammista uhkauksista synnytti ajatuksen eräästä mahdollisesta strategisesta kuviosta.

Yllyttääkö Kreml ehkä bulldoggiaan Kim Yong Unia kiihdyttämään haukuntaansa äärimmilleen juuri nyt siinä toivossa, että Yhdysvallat menettäisi malttinsa ja reagoisi Pohjois-Korean toimiin myös sotilaallisesti? Tuskin massiivisella iskulla, vaan tarkkaan rajatulla toimella, joka kuitenkin riittää antamaan Pjonjangille havainto-opetuksen maan toimintakyvystä.

Tuolloin Yhdysvaltain asevoimien päähuomio olisi sidottu joksikin aikaa Tyynen meren näyttämölle. Kreml puolestaan saisi hartaasti kaipaamansa osoituksen Yhdysvaltojen aggressiivisesta käyttäytymisestä, johon sen olisi suorastaan pakko reagoida parantamalla mahdollisuuksiaan Kaliningradin alueen puolustamiseen. Sitä vartenhan joukot ovat juuri nyt valmiiksi paikalla.

Tämä kaikki on tietysti pelkkää spekulaatiota. Kremlin mahdollisia toiveita vastaan sotii se, ettei USA ole tiettävästi alkanut siirtää isommin kalustoaan Pohjois-Korean lähettyville.  Lisäksi näyttää siltä, että juuri nyt maan kenraalit näyttävät pystyvän pitämään presidenttiään aisoissa hieman aiempaa paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Tämä kaikki on tietysti pelkkää spekulaatiota.....

ooo

Niin.....sitä se on joka puolella muuallakin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Pohjois-Korean tilanne on tuloksena USAn osaamattomuudesta, aliarvioi aasialaiset.
Eilisen Dagens Nyheterin debattiartikkelissa kerrottiin että ydinase hankitaan puolustukseen kuten Pakistan ja Israel sekä että Irakilta ja Libyalta puuttui ydinase.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Amerikkalaisia on noin kolmannesmiljardi, miljoonat heistä aasialaistaustaisia, joten tuota aliarviointiväitettä on vähän vaikea yleistää. Sitä toki voi toivoa, että maan poliittinen johto luopuisi isovelimäisestä asenteestaan ja suostuisi kohtelemaan Kiinaa vähintään tasavertaisena neuvottelukumppanina.

Ydinase puuttui Ukrainaltakin sen jälkeen, kun se oli luopunut niistä saatuaan suurvalloilta vakuutuksen alueensa koskemattomuuden kunnioittamisesta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Toistaiseksi valta ja ajattelu on europpalaisten käsissä jä päätökset tehdään heidän ajatustensa mukaan.

Aasialaisten tekemiset ja ajattelu onkin mielenkiintoista.
Juncker suunnittelee kiinalaisten yritysostojen rajoittamista ja Trump estäisi erään puolijohdefirman kiinalaisille myynnin.
DNssä oli artikkelissa graaffisesti esitys maanosittain ja vuosittain kiinalaisten investoinnit, siinä oli mahtava kasvu vuosittain.
Kiinalaiset valtaavat maailmaa EU opein laukaustakaan ampumatta.

Keskustelu tästä ei ole vielä alkanut.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kuka Kanervalle sanoi että Suomeenkin pitäisi sotaharjoitukset järjestää.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei osoittanut tänään suurta innostusta Pohjois-Korean tehokkaampaan painostamiseen, mitä USA on vaatinut. Peskovin mukaan enin mitä Venäjä voi tai haluaa tehdä on Korean ydinasehankkeen jyrkkä tuomitseminen. Se sitten varmaan auttaakin; Putinin mukaanhan rajuillakaan talouspakotteilla ei ole mitään vaikutusta Pohjois-Korean käyttäytymiseen.

Putinin ilmoitettiin myös lähtevän maanantaina seuraamaan Zapad-harjoitusta paikan päälle puolustusvoimien ylipäällikön ominaisuudessa. Tällä tietysti halutaan korostaa tapahtuman merkitystä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kreml on epäiltyjen listalla numero yksi kun mietitään takapirua, joka on avittanut P-Koreaa sen ottaessa nyt nähtyä kiihdytettyä sotilasteknologista tiikerinloikkaansa.
Silti en täysin osta Kimin täyttä marionettiutta tämän tarkoitushakuisen masterinsa suuntaan.
Näinhän näissä tuppaa käymään; heikko autettu alkaa voimaannuttuaan "löytää itsensä" ja nousee laukalle, - ikiomaan suuntaansa, joka on ihan jotain muuta kuin pönkkämiehen viittoma.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

En minäkään sentään Kim Yong-unia minään Kremlin marionettina pidä, vaan kyllä Pohjois-Korea operoi ihan oman logiikkansa mukaan. Venäjällä on vain poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet joko auttaa tai olla auttamatta sitä pyrkimyksissään, ja näitä mahdollisuuksia Kreml näyttää käyttävän estottomasti hyväkseen.

Se selkeä ero Venäjän ja Kiinan suhtautumisten välillä näyttää tällä hetkellä olevan, että Kiina pitää Pohjois-Korean pääsyä ydinvallaksi oikeasti alueen vakautta häiritsevänä tekijänä, kun taas Kreml näkee - asiaa julkisesti tunnustamatta - tuon kehityksen omia etupiirejään vahvistavana ja USA:lle lisää päänsärkyä aiheuttavana tekijänä.

Se on taas sitten eri asia, kuinka laajalti Venäjällä vielä todellisuudessa kannatetaan Kremlin isännän maailmanpoliittisia linjauksia. Aika moni haluaisi Venäjän omaksuvan vähitellen maltillisemman linjan, normalisoivan suhteensa länteen ja keskittyvän oman maan kehittämiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset